Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Γαλαξίες-τέρατα: Κοσμικό Γιέτι από την αυγή του σύμπαντος βρέθηκε να καραδοκεί κρυμμένο στη σκόνη

Το πρώιμο σύμπαν ήταν γεμάτο με τέρατα, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Ερευνητές υπό την αστρονόμο Christina Williams ανακάλυψαν έναν προηγουμένως αόρατο γαλαξία και ίσως ένα νέο πληθυσμό γαλαξιών που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Αστρονόμοι κατά τύχη ανακάλυψαν τα αποτυπώματα ενός γαλαξία-τέρατος στο πρώιμο σύμπαν που δεν φαίνονταν προηγουμένως. Όπως ένα κοσμικό Γιέτι, η επιστημονική κοινότητα γενικά αντιμετώπιζε αυτούς του γαλαξίες σαν δοξασία, δεδομένης της έλλειψης στοιχείων για την ύπαρξή τους. Όμως αστρονόμοι στις ΗΠΑ και την Αυστραλία κατάφεραν να βγάλουν για πρώτη φορά μια φωτογραφία του τέρατος. Δημοσιευμένη στο Astrophysical Journal, η ανακάλυψη παρέχει νέες γνώσεις για τα πρώτα βήματα ανάπτυξης ορισμένων από τους μεγαλύτερους γαλαξίες του σύμπαντος.

Η αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Christina Williams, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, πρόσεξε μια ασθενή φωτεινή κηλίδα στις νέες ευαίσθητες παρατηρήσεις με τη χρήση του ALMA (Atacama Large Millimeter Array), ένα συγκρότημα 66 ραδιοτηλεσκοπίων ψηλά στα Χιλιανά βουνά. Περιέργως, το λαμπύρισμα φαίνονταν να προέρχεται έξω από το πουθενά, σαν μια πατημασιά φαντάσματος σε έναν τεράστιο σκοτεινό ερημότοπο. «Ήταν πολύ μυστήριο επειδή το φως φαίνονταν να μη συνδέεται με κανέναν γνωστό γαλαξία», είπε η Williams, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Steward Observatory. «Όταν είδα αυτόν το γαλαξία, που ήταν αόρατος σε οποιοδήποτε άλλο μήκος κύματος, ενθουσιάστηκα αληθινά επειδή σήμαινε ότι ήταν μάλλον πολύ μακριά και κρυμμένος από νέφη σκόνης».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σήμα έρχονταν από τόσο μακριά που έκανε 12,5 δισεκατομμύρια χρόνια να φθάσει στη Γη, δίνοντάς έτσι μια άποψη του σύμπαντος στην απαρχή του. Θεωρούν ότι η παρατηρούμενη εκπομπή προκλήθηκε από μια θερμή ακτινοβολία σωματιδίων σκόνης που θερμάνθηκαν από άστρα τα οποία διαμορφώθηκαν βαθιά μέσα σε ένα νέο γαλαξία. Τα γιγάντια νέφη σκόνης αποκρύπτουν το φως των ίδιων των άστρων, καθιστώντας τον γαλαξία τελείως αόρατο. Ο επίσης συγγραφέας της μελέτης Ivo Labbé, του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Swinburne, στη Μελβούρνη, στην Αυστραλία, είπε: «Καταλάβαμε ότι ο γαλαξίας είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλης μάζας γαλαξίας-τέρας με πολλά άστρα όπως ο δικός μας γαλαξίας, αλλά πλήρης δραστηριότητας, διαμορφώνοντας νέα άστρα με ρυθμό 100 φορές μεγαλύτερο από αυτόν του δικού μας γαλαξία».

Η ανακάλυψη μπορεί να επιλύσει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στην αστρονομία, ανέφεραν οι συγγραφείς. Πρόσφατες μελέτης βρήκαν ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους γαλαξίες στη νεαρό σύμπαν μεγάλωναν και ενηλικιώνονταν εξαιρετικά γρήγορα, ένα αποτέλεσμα που θεωρητικά δεν είναι κατανοητό. Ώριμοι γαλαξίες μεγάλης μάζας εμφανίστηκαν όταν το σύμπαν ήταν μόνο ένα κοσμικό νήπιο στο 10% της σημερινής του ηλικίας. Ακόμη περισσότερο αινιγματικό είναι ότι αυτοί οι ώριμοι γαλαξίες εμφανίζονται να έρχονται από το πουθενά: οι αστρονόμοι ποτέ δεν φαίνεται να τους αποτυπώνουν ενώ διαμορφώνονται.

Μικρότεροι γαλαξίες έχουν φανεί στο πρώιμο σύμπαν με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, όμως τέτοιες δημιουργίες δεν μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα για να λύσουν το αίνιγμα. Άλλοι γαλαξίες-τέρατα έχουν επίσης αναφερθεί προηγουμένως, όμως η θέαση αυτών είναι πολύ σπάνιες για μια ικανοποιητική ερμηνεία. «Ο δικός μας κρυμμένος γαλαξίας-τέρας έχει ακριβώς τα σωστά συστατικά για να είναι σύνδεσμος που λείπει», εξηγεί η Williams, «επειδή είναι πιθανά πολύ περισσότερο κοινός».

Ένα ανοιχτό ερώτημα είναι ακριβώς πόσοι από αυτούς υπάρχουν. Οι παρατηρήσεις για την τωρινή μελέτη έγιναν σε ένα πολύ μικρό μέρος του ουρανού, λιγότερο από το ένα εκατοστό του δίσκου της πανσελήνου. Σαν το Γιέτι, η ανακάλυψη πατημασιών της μυθικής δημιουργίας σε μια μικροσκοπική λωρίδα ερημότοπου θα ήταν είτε ένα σημάδι απίστευτης τύχης ή ένα σημάδι ότι τα τέρατα κυριολεκτικά καραδοκούν παντού. Όπως αναφέρει η Williams, οι ερευνητές αναμένουν με ανυπομονησία το Μάρτιο του 2021 που σχεδιάζεται η εκτόξευση του Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb (JWST) της NASA, για να ερευνήσει τέτοια αντικείμενα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

«Το JWST θα μπορέσει να κοιτάξει μέσα από το πέπλο της σκόνης, έτσι θα μπορέσουμε να μάθουμε πόσο μεγάλοι είναι στην πραγματικότητα αυτοί οι γαλαξίες και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται, για να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί τα μοντέλα αποτυγχάνουν να τους εξηγήσουν», αναφέρει. Όμως για τώρα τα τέρατα είναι εκεί έξω, καλυπτόμενα από σκόνη και πολύ μυστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου