Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Η πρώτη «εικόνα» ενός ιστού σκοτεινής ύλης που συνδέει γαλαξίες

Σχετική εικόναΕρευνητές κατάφεραν να φτιάξουν την πρώτη σύνθετη εικόνα μιας γέφυρας από σκοτεινή ύλη η οποία συνδέει μαζί τους γαλαξίες.  Η σύνθετη εικόνα, η οποία συνδυάζει μια σειρά μεμονωμένων εικόνων, επιβεβαιώνει προβλέψεις ότι οι γαλαξίες σε όλο το σύμπαν είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους μέσω ενός κοσμικού ιστού σκοτεινής ύλης, που μέχρι τώρα δεν είχε παρατηρηθεί.

Τα νημάτια της σκοτεινής ύλης γεφυρώνουν τον χώρο μεταξύ των γαλαξιών σε αυτόν τον ψευδοχρωματικό χάρτη. Οι θέσεις των φωτεινών γαλαξιών εμφανίζονται με λευκές περιοχές και η παρουσία νήματος σκοτεινής ύλης που γεφυρώνει τους γαλαξίες εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα.

Η σκοτεινή ύλη, μια μυστηριώδης ουσία που περιλαμβάνει περίπου το 25% του σύμπαντος, δεν λάμπει, δεν απορροφά ή δεν αντανακλά το φως, κάτι που την κατέστησε σε μεγάλο βαθμό μη ανιχνεύσιμη, εκτός από τη βαρύτητα.
 
Επί δεκαετίες, οι ερευνητές πρόβλεπαν την ύπαρξη νηματίων σκοτεινής ύλης μεταξύ γαλαξιών που λειτουργούν σαν μια υπερκατασκευή και η οποία μοιάζει με ιστό που συνδέει τους γαλαξίες μαζί.
 
Τώρα χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται ασθενής βαρυτική εστίαση, η οποία προκαλεί ελαφρά στρέβλωση των εικόνων των μακρινών γαλαξιών υπό την επίδραση μιας αόρατης μάζας, όπως είναι ένας πλανήτης, μια μαύρη τρύπα, ή στην περίπτωση αυτή, σκοτεινή ύλη. Η επίδραση μετρήθηκε με εικόνες από μια πολυετή έρευνα του ουρανού σε τηλεσκόπιο της Χαβάης.
 
Συνδύασαν εικόνες βαρυτικών φακών από πάνω από 23.000 ζεύγη γαλαξιών που απέχουν 4,5 δις έτη φωτός μακριά για να δημιουργήσουν έτσι μια σύνθετη εικόνα ή χάρτη που δείχνει την παρουσία σκοτεινής ύλης μεταξύ των δύο γαλαξιών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η γέφυρα από νημάτια σκοτεινής ύλης είναι ισχυρότερη μεταξύ συστημάτων που απέχουν λιγότερο από 40 εκατομμύρια έτη φωτός.
 
Με τη χρήση αυτής της τεχνικής, δεν μπορούμε μόνο να δούμε ότι αυτά τα νημάτια σκοτεινής ύλης στο σύμπαν υπάρχουν, αλλά είμαστε σε θέση να δούμε το βαθμό στον οποίο αυτά τα νημάτια συνδέουν τους μαζί γαλαξίες μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου