Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Μια υπερβαρέα μαύρη τρύπα εκπέμπει μια ακτίνα σωματιδίων τρεις φορές μεγαλύτερη από το Γαλαξία μας

pictora_annotated_525
<Στην εικόνα του Chandra που άνιχνεύει ακτίνες-Χ μια δέσμη ύλης ξεκινά από την μελανή οπή και με ταχύτητες κοντινές σε αυτές του φωτός διατρέχει το Διάστημα σε απόσταση εκατοντάδων χιλιάδων ετών φωτός. Στην πορεία αυτής της πορείας μέρος της ύλης επιβραδύνεται και διασκορπίζεται σχηματίζοντας κοσμικές δομές που μοιάζουν με νέφη και έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «λοβοί». Δύο τέτοιοι λοβοί διακρίνονται στην εικόνα.
 
Αστρονόμοι έδωσαν στην κυκλοφορία μια εκπληκτική εικόνα μιας γιγαντιαίας δέσμης σωματιδίων, που κινείται στο διάστημα από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, που το μήκος της είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο του Γαλαξία μας.
 
Ο γαλαξίας Pictory A βρίσκεται σε απόσταση 500 εκ. ετών φωτός από εμάς. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα από τις παρατηρήσεις που κάνει σε αυτόν τον γαλαξία ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra. Η εικόνα καταγράφει την δράση της μελανής οπής που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία. Η μελανή οπή όπως συμβαίνει πολλές φορές σε ενεργές μελανές οπές θερμαίνει την ύλη που απορροφά από το περιβάλλον του και την επιταχύνει σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός, εκτοξεύοντας την στο Διάστημα.
Αυτό που κάνει ενδιαφέρον το φαινόμενο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η μελανή οπή εκτοξεύει την ύλη σε τρομερές αποστάσεις. Οι ερευνητές εντόπισαν δέσμες ύλης (αέρια) να εκτοξεύονται από την μελανή οπή σε αποστάσεις 300 χιλιάδων ετών φωτός. Η διάμετρος του γαλαξία μας είναι περίπου 100 χιλιάδες έτη φωτός. Με απλά λόγια μέσα σε μια από αυτές τις δέσμες ύλης που εκτοξεύει η μαύρη τρύπα θα μπορούσαν να χωρέσουν άνετα τρεις γαλαξίες σαν τον δικό μας. Η ανακάλυψη αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία τόσο για αυτό το φαινόμενο όσο και γενικότερα για την λειτουργία των μελανών οπών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εκπομπή των ακτίνων Χ πιθανότατα προέρχεται από ηλεκτρόνια που κινούνται σπειροειδώς γύρω από τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου, σε μια διαδικασία που ονομάζεται εκπομπή σύγχροτρον. Δεν είναι πλήρως κατανοητό το πώς αυτό συμβαίνει εδώ, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ηλεκτρόνια πρέπει συνεχώς να επιταχύνονται καθώς κινούνται κατά μήκος του πίδακα.
Η έρευνα που περιγράφεται σε ένα δελτίο διαθέσιμο στο διαδίκτυο, θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου