Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Γιατί έχουν «χαθεί» κάποια εκατομμύρια χρόνια από την ιστορία της Γης - «Πονοκέφαλος» για τους επιστήμονες

Κάποια στρώματα που καλύπτουν περιόδους εκατομμυρίων ετών λείπουν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως πλέον μπορούν να εξηγήσουν το γιατί. Μια νέα έρευνα αναφέρει πως αυτά τα κενά δημιουργήθηκαν από την κίνηση των τεκτονικών πλακών του πλανήτη. Αυτά τα κενά στην γεωλογική ιστορία της Γης ονομάζονται «ασυμφωνίες». Το μεγαλύτερο κενό από αυτά ξεκινά 1 δισεκατομμύριο χρόνια πριν και τελειώνει περίπου 450 εκατομμύρια χρόνια αργότερα και ονομάζεται «Μεγάλη Ασυμφωνία».

Οι επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι τώρα πως αυτό το μεγάλο κενό προκλήθηκε από μια παγκόσμια διάβρωση του εδάφους, η οποία ονομάζεται «Snowball Earth» και συνέβη δυο φορές πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, με τον πλανήτη να καλύπτεται ολοκληρωτικά από πάγο. Ωστόσο η νέα έρευνα δείχνει πως γι’ αυτό ευθύνονται οι τεκτονικές πλάκες.

Οι επιστήμονες μελέτησαν αυτές τις «ασυμφωνίες» στο Pikes Peak, μια βραχώδη τοποθεσία στο Κολοράντο. Συνέλεξαν λοιπόν ορυκτά από τους βράχους ώστε να καθορίσουν την θερμική ιστορία των πετρωμάτων. Η ανάλυση τους έδειξε πως το γηραιότερο στρώμα στο Pikes Peak χρονολογείται πριν από την πρώτη φάση του «Snowball Earth», υποδηλώνοντας πως η παγετώδης διάβρωση δεν ευθύνεται για την «Μεγάλη Ασυμφωνία» σε αυτή την περιοχή.

Η ομάδα των επιστημόνων κατέληξε σε μια διαφορετική θεωρία. Πιστεύουν πως η τεκτονική δραστηριότητα που συνδέεται με τον σχηματισμό και την διάσπαση της Ροντίνια, της σούπερ - ηπείρου σαν την Παγγαία που υπήρξε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν, έσβησε τα στρώματα των ιζημάτων από την γεωλογική ιστορία της Γης.

Η θεωρία πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω. Η θεωρία που υπήρχε μέχρι στιγμής ήταν πως η ίδια διάβρωση που δημιούργησε την «Μεγάλη Ασυμφωνία», ήταν εκείνη που πλημμύρισε την γη με θρεπτικά συστατικά που με την σειρά την οδήγησε στην «Κάμβρια Έκρηξη», την έκρηξη ζωής στον πλανήτη πριν από 541 εκατομμύρια χρόνια που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του πλανήτη.

Η νέα έρευνα αναφέρει κάτι διαφορετικό. «Αν μια μεγάλη διάβρωση συνέβη αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν την «Κάμβρια Έκρηξη», τότε η «Κάμβρια Έκρηξη» και η «Μεγάλη Ασυμφωνία» δεν συνδέονται, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Rebecca Flowers.

Αν οι επιστήμονες καταφέρουν να ανακαλύψουν πώς υπήρξαν αυτά τα γεωλογικά κενά, τότε θα μπορέσουν να συναρμολογήσουν μια πλήρη ιστορίας της Γης. Η ερευνητική ομάδα δεν θα σταματήσει στο Pikes Peak του Κολοράντο και θα συλλέξει και άλλα δείγματα από όλον τον κόσμο προκείμενου να αποδείξει την θεωρία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου