Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

Οι άνθρωποι που δε σε πίστεψαν σου έκαναν το μεγαλύτερο δώρο

Θα ήταν όμορφο να ζούσαμε σ’ αυτόν τον κόσμο χωρίς να υπήρχαν τα αρνητικά συναισθήματα, η μοχθηρία κι η κακία. Όλα αυτά που δε μας αφήνουν να ξεφύγουμε απ’ τη μιζέρια. Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Αλλά επειδή πίσω από καθετί άσχημο υπάρχει πάντα κάτι καλό, ας επικεντρωθούμε σ’ αυτό. Άλλωστε, εκεί δεν κρύβεται η ουσία;
Στη ζωή σου, θα βρεθούν μπροστά σου άνθρωποι που δε θα παραδεχτούν ποτέ την αξία σου και δε θα καταφέρουν να δουν πόσα μπορείς να προσφέρεις. Θα σε αντιμετωπίσουν με αλαζονεία και θα σου βάζουν συνεχώς εμπόδια για να μην πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

Ό,τι κι αν κάνεις για να τους πείσεις για το αντίθετο, δεν πρόκειται να επηρεαστούν γιατί είστε τόσο διαφορετικοί. Είναι ανίκανοι ν’ αλλάξουν τους τρόπους τους, ακόμη κι αν οι κακές συμπεριφορές καταστρέφουν τη ζωή τους.

Δε νοιάζονται για τίποτα άλλο πέρα απ’ τον ανώριμο εαυτό τους. Θα τον τοποθετήσουν πάνω απ’ όλους σε κάθε περίπτωση.

Αγγίζουν τα όρια του ναρκισσισμού και φτάνουν ως εκεί που δε φαντάζεσαι για να ικανοποιήσουν κάθε τους στόχο. Κι ας γνωρίζουν ότι στο τέλος δε θα είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Εκείνο που χρειάζονται είναι να μη λάμψεις ποτέ εσύ. Όλα τα υπόλοιπα τους αφήνουν παγερά αδιάφορους.

Το μόνο που επιβάλλεται να κερδίσουν είναι μια θέση στο παρελθόν σου, επειδή δηλητηριάζουν το παρόν και το μέλλον σου. Είναι ο χαμένος χρόνος σου. Κι αν στην αρχή που θα το καταλάβεις, νιώσεις θυμωμένος και πληγωμένος, στη συνέχεια θ’ ανακουφιστείς. Θα τους ευγνωμονείς επειδή σου έλυσαν τις απορίες σε κάθε σου ερώτηση, που ποτέ δεν πίστευες ότι θα βρεις απαντήσεις. Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις την άλλη όψη του νομίσματος. Κι ας σε ξενερώνει αυτό λίγο κάπως.

Θα δεις ότι ο πόνος που σου προκάλεσαν σε βοήθησε να καταλάβεις ποιος πραγματικά είσαι. Να μην επιτρέψεις στις ανασφάλειές σου να κυριαρχήσουν και να πεισμώσεις, ώστε να αντικρίσεις την ωμή αλήθεια. Κέρδισες μέσα απ’ αυτό την υπερηφάνεια σου. Η πρώτη κι η μεγαλύτερή σου νίκη στο πιο απαιτητικό αγώνισμα. Αυτό της αυτογνωσίας.

Θα συνειδητοποιήσεις το ουσιαστικό νόημα της αγάπης για την προσωπικότητά σου. Λέγοντάς σου πράγματα που θα σε έκαναν ν’ αγαπήσεις τον εαυτό σου. Το ψεύτικο ενδιαφέρον τους για σένα είναι το είδος της αγάπης που προσβάλλει τους ανθρώπους. Μετατρέπεται σ’ έναν ιδιότυπο πόλεμο του ποιος νοιάζεται λιγότερο, ποιος είναι πάντα λάθος και ποιος μπορεί να χάσει πιο γρήγορα.

Αυτά δηλαδή που δε χρειάζεσαι, ώστε να πας μπροστά. Ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σε εμποδίσει απ’ το ν’ αναδείξεις τι πραγματικά έχεις στην ψυχή σου. Τα ταλέντα σου, τις γνώσεις σου, τα δικά σου προτερήματα κι ελαττώματα. Καθετί σημαντικό που ο σκοπός του είναι να σε εξελίξει κι όχι να σε αφήσει στάσιμο.

Θα πρέπει να τους ευχαριστείς. Δεν το λέω ειρωνικά. Το αντίθετο. Χωρίς αυτούς δε θα είχες τη δυνατότητα ν’ απογειωθείς. Ούτε να βρεις τις επιθυμίες σου. Σε υποχρέωσαν να βρεις καλύτερους και πιο όμορφους ανθρώπους να μοιραστείτε στιγμές.

Αξίζεις μια ζωή που θα μπορείς να παραμένεις ο ίδιος και να αισθάνεσαι ασφαλής. Όπου η αγάπη δίνεται ελεύθερα χωρίς υποκρισία. Και το κυριότερο είναι ότι μπορείς να γίνεις αυτό που πάντα ονειρευόσουν. Το χρώμα σε μια ασπρόμαυρη πραγματικότητα. Με την επιλογή να την χρωματίσεις, όπως εσύ θέλεις. Καθένας μας είναι ξεχωριστός. Απλώς, μερικοί δεν πρόκειται να το παραδεχτούν.

Είναι εθιστικό να φλερτάρεις συνεχώς με την αποτυχία. Και το μόνο καλό που σου προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι είναι να στο υπενθυμίζουν διαρκώς, ώστε να γνωρίζεις τι να αποφύγεις.