Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν το πιο μακρινό σώμα που παρατηρήθηκε ποτέ στο Ηλιακό Σύστημα – ένας νάνος πλανήτης που ονομάζεται 2018 VG18 και του έδωσαν το παρατσούκλι «Απομακρυσμένο» (Farout) . Το πιο μακρινό σώμα που είχε βρεθεί μέχρι σήμερα, ήταν η Έρις σε απόσταση περίπου 96 αστρονομικών μονάδων. Ο Πλούτων, ο πιο γνωστός νάνος πλανήτης, απέχει 34 αστρονομικές μονάδες.
Το 2018 VG18 και άλλα γνωστά αντικείμενα του ηλιακού συστήματος. Ο Ήλιος εμφανίζεται στο background.
Είναι το πρώτο αντικείμενο που ανιχνεύθηκε σε απόσταση των 120 αστρονομικών μονάδων AU (1 AU είναι η απόσταση της Γης από τον Ήλιο). 2018 Η φωτεινότητα του VG18 υποδηλώνει ότι έχει διάμετρο περίπου 500 χλμ., ενώ πιθανώς είναι σφαιρικός και νάνος πλανήτης. Έχει δε μια ροζέ απόχρωση, κάτι που προδίδει ότι διαθέτει πολύ πάγο στην επιφάνειά του.
Το Farout βρίσκεται τόσο μακριά που το φως από τον Ήλιο χρειάζεται 16 ώρες και 40 λεπτά για να ταξιδέψει την απόσταση των 18 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μέχρι εκεί.
Η ανακοίνωση για το νέο σώμα έγινε από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Η ανακάλυψή του έγινε αρχικά από το ιαπωνικό τηλεσκόπιο «Σουμπαρού», διαμέτρου οκτώ μέτρων, στο όρος Μάουνα Κέα της Χαβάης, ενώ ακολούθησαν παρατηρήσεις για επιβεβαίωση από το Μαγγελανικό τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο Λας Καμπάνας της Χιλής.
Τον Οκτώβριο η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη ενός άλλου πολύ μακρινού σώματος στο ηλιακό μας σύστημα, του «Γκόμπλιν» (πιο επίσημα «2015 TG387») σε απόσταση 80 αστρονομικών μονάδων.
Οι συγκεκριμένοι αστρονόμοι (Scott Sheppard του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, Chad Trujillo του Πανεπιστημίου της Β.Αριζόνα και David Tholen του Πανεπιστημίου της Χαβάης) είχαν το 2014 προτείνει ως πιθανή την ύπαρξη στο ηλιακό μας σύστημα ενός αόρατου μέχρι σήμερα ένατου πλανήτη, πολύ μεγαλύτερου από τη Γη, γνωστού και ως «πλανήτη Χ», τον οποίο έκτοτε αναζητούν.
Ο Sheppard δήλωσε ότι ο «2018 VG18» είναι «πολύ πιο μακρινός και αργός από κάθε άλλο αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί στο ηλιακό σύστημα, συνεπώς θα χρειασθούν λίγα χρόνια, έως ότου υπολογισθεί πλήρως η τροχιά του. Βρέθηκε στην ίδια περιοχή του ουρανού που έχουν βρεθεί και άλλα πολύ μακρινά ουράνια σώματα».
«Το 2018 VG18 είναι πολύ πιο απομακρυσμένο και πιο αργό από οποιοδήποτε άλλο παρατηρούμενο αντικείμενο του ηλιακού συστήματος, οπότε θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να καθοριστεί πλήρως η τροχιά του», δήλωσε ο Δρ Sheppard.
«Αλλά βρέθηκε σε μια παρόμοια θέση στον ουρανό με τα άλλα γνωστά ακραία αντικείμενα του ηλιακού συστήματος, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει τον ίδιο τύπο τροχιάς που οι περισσότεροι από αυτά τα αντικείμενα κάνουν. Οι τροχιακές ομοιότητες που εμφανίζονται σε πολλά από τα γνωστά μικρά, απομακρυσμένα σώματα του ηλιακού συστήματος ήταν ο καταλύτης για την αρχική μας διαβεβαίωση ότι υπάρχει ένας μακρινός μαζικός πλανήτης σε αρκετές εκατοντάδες Αστρονομικές Μονάδες AU που κρατούν αυτά τα μικρότερα αντικείμενα».
Ο Tholen εκτίμησε ότι «o 2018 VG18 χρειάζεται πάνω από 1.000 χρόνια για να κάνει ένα ταξίδι γύρω από τον Ήλιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου