Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Μεταδοτικό είναι το στρες από την μητέρα στο παιδί

        Μεταδοτικό είναι το στρες από την μητέρα στο παιδίΆτυχοι κληρονόμοι φαίνεται πως είναι τα παιδιά γονέων με άγχος, μιας και οι τελευταίοι αφήνουν.... γονιδιακά "αποτυπώματα" στρες στα παιδιά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, το στρες που νιώθουν οι μητέρες κατά τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους, μπορεί να αφήσει ίχνη διαρκείας στα γονίδια των παιδιών τους, είτε είναι αγόρια είτε κορίτσια.
Την ανακάλυψη αυτή έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι κατά τη διάρκεια πιεστικών καταστάσεων οι γυναίκες παρουσιάζουν πιο έντονο καρδιακό ρυθμό, γεγονός που τα παιδιά αντιλαμβάνονται και επηρεάζονται.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 69 γυναικών, οι οποίες βρέθηκαν στα εργαστήρια των επιστημόνων μαζί με τα παιδιά τους και κλήθηκαν να δώσουν μια σύντομη ομιλία διάρακειας πέντε λεπτών, χωρίς τα παιδιά τους να βρίσκονται κοντά.

Κατά τη διάρκειά της, κάποιες δέχθηκαν την παρότρυνση του κοινού για να μιλήσουν, κάποιες αντιμετωπίστηκαν αρνητικά, ενώ άλλες δεν είχαν καν κοινό και έπρεπε να μιλήσουν σε ένα άδειο δωμάτιο.

Στο τέλος της οι γυναίκες επέστρεψαν στα παιδιά τους και οι επιστήμονες μέτρησαν τον σφυγμό τους, αλλά και τον σφυγμό των παιδιών. Όπως διαπίστωσαν, εκείνες που ένιωθαν άγχος και πίεση εξαιτίας της αρνητικής αντιμετώπισης παρουσίαζαν πιο έντονο σφυγμό, κάτι που παρατηρήθηκε και στα παιδιά τους όσο κάθονταν μαζί τους.

Μάλιστα, όσο πιο πιεσμένη ήταν η μητέρα, τόσο πιο έντονα ήταν τα συμπτώματα και στο παιδί.

«Προτού τα παιδιά αρχίσουν να μιλάνε και να εκφράζονται πλήρως, συντονίζονται με ακρίβεια με τη συναισθηματική φόρτιση των ανθρώπων που τα προσέχουν», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου