Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ - ΑΙΜΟΣ

ΑΙΜΟΣ
(όρος)
 
Δύο μυθολογικές παραδόσεις αιτιολογούν την ονομασία του βουνού Αίμος της Θράκης, και οι δύο από την ύστερη αρχαιότητα. Ο Απολλόδωρος παραδίδει τα εξής (1.43-44):
 
Κυνηγημένος ο Τυφώνας έφτασε στη Θράκη, και πολεμώντας στην περιοχή του Αίμου εκσφενδόνιζε ολόκληρα βουνά. Κατακεραυνωμένα όμως αυτά [από τον Δία], έπεφταν πάλι επάνω του, και πάνω στο βουνό κύλησε πολύ αίμα· λένε ότι γι' αυτό τον λόγο το βουνό ονομάστηκε Αίμος.
 
Άλλη παράδοση θέλει τον Αίμο γιο του Βορέα και της Ωρείθυιας, αδελφό των Βορεάδων Ζήτη και Κάλαη, βασιλιά της Θράκης, σύζυγο της Ροδόπης, κόρης του θεού ποταμού Στρυμόνα, πατέρα του Έβρου, επώνυμου ήρωα του ομώνυμου ποταμού. Η μεταμόρφωσή του, και της συζύγου του, στα ομώνυμα βουνά από τους θεούς οφείλεται στην ύβρι τους να θεωρούν τους εαυτούς τους Δία και Ήρα, να αυτοαποκαλούνται με τα ονόματα του θεϊκού ζεύγους και να επιβάλλουν σχετική λατρεία.
 
Ο Ψευδο-Πλούταρχος προσθέτει και μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια: ότι ο Αίμος και η Ροδόπη ήταν αδέλφια, ωστόσο ένιωσαν ερωτικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον, γι' αυτό και έφτασαν στο σημείο να αποκαλούνται με τα ονόματα Δίας και Ήρα που, αν και αδέλφια, έγιναν ζευγάρι, και μάλιστα το υπέρτατο.
 
Παράκεινται δ᾽ αὐτῷ ὄρη Ῥοδόπη καὶ Αἷμος. Οὗτοι ἀδελφοὶ τυγχάνοντες καὶ εἰς ἐπιθυμίαν ἀλλήλων ἐμπεσόντες, ὁ μὲν αὐτὴν ῞Ηραν προσηγόρευσεν, ἡ δὲ τὸν ἀγαπώμενον Δία. Οἱ δ᾽ ἀτιμούμενοι θεοὶ τὴν πρᾶξιν μισοπονήρως ἐνεγκόντες, εἰς ὁμώνυμα ὄρη μετέβαλον ἀμφοτέρους. (Ψευδο-Πλούταρχος, περί ποταμών 11.3.1-6)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου