Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Μιλήστε στα παιδιά ανοιχτά για το σώμα τους

Τα παιδιά είναι πλάσματα δαιμόνια. Αφουγκράζονται καθετί που συμβαίνει σ’ αυτόν τον κόσμο κι επιθυμούν να το γνωρίσουν και να το επεξεργαστούν. Γι’ αυτό ρωτούν πολλά. Πάρα πολλά. Οι ερωτήσεις τους άλλοτε είναι εξαιρετικά απλές και μπορούν να απαντηθούν με μεγάλη ευκολία. Άλλοτε, πάλι, είναι απρόσμενα δύσκολες κι οι γονείς πασχίζουν να τις απαντήσουν ή, όταν τα βρουν πολύ σκούρα, απλά τις αποφεύγουν.

Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές και τις ασχήμιες του περίεργου αυτού σύμπαντος, έρχεται κι η στιγμή που αρχίζουν δειλά-δειλά να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και το σώμα τους. Οι πρώτες ερωτήσεις θα σκάσουν σαν βόμβες, πριν καν τα παιδάκια πάνε στο σχολείο. Παρατηρούν το σώμα τους την ώρα που κάνουν μπάνιο, όταν πηγαίνουν τουαλέτα, όταν ντύνονται, κοιτάζονται στον καθρέφτη, παρατηρούν τα αδερφάκια τους, τους γονείς τους κι έπειτα τα άλλα παιδάκια στο σχολείο.

Οι ερωτήσεις τους, αν και φυσιολογικές κι αναμενόμενες, συχνά φέρνουν τους γονείς σε αμηχανία. Κι αυτό διότι, αν και βρισκόμαστε στο έτος 2019, το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αποτελεί συχνά ταμπού. Οι γονείς πράττουν αναλόγως με το τι έχουν διδαχθεί κι εκείνοι απ’ τους δικούς τους γονείς και το σχολείο. Αν η ενημέρωση που έλαβαν ήταν ελλιπής ή ανύπαρκτη, τότε κατά πάσα πιθανότητα παρόμοια αντιμετώπιση θα ‘χουν κι οι ίδιοι, αφήνοντας τα παιδιά τους στην άγνοια. Σίγουρα υπάρχουν και λαμπρά παραδείγματα γονιών οι οποίοι έχουν λάβει τις απαραίτητες γνώσεις και με τη σειρά τους τις μεταδίδουν στα τέκνα τους.

Η σεξουαλικότητα υπάρχει στον άνθρωπο ήδη απ’ τη βρεφική ηλικία. Μη βιαστείτε να τρομάξετε με τη φράση αυτή. Δε σχετίζεται φυσικά με τη σεξουαλική επιθυμία. Τα παιδιά αγγίζουν το σώμα τους και τα γεννητικά τους όργανα στην προσπάθεια να τα ανακαλύψουν και να κατανοήσουν τη λειτουργία τους. Μεγαλώνοντας, σιγά-σιγά ίσως αρχίσουν να συνδέουν τα αγγίγματα αυτά με την ευχαρίστηση, κάτι το οποίο γίνεται ακόμα εντονότερο στην εφηβεία. Μην τρομάξετε ούτε με αυτό. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Αν ο γονιός αποφύγει να συζητήσει τα θέματα αυτά με το παιδί, είναι πολύ πιθανό εκείνο να αναπτύξει μια συστολή γύρω από αυτά. Έπειτα θα προσπαθήσει μόνο του να ενημερωθεί κι είναι πολύ πιθανό να λάβει ενημέρωση από αναξιόπιστες πηγές. Σίγουρα σε όλα τα σχολεία θα ‘πρεπε να υπάρχει το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής. Επειδή, όμως, αυτό δυστυχώς δε συμβαίνει παντού, καλό είναι να μάθει όσα πρέπει απ’ το σπίτι.

Απ’ τα πρώτα χρόνια της ζωής του θα πρέπει να ξέρει πώς να φροντίζει το σώμα του. Πλενόμαστε καθημερινά, προσέχουμε την υγιεινή όταν πηγαίνουμε τουαλέτα, δεν αγγίζουμε με βρόμικα χέρια τα γεννητικά μας όργανα ούτε μπροστά σε άλλους ανθρώπους, φοράμε καθαρά εσώρουχα, βουρτσίζουμε τα δόντια μας, καθαρίζουμε τα αφτιά μας, κόβουμε τα νύχια μας, κοιμόμαστε καλά.

Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο κανόνας του εσωρούχου. Όσο απλό κι αυτονόητο κι αν σας φαίνεται, οφείλετε να τον διδάξετε στο παιδί σας. Δεν επιτρέπεται να μας αγγίζει κανείς στην περιοχή του σώματος που καλύπτεται απ’ το εσώρουχό μας. Φυσικά, θα εξηγήσετε πως είναι κάτι διαφορετικό όταν, για παράδειγμα, μας σκουπίζει ή μας πλένει η μαμά κι ο μπαμπάς στο σημείο αυτό ή κάποιος άλλος που γνωρίζουμε καλά ή αν χρειαστεί κάποιος γιατρός να μας ακουμπήσει εκεί, με την παρουσία των γονιών μας, βέβαια. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να προφυλάσσονται και να γνωρίζουν πως δεν είναι κάθε άγγιγμα καλό κι επιθυμητό. Οι ευαίσθητες περιοχές του σώματός μας είναι προσωπική μας υπόθεση.

Το σώμα αρχίζει σταδιακά να αλλάζει λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Προετοιμάστε τα παιδιά κι εξηγήστε τους για τις αλλαγές αυτές. Η εφηβεία είναι μια άχαρη περίοδος. Κάντε το παιδί να αισθανθεί όσο πιο άνετα γίνεται. Η φωνή θα αλλάξει, το σώμα κι ακολούθως και τα γεννητικά όργανα θα αποκτήσουν περισσότερες τρίχες, θα υπάρχουν περισσότερες σεξουαλικές ορμές, τα κορίτσια θα αποκτήσουν περίοδο. Μη διστάσετε να αναλύσετε με κάθε λεπτομέρεια το τι πρόκειται να συμβεί.

Και θα ‘ρθουν φυσικά κι οι πλέον αμήχανες ερωτήσεις περί σεξ. Μη σκαλώσετε. Γιατί αν αποφύγετε την απάντηση, θα κάνετε ένα ολέθριο λάθος. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε το παιδί να πιστεύει πως πρόκειται για κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται. Κι ασφαλώς θα συμβάλετε στο να εκτεθεί κάποια στιγμή σε κινδύνους, αν δεν έχει μάθει πώς να προστατευτεί. Η σεξουαλική επαφή είναι κάτι το ακραία φυσιολογικό. Άλλωστε, μέσω αυτής δημιουργείται η ζωή. Εξηγήστε στα παιδιά από μικρή ηλικία πώς συμβαίνει αυτό. Κι αν δυσκολεύεστε, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο κι αγοράστε κι αυτά τα καταπληκτικά βιβλία με εικόνες που κυκλοφορούν για παιδιά.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την καθοδήγησή σας. Ο έρωτας είναι κάτι τόσο όμορφο και θα πρέπει να μάθουν πως για τον απολαύσουν θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προφυλάσσονται. Τονίστε τη χρήση του προφυλακτικού ξανά και ξανά. Το προφυλακτικό δεν προλαμβάνει μόνο μια εγκυμοσύνη, αλλά προλαμβάνει και τόσες ασθένειες. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μια πραγματικότητα, ειδικά όσον αφορά στους νέους. Οι τακτικές εξετάσεις είναι επίσης επιτακτικές για τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα.

Μη θεωρείτε πως ένα παιδί, επειδή είναι μικρό, δεν μπορεί και δεν είναι έτοιμο να τα κατανοήσει όλα αυτά. Τα παιδιά είναι πολύ πιο έτοιμα απ’ όσο συχνά νομίζουμε. Όσο πιο νωρίς κι όσο πιο ανοιχτά τους μιλήσουμε, τόσο περισσότερο θα τα προστατέψουμε και θα μπορούμε να ‘μαστε ήσυχοι πως δε θα κινδυνέψουν στο μέλλον. Αν ντρεπόμαστε, μόνο κακό τους κάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου