Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Η ¨καρδιά¨ μας έχει νοημοσύνη

Η ¨καρδιά¨ μας έχει νοημοσύνη και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη της πραγματικότητας. Είναι από τα πιο σημαντικά όργανα μας, άλλο αν εμείς την καταστρέφουμε βλακωδώς. Έτσι λοιπόν Εκτός από την άντληση του αίματος, η καρδιά έχει ¨μια δική της νοημοσύνη¨ για την οποία οι neuro cardiologists, βεβαιώνουν πως το 60 έως 65% τοις εκατό των κυττάρων της είναι νευρώνες, κι όχι μυς. Αυτή η ανακάλυψη τους οδήγησε σε πειράματα που αποδεικνύουν ότι η καρδιά λειτουργεί παρόμοια με τον εγκέφαλο και κατά κάποιον τρόπο, ίσως είναι ανώτερη κι απ' αυτόν.

Οι ειδικοί μιλούν μετ' επιτάσεως για το γεγονός ότι η καρδιά μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει σαν ένας εγκέφαλος, και να μας καθοδηγήσει με μια διαφορετική μορφή νοημοσύνης, τη λέμε καρδιακή νοημοσύνη.

Έτσι φτάνουμε σ' ένα πρώτο συμπέρασμα, πως η αγάπη και άλλες συναισθηματικές καταστάσεις, παράγουν ποικίλες, φυσιολογικές, αντιδράσεις στο επίπεδο της καρδιάς. Όταν τώρα βιώνουμε γενικά άγχος, απ' οποιαδήποτε αιτία, απ' το αυτοκίνητο που αργεί, την μπόρα, που θα μας καθυστερήσει, ή το ατύχημα ενός αγαπητού μας προσώπου ή από κάποιο αρνητικό συναίσθημα, οι κτύποι της καρδιάς μας επηρεάζονται προκαλώντας διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.

Το αντίθετο συμβαίνει, όταν νιώθουμε καλά. Ο καρδιακός ρυθμός είναι τακτικός και σταθερός.

Το νευρικό σύστημα της καρδιάς περιλαμβάνει καπου¨40.000 νευρώνες¨ ή αισθητηριακούς νευρίτες. Οι νευρώνες παρουσιάζουν μορφολογικές και λειτουργικές διαφορές και διακρίνονται, ανάλογα με τη λειτουργία που επιτελούν, σε αισθητικούς, κινητικούς και ενδιάμεσους.

Καρδιά και εγκέφαλος επικοινωνούν συνεχώς μέσω του ¨πνευμονογαστρικού¨ νευρικού συστήματος και του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του σώματος. Το πνευμονογαστρικό νεύρο βρίσκεται στο εγκεφαλικό στέλεχος κατεβαίνει από τον εγκέφαλο προς την καρδιά και συνεχίζει προς την κοιλιακή χώρα και το παχύ έντερο

Ως φαίνεται, εκτός των άλλων το πνευμονογαστρικό νεύρο με τη βοήθεια της ακετυλοχολίνης ¨μιλάει απευθείας¨ με το άνοσο.

Είναι μέσα από αυτή τη δυναμική διαδικασία επικοινωνίας που η ¨συνείδηση της καρδιάς¨ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο της επεξεργασίας πληροφοριών στον εγκέφαλο.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι η καρδιά, σε συνεργασία με τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, επεξεργάζεται τα συναισθήματα και ενσωματώνει τις όποιες συναισθηματικές αναμνήσεις. Η αμυγδαλή, τη λένε και αμυγδαλοειδή πυρήνα μας βοηθά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις εισερχόμενες πληροφορίες και την επεξεργασία τους με βάση εμπειρίες του παρελθόντος.

Ο θυμός, το άγχος, και τα αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ως εκ τούτου, αγχωτικές καταστάσεις επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά ¨ως εις όργανο¨.

Όταν μαθαίνουμε Πώς Να Σκεφτόμαστε Με Την Καρδιά Μας, γίνεται πιο εύκολο για μας να κατανοήσουμε τους άλλους και να ζούμε σε αρμονία μαζί τους.

The word heart is an anagram for earth. Hence, the phrase ¨home is where the heart is¨.

Η λέξη καρδιά είναι αναγραμματισμός της λέξης γη.

Ως εκ τούτου, η φράση ¨το σπίτι είναι όπου η καρδιά είναι¨ειναι χαρακτηριστικη του ρολου της καρδιάς στην όλη ζωή μας .

Ας είμαστε επομένως περισσότερο προσεκτικοί με την καρδιά γενικώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου