Νέα επιστημονική έρευνα βρίσκεται μπροστά στην πρώτη ένδειξη πως το σύμπαν στο οποίο ζούμε, δεν είναι παρά ένα από τα δισεκατομμύρια άλλα παράλληλα σύμπαντα που βρίσκονται εκεί έξω. Η θεωρία των πολλαπλών διαστάσεων έχει διατυπωθεί λίγο, πολύ ως θρύλος και υπάρχει σε δεκάδες ταινίες και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, όμως μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Durham έρχεται να δώσει μια πρώτη ένδειξη πως μπορεί να είναι αληθής.
Το κλειδί για την ανακάλυψη της ύπαρξης του πολυ-σύμπαντος είναι το λεγόμενο "cold spot" που εντοπίζεται στο υπόβαθρο της κοσμικής ακτινοβολίας και ίσως αποτελεί το στοιχείο που αναδεικνύει πως κάποτε το σύμπαν στο οποίο ζούμε συγκρούστηκε με άλλο παράλληλο.Η κοσμική ακτονοβολία, κατάλοιπο κατά κάποιο τρόπο του Big Bang καλύπτει το σύνολο του διαστήματος και φαίνεται πως βρίσκεται σε θερμοκρασία 2,73 βαθμών (ή -270,43 βαθμών Κελσίου). Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν από καιρό παρατηρήσει μια ανωμαλία στη θερμοκρασία αυτή της κοσμικής ακτινοβολίας. Έτσι, το επονομαζόμενο cold spot, είναι σημεία της κοσμικής ακτινοβολίας όπου η θερμοκρασία είναι 0.00015 βαθμούς χαμηλότερη.
Μέχρι πρότινος η εξήγηση γι' αυτό ήθελε την ύπαρξη ενός τεράστιου κενού, δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Αν πράγματι υπάρχει αυτό το υπερ-κενό, τότε η πιθανότητα να εμφανίζεται το "κρύο σημείο" φαίνεται πως αποδίδεται στον παράγοντα τύχη. Ο καθηγητής Τομ Σανκς ωστόσο, που διεξήγαγε έρευνα σε 7.000 γαλαξίες δεν εντόπισε κανένα ίχνος ενός τέτοιου υπερ-κενού.
"Αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το τυχαίο γεγονός, ως εξήγηση για το cold spot" σημειώνει ο καθηγητής, που όμως συμπληρώνει πως αν δεν είναι αυτή η εξήγηση, τότε ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ανακάλυψη. "Ενδεχομένως η πιο ενθουσιώδης εξήγηση να είναι πως το Cold Spot προκλήθηκε από την σύγκρουση μεταξύ δύο κόσμων, του δικού μας και μιας άλλης πανομοιότυπης συμπαντικής σφαίρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου