Ακούμε συχνά ανθρώπους να λένε σε άλλους «σκέψου θετικά» και «ας είσαι αισιόδοξος» ειδικά όταν τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά. Σε όσους προτείνεται αυτή η φράση συνήθως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ή θα θέλαμε να γνωρίζουμε, πως να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε με Αισιοδοξία και Θετικότητα, ειδικά όταν οι καταστάσεις αγριεύουν και νοιώθουμε να μας ξεπερνούν.
Το να νοιώθουμε ή να ζούμε με Αισιοδοξία / Θετικότητα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ούτε εθελοτυφλία, ούτε ψευδαίσθηση, ούτε ύπνωση ή αποφυγή, το ακριβώς αντίθετο σημαίνει, Αισιοδοξία είναι η καλοπροαίρετη διάθεση απέναντι στα πράγματα και τις καταστάσεις, είναι η διαχείριση και ο έλεγχος της κάθε άσχημης ή καταστροφικής κατάστασης ή γεγονότος.
Τόσο απλό. Όμως πόσο το εφαρμόζουν οι άνθρωποι στην πράξη, όπως τόσα και τόσα που ήδη γνωρίζουν; Η Παρατήρηση του Ολοφάνερου δείχνει ότι, αντι να μπουν στον κόπο να τα εφαρμόσουν, πιο εύκολα μέμφονται αυτούς που τα εφαρμόζουν, με αφ’ υψηλού υποτιμητικές εκφράσεις, παρά να τα εφαρμόσουν και να απολαύσουν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα.Αισιοδοξία/Θετικότητα = ΈλεγχοςΑπαισιοδοξία/Αρνητικότητα = Απουσία Ελέγχου
Η αισιοδοξία είναι μέρος ανεπτυγμένης νοημοσύνης: Η αισιοδοξία είναι η στάση που έχουν οι άνθρωποι που τους εμποδίζει να πέσουν σε απάθεια, απελπισία ή κατάθλιψη όταν αντιμετωπίζουν μια δυσκολία.Αισιοδοξία είναι να προσδοκεί κανείς έντονα και με πάθος, ότι όλα θα πάνε καλά στη ζωή, ασχέτως των εμφανιζόμενων εμποδίων, των απογοητεύσεων ή των δυσκολιών.
Τεχνικά ορίζεται ως ο τρόπος που έχουν να ερμηνεύουν στον εαυτό τους τις αποτυχίες τους και τις επιτυχίες τους. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μια αποτυχία οφείλεται σε παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν με διαφορετική προσέγγιση, ώστε την επόμενη φορά να έρθει η επιτυχία. Βλέπουν δηλαδή την αναποδιά ως κάτι που μπορεί να διορθωθεί και θεωρούν πως το εμπόδιο δεν οφείλεται σε κάποιο προσωπικό τους μειονέκτημα από το οποίο δε μπορούν να ξεφύγουν.
Η φωνή μέσα τους λέει: «Η τακτική που χρησιμοποιώ είναι λάθος» ή «Σήμερα οι κακές ειδήσεις στην τηλεόραση έκαναν τους υποψήφιους πελάτες μου πραγματικά μαγκωμένους». Αντίθετα με τον απαισιόδοξο, που η διανοητική στάση του τον οδηγεί στην απελπισία, τον θυμό την απογοήτευση, στον αισιόδοξο ξυπνά την ελπίδα, την δυναμη, το πάθος και κάνει το μυαλό του να δουλέψει.
Ο Ντοστογιέφσκι προκαλούσε τον αδελφό του λέγοντάς του: «Μη φέρεις στο μυαλό σου την εικόνα μιας πολικής αρκούδας για ένα λεπτό». Για να μαντέψετε ποιος έβγαινε πάντα κερδισμένος, αρκεί να το δοκιμάσετε στον εαυτό σας. Το μυαλό σας θα πλημμυρίσει με περισσότερα μεγάλα λευκά ζώα από όσα κυκλοφορούν στον Αρκτικό Κύκλο. Όταν προσπαθούμε να απωθήσουμε μια σκέψη, αυτή ριζώνει. Όπως μερικά βράδια που λέμε συνέχεια από μέσα μας «πρέπει να κοιμηθώ τώρα γιατί αύριο έχω πρωινό ξύπνημα» και καταλήγουμε να στριφογυρνάμε ολονυχτίς άυπνοι στο κρεβάτι. Ο καθηγητής ψυχολογίας του Χάρβαρντ Ντάνιελ Βέγκνερ αποδίδει το φαινόμενο σε μια δυσλειτουργία της μετασυνείδησής, της ικανότητάς μας να αναλογιζόμαστε τις σκέψεις μας.
Ο ρόλος της αισιοδοξίας: Η ικανότητα αυτή να συνεχίζει κάποιος παρά τις ήττες, συνδυασμένη με κάποιο ταλέντο, οδηγεί στην επιτυχία περισσότερο από τους ανθρώπους που διαθέτουν μόνο το ταλέντο αλλά καταθέτουν πιο γρήγορα τα όπλα όταν κάτι πάει στραβά.
Η προϋπόθεση είναι να είναι η αισιοδοξία ελεγχόμενη, καθώς η υπερβολικά μη ελεγχόμενη αισιοδοξία συχνά αποβαίνει καταστροφική.
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από έναν αισιόδοξο τρόπο σκέψης. Οι αισιόδοξοι είναι πιο υγιείς, πιο αποτελεσματικοί, αναρρώνουν γρηγορότερα, έχουν χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης και πετυχαίνουν υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Η αισιοδοξία διδάσκεται: Η αισιοδοξία μπορεί να βελτιωθεί στο καλοπροαίρετο άνθρωπο και δεν είναι αποκλειστικά κληρονομούμενη. Ιδίως οι γονείς έχουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της αισιοδοξίας των παιδιών τους και η δική τους ψυχική υγεία είναι καθοριστική.
Οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους αντιλαμβάνονται τα πράγματα αποκλειστικά μαύρα ή άσπρα. Είναι φανατικοί υποστηρικτές είτε της απόλυτης επιτυχίας, είτε της απόλυτης αποτυχίας, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ή να βιώσουν μια μέση και ισορροπημένη κατάσταση ζωής. Η Αισιοδοξία /Θετικότητα κατευθύνει προς την πλευρά της ευτυχίας, χωρίς να είναι ζητούμενο η απόλυτη τελειότητα. Έτσι η προσέγγισή είναι πιο ρεαλιστική και οι πιθανότητες να εφαρμοστεί, είναι ακόμα περισσότερες. Άλλωστε ένα από τα πιο γνωστά Δελφικά παραγγέλματα αναφέρει «μέτρον άριστον»
Μελέτες και πρακτικές εφαρμογές έχουν δείξει ότι η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορούν να επηρεάσουν όλες τις πλευρές της ζωής αλλά και της υγείας, νοητικής και σωματικής. Η αισιοδοξία σχετίζεται με καλύτερη ψυχολογική αλλά και σωματική διάθεση, με μείωση των ασθενειών και με μεγαλύτερο προσδόκιμο ευτυχισμένης και υγιούς ζωής.
Είναι βέβαιο ότι η αισιοδοξία κάνει πιο δυνατούς τους ανθρώπους ως προς την ζωή, περισσότερο χαρούμενους και ευτυχισμένους άρα και πιο ικανούς να διαχειριστούν άσχημες καταστάσεις. Όταν σκέφτεται κάποιος αισιόδοξα κατευθύνοντας τον εαυτό του σε δυναμική στάση ζωής, τότε πραγματοποιείται μια εγκεφαλική διεργασία όπου οι σκέψεις, οι λέξεις αλλά και οι εικόνες συνδέονται με την επιτυχία.
Η Αισιοδοξία, αυτονόητο είναι πως συνδέεται με την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, την μείωση του άγχους, επίτευξη των στόχων, ανάπτυξη αισιόδοξων συναισθημάτων, μείωση αρνητικών συναισθημάτων.
Η Αισιοδοξία σαν τρόπος κατάστασης και αντίληψης της ζωής, ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ σε αυτόν που την βιώνει.
Ο Απαισιόδοξος τρόπος ζωής, σκέψεων, συναισθημάτων αφαιρεί Ενέργεια.
Γι αυτό και οι μόνιμα αρνητικοί άνθρωποι είναι ψυχικά άδειοι και ασθενούν, νοητικά και σωματικά.
Μπορούμε να είμαστε μόνιμα αισιόδοξοι και καθόλου απαισιόδοξοι; Όχι φυσικά. Για να υπάρχει ισορροπία και έλεγχος απαιτείται ένα δίπολο. Αισιοδοξία και απαισιοδοξία υπό έλεγχο και σε δόσεις ανάλογα με την στιγμή και σε ευθυγράμμιση με τον Σκοπό. Να υποθέσω ότι έχεις έναν Σαφή, Άκαμπτο και Ξεκάθαρο Σκοπό. Λέγοντας Αισιοδοξία εννοούμε περισσότερο μια καλοπροαίρετη διάθεση που εμποτίζει κάθε αρνητική ή σκληρή κατάσταση και την μεταστοιχειώνει, κάτι σαν την «Φιλοσοφική Λίθο» των αλχημιστών κι όχι η χαζοχαρούμενη new age ανοησία της φτερωτής αγάπης, των τσου-ρέικι, των αγγελικών θαυμάτων και των φαντασιώσεων.
Οι μαγικές λέξεις είναι ο Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ και η ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ο καημένος ο διαλογισμός, συνήθως παρουσιάζεται στα εγχειρίδια αυτοβοήθειας με διαστρεβλωμένη τη φιλοσοφία του, ως μέθοδος κατάκτησης της ευτυχίας ή της ηρεμίας. Αντιθέτως, απώτερος σκοπός της διαλογιστικής τεχνικής δεν είναι μια συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση ακόμη κι αν κάποιες φορές παρεμπιπτόντως οδηγεί στην ευτυχία ή την ηρεμία.
Αντί να απολαμβάνουμε τα ευχάριστα πράγματα όσο διαρκούν, συνηθίζουμε να κολλάμε πάνω τους και να σπαταλάμε χρόνο και ενέργεια πασχίζοντας να απωθήσουμε τη σκέψη ότι είναι εφήμερα. Η εναλλακτική που προτείνεται δεν είναι απαραίτητα να ξυρίσουμε το κεφάλι μας και να γίνουμε μοναχοί, αλλά να φτάσουμε μέσω της Ενότητας του νου, στην αποστασιοποίηση, να καταφέρουμε να ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ την ζωή μας με Έλεγχο και Αποστασιοποίηση, ό,τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό μας αλλά και έξω από αυτό, απαλλαγμένοι από σκέψεις για το πώς πρέπει ή δεν πρέπει να είναι ή θα έπρεπε να παραμείνει.
Με αυτό τον τρόπο ίσως σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε διαρκώς να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές, που και ανόητο είναι και παράλογο και παρά φύση, γιατί προσπαθεί να καταργήσει το υγιές δίπολο.
Κάποτε ένας φίλος αποφάσισε να περάσει μία εβδομάδα σε ένα απομονωμένο κέντρο διαλογισμού, όπου, σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν επιτρεπόταν ούτε το σεξ, ούτε η κατανάλωση αλκοόλ, ούτε η χρήση ίντερνετ, ούτε η μουσική, ούτε το διάβασμα, ούτε καν η επικοινωνία μεταξύ των επισκεπτών. Το καθημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε μόνο ύπνο, φαγητό, διαλογισμό και, στο αποκορύφωμα του κεφιού, μικροδουλειές, όπως πλύσιμο των πιάτων και σκούπισμα.
Μετά τις πρώτες ώρες της απόλυτης σιωπής, άρχισε να κυριεύεται από πανικό για το πώς θα τα έβγαζε πέρα εκεί μία ολόκληρη εβδομάδα. Αλλά, καθώς περνούσαν οι μέρες, άρχισε να του συμβαίνει κάτι περίεργο, η σκέψη του σταμάτησε να πηγαινοέρχεται συνέχεια ανάμεσα σε δυσάρεστες αναμνήσεις και μελλοντικές ανησυχίες κι άρχισε να ζει στιγμές στις οποίες παρατηρούσε το παρόν με μια πρωτόγνωρη γαλήνη. Αυτή η εμπειρία τον εφοδίασε με ένα χρήσιμο εργαλείο, κάποιες φορές πλέον κατορθώνει να αφήνει τις απαισιόδοξες σκέψεις να περνούν από το μυαλό του χωρίς να αγωνίζεται να τις αλλάξει.
Οι μόνιμες και συνεχείς απαισιόδοξες σκέψεις και συμπεριφορές προκαλούν αρνητική διάθεση και μειωμένη λειτουργικότητα. Όταν ο εγκέφαλος βομβαρδίζεται με αρνητικά στοιχεία ενεργοποιούνται βιολογικοί μηχανισμοί κατάθλιψης και άγχους. Η διαδικασία αυτή προκαλεί περισσότερη δυστυχία και αποδοχή απαισιόδοξων στάσεων, με συνεπακόλουθα θυμού, οργής, βίας, κατάθλιψης, κακεντρέχειας, βλακείας και λοιπά διαχρονικά καλούδια.
Η αισιοδοξία και ο αισιόδοξος, καλοπροαίρετος τρόπος σκέψης, δεν υποστηρίζεται από όλους τους ανθρώπους. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία και άλλοι χλευάζουν όσους την εφαρμόζουν. Συγχρόνως πολλοί από αυτούς που την εφαρμόζουν, από αμέλεια γνώσης, δεν γνωρίζουν πως να έχουν τα εποικοδομητικά αποτελέσματα της αισιοδοξίας.
Γιατί ποιός κυβερνήτης, δημοσιογράφος, τραπεζίτης, γιατρός, ασφαλιστής, φαρμακοποιός, παπάς, κατηχητής, θέλει ανθρώπους υγιείς πνευματικά χαρούμενους, επιτυχημένους και ευτυχείς, να γελάνε και να μην αρρωσταίνουν; Ειδικά όταν όλοι αυτοί κατέχουν το κοπυράιτ της ευτυχίας, της υγείας, της καλής ζωής; Δεν έχετε παρατηρήσει ότι ολόκληρο το σύστημα των πολιτισμών του τσιμέντου, έχουν βασιστεί στην δυστυχία και στην αρρώστια, άσχετα με το τι λένε; Απλά τις δηλώσεις τους να ακούσετε στα χαζοκούτια και θα καταλάβετε ότι έχουν επενδύσει πολύ κόπο για να κάνουν τους ανθρώπους απαισιόδοξους άρρωστους και δυστυχείς.Ο Αισιόδοξος τρόπος σκέψεων, λέξεων, συναισθημάτων και πράξεων είναι σκόπιμα παρεξηγημένος, άλλωστε είναι κι αυτό πεδίο δράσης της Προπαγάνδας.
Διοχετεύουν λοιπόν πλαγίως κι εμμέσως, ότι με την Αισιοδοξία αγνοούμε τα προβλήματα και τις δυσάρεστες καταστάσεις. Αυτό είναι λάθος, γιατί με την Αισιοδοξία διατηρούμε μια πιο υγιή προσέγγιση των δυσάρεστων καταστάσεων. Γενικότερα ο τρόπος ζωής με Αισιόδοξες σκέψεις, Αισιόδοξα συναισθήματα και Αισιόδοξη στάση ζωής, κερδίζει πάντα, σε κάθε Απαισιόδοξη, δύσκολη και δύστροπη κατάσταση. Η Αισιοδοξία κερδίζει ακόμη και μπροστά στον θάνατο.
Ο άνθρωπος που είναι προσανατολισμένος προς την Αισιοδοξία και αντιμετωπίζει την ζωή με δυναμική, δεν είναι δυνατόν να βιώσει κατάθλιψη, θυμό, οργή, μίσος, εχθρότητα, παρά μονάχα όταν ο ίδιος στρατηγικά επιλέξει να παίξει τον ρόλο του θυμωμένου. Ακόμη όμως και τότε ακόμη το σώμα του δεν βιώνει κανένα από τα αρνητικά του αληθινά θυμωμένου ανθρώπου.
Κάνε μια άσκηση για να Ελέγξεις την Αισιοδοξία σου
> Πόσες Αισιόδοξες Σκέψεις Κάνεις ΤΩΡΑ;
> Γράψε τις
> Αισθάνεσαι τα ευεργετικά συναισθήματα που τις ακολουθούν;
> Γράψε τα
> Βιώνεις κάποιο αποτέλεσμα;
> Γράψε το
> Τι συναίσθημα νοιώθεις για το αποτέλεσμα;
> Γράψε το
>Ποιά σκέψη κάνεις;
>Γράψε την
και συνέχισε ελέγχοντας τις σκέψεις που έρχονται στο μυαλό σου, πόσο αισιόδοξες ή απαισιόδοξες είναι και τι αποτελέσματα δημιουργούν οι μεν και οι δε.
Τρόποι να ζεις στην Αισιοδοξία.
Όσα έχουμε στην καθημερινότητα μέσα στο μυαλό μας, έχουν πολλή δύναμη. Αν οι αισιόδοξες παθιασμένες σκέψεις έχουν τη δύναμη να χτίσουν μια τεράστια επιχειρηματική αυτοκρατορία, από ένα πολύ ταπεινό ξεκίνημα, τότε οι απαισιόδοξες σκέψεις μπορούν σίγουρα να ακινητοποιήσουν και να εμποδίζουν από το επιτύχουμε στη ζωή, σε κάθε τομέα.
Όσο πιο γρήγορα μπορέσετε να ελέγξετε [κι όχι να διώξετε] τις απαισιόδοξες σκέψεις από το μυαλό, τόσο το καλύτερο. Υγεία, ευτυχία και χαρά, μπορούν να γίνουν δικά σας, αν καταφέρετε να βάλετε Έλεγχο σε κάθε τι κάθε τι αρνητικό/απαισιόδοξο ή θετικό/αισιόδοξο.
Λίγο στρες, μπορεί να είναι παραγωγικό για να επιτύχετε στη ζωή σας. Αυτό ονομάζεται ουσιαστικά «κινητήρια δύναμη» και βοηθά να ολοκληρώσουμε όσα έχουμε αναλάβει, στην ώρα τους, ή μας κάνει επιφυλακτικούς σχετικά με ορισμένες καταστάσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα προκύπτει όταν έχουμε εμμονή με την απαισιοδοξία. Εξασκήσου, μαζί με την πιο πάνω άσκηση και σε αυτές τις συμβουλές.Αν και είναι αυτονόητο ας επισημάνω ότι και η Αισιοδοξία απαιτεί ΕΛΕΓΧΟ όχι μόνο η Απαισιοδοξία.
Συνειδητοποίηση: Όλες οι αρνητικές κι Απαισιόδοξες σκέψεις, όπως θλίψη, απελπισία, ενοχές, θυμός, αυτολύπηση κλπ, μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για την ανάληψη δράσης. Εντοπίστε πότε η διάθεσή αλλάζει προς το χειρότερο και σημειώστε τι σκεφτόσασταν εκείνη τη στιγμή. Σε λίγες ημέρες, θα είστε σε θέση να επισημάνετε τη σκέψη που σας έκανε να νιώσετε αυτά τα απαισιόδοξα συναισθήματα κι έτσι να μπορέσετε να ελέγξετε τη σκέψη σας πριν γίνει συναίσθημα και ριζώσει στο μυαλό σας και το χειρότερο, πριν γίνει συνήθεια. Συνειδητοποιήσετε ότι τις περισσότερες φορές, είναι οι ίδιες απαισιόδοξες σκέψεις που σας έρχονται στο μυαλό ξανά και ξανά σαν να βλέπετε το ίδιο βαρετό έργο.
Χρόνος για τον εαυτό: Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με το να φροντίζουν για άσχετα πράγματα ή να ασχολούνται με διάφορα πράγματα, που ξεχνάνε να διαθέσουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της βόλτας, συνήθως σκέφτονται τι να μαγειρέψουν, να γράψουν ή πώς να κάνουν μια δουλειά στο γραφείο. Διαθέστε λίγη ώρα για τον εαυτό σας κάθε μέρα, όταν κάνετε κάτι που σας αρέσει, χωρίς να το διακόπτετε με άλλες σκέψεις. Με αυτό τον τρόπο, η αποδοτικότητα και η Αισιοδοξία βελτιώνεται και σε άλλα πράγματα. Η ευτυχία που θα αντανακλά στο πρόσωπό σας, θα κάνει και τους αγαπημένους σας χαρούμενους.
Διαχειριστείτε το χρόνο σας: Υπάρχει μόνο ένα πράγμα σε αυτή τη ζωή, που όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν σε ίσο μερίδιο και αυτό είναι ο χρόνος. Μάθετε να διαχειρίζεστε τις 24 ώρες της ημέρας, αποτελεσματικά. Εάν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε τις αποστολές σας στην ώρα τους, αυτό θα επιδεινώσει τις αρνητικές απαισιόδοξες σκέψεις και θα επηρεάσει το επίπεδο της αυτοπεποίθησής, άρα και της αποτελεσματικότητας σας. Ορίστε συγκεκριμένο χρόνο για κάθε εργασία και τηρήστε τον και βγάλτε από τη ζωή σας ό,τι σας «τρώει» το χρόνο άσκοπα.Όταν είναι οι άνθρωποι χαρούμενοι μετά από μια επιτυχημένη πράξη δημιουργική, η Ενέργεια που απελευθερώνεται είναι η Ενέργεια που ανατροφοδοτεί την ζωή.
Να έχετε χαρούμενες παρέες: Ένα χαλασμένο αυγό είναι αρκετό για να καταστρέψει ένα ολόκληρο καλάθι με αυγά. Ακόμα κι αν είστε το πιο αισιόδοξα σκεπτόμενο άτομο, η παρέα με ένα αρνητικό τύπο, σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης σας προς το χειρότερο. Επιλέξτε τους φίλους σας προσεκτικά. Αφιερώστε όλο και περισσότερο χρόνο σε άτομα που σκέφτονται θετικά και αισιόδοξα. Είναι γνωστό το …Ο σωστός Χρονισμός και τα Χρονικά όρια είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του πολεμιστή και του αισιόδοξα επιτυχημένου.
Δραστηριότητες αναψυχής: Ασχολίες που σας ευχαριστούν, όπως το να ακούτε μουσική, να διαβάζετε ένα βιβλίο, να βλέπετε μια ταινία στην τηλεόραση, ή να κάνετε το χόμπι σας, είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορούν να εκτρέψουν το μυαλό σας από τον απαισιόδοξο, προς τον αισιόδοξο τρόπο σκέψης.«Καλύτερα να είστε μόνος παρά με λάθος παρέα. Η σωστή παρέα είναι όφελος ή λάθος παρέα είναι χασούρα»
«Ακονίστε» τις αισθήσεις σας: Σήμερα, εξαιτίας των ταχύτατων ρυθμών ζωής, οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει ανοσία στις αισθήσεις τους. Σταματήστε, χαλαρώστε και απολαύστε οτιδήποτε ωραίο, δίνοντας προσοχή στις αισθήσεις σας σε κάθε δραστηριότητα. Μυρίστε και απολαύστε τη γεύση των τροφών όταν τρώτε. Όταν κάνετε μπάνιο, νιώστε το νερό που ρέει μέσα από το σώμα σας. Νιώστε τις διαφορετικές υφές στα υφάσματα. Κοιτάξτε τον ουρανό και αισθανθείτε τον αέρα στο πρόσωπό σας, ενώ κάνετε ποδήλατο. Όλα αυτά σας κάνουν πιο ζωντανούς και αισιόδοξους.
Αποφύγετε τη γενίκευση και την υπερβολή: Πολλές φορές, σκεφτόμαστε και ξανασκεφτόμαστε μερικές αρνητικές κι απαισιόδοξες καταστάσεις, ώστε να τις «χαράζουμε» στο μυαλό μας και να μας κρατούν λυπημένους. Το να ξεχνάμε, να συγχωρούμε, να προχωράμε είναι πολύ σημαντικό στη ζωή. Διαφορετικά υπερβάλλουμε στις σκέψεις και γενικεύουμε καταστάσεις, γεμίζοντας αγωνία, απελπισία, απογοήτευση και αρρώστια.«Αν περιμένεις το χειρότερο, ελπίζοντας για το καλύτερο, θα σου ‘ρθει το χειρότερο. Τα πράγματα που σου συμβαίνουν είναι σε πλήρη συμφωνία με αυτά που πιστεύεις. Αν πιστέψεις ότι θα σε πατήσουν, θα σε κάνουν λιώμα» Harold Sherman«Κανένας απαισιόδοξος δεν ανακάλυψε ποτέ το μυστικό των αστεριών, κανένας ρεαλιστής δεν ταξίδεψε ποτέ σε μια άγνωστη γη» Helen Keller
Για παράδειγμα, η γενικευμένη δήλωση, «δεν με ακούς ποτέ και νοιώθω πως δεν υπάρχω» μπορεί να διατυπωθεί ως «υπήρξαν φορές κατά το παρελθόν που με πρόσεχες και ένιωθα ότι με άκουγες. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, αισθάνομαι πως δεν ενδιαφέρεσαι για ότι έχω να πω». Η δεύτερη διατύπωση είναι πιο ειλικρινής και λιγότερο υπερβολική. Οπότε μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα. Επιπλέον καλό είναι να παρατηρήσετε ταυτόχρονα τι λέτε και έπαψε να σας ακούει, μήπως επαναλαμβάνεστε κουραστικά;
Το πείσμα δεν κερδίζει ποτέ: Πολλοί λένε «ή θα έχεις δίκιο ή θα είσαι χαρούμενος». Για να είμαστε χαρούμενοι, πρέπει να υποχωρούμε. Το πείσμα μας κάνει να χάνουμε χρόνο. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να λέει τη δική του γνώμη, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από τη δική σας. Ακόμα και αν το επιχείρημά σας είναι σωστό, δεν πρόκειται να σας κάνει ευτυχισμένους, όταν έχει δημιουργηθεί μια δυσάρεστη κατάσταση.«Ένας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία. Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο» Μπέικον Φράνσις
Έτσι, κάποιες φορές είναι καλό για την ησυχία και την αισιοδοξία σας, να υποχωρείτε και να δίνετε τόπο στην οργή για να μην αφήνετε τα προβλήματα να δημιουργούνται. Αλλωστε ο καθένας δικαιούται να έχει την δική του άποψη άσχετα αν είναι σωστή ή λάθος ή και καθόλου άποψη για ένα θέμα. Εδώ εφαρμόστε την συμβουλή «μακριά κι αγαπημένοι»
Αποφύγετε να βγάζετε συμπεράσματα: Μερικές φορές, πριν οι συνομιλητές σας ολοκληρώσουν ότι λένε, βγάζετε συμπεράσματα, τα οποία μπορεί να οδηγούν σε δυσάρεστα επιχειρήματα και να σας γεμίζουν απαισιόδοξες σκέψεις. Αποφύγετε να κάνετε υποθέσεις. Μην παίρνετε κάθε τι προσωπικά, πριν μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει. Η υπομονή είναι αρετή, αλλά φυσικά η υπομονή, όταν κάποιος ξέρεις τι να περιμένει και ναι είναι και αυτή κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του πολεμιστή και του επιτυχημένου.«Η απαισιοδοξία είναι θέμα διάθεσης. Η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης» Émile Chartier
Οι άνθρωποι ΥΠΟΘΕΤΟΥΝ γι αυτά που λένε πως γνωρίζουν και συνήθως -όπως γίνεται πάντα με τις υποθέσεις- κάνουν λάθος. Η μελέτη του εγκεφάλου -λένε οι επιστήμονες- ίσως να μας βοηθήσει ν’ αντιληφθούμε τον λόγο ύπαρξης των «πιστεύω» και του λόγου που οι άνθρωποι, προτιμούν να πιστεύουν και να ζουν υποθέτοντας, αντί να γνωρίζουν και να ζουν υπεύθυνα.
Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές. Μπορείτε να επιλέξετε να σκέφτεστε αισιόδοξα ή απαισιόδοξα, θετικά ήαρνητικά όποια κι αν είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζετε. Το μυαλό μας έχει ένα «μυστικό» κι αόρατο «φυλαχτό».Ελεγχος, Πειθαρχία, Επιμονή, Χρονισμός, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που όταν εμποτίζονται με αισιοδοξία είναι το κύριο καύσιμο της ζωής ενός επιτυχημένου ανθρώπου.
Από τη μια πλευρά έχει την αρνητική κι απαισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή και από την άλλη τη αισιόδοξη και θετική.Η μόνιμη εστίαση στην απαισιόδοξη/αρνητική πλευρά θα σας στερήσει από όλα αυτά που κάνουν τη ζωή να αξίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου