Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Δυο αντίθετες μορφές πίστης

Ο Ηράκλειτος έλεγε ότι αν ο άνθρωπος συνηθίσει να βλέπει το κακό σαν την άλλη όψη του καλού, το αρνητικό σαν συμπλήρωμα του θετικού, τότε θα απαλλαγεί από εσωτερικές εντάσεις, θα νιώσει χαλάρωση, θα συμβιλιωθεί με τις δυσκολίες της ζωής, θα πάψει να παραπονιέται και να διαμαρτύρεται, ώστε να μην αυξάνεται το άγχος του.

Ο Ηράκλειτος τονίζει να συμπληρώσω ότι ο "λόγος" του ανθρώπου είναι κοινός με το λόγο του σύμπαντος. Δηλαδή υπάρχει αναλογία μεταξύ του ανθρώπινου Λόγου(νόησις) και του κοσμικού Λόγου(φύσις).

Ανέφερα τον Ηράκλειτο ως ενδεικτικό δείγμα φιλοσοφίας που κάνει δυνατή την γνώση του κόσμου και την αποκρυπογράφηση των φυσικών νόμων.

Για να συνεχίσω με δυο αντίθετες μορφές πίστης που είναι η επιστημονική πίστη και η συναισθηματική ή θρησκευτική πίστη. Η επιστημονική πίστη βασίζεται στην αποκρυπογράφηση των φυσικών νόμων, ενώ η θρησκευτική πίστη βασίζεται στο συναίσθημα του φόβου προς το θείο.

Προκύπτει μια συναισθηματική ταύτιση, ως αποτέλεσμα αυθυποβολής σε μη συνειδητά άτομα, που πηγάζει από τα αντίθετα συναισθήματα του φόβου και της ταυτόχρονης αγάπης προς τον θεό.

Ο θρησκευτικός φόβος συμφέρει την εκάστοτε εξουσία και τον ενισχύει έντεχνα μέσω διαφόρων θεσμών.

Έτσι ο θρησκευόμενος εθίζεται να έχει πάντα ενοχές και να έχει ελεγχόμενη συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου