Μπορεί η ειλικρίνεια να θεωρείται σημαντική, όμως όλοι οι άνθρωποι έχουν πει μικρότερα ή μεγαλύτερη ψέματα.
Για ποιους λόγους λοιπόν οι άνθρωποι λένε ψέματα;
*Για να κολακεύσουν τους άλλους
Η κολακεία είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι λένε ψέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η φίλη σας σάς ρωτάει αν πραγματικά σας αρέσει το νέο της κούρεμα ή αν το λέτε απλώς από ευγένεια.
*Για να αποφύγουν μια άβολη συζήτηση
Πιθανότατα έχετε πει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας ότι είστε τρομερά απασχολημένοι προκειμένου να ακυρώσετε μια έξοδο με φίλους. Οι άνθρωποι συχνά λένε ψέματα για να αποφύγουν μια άβολη συζήτηση και να μην απογοητεύσουν τους άλλους.
*Για να επηρεάσουν
Οι άνθρωποι λένε ψέματα για να επηρεάσουν τους άλλους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις πωλήσεις μπορεί να πουν ότι ένα προϊόν μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή, χωρίς αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα.
*Για να αποφύγουν μια αρνητική έκβαση
Σκεφτείτε ένα παιδί που έχει σπάσει το βάζο και όταν οι γονείς του το ρωτάνε αν το έκανε εκείνο, το αρνείται. Πρόκειται για ένα προφανές ψέμα που έχει ως σκοπό την αποφυγή της τιμωρίας.
*Για να πετύχουν αυτό που θέλουν
Κάποιος μπορεί να πει ψέματα προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Για παράδειγμα, να υπερβάλλει στο βιογραφικό του σημείωμα έτσι ώστε να αυξήσει τις πιθανότητές του να πάρει μια δουλειά.
*Για να φανούν πιο ενδιαφέροντες
Σε αυτήν την περίπτωση, το ψέμα μπορεί να πηγάζει από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι αρεστοί και αποδεκτοί, μερικοί όμως χρησιμοποιούν τα ψέματα για το πετύχουν αυτό και να κερδίσουν τις εντυπώσεις.
*Για να διατηρήσουν ένα προηγούμενο ψέμα
Μερικές φορές προκειμένου να διατηρήσετε ένα αρχικά μικρό ψέμα, «αναγκάζεστε» να συνεχίσετε τα ψέματα. Πρόκειται για ένα μοτίβο που έχει αξιοποιηθεί αρκετά από τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου