Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Τι συμβαίνει όταν το μαγικό βέλος του Έρωτα “χτυπά”

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς δημιουργείται αυτό το υπέροχο συναίσθημα μέσα μας, όταν ερωτευόμαστε; Πώς γίνεται και αλλάζουν όλα σε μια στιγμή;Συναισθήματα, διάθεση, ψυχολογία. Και ακόμη, πώςφτάνουμε να ερωτευτούμε ένα συγκεκριμένο άτομο και ποιά είναι τα στάδια αυτής της πορείας;

Ο πρώτος δρόμος είναι η αρχική έλξη, η σπίθα: επιλέγουμε ένα πρόσωπο ανάμεσα σε εκατοντάδες για να αρχίσει ο χορός του έρωτα. Ο ψυχολόγος Μαρκ Κρίσταλ, από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, πιστεύει ότι σε αυτό το πολύ αρχικό στάδιο του έρωτα παίζουν ρόλο αόρατα σινιάλα, όπως οι φερομόνες. «Οι φερομόνες είναι χημικά μόρια που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα και που υπαγορεύουν την σεξουαλική συμπεριφορά. Παρ’ ότι δεν μπορούμε συνειδητά να τις μυρίσουμε, εισέρχονται μέσω του οσφρητικού συστήματος στον εγκέφαλο και καθιστούν κάποιον ελκυστικό για εμάς», εξηγεί. «Ρόλο, για να θεωρήσουμε τον απέναντί μας ελκυστικό, παίζουν και άλλες αισθητήριες ενδείξεις», προσθέτει, «όπως η μυρωδιά, το άγγιγμα και το πώς ηχούν όσα λέει στ’ αυτιά μας».

«Η μυρωδιά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον έρωτα και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που εντάσσονται στις πολιτισμικές προδιαγραφές της ελκυστικότητας», εξηγεί. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να ερωτευτούμε πρέπει να ενεργοποιηθούν διάφορες νευροχημικές διεργασίες και να υπάρξουν πολυάριθμα εξωτερικά ερεθίσματα – και η κουλτούρα μας ασφαλώς παίζει ρόλο σε αυτά».
Μετά την αρχική έλξη και επιλογή, έρχεται η άγρια, μεθυστική, ερωτική τρέλα – αυτή η μαγεία που μας κάνει να μην μπορούμε να βγάλουμε τον άλλο από το μυαλό μας. Σε αυτό το στάδιο είναι που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος το χημικό οπλοστάσιό του για να εστιάσουμε την προσοχή μας στον Ένα ή στην Μία, παραμερίζοντας όλους τους άλλους.

Η ενεργοποίηση της κοιλιακής σφαίρας είναι κυρίως υπεύθυνη για μερικές από τις ενίοτε παράδοξες συμπεριφορές των φρεσκοερωτευμένων, οι οποίες σχετίζονται με τα κίνητρα και την επίτευξη ενός στόχου: την υπερβολική ενεργητικότητα, την απώλεια του ύπνου, την ευφορική κατάσταση και, μερικές φορές, το άγχος και την εμμονή με το objet d’ amour τους…όπως αποκαλούν το αντικείμενο του πάθους τους οι Γάλλοι.

Καθώς περνάει ο καιρός, αρχίζουμε να δενόμαστε συναισθηματικά με τον/την σύντροφό μας. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει πως αυτό που μας παρακινεί να δεθούμε είναι δύο ορμόνες – η ωκυτοκίνη και η αγγειοπρεσίνη– που μπαίνουν στο παιχνίδι του έρωτα μετά από την «έκρηξη» της ντοπαμίνης.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουμε πολλά να μάθουμε από τα ερωτευμένα και ευτυχισμένα ζευγάρια για να ξανανάψουμε τη σπίθα του έρωτα – αρκεί βεβαίως να το θέλουμε. Το κλειδί, λένε, είναι να κάνουμε μαζί με το ταίρι μας πράγματα που μας ευχαριστούν, μας ξανανιώνουν, μας «εξιτάρουν» και μας δένουν ακόμα περισσότερο. Τι μπορεί να είναι αυτά;

Να γλεντάμε στις γιορτές και στα γενέθλια, να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο, να λύνουμε γρήγορα και ήρεμα τις διαφορές μας, να μιλάμε ανοιχτά ο ένας στον άλλο, να δείχνουμε τρυφερότητα και να αφιερώνουμε χρόνο στο να φροντίζουμε τον εαυτό μας και την σχέση μας. Και βεβαίως να κάνουμε σεξ. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου