Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Αρχαία κοσμήματα- μόδα η φυλαχτό

Tirynt4Τα δαχτυλίδια και γενικά τα κοσμήματα δεν αποτελούσαν πάντοτε αποκλειστικά στοιχεία καλλωπισμού. Στον αρχαίο κόσμο γυναίκες και άντρες κάποιες φορές τα φορούσαν για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Πρόσφατα αρχαιολόγοι του αιγυπτιακού Amarna Project ανακάλυψαν στην Αίγυπτο δύο σκελετούς ηλικίας, όπως εκτιμάται, άνω των 3.300 χρόνων. Τίποτα το ιδιαίτερο μέχρι εδώ.
Αυτό που έκανε εντύπωση στους επιστήμονες ήταν ότι και οι δυο είχαν ταφεί φέροντας δαχτυλίδι από κράμα χαλκού σε ένα δάχτυλο του ποδιού τους.

Επρόκειτο άραγε για μόδα της εποχής, για κάποιου είδους θεραπεία ή μήπως ήταν φυλαχτό για μαγικό ξόρκι; Πάντως είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται τέτοια δαχτυλίδια στην αρχαία Αίγυπτο, με εξαίρεση τη μούμια ενός ιερέα του Καρνάκ (ηλικίας 2.200 ετών), η οποία βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο: Ο Αιγύπτιος ιερέας βρέθηκε να φοράει χρυσό δαχτυλίδι στο μεγάλο δάχτυλο του αριστερού του ποδιού.

Επουλωτικό βοήθημα; Όπως αναφέρει το nbcnews, οι σκελετοί βρέθηκαν κοντά στην αρχαία πόλη Akhenaten (Ακενατόν) – τη σημερινή Amarna, η οποία θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τον ομώνυμο Φαραώ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο ένας σκελετός ανήκει σε άντρα ηλικίας περίπου 35-40 ετών ο οποίος φορούσε το δαχτυλίδι στο δεύτερο δάχτυλο του δεξιού του ποδιού.

Ο άντρας φαίνεται ότι είχε υποστεί κάταγμα στο ίδιο πόδι, όσο ήταν ζωντανός. Ακόμα, έφερε πολλαπλά κατάγματα σε άλλα σημεία, καθώς και ίχνη εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων. Το γεγονός ότι φορούσε δαχτυλίδι στο τραυματισμένο πόδι οδηγεί σε μια υπόθεση: Ίσως ο χάλκινος δαχτύλιος ήταν ένα είδος μαγικού επουλωτικού βοηθήματος.

Ή μήπως μαγικό φυλαχτό; Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν οι Αιγυπτιολόγοι, η πρακτική του μαγικού δακτυλίου που περιβάλλει κάτι ήταν προσφιλής τεχνική για μαγικά ξόρκια στους αρχαίους Αιγύπτιους.

Όμως είναι γενικότερα γνωστό ότι στην αρχαιότητα το κόσμημα λειτουργούσε ως μαγικό μέσο που είτε προσέλκυε ευνοϊκές δυνάμεις είτε απέτρεπε το κακό. Κάτι σαν μαγικό φυλαχτό δηλαδή. Εξάλλου τα ίδια τα μέταλλα θεωρούνταν στο παρελθόν μαγικά υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου