Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Η σκοτεινή πλευρά της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης

Λίγες λέξεις αντιπροσωπεύουν κάτι τόσο έντονο, καθαρό και μαγικό όσο το συναίσθημα που προέρχεται από την ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης. Είναι κάτι ταυτόχρονα έντονα βιολογικό αλλά και συναισθηματικό.

Η ωκυτοκίνη είναι μερικές φορές γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης, το μόριο της αγκαλιάς, η χημεία της ευτυχίας, αλλά και η χημική φόρμουλα της γονικής μέριμνας.

Για παράδειγμα
, η ωκυτοκίνη είναι ύψιστης σημασίας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Διαδραματίζει βασικό ρόλο στην έναρξη του θηλασμού και συμβάλλει στην οικοδόμηση αυτού του έντονου δεσμού μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. Αναμφισβήτητα, αυτός ο δεσμός είναι το κλειδί για την ύπαρξη της ανθρώπινης φυλής και της ύπαρξης πολλών άλλων θηλαστικών.

Γι’αυτό και αυτή η μικρή ορμόνη αγάπης, που παράγεται στον υποθάλαμο και εκκρίνεται από τον οπίσθιο υποφυσιακό αδένα, είναι μία από τις πιο γνωστές χημικές ουσίες του σώματος που υπάρχουν. Είναι βασικά η χημική ουσία της αγάπης.

Ωστόσο, τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι η ωκυτοκίνη κρύβει μια πλευρά που δεν είναι τελείως θετική; Θα πιστεύατε ότι υπάρχει μια όχι και τόσο υγιής πτυχή σε αυτήν που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συναισθηματική σας ακεραιότητα;

Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν. Εδώ, θα σας προσφερθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή την πολύπλευρη ορμόνη, ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε μια πιο πλήρη εικόνα γι’ αυτήν.

Η ορμόνη της αγάπης και των σχέσεων που βασίζονται στην εξάρτηση

Εάν ποτέ είχατε την εμπειρία μιας στενής σχέσης που βασιζόταν στην εξάρτηση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πιθανότατα ζούσατε υπό την επίδραση μερικών από των πιο σκοτεινών πτυχών της ωκυτοκίνης. Σε αυτό το είδος σχέσης, τα συναισθήματα του πάθους υπερβαίνουν την αίσθηση της ταυτότητας και των προτεραιοτήτων. Μπορεί ακόμη και να γίνετε αιχμάλωτοι στο άλλο άτομο, ξεχνώντας τις βασικές πτυχές της ζωής σας.

Μπορεί να φαίνεται σαν μια εύκολη μεταφορά και μια κάπως απλοϊκή σύγκριση. Ωστόσο, οι νευροψυχολόγοι συγκρίνουν συνήθως αυτό το είδος δεσμού με μια κατάσταση σαν αυτή που βρίσκεστε υπό την επήρεια μέθης ή κάποιας τοξικής ουσίας.

Στην κατάσταση που έχει περιγραφεί, είναι σχεδόν σαν να έχετε μεθύσει από μια «υπερβολική δόση» ωκυτοκίνης. Σε αυτή την περίπτωση, εξαρτάστε από μια αγάπη που πονάει, αλλά από την οποία δεν μπορείτε να ελευθερώσετε τον εαυτό σας.

Ωκυτοκίνη και κοινωνικές σχέσεις

Αυτή η χημική ουσία ταξινομείται στην πραγματικότητα ως ένα εννεαπεπτίδιο (δηλαδή ένα πεπτίδιο που περιέχει εννέα αμινοξέα).
  • Λειτουργεί ως ορμόνη και ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χάρη σε αυτό το μικρό πεπτίδιο είστε σε θέση να λάβετε αποφάσεις σχετικά με τις κοινωνικές σας αλληλεπιδράσεις. Στη συνέχεια, ενεργείτε με κοινωνικά μέσα, επιδεικνύοντας χαρακτηριστικά όπως η γενναιοδωρία, η ενσυναίσθηση ή ο αλτρουισμός.
  • Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, πριν από λίγο καιρό, θεωρήθηκε ότι η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο είναι το βασικό «φάρμακο» για τον έλεγχο των αντιδράσεων του άγχους και της νευρικότητας που μπορεί να προκύψει από τις καθημερινές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ακόμη και με όσους αγαπάτε περισσότερο και είναι πιο κοντά σας.
  • Σήμερα, ωστόσο, χάρη σε κάποια πρόσφατη έρευνα, έχει αποδειχθεί ότι η ωκυτοκίνη κρύβει επιπλέον μια κάπως πιο σκοτεινότερη πλευρά. Ακόμη, ενεργεί αντίστροφα για να προάγει σχέσεις λιγότερο υγιείς. Σε αυτές, η αμοιβαία εμμονή οδηγεί και τους δύο εμπλεκόμενους αργά αλλά σταθερά στο μονοπάτι της αυτοκαταστροφής.

Ωκυτοκίνη και Αλκοόλ: Ουσίες που, σε υπερβολική δόση, σας κάνουν να χάσετε τον έλεγχο
 
Το γεγονός ότι η αγάπη είναι μερικές φορές ένα πραγματικό χημικό ναυάγιο δεν είναι μόνο μια ποιητική υπερβολή – είναι μια ξεκάθαρη πραγματικότητα.
  • Είναι γνωστό ότι οι επιδράσεις της ωκυτοκίνης και του αλκοόλ μοιράζονται πολλές ομοιότητες στο επίπεδο λειτουργιών του εγκεφάλου.
  • Και οι δύο μεσολαβούν στη μετάδοση των νευροδιαβιβαστών GABA στον προμετωπιαίο φλοιό και στις σωματικές δομές. Επιπλέον, και οι δύο μπορούν να αυξήσουν τις επιπτώσεις του άγχους ή του στρες. Ακόμη, και οι δύο έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αίσθησης του φόβου που νιώθετε όταν εμφανίζονται συγκεκριμένες συμπεριφορές.
  • Κάτω από την επιρροή και των δύο, αισθάνεστε πιο ασφαλείς, πιο θαρραλέοι και έχετε μεγαλύτερη επιθυμία να πειραματιστείτε.

Γι ‘αυτό η αγάπη που βασίζεται σε μια παθιασμένη ευφορία και μια κάπως άρρωστη εμμονή, είναι σχεδόν ισάξια με την κατανάλωση αλκοόλ. Έτσι, σας δυσκολεύει να βρείτε μια επαρκή ισορροπία ή μια αντικειμενική σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση που βιώνετε.

Νευρολόγοι και ψυχολόγοι έχουν γοητευτεί από την έντονη επίδραση που μπορεί να έχει η ωκυτοκίνη σε πολλούς ανθρώπους.

Ωστόσο, προτού αρχίσετε να σκέφτεστε για τη δημιουργία και την εμπορευματοποίηση ενός νέου ποτού όπου η ωκυτοκίνη αντικαθιστά το αλκοόλ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν αποτελεί πράγματι μια βιώσιμη επιλογή.

Παρ’ όλα αυτά, η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων σταδίων κατάθλιψης καθώς και άλλων κλινικών διαταραχών είναι πολύ πραγματική.

Η αγάπη είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο
Είναι γνωστό ότι όταν αγαπάτε, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει έναν μαγικό συνδυασμό ντοπαμίνης, σεροτονίνης, νορεπινεφρίνης … και ο κατάλογος συνεχίζεται. 
  • Χάρη σε αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια, περισσότερο πάθος, μεγαλύτερη επιθυμία να πειραματιστείτε …
  • Ωστόσο, η ωκυτοκίνη είναι η ουσία που μεσολαβεί σε όλα αυτά. Προωθεί την απελευθέρωση αυτών των χημικών ουσιών που επίσης διεγείρουν την παραγωγή ενός περαιτέρω, ακόμη πιο έντονου παράγοντα: της φαινυλαιθυλαμίνης.
  • Αυτή η ενδογενής χημική ένωση ανήκει, όπως θα εκπλαγείτε να μάθετε, στην οικογένεια των αμφεταμινών και συνήθως ζει στον εγκέφαλό σας για περίπου 4 χρόνια σε ποσά υψηλής συγκέντρωσης.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση αυτής της αρχικής περιόδου όταν υπάρχει έντονο πάθος, όπου είστε σαν δορυφόροι με τροχιά γύρω από έναν πλανήτη, χωρίς να μπορείτε να δείτε τίποτα άλλο από όσα υπάρχουν στο σύμπαν.

Είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, είναι μια κατάσταση στην οποία πρέπει να προσέξετε να μην χάσετε την εσωτερική σας πυξίδα και ξεχάσετε πού είναι ο βορράς σας.

Ενώ ο έρωτας μπορεί να είναι μια μαγευτική εμπειρία, θα πρέπει να φροντίσετε να μην υπονομεύσετε ποτέ την ακεραιότητά σας και χαθείτε τελείως σ ‘αυτό το στροβιλισμό έντονων, «μεθυσμένων» συναισθημάτων που προκύπτουν από την πλημμύρα ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου