Ο Αριστείδης ο δίκαιος, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της αρχαίας Αθήνας και ο κυριότερος αντίπαλος του Θεμιστοκλή. Έζησε από το 550 μέχρι το 467 π Χ και θεωρούταν μία από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες της εποχής του, γεγονός που αναγνωριζόταν ακόμα και από τους εχθρούς και τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Καταγόταν από το δήμο της Αλωπεκής, ήταν ο γιος του Λυσίμαχου και μετά την κατάλυση της τυραννίας των Πεισιστρατιδών συνδέθηκε με έντονη φιλία με τον Κλεισθένη.
Ο Αριστείδης υπήρξε μία προσωπικότητα με έντονη πολιτική δράση: πολέμησε το 490 στη μάχη του Μαραθώνα, υπήρξε ταμίας του ναού της Αθηνάς, μία δραστηριότητα η οποία απέδειξε την τιμιότητα και την αλήθεια που τον διέκρινε. Υπήρξε ένας από τους δέκα φύλακες των λαφύρων που αποκτήθηκαν μετά τη μάχη του Μαραθώνα, μία επιλογή του Μιλτιάδη όταν διαπίστωσε πως είναι αξιόπιστος άνθρωπος.
Ο Αριστείδης ήρθε σε ισχυρή αντιπαράθεση με τον Θεμιστοκλή, διότι εναντιωνόταν στην άποψη του δεύτερου ο οποίος υποστήριζε τη δημιουργία ισχυρού στρατού, θεωρώντας πως η ενέργεια αυτή είναι αρκετά δαπανηρή και θα οδηγούσε σε κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές. Η επιμονή του στη στάση αυτή, ενθάρρυνε και τον εξοστρακισμό του ίδιου το 484/483 π Χ.
Μία από τις πιο γνωστές ιστορίες σχετικά με τον Αριστείδη, είναι ένα περιστατικό ενός απλού πολίτη ο οποίος δε γνώριζε ανάγνωση και έδωσε το όστρακο στον Αριστείδη για να εξοστρακίσει τον ίδιο, μη γνωρίζοντας πως ζητάει από τον ίδιο να γράψει το όνομά του! Ο εξοστρακισμός ήταν μία συνηθισμένη τακτική των Αθηναίων, στην οποία οι Αθηναίοι έγραφαν επάνω σε όστρακα τα ονόματα των πολιτών που θεωρούσαν πως έπρεπε να απομακρυνθούν από την πόλη. Όποιος συγκέντρωνε τα περισσότερα, εξοστρακιζόταν και θεωρούταν απειλή.
Ο Αριστείδης ρώτησε τον άνθρωπο γιατί ήθελε να εξοστρακίσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Εκείνος αποκρίθηκε πως “δεν τον γνωρίζει, αλλά τον ενοχλεί που όλοι τον αποκαλούν δίκαιο!”.
Ο Αριστείδης υποστήριξε τον γιο του Μιλτιάδη, Κίμωνα, αλλά κατηγορήθηκε άδικα για δωροδοκία από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Μετά το 477 π. Χ δεν έχουμε κάποια πληροφορία για τη ζωή του, ενώ φημολογείται πως πέθανε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στον Εύξεινο Πόντο.
Παραμένει ένα πρότυπο δικαιοσύνης και πολιτικής τιμιότητας μέχρι σήμερα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου