Σάββατο 12 Αυγούστου 2023
Ανακαλύφθηκαν νέα είδη ζώων στην Μικρά Ασία
Επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορούν να κρύβονται εκατομμύρια χρόνια
Επιστήμονες προχώρησαν σε μια πρωτοποριακή αποκάλυψη καθώς εντόπισαν την ύπαρξη δύο άγνωστων μέχρι σήμερα ειδών τυφλοπόντικων, κρυμμένων στις δύσβατες ορεινές περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας. Τα πλάσματα αυτά, που ονομάστηκαν προσωρινά Talpa hakkariensis και Talpa davidiana tatvanensis, πιστεύεται ότι κατοικούσαν σιωπηλά σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή για ένα εκπληκτικό διάστημα έως και τριών εκατομμυρίων ετών.
Κατοικώντας στα βάθη της Γης, αυτοί οι νεοανακαλυφθέντες τυφλοπόντικες ανήκουν στην ίδια ενδιαφέρουσα οικογένεια των υπόγειων θηλαστικών που φημίζονται για την επιδεξιότητά τους να περιηγούνται στα κρυφά βασίλεια κάτω από τα πόδια μας, ενώ τρέφονται με ασπόνδυλα. Οι ομόλογοι τους, όπως ο κοινός Talpa europaea που βρίσκεται στη Βρετανία, έχουν εδώ και πολύ καιρό τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά οι ανατολικές εκτάσεις της Μικράς Ασίας φαίνεται να φιλοξενούν μια ποικιλία τυφλοπόντικων με ξεχωριστή και περιορισμένη γεωγραφική κατανομή.
Αξιοποιώντας σχολαστικά τη δύναμη της τεχνολογίας αιχμής του DNA, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε σχολαστικά τις γενετικές υπογραφές για να καθορίσει με σαφήνεια τη μοναδική γενετική ταυτότητα αυτών των αινιγματικών πλασμάτων. Τα στοιχεία ήταν αδιάσειστα: Τα Talpa hakkariensis και Talpa davidiana tatvanensis ήταν όντως ξεχωριστά είδη, που χάραζαν τα δικά τους εξελικτικά μονοπάτια στην κρυμμένη καρδιά της Μικράς Ασίας.
Προσαρμοσμένοι στη σκληρή πραγματικότητα του άγριου βιότοπού τους, και οι δύο αυτοί νεοταυτοποιημένοι τυφλοπόντικες επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις ακραίες συνθήκες της φύσης. Η καυτή αγκαλιά ενός καυτού καλοκαιριού, με θερμοκρασίες που εκτοξεύονται στους καυτούς 50 βαθμούς Κελσίου, δεν τους πτοεί. Ούτε η ανελέητη επίθεση του χειμώνα, όπου το ανελέητο τοπίο συσσωρεύει πάνω τους έως και δύο μέτρα χιόνι, ωθώντας τους σε μια ψυχρή χειμερία νάρκη.
Αυτή η αξιοσημείωτη αποκάλυψη είναι το αποκορύφωμα συλλογικών προσπαθειών σε όλο τον κόσμο. Επιστήμονες, ένωσαν τα χέρια τους με ομολόγους τους από το Πανεπιστήμιο Indiana των Ηνωμένων Πολιτειών και το Πανεπιστήμιο του Plymouth. Αυτή η διεθνής συμμαχία μυαλών αποδεικνύει τη δύναμη της επιστημονικής περιέργειας και της διασυνοριακής συνεργασίας στην αποκάλυψη των πιο κρυφών μυστικών της φύσης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου