Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Ένα διαστρικό νέφος αερίων παρασύρεται προς την γιγάντια μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

Οι αστρονόμοι έχουν ενθουσιαστεί με την προοπτική του να  δουν ζωντανά ένα θεαματικό και πολύχρονο γεγονός: ένα διαστρικό νέφος σκόνης να παρασύρεται στην τροχιά της υπερ-βαρέας μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας.
 
Η περιοχή γύρω από τη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας έχει πολλά άστρα
 
Σύμφωνα με το Science η μαύρη τρύπα Sagittarius A*, που ζυγίζει 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, βρίσκεται 27.000 έτη φωτός από τη Γη, και σχεδόν κάθε αστέρι στον Γαλαξία μας-συμπεριλαμβανομένων και του δικού μας – περιστρέφεται γύρω από αυτή.

Το νέφος, που ανιχνεύθηκε από τον Stefan Gillessen και την ομάδα του στο Ινστιτούτο Max Planck για την Εξωγήινη Φυσική, φαίνεται να οδηγείται προς τη μαύρη τρύπα.
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το κέντρο της μάζας του νέφους θα φτάσει στον Τοξότη Α *, το καλοκαίρι του 2017 και σε απόσταση περίπου 40 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από αυτόν στα μέσα του 2017.  Ο Gillessen έκανε τις παρατηρήσεις του στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, με στόχο την κεντρική περιοχή του Γαλαξία μας στην υπέρυθρη περιοχή του φάσματος, παρατηρώντας μέσα από το αέριο και τη σκόνη που βρίσκεται μεταξύ της Γης και της μαύρης τρύπας.
 
Οι αστρονόμοι ανίχνευσαν το αντικείμενο σε μήκος κύματος 3,76 μικρόμετρα, αλλά όχι στα 2,16 μικρόμετρα. Αυτό δείχνει ότι είναι ένα νέφος αερίου και σκόνης και όχι ένα άστρο, όπως εξηγούν, γιατί ένα άστρο είναι πολύ καυτό γι αυτό και θα πρέπει να είναι φωτεινότερο στο μικρότερο μήκος κύματος.
 
Το νέφος έχει περίπου τριπλάσια μάζα από της Γης (δηλαδή παρά το τεράστιο μέγεθός του το νέφος έχει μικρή μάζα), εκπέμπει πενταπλάσια ενέργεια από τον ήλιο, και εκτείνεται σε μια απόσταση 250 φορές την απόσταση της Γης από τον Ήλιο. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 550 Kelvin – κάπως πιο ψυχρό από την επιφάνεια της Αφροδίτης. Η τεράστια βαρύτητα του Τοξότη Α* επιταχύνει τα σύννεφα με δραματικό τρόπο: το 2004, το νέφος έτρεχε προς τη μαύρη τρύπα με 1200 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Μέχρι το 2011, η ταχύτητα του είχε σχεδόν διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 2.350 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Με αυτή την ταχύτητα ένα το αεροπλάνο θα μπορούσε να κάνει τον κύκλο της Γης σε 17 δευτερόλεπτα.
 
Σύμφωνα με τον αστρονόμο Gillessen, ο Τοξότης Α* έχει ήδη αρχίσει να καταστρέφει το νέφος της σκόνης. Το νέφος έχει αρχίσει να επιμηκύνεται σαν ‘μακαρόνι’. Έτσι, μπορούμε να δούμε την μαύρη τρύπα να καταστρέφει το νέφος. Το υλικό αυτό θα κατευθυνθεί σπειροειδώς προς τη μαύρη τρύπα και θα απελευθερώσει έτσι ένα τεράστιο ποσό ενέργειας.
 
xrays_from black hole Το αέριο που πέφτει σε μια μαύρη τρύπα εγκαθίσταται στον δίσκο προσαύξησης, η δε τριβή και τα μαγνητικά πεδία στο δίσκο θερμαίνουν το αέριο και αυτό εκπέμπει ακτίνες-Χ
 
Επειδή δεν έχει αρκετή ύλη ώστε να αποκτήσει δική του βαρύτητα, όπως συμβαίνει με τα άστρα, οι ειδικοί αναμένουν ότι, πλησιάζοντας στον ορίζοντα γεγονότων, το νέφος θα αρχίσει να επιμηκύνεται από την τεράστια έλξη της μαύρης τρύπας, προσφέροντας μια εικόνα που ως τώρα δεν είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν.
 
Τέλος, αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι τεράστιες εκρήξεις ακτίνων Χ καθώς το νέφος σταδιακά θα ‘καταναλώνεται’ κατά την επόμενη δεκαετία. Επίσης, κάποια ποσότητα δεν θα καταβροχθιστεί από τη μαύρη τρύπα γιατί θα εκτοξευθεί ξανά πίσω στο διάστημα, εκπέμποντας ακτινοβολία Χ. Χάρη σε αυτήν την ακτινοβολία οι ερευνητές θα μπορέσουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο αντλώντας πολύτιμες πληροφορίες για τις μαύρες τρύπες γενικότερα και για τον Τοξότη Α* ειδικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου