Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύπλοκες, ποσό μάλλον η σχέση με τον εαυτό μας. Ο εαυτός μας είναι ένας πολύπλοκος λαβύρινθος που κάποιες φορές μπορείς να τον ανακαλύψεις κι άλλες χάνεσαι μέσα σε αυτόν. Αναπτύσσουμε μηχανισμούς με βάση τα όσα βιώνουμε για να καταφέρνουμε να προσαρμοζόμαστε σε νέες συνθήκες και καταστάσεις. Άλλες φορές βρισκόμαστε σε θέση να χειριζόμαστε τα όσα συμβαίνουν κι άλλες πάλι απλώς κλεινόμαστε σε εμάς. Συχνά αυτό είναι ευδιάκριτο από τους γύρω μας, κι ας προσπαθούμε να το κρύψουμε αρκετά καλά. Ποια είναι τα -όχι και τόσο εμφανή- σημάδια που σε βοηθάν να καταλάβεις αν κάποιος έχει κλειστεί στον εαυτό του;
1. Κάποιος που έχει κλειστεί στον εαυτό του μπορεί να μη θέλει να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με άλλους. Θα τον δεις να προτιμά να απομονώνεται και να βρίσκεται μόνος, ενώ η συναναστροφή με άλλους του φέρνει δυσφορία, με αποτέλεσμα να αποφεύγει τις εξόδους. Το άτομο αυτό μπορεί να πάσχει ακόμα και από αγοραφοβία. Η αγοραφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή, με βασικό χαρακτηριστικό το άγχος του ατόμου να βρεθεί σε χώρους και καταστάσεις από όπου θεωρεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης διαφυγής σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα πανικού, ενώ πιστεύει πως δε θα λάβει βοήθεια από κάποιο αξιόπιστο πρόσωπο και θα βρεθεί σε μία κοινωνικά δυσάρεστη κατάσταση.
2. Ένα άλλο στοιχείο εκείνων που κλείνονται στον εαυτό τους είναι ότι συνήθως υποτιμούν τους ίδιους και σταδιακά χάνουν την αυτοπεποίθησή τους. Μπορεί να παρατηρήσουμε τα άτομα αυτά να μην προσέχουν τον εαυτό τους, να μην τηρούν κανόνες υγιεινής, να αδιαφορούν για την εξωτερική τους εμφάνιση και γενικά να λειτουργούν κάπως αυτοκαταστροφικά. Προσπαθούν να λύσουν άλλα θέματα και κάπου αφήνουν τους ίδιους σε δεύτερη μοίρα.
3. Πολλές φορές κάποιος που κλείνεται στον εαυτό του αφιερώνει πολλές ώρες στον ύπνο, είτε επειδή νιώθει μονίμως κουρασμένος (ένα τρανταχτό σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά είναι το να σε κουράζει οτιδήποτε κάνεις, αφού δείχνει πως μάλλον τίποτα δε σε ικανοποιεί αρκετά) είτε επειδή αποφεύγει να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις στη ζωή και βρίσκει διέξοδο σε εκείνες τις ώρες που το μυαλό κάνει παύση, δε σκέφτεται και βάζει στοπ σε ό,τι το απασχολεί.
4. Εκείνοι που κλείνονται στον εαυτό τους έχουν την τάση να είναι και ασυνεπείς στα ραντεβού, τη δουλειά και τις υποχρεώσεις τους. Κάποιος που λειτουργεί κατ’ αυτό τον τρόπο χάνει τον έλεγχο της ζωής και βγαίνει εκτός προγράμματος, σε βαθμό να αμελεί όσα έχει να κάνει ή να γίνεται αναβλητικός. Όσον αφορά τα ραντεβού, τα άτομα αυτά αρχίζουν να στήνουν τους άλλους, γιατί προσπαθούν να αποφύγουν τις συναντήσεις, ενώ ταυτόχρονα βρίσκουν δικαιολογίες όποτε ακυρώνουν ή δε θέλουν να παρευρεθούν.
5. Ένα άλλο ύποπτο σημάδι που δείχνει πως μάλλον κάτι δεν πάει καλά είναι να μην είναι τα άτομα αυτά ενεργά πια στα social. Προσπαθούν να αποφύγουν συζητήσεις με φίλους και ακόμη κι αν χαζεύουν στα social δεν μπαίνουν στη διαδικασία να επικοινωνήσουν με οικία πρόσωπα, γιατί νιώθουν πίεση, ότι θα χρειαστεί να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει και θα αισθανθούν άβολα να συζητήσουν και για οτιδήποτε άλλο. Τα άτομα αυτά νιώθουν ότι οι γύρω τους δεν τους καταλαβαίνουν ή ότι ακόμη κι αν προσπαθήσουν να καταλάβουν, δε θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν.
6. Άτομα που κλείνονται στον εαυτό τους συχνά σταματάνε να ανοίγονται και για προσωπικά τους θέματα. Αισθάνονται ανασφαλείς σε ό,τι αφορά τους κοντινούς τους ανθρώπους, πιστεύουν ότι δεν είναι σύμμαχοί τους και πολλές φορές έχουν την τάση να θεωρούν πως οι γύρω τους δε θέλουν το καλό τους, ακόμη και οι φίλοι τους. Προτιμούν, λοιπόν, να απομακρύνουν από τη ζωή τους αγαπημένα πρόσωπα χωρίς κάποια ιδιαίτερη εξήγηση.
7. Εκείνοι που για κάποιο λόγο κλείστηκαν, ορισμένες φορές γίνονται επικριτικοί με τους γύρω τους ή ακόμα και προσβλητικοί. Επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα όσα συμβαίνουν στη ζωή τους μεταβιβάζουν τις ανασφάλειές τους στους γύρω τους. Προσβάλλουν τους άλλους για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους, σχολιάζοντας τις επιλογές τους και ασκώντας ιδιαίτερα έντονη κριτική, ακόμα και σε θέματα για τα οποία δεν τους πέφτει λόγος.
8. Άτομα που αναπτύσσουν μια εσωστρεφή συμπεριφορά έχουν την τάση να μιλάνε και για γεγονότα τα οποία δεν έχουν συμβεί ποτέ, προβάλλοντας μια ζωή που δεν κάνουν ή προσπαθώντας να ωραιοποιούν καταστάσεις. Έχουν την ανάγκη να προσποιούνται πως είναι κάποιοι άλλοι, γιατί δεν τους αρέσει η ζωή που κάνουν. Για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα χτίζουν ένα προφίλ και φτιάχνουν μια εικόνα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Η μυθοπλασία κυριαρχεί και τα ψέματα λύνουν και δένουν.
9. Μια ακόμα συχνή τακτική είναι να πηγαίνουν συχνά ταξίδια για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Έχουν έντονο το αίσθημα της φυγής και της απομάκρυνσης από τη ρουτίνα, προκειμένου τίποτα να μην τους θυμίζει ότι δεν είναι εντάξει με τον εαυτό τους. Πολλές φορές μάλιστα επιλέγουν να φύγουν μόνοι ή με πολύ οικεία τους πρόσωπα, για να μη χρειαστεί να πιεστούν στις εξορμήσεις τους και να κάνουν πράγματα που δεν τους ικανοποιούν.
10. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσεις και στην επιθυμία τον ατόμων που έχουν κλειστεί στον εαυτό τους να θυματοποιούνται και να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής για να λαμβάνουν την επιβεβαίωση που αναζητούν. Έχουν τόση ανάγκη για προσοχή και προσπαθούν να την κερδίσουν ρίχνοντας τον εαυτό τους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου