Όλοι έχουμε βρεθεί σε έντονους καβγάδες με τους αγαπημένους μας. Τις περισσότερες φορές, ο θυμός συνήθως φλέγεται και περιττά πράγματα λέγονται, αλλά όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν. Αντί να λέτε θυμωμένα τους ισχυρισμούς σας στον άλλον και να προσπαθείτε να τον κάνετε να καταλάβει, γιατί δεν χρησιμοποιείτε την Σωκρατική μέθοδο; Αν όλα αποτύχουν, τουλάχιστον αποφύγατε τον καβγά , έτσι;
Τι είναι η Σωκρατική μέθοδος;
Λίγο περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ο σπουδαίος φιλόσοφος Σωκράτης περπατούσε στην Αθήνα με τους μαθητές του. Είχε βρει έναν τρόπο να προσεγγίσει την αλήθεια τον οποίο οι φιλόσοφοι θαύμαζαν. Συνεχώς ρωτούσε πράγματα μέχρις ότου ο αντίπαλος του να φτάσει σε μια αντίφαση σε σχέση με αυτά που είπε στην αρχή και να αποδειχθεί λανθασμένη η αρχική άποψη.
Οπότε τι είναι ακριβώς η Σωκρατική μέθοδος; Αποτελείται από ερωτήσεις για την ανάπτυξη μιας λανθασμένης ιδέας από ένα άτομο που προσπαθεί να καθορίσει μια θέση. Η χρήση αυτής της μεθόδου θα βοηθήσει τους άλλους να καταλάβουν την άποψη σας χωρίς περαιτέρω συγκρούσεις.
Η Σωκρατική μέθοδος είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να προσεγγίσει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε μια συζήτηση, ενώ χρησιμοποιεί ανακριτικές ερωτήσεις για να φτάσει στο επίκεντρο του θέματος.
Ας πούμε ότι πιστεύετε πως δεν είναι κακό το κυνήγι ζώων για επιβίωση. Κάποιος μπορεί να πει «Το κυνήγι είναι βάρβαρο, και γιατί να θέλει κάποιος να βλάψει ένα αβοήθητο ζώο;» Αντί να απαντήσετε «Το κυνήγι των ζώων είναι βασικός παράγοντας από την αρχή του χρόνου» μπορείτε να πείτε «Δεν πιστεύεις ότι τα ζώα δημιουργήθηκαν για να κυνηγιούνται;»
Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζετε την άποψη σας με την μορφή μιας ερώτησης είναι λιγότερο απειλητικός από το να προσπαθείτε να επιβάλλετε την άποψη σας. Θα επιτρέψει επίσης στον άλλον να δει το θέμα από την δική σας οπτική γωνία επειδή πρέπει να απαντήσει την ερώτηση σας.
Η εμπειρία μου
Βρίσκω αυτή την μέθοδο πολύ πολύτιμη στην σημερινή κοινωνία. Συχνά οι περισσότεροι νοιάζονται μόνο να περάσουν την άποψη τους χωρίς να θέλουν να καταλάβουν τι θέλει να πει το άλλο άτομο. Τις περισσότερες φορές οι συγκρούσεις γίνονται ανάμεσα σε κοντινά πρόσωπα.
Έτσι είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να σώσουμε τα συναισθήματα μας και τα δικά τους όσο είναι δυνατόν. Εν τέλει, δεν θα θέλαμε να βλάψουμε κάποιον αγαπημένο μας, έτσι;
Η σύντροφος μου κι εγώ καβγαδίζουμε όλη την ώρα. Μερικές φορές απλώς εύχομαι να μπορούσε να καταλάβει πως ξέρω τι λέει ή τι νιώθει, αλλά επίσης θέλω να καταλάβει τα συναισθήματα μου χωρίς η ίδια να νιώθει ότι απειλείται ή ότι είναι ασήμαντη.
Στο τέλος της ημέρας, ανεξάρτητα από το πόσο μαλώνουμε ή διαφωνούμε, την αγαπώ και δεν θέλω να την πληγώνω με κανέναν τρόπο. Οπότε θα χρησιμοποιήσω την Σωκρατική μέθοδο στο μέλλον; Είναι πολύ πιθανό να το κάνω.
Έχοντας πει όλα αυτά λοιπόν, δεν θα θέλαμε όλοι να μεταδίδουμε την άποψη μας χωρίς να προκαλούμε μεγάλη ζημιά στους φίλους, στην οικογένεια ή στους συντρόφους μας;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου