Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Ο ένατος πλανήτης μπορεί να είναι μια μαύρη τρύπα σε μέγεθος μπάλας του μπέιζμπολ

Κάτι παράξενο μπορεί να κρύβεται στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Οι περίεργες τροχιές μακρινών διαστημικών βράχων υποδηλώνουν ότι υπάρχει εκεί ένας γιγαντιαίος, αόριστος κόσμος που ονομάζεται Πλανήτης Εννέα, που περιμένει εκεί για να ανακαλυφθεί. Αλλά τώρα, σε μια νέα ερευνητική εργασία, μια ομάδα επιστημόνων προτείνει κάτι πολύ παράξενο σώμα που μπορεί να επηρεάζει τις τροχιές αυτών των μακρινών κόσμων. Αυτοί οι αστρονόμοι λένε ότι το ηλιακό μας σύστημα μπορεί να φιλοξενεί μια από τις πρώτες πρώτες μαύρες τρύπες του σύμπαντος: μια πρωταρχική μαύρη τρύπα .

Οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες θεωρούνται ότι γεννήθηκαν στις απαρχές του σύμπαντος και νέες έρευνες λένε πως το ηλιακό σύστημα μπορεί να έχει μία

Ο Πλανήτης Εννέα είναι ένας υποθετικός πλανήτης στην εξωτερική περιοχή του Ηλιακού Συστήματος. Η επίδραση της βαρύτητας του θα μπορούσε να εξηγήσει την ασυνήθιστη ομαδοποίηση των τροχιών για μια ομάδα ακραίων ποσειδώνιων αντικειμένων (eTNOs), κοντά στον Ποσειδώνα και που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο σε αποστάσεις κατά μέσο όρο πάνω από 250 φορές μεγαλύτερες της Γης. Αυτά τα αντικείμενα eTNO τείνουν να έχουν το περιήλιο τους (το πλησιέστερο σημείο της τροχιάς τους στον Ήλιο) πολύ κοντά ενώ και οι τροχιές τους έχουν παρόμοια κλίση. Αυτές οι απίθανες ευθυγραμμίσεις υποδηλώνουν ότι ένας πλανήτης που δεν έχει εντοπιστεί μπορεί να επηρεάζει τις τροχιές των πιο απομακρυσμένων γνωστών αντικειμένων του Ηλιακού Συστήματος .

Τα τελευταία χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν αποκαλύψει περίπου δώδεκα αντικείμενα στο μακρινό ηλιακό σύστημα που αψηφούν τις θεωρίες. Εκτός από μερικές άλλες περίεργες ιδιότητες, αυτό το ειδικό υποσύνολο παγωμένων αντικειμένων που περιστρέφονται γύρω από τον Ποσειδώνα, που ονομάζεται Trans-Neptunian Objects ή TNOs , έχουν το περιήλιο τους στον Ήλιο περίπου στο ίδιο σημείο στο διάστημα.

Αλλά ορισμένοι αστρονόμοι λένε ότι δεν ταιριάζει με τις τρέχουσες θεωρίες σχετικά με το ηλιακό σύστημα. Ακόμα και στο περιήλιο τους, αυτά τα λεγόμενα ακραία TNOs ( eTNOs ) βρίσκονται τόσο μακριά από τον τελευταίο μας γνωστό πλανήτη που ο Ποσειδώνας δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των περίεργων τροχιών τους.

Έτσι, για να αντιληφθούμε τις περίεργες τροχιές τους, μια ομάδα αστρονόμων επικαλέστηκε πρόσφατα μια σκληρή ​​αλλά όλο και πιο πειστική εξήγηση για το πώς συμβαίνουν όλα αυτά. Δηλαδή, ένας πλανήτης γολιάθ, με πενταπλάσια έως και δεκαπλάσια της μάζας της Γης, κρύβεται πολύ πιο πέρα ​​από τον Πλούτωνα, εκατοντάδες φορές μακρύτερα από ότι η Γη από τον Ήλιο. Και αυτός ο κρυμμένος γιγαντιαίος κόσμος, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του Πλανήτη Εννέα, είναι η αιτία που έχουν τα eTNO τις ασυνήθιστες τροχιές τους. 

Η υπόθεση της μαύρης τρύπας

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, ο Ένατος Πλανήτης δεν είναι η μόνη πιθανή εξήγηση για τα eTNO. Ο ένοχος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, θα μπορούσε να είναι μια πρωταρχική μαύρη τρύπα. Οι αρχέγονες μαύρες τρύπες προβλέπεται να έχουν βρεθεί μέσα στα πρώτα μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου μετά το Big Bang. Ωστόσο, η ύπαρξή τους δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ.

Εάν αυτό είναι αλήθεια, η προτεινόμενη μαύρη τρύπα θα βρισκόταν επίσης εκατοντάδες φορές μακρύτερα από τον Ήλιο από όσο η Γη. Αλλά επειδή οι μαύρες τρύπες είναι απίστευτα εξειδικευμένες στη συντριβή της ύλης, μια μαύρη τρύπα ισοδύναμη με περίπου πέντε γήινες μάζες θα είχε μόνο το μέγεθος μιας μπάλας μπέιζμπολ.

Οι ερευνητές λένε ότι ένα περίεργο σύνολο βαρυτικών ανωμαλιών, που πρόσφατα εντοπίστηκε από το Πείραμα OGLE, μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί ο Πλανήτης Εννέα είναι στην πραγματικότητα μια μαύρη τρύπα.

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ OGLE, οι αστρονόμοι παρακολουθούσαν τον ουρανό αναζητώντας γεγονότα βαρύτητας , τα οποία συμβαίνουν όταν ένα τεράστιο αντικείμενο στο προσκήνιο (όπως μια μαύρη τρύπα) περνά ακριβώς μπροστά από ένα αντικείμενο στο φόντο (όπως ένα αστέρι). Εάν η ευθυγράμμιση των αντικειμένων είναι τέλεια, το βαρύ αντικείμενο του προσκηνίου ενεργεί σαν ένα είδος φακού, παραμορφώνοντας και ενισχύοντας το φως από το αντικείμενο πίσω του.

Με βάση τα πέντε χρόνια παρατηρήσεων του OGLE, οι ερευνητές αποκάλυψαν έξι περίεργα μικροσκοπικά γεγονότα, που φαίνεται να έχουν συμβεί όταν αντικείμενα περίπου 0,5 έως 20 φορές της μάζας της Γης λειτουργούσαν ως βαρυτικοί φακοί. Σύμφωνα με την δημοσίευση, τα αντικείμενα αυτά, τα οποία βρίσκονται περίπου 26.000 έτη φωτός μακριά από τη γαλαξιακή διόγκωση του Γαλαξία , θα μπορούσαν εξίσου εύκολα να αντιστοιχούν σε έναν απροσδόκητο πληθυσμό αρχέγονων μαύρων οπών και όχι σε ελεύθερους πλανήτες.

«Η σύλληψη ενός ελεύθερου πλανήτη είναι η κορυφαία εξήγηση για την προέλευση του Πλανήτη», γράφει ο συγγραφέας της νέας μελέτης, «και δείχνουμε ότι η πιθανότητα σύλληψης μιας αρχέγονης μαύρης τρύπας είναι συγκρίσιμη».

Εάν μια τέτοια μαύρη τρύπα, αντί για έναν ελεύθερο πλανήτη, συλληφθεί από τον Ήλιο και τώρα περιφέρεται στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, τότε θα επηρέαζε τις τροχιές των eTNO με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως ο Πλανήτης Εννέα.

Σύμφωνα με τον Konstantin Batygin , ο οποίος συνέβαλε στην υπόθεση του Ένατου πλανήτη, αλλά δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, είναι σίγουρα πιθανό ότι μια αρχέγονη μαύρη τρύπα θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει στο μοντέλο τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμβαίνει.

«Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε εδώ είναι ότι όλοι αυτοί οι υπολογισμοί μπορούν να φανερώσουν ποιά είναι η μάζα του Πλανήτη Εννέα, όχι τη σύνθεσή του», δήλωσε ο Konstantin Batygin . «Έτσι, κατ ‘αρχήν, ο Πλανήτης Εννέα μπορεί να είναι ένας πλανήτης, μια πατάτα, μια μαύρη τρύπα, ένα χάμπουργκερ κλπ., Όσο οι τροχιακές παραμέτρους του είναι σωστές».

Αν και ο Batygin δεν είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι μια μαύρη τρύπα που περιπλανιέται στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα θα ήταν πιο φυσική από τον Πλανήτη Εννέα, παραδέχεται ότι διστάζει να διαγράψει πλήρως τη νέα θεωρία.

Ή, όπως το λέει : «Πάντα θέλω να διατηρήσω ένα ανοιχτό μυαλό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου