Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΕΦΤΙΑΞΑΝ τεχνητό αίμα από βλαστοκύτταρα

Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τεχνητό αίμα από βλαστοκύτταρα, μία ιατρική ανακάλυψη που αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές δίνοντας άμεσα λύση ...στο πρόβλημα της επάρκειας αίματος.

Οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους θα γίνουν σε δύο χρόνια, και, αν τα αποτελέσματα των δοκιμών στεφθούν από επιτυχία, τότε οι πρώτες μεταγγίσεις με τεχνητό αίμα από βλαστοκύτταρα θα ξεκινήσουν το 2035.
Το 2016, η μετάγγιση θα γίνει σε τρεις πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που προς το παρόν έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν στη δοκιμή και σε περίπτωση που όλα πάνε καλά θα ανοίξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δρόμος για τη μαζική παραγωγή τεχνητού αίματος. Όπως υποστηρίζει o επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Μαρκ Τέρνερ, η ανακάλυψη αυτή θα σημάνει και τον απεγκλωβισμό των συστημάτων υγείας από την αιμοδοσία τουλάχιστον μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
«Η επιτυχία των ερευνητών είναι σημαντικότατη» και, όπως υπογράμμισε στα βρετανικά μέσα ο Μαρκ Τέρνερ: «Καταφέραμε να κατασκευάσουμε ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία είναι κατάλληλα για μετάγγιση στον ανθρώπινο οργανισμό για πρώτη φορά. Πριν δεν υπήρχε κάτι τέτοιο».

Ο καθηγητής και διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Μετάγγισης Αίματος της Σκοτίας, Μαρκ Τέρνερ, με την ομάδα του εδώ και μερικά χρόνια χρησιμοποιούν ενήλικα κύτταρα δέρματος ή ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία αναπρογραμματίζουν, για να επιστρέψουν σε κατάσταση βλαστικών κυττάρων. Στη συνέχεια, τα καλλιεργούν στο εργαστήριο σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές του ανθρώπινου σώματος.
Για τους επιστήμονες, πιθανόν η μετάγγιση αυτών των κυττάρων να είναι περισσότερο αποτελεσματική από τη μετάγγιση αίματος από δότη, δεδομένου του γεγονότος ότι τα κύτταρα αυτά είναι όλα καινούρια εν αντιθέσει με τα κύτταρα του αίματος του δότη, τα οποία εκ των πραγμάτων έχουν διαφορετικό χρόνο ζωής μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταγγίσεις αίματος σε ασθενείς που κάνουν συχνά μεταγγίσεις θα αραιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου