ΕΠΤΑ ΣΟΦΩΝ ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ
“Ο επισκέπτης μας όμως από δω”, συνέχισε, “μας ενέπλεξε σε κουβέντα εντελώς ακατάλληλη, μια και φρόντισε να φέρει θέματα και ερωτήματα κατάλληλα για ανθρώπους που πάνε σε δείπνο. Δεν πιστεύεις στ’ αλήθεια, ότι, όπως υπάρχει προετοιμασία από τη μεριά αυτού που καλεί, υπάρχει και από τη πλευρά του καλεσμένου σε δείπνο; Οι Συβαρίτες, καθώς φαίνεται, στέλνουν τις προσκλήσεις στις γυναίκες ένα χρόνο πριν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα με την ησυχία τους να ετοιμάσουν τα φορέματα και τα χρυσαφικά για να πάνε στο δείπνο.
Προσωπικά θεωρώ ότι η σωστή προετοιμασία από τη μεριά του προσκεκλημένου απαιτεί ακόμα περισσότερο χρόνο, εφόσον είναι πιο δύσκολο να βρεις τα πρέποντα για τον στολισμό του χαρακτήρα απ’ ότι τα περιττά και άχρηστα στολίδια του σώματος. Στην πραγματικότητα ο μυαλωμένος άνθρωπος δεν πάει σε δείπνο σαν αγγείο, κουβαλώντας εκεί τον εαυτό του για να τον γεμίσει, αλλά για να κάνει κάτι σοβαρό, να αστειευτεί, να ακούσει και να πει αυτά που η περίσταση απαιτεί από τους συμμετέχοντες, αν πρόκειται να περάσουν ευχάριστα μεταξύ τους.
Ένα άνοστο πιάτο μπορείς να το αρνηθείς και, αν το κρασί δεν είναι καλό, να καταφύγεις στην πηγή· συνδαιτυμόνας όμως που προκαλεί πονοκέφαλο, που είναι ενοχλητικός και ανάγωγος χαλάει και καταστρέφει την ευχαρίστηση του κάθε κρασιού, του κάθε φαγητού, της κάθε μουσικής και δεν υπάρχει τρόπος να αποβάλεις με εμετό την αηδία του είδους, αλλά σε όλη τη ζωή μένει η αμοιβαία αντιπάθεια, σαν μπαγιάτικο ανακατεμένο κρασί, από προσβολή ή οργή πάνω στο κρασί.
Για τούτο ο Χίλων, που δέχτηκε χθες την πρόσκληση, άριστα έπραξε και δεν την αποδέχτηκε, προτού μάθει ένα ένα τα ονόματα των καλεσμένων. Είπε πως πρέπει κανείς να ανέχεται αγενή συνεπιβάτη στο πλοίο ή συγκάτοικο στην ίδια σκηνή, με τους οποίους είναι αναγκασμένος να συνταξιδεύει ή να εκστρατεύει μαζί, το να ανακατεύεται όμως με τους πρώτους τυχόντες στο συμπόσιο δεν είναι γνώρισμα μυαλωμένου ανθρώπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου