Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

ΑΡΗΣ / MARS Θεός του πολέμου τόσο στην ελληνική όσο και στη ρωμαϊκή μυθολογία

Ο Άρης δεν είχε σύζυγο, γι’ αυτό ίσως υπέκυπτε πάντα στη γοητεία της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα. Απέκτησε μάλιστα τέσσερα παιδιά από την παράνομη σχέση του μαζί της, στην οποία έβαλε τέλος ο ίδιος ο Δίας.

Μια άλλη κόρη που απέκτησε ο Άρης από μια θνητή, η Αλκίππη, βιάστηκε από το γιο του Ποσειδώνα Αλιρρόθιο στο λόφο που βρισκόταν ο βράχος όπου στην αρχαία Αθήνα δικάζονταν θρησκευτικά εγκλήματα. Ο Άρης εξοργισμένος σκότωσε το δράστη. Ο Ποσειδώνας τότε ζήτησε από το συμβούλιο των θεών να τον δικάσουν. Το δικαστήριο, που τελικά αθώωσε τον Άρη, συνεδρίασε σε ένα λόφο απέναντι από την Ακρόπολη, γι’ αυτό έμεινε γνωστό ως Άρειος Πάγος (βράχος ή λόφος του Άρη). Ο Άρης δεν ήταν δημοφιλής θεός, και οι Έλληνες, που τον φοβούνταν, γενικά δεν τον λάτρευαν όπως τους άλλους θεούς. Οι Ρωμαίοι σέβονταν ιδιαίτερα τον αντίστοιχο θεό Mars.

MARS
Ο Mars, μαζί με τον Jupiter, ήταν οι αγαπημένοι θεοί των Ρωμαίων.

Ο μήνας Μάρτιος, που έχει πάρει από αυτόν το όνομά του, ήταν πολύ σημαντικός στη ρωμαϊκή κοινωνία γιατί σηματοδοτούσε την αναγέννηση της φύσης και την εποχή που ξεκινούσαν οι νέοι πόλεμοι και οι εκστρατείες. Αρχικά, ο Mars ταυτιζόταν με την ποιμενική θεότητα Silvanus. Έτσι, ακόμα και όταν έγινε ο μεγάλος θεός του πολέμου, διατήρησε κάτι από την παλιά σχέση του με τη γη. Κατά τη ρωμαϊκή μυθολογία, η Juno συνέλαβε τον Mars μόνη της επειδή θύμωσε που ο Δίας απέκτησε τη Minerva χωρίς τη βοήθειά της. Για το σκοπό αυτόν ζήτησε τη συμβολή της Flora, της θεάς της άνθησης, που πράγματι τη βοήθησε.

Ο Mars ήταν πατέρας των ιδρυτών της Ρώμης Ρωμύλου και Ρέμου και τον επικαλούνταν πάντα στα πεδία της μάχης για να ενισχύεται το ηθικό των Ρωμαίων στρατιωτών.

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΑΙ ΡΕΜΟΣ
Οι ιδρυτές της Ρώμης ήταν γιοι του Mars. Λέγεται ότι ο Mars βίασε τη Ρέα Σίλβια, Εστιάδα Παρθένα, ενώ τραβούσε νερό από μια πηγή στην ιερή του σπηλιά, και ο καρπός αυτής της ένωσης ήταν οι δίδυμοι Ρώμυλος και ή Ρώμος. Επειδή η μητέρα τους ήταν ιέρεια της Vesta και είχε πάρει όρκο αγνότητας, όταν έγινε γνωστό το αμάρτημά της, καταδικάστηκε σε φυλάκιση, ενώ τα νεογέννητα αφέθηκαν να πεθάνουν στις όχθες του Τίβερη, αλλά περιμαζεύτηκαν από μια λύκαινα που τα θήλασε και τελικά σώθηκαν. Ευτυχώς, έπειτα από χρόνια, οι γιοι της την ελευθέρωσαν και λίγο αργότερα ο Ρωμύλος ίδρυσε την πόλη της Ρώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου