Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Πώς να εφαρμόσετε συναισθηματικές πρώτες βοήθειες

Χωρίς αντίρρηση, όλοι έχουμε την τάση να τοποθετούμε έναν επίδεσμο σε μια πληγή μας ή να παίρνουμε αντιβιοτικά για τη θεραπεία μιας μόλυνσης... σωστά; Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς θα αναρωτιόμασταν αν κάποιος δεν εφάρμοζε τις πρώτες βοήθειες όταν ήταν απαραίτητο. Γιατί, λοιπόν, να μην ισχύει το ίδιο και για την ψυχική μας υγεία; Νομίζουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα ψυχολογικά μας τραύματα έτσι απλά, ενώ όσοι έχουμε πληγωθεί από κάποια απόρριψη ή έχουμε βασανιστεί μετά από μία αποτυχία γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι συναισθηματικοί τραυματισμοί μπορεί να είναι εξίσου επώδυνοι με τους σωματικούς. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να μάθουμε πώς να ασκήσουμε «συναισθηματικές πρώτες βοήθειες». Εδώ είναι 7 τρόποι για να το πετύχετε:

1. Δώστε προσοχή στο συναισθηματικό πόνο – αναγνωρίστε τον όταν εμφανίζεται και δουλέψτε ώστε να τον θεραπεύσετε πριν κυριαρχήσει.

Το σώμα μας έχει αναπτύξει την αίσθηση του φυσικού πόνου για να μας προειδοποιεί όταν κάτι δεν πάει καλά και ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για το συναισθηματικό πόνο. Εάν μία απόρριψη, μία αποτυχία ή μία κακή διάθεση δεν βελτιώνεται, αυτό σημαίνει ότι έχετε υποστεί ένα ψυχολογικό πλήγμα και θα πρέπει να το θεραπεύσετε. Για παράδειγμα, η μοναξιά μπορεί να αποβεί καταστροφικά επιζήμια για την ψυχολογική και σωματική σας υγεία και για αυτόν το λόγο όταν εσείς ή ένας φίλος σας ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αισθάνεται κοινωνικά ή συναισθηματικά απομονωμένο, θα πρέπει να αναλάβετε δράση.

2.Ανακατευθύνετε την «ενστικτώδη αντίδραση» σας όταν αποτυγχάνετε

Η φύση των ψυχολογικών τραυμάτων καθιστά εύκολο ώστε το ένα να οδηγήσει σε ένα άλλο. Μία αποτυχία μπορεί συχνά να σας οδηγήσει στην επικέντρωση σε μία σκέψη ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα αντί να ασχοληθείτε με το τι μπορείτε να κάνετε καλό. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να σας αποτρέψει από το να αποδώσετε καλά σε ό,τι κάνετε, θα σας κάνει να εστιάσετε στις αδυναμίες σας, και ο κύκλος αυτός θα συνεχίζεται. Για να σταματήσει αυτό, πρέπει να μάθουμε να αγνοούμε να νιώθουμε αβοήθητοι και αποθαρρημένοι που έρχεται σαν μετα-τραυματική «ενστικτώδη αντίδραση» και να κάνουμε μια λίστα με παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε για να προσπαθήσουμε ξανά. Σκεφτείτε πως, η προετοιμασία και ο σχεδιασμός θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν ουσιαστικά. Αυτό το είδος της άσκησης θα μειώσει τα συναισθήματα της απελπισίας και θα βελτιώσει τις πιθανότητές σας για τη μελλοντική επιτυχία.

3. Παρακολουθήστε τον εαυτό σας και προστατέψτε την αυτοεκτίμησή σας. Όταν αισθάνεστε ότι ταπεινώνετε τον εαυτό σας, σκεφτείτε για λίγο αν πρέπει να είστε περισσότερο συμπονετικοί με τον εαυτό σας.

Η αυτοεκτίμηση είναι σαν ένα «συναισθηματικό ανοσοποιητικό σύστημα» που σας προστατεύει από το συναισθηματικό πόνο και ενισχύει τη συναισθηματική αντοχή σας. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τον εαυτό σας και να αποφεύγετε να τον ταπεινώνετε, ιδιαίτερα όταν νιώθετε ήδη πληγωμένοι. Ένας τρόπος για να «θεραπεύσετε» την κατεστραμμένη αυτοεκτίμησή σας είναι να εξασκήσετε την αυτοσυμπόνια. Όταν αισθάνεστε επικριτικοί με τον εαυτό σας, κάνετε την ακόλουθη άσκηση: φανταστείτε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του, για παρόμοιους λόγους και γράψτε του ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκφράζοντας τη συμπόνια σας και την υποστήριξη σας. Στη συνέχεια, διαβάστε το e-mail. ‘Ετσι πρέπει να είναι τα μηνύματα που πρέπει να δίνετε στον εαυτό σας.

4. Προσπαθήστε να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε θετικές σκέψεις όταν οι αρνητικές σκέψεις σας καταβάλλουν.

Όταν φέρνετε διαρκώς στο μυαλό σας θλιβερά γεγονότα χωρίς να προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημα, γίνεστε απλά μελαγχολικοί και αν αυτό σας γίνει συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερο ψυχολογικό πόνο. Ο καλύτερος τρόπος για να αποσπάσετε το μυαλό σας από την ανθυγιεινή σκέψη είναι να ασχοληθείτε με μία δραστηριότητα που απαιτεί συγκέντρωση (για παράδειγμα, το διάβασμα ενός βιβλίου). Οι μελέτες δείχνουν ότι αν καταφέρουμε έστω και δύο λεπτά να αποσπάσουμε την προσοχή μας, θα μειώσουμε την επικέντρωση μας σε αρνητικές και μη υγιείς σκέψεις.

5. Ανακαλύψτε τι πραγματικά σημαίνει «απώλεια»

Η απώλεια είναι ένα μέρος της ζωής μας, αλλά μπορεί να μας σημαδέψει και να μας εμποδίσει από το να προχωρήσουμε μπροστά αν δεν θεραπεύσουμε τις συναισθηματικές πληγές που δημιουργεί. Αν έχει περάσει αρκετός χρόνος και εξακολουθείτε να αγωνίζεστε για να ξεπεράσετε μία απώλεια, θα πρέπει να δοκιμάσετε ένα νέο τρόπο σκέψης σχετικά με αυτό. Συγκεκριμένα, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε τον πόνο σας και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας είναι να καταλάβετε το βαθύτερο νόημα της απώλειας και να αντλήσετε δύναμη μέσα από αυτό. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά σκεφτείτε τι μπορεί να έχετε κερδίσει μέσα από την απώλεια (για παράδειγμα, "έχασα το σύζυγο μου, αλλά έχω έρθει πολύ πιο κοντά στα παιδιά μου"). Σκεφτείτε τι μπορείτε να κερδίσετε ή πώς να βοηθήσετε τους άλλους να διαμορφώσουν μια νέα εκτίμηση για τη ζωή ή φανταστείτε τις αλλαγές θα μπορούσατε να κάνετε οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μια ζωή περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τις αξίες και τους σκοπούς σας. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

6. Μην αφήσετε την υπερβολική ενοχή να σας καθυστερεί

Ακόμα και η ενοχή μπορεί να είναι χρήσιμη σε μικρές δόσεις αφού σας προειδοποιεί να αναλάβετε δράση για να επιδιορθώσετε ένα πρόβλημα στη σχέση σας με ένα άλλο πρόσωπο. Αλλά η υπερβολική ενοχή είναι ανθυγιεινή, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σπαταλά τις συναισθηματικές και πνευματικές σας ενέργειες, σας αποσπά την προσοχή από άλλα καθήκοντα και σας αποτρέπει από το να απολαμβάνετε τη ζωή. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την επίλυση της παρατεταμένης ενοχής είναι να προσφέρετε μια αποτελεσματική συγγνώμη. Μπορεί να έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν να ζητήσετε συγγνώμη, αλλά η συγνώμη είναι πιο περίπλοκη από ότι νομίζουμε. Το βασικό συστατικό που απαιτεί κάθε απολογία για είναι αποτελεσματική, και που οι τυπικές απολογίες συνήθως στερούνται, είναι μια «δήλωση κατανόησης». Με άλλα λόγια, η συγγνώμη σας θα πρέπει να επικεντρωθεί λιγότερο στην εξήγηση γιατί κάνατε αυτό που κάνατε και περισσότερο στο πώς οι ενέργειές σας (ή και η απραξία σας) επηρέασαν αρνητικά το άλλο πρόσωπο. Είναι πολύ πιο εύκολο να συγχωρέσουμε κάποιον όταν αισθανόμαστε ότι έχει πραγματικά καταλάβει το λάθος του. Με το να ζητάμε συγγνώμη (έστω και για δεύτερη φορά), το άλλο άτομο είναι πολύ πιο πιθανό να σας δείξει «αυθεντική συγχώρεση» και έτσι να σας βοηθήσει να απαλλαχτείτε από την ενοχή σας.

7. Πληροφορηθείτε ποιες θεραπείες λειτουργούν καλύτερα για τις δικές σας «συναισθηματικές πληγές»

Παρατηρήστε τον εαυτό σας και μάθετε πώς εσείς προσωπικά αντιμετωπίζετε τις συναισθηματικές πληγές σας. Για παράδειγμα, αδιαφορείτε για αυτές, σας αναστατώνουν αλλά συνέρχεστε γρήγορα, νευριάζετε και σας παίρνει και καιρό να συνέλθετε, φιμώνετε τα συναισθήματά σας; Χρησιμοποιήστε την ανάλυση αυτή για να καταλάβετε ποιες «συναισθηματικές πρώτες βοήθειες» λειτουργούν καλύτερα για εσάς στην αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων (όπως ακριβώς θα καταλαβαίνατε ποιο από τα πολλά παυσίπονα που έχετε στο συρτάρι σας λειτουργεί καλύτερα για εσάς). Το ίδιο ισχύει και για την δημιουργία «συναισθηματικής ανθεκτικότητας». Δοκιμάστε διάφορες τεχνικές ώστε να καταλάβετε ποιες τεχνικές είναι πιο εύκολες για να τις εφαρμόσετε και τείνουν επίσης να είναι πιο αποτελεσματικές για σας. Αλλά κυρίως, να σας γίνει συνήθεια να παρακολουθείτε την ψυχολογική σας υγεία σας σε τακτική βάση - και ειδικότερα μετά από μια αγχωτική, δύσκολη, ή συναισθηματικά οδυνηρή κατάσταση.

Ναι, η εξάσκηση της «συναισθηματικής υγιεινής» χρειάζεται κάποιο χρόνο και προσπάθεια, αλλά θα βελτιώσει σημαντικά ολόκληρη την ποιότητα της ζωής σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου