Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ανακαλύφθηκαν τα πρώτα βακτήρια που «τρώνε» πλαστικά μπουκάλια!

Επιστήμονες στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αναπτύξουν μια σειρά από βακτήρια τα οποία μπορούν να «τρώνε» πλαστικό βοηθώντας έτσι στο να σωθεί ο πλανήτης από την αυξημένη μόλυνση του συνθετικού αυτού οργανικού στερεού.

To PET, ένα ελαφρύ, άχρωμο και ανθεκτικό πολυεστερικό πολυμερές, που εφευρέθηκε στη δεκαετία του ΄40 και χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά μπουκάλια και άλλα είδη (ρούχα, συσκευασίες, σκεύη κ.α.), βιοδιασπάται πολύ δύσκολα.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στον καθαρισμό του περιβάλλοντος από αυτό το «σκληροτράχηλο» πλαστικό. Περίπου 56 εκατομμύρια τόνοι ΡΕΤ (το ένα πέμπτο των συνολικών πλαστικών) παράγονται ετησίως και η συσσώρευσή του στα οικοσυστήματα όλου του πλανήτη θεωρείται σοβαρό πρόβλημα. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των πλαστικών ΡΕΤ ανακυκλώνονται κάθε χρόνο.

Τα βακτήρια αυτά, που ανακάλυψαν οι Ιάπωνες επιστήμονες έχουν την ιδιότητα να διασπούν στη βάση τους το πιο κοινό πλαστικό που υπάρχει σήμερα το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ) και και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την κατασκευή των πλαστικών μπουκαλιών νερού.

Έως σήμερα, ελάχιστα είδη μυκήτων είχαν βρεθεί να «τρώνε» το ΡΕΤ, αλλά κανένα βακτήριο. Για πρώτη φορά, τώρα, ανακαλύφθηκε ότι το βακτήριο Ideonella sakaiensis 201-F6 μπορεί να διασπάσει με υδρόλυση σχεδόν πλήρως ένα λεπτό φιλμ ΡΕΤ μέσα σε έξι εβδομάδες και σε θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των Ιαπώνων επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science στην οποία αναφέρεται πως το “Ideonella sakaiensis” το όνομα του βακτηρίου διασπά το πλαστικό χρησιμοποιώντας δύο ένζυμα τα οποία υδρολύουν το ΡΕΤ στα βασικά μπλοκ από τα οποία αποτελείται.

Όπως αναφέρεται εάν αυτό ευσταθεί θα μπορούσε να είναι καλά νέα για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τις στατικές περίπου το 1/3 όλων των πλαστικών διαφεύγει από το σύστημα ανακύκλωσης (σε άλλες χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες τα πράγματα είναι κατά πολύ χειρότερα), και καταλήγει στο περιβάλλον

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις και όπως αναφέρει το διεθνές οικονομικό φόρουμ (WEF) βασισμένες σε 20 μελέτες και συνεντεύξεις από 180 ειδικούς μόνο το 14% του πλαστικού καταλήγει στην ανακύκλωση ενώ μέχρι το 2050 το πλαστικό στις θάλασσες θα είναι περισσότερο σε βάρος από τα ψάρια που ζουν σε αυτές!

Βέβαια η υπόθεση βακτηρίων που «τρώνε» πλαστικό ή πετρέλαιο είχε εμφανιστεί πριν από αρκετά χρόνια σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση των πετρελαιοκηλίδων. Φόβοι όμως ότι αυτό μπορεί να ξέφευγε από κάθε έλεγχο και να «καταβρόχθιζε» όλα τα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα απέτρεψαν την περαιτέρω έρευνα.

Πολλοί είναι αυτοί ότι εκφράζουν τους φόβους τους και για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα μπορούσε να γίνει σε μια μετάλλαξη του βακτηρίου αυτού και τις ζημιές μπορεί να προκαλούσε, ενώ και το πλαστικό στη βάση του αποτελείται από συνθετικές ρητίνες δηλαδή υδρογονάνθρακες.

Το ερώτημα πλέον είναι πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθει πρακτικά η ανακάλυψη αυτών των βακτηρίων. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι κατ' αρχήν θα πρέπει να ενισχύσουν -πιθανώς μέσω γενετικής τροποποίησης- τα εν λόγω βακτήρια, ώστε να τρώνε (διασπούν) πιο γρήγορα το ΡΕΤ.
  
Αλλοι επιστήμονες πάντως εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και επεσήμαναν ότι τα πλαστικά στους ωκεανούς περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές για το περιβάλλον, αν απελευθερωθούν μετά τη διάσπαση του πλαστικού. Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, τα πλαστικά τελικά μπορεί να είναι λιγότερο τοξικά, αν παραμείνουν στη σημερινή μη υδρολυμένη (διασπασμένη) μορφή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου