Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ - ΚΑΝΩΠΟΣ ή ΚΑΝΩΒΟΣ

ΚΑΝΩΠΟΣ ή ΚΑΝΩΒΟΣ
(αστερισμός)
 
Ο Κάνωπος από τις Αμύκλες της Λακεδαίμονος χώρας ήταν πλοηγός του Μενελάου στο ταξίδι που τον έφερε από την Τροία στην Αίγυπτο κατά το ταξίδι της επιστροφής του. Τον εκπάγλου κάλλους νέο ερωτεύτηκε η Θεονόη, κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου και αδελφή του Θεοκλύμενου, όμως χωρίς ανταπόκριση από την πλευρά του. Όταν μια μέρα ο Κάνωπος βγήκε στη στεριά, τον δάγκωσε φίδι και πέθανε. Ο Μενέλαος και η Ελένη τον έθαψαν στο νησάκι που ονομάστηκε Κάνωπος από εκείνον.
 
Από τα δάκρυα που έχυσε η Ελένη φύτρωσε το φυτό ελένιο. Άλλη παράδοση θέλει τον Κάνωπο πλοηγό του αιγύπτιου θεού Όσιρη αλλά και στην Αργώ. Πλοηγός και πλοίο καταστερίστηκαν -ὁ καλούμενος ἀστήρ Κάνωβος, ὃς ἐγγίζει τῶν πηδαλίων τῆς Ἀργοῦς (Ερατ., Καταστερισμοί 1.37*).
---------------------------------
*Αστερισμός του Ποταμού
 
Οὗτος ἐκ τοῦ ποδὸς τοῦ Ὠρίωνος τοῦ ἀριστεροῦ τὴν ἀρχὴν ἔχει· καλεῖται δὲ κατὰ μὲν τὸν Ἂρατον Ἠριδανός· οὐδεμίαν δὲ ἀπόδειξιν περὶ αὐτοῦ φέρει· ἕτεροι δέ φασι δικαιότατον αὐτὸν εἶναι Νεῖλον· μόνος γὰρ οὗτος ἀπὸ μεσημβρίας τὰς ἀρχὰς ἔχει. πολλοῖς δὲ ἄστροις διακεκόσμηται. ὑπόκειται δὲ αὐτῷ καὶ ὁ καλούμενος ἀστὴρ Κάνωβος, ὃς ἐγγίζει τῶν πηδαλίων τῆς Ἀργοῦς· τούτου δὲ οὐδὲν ἄστρον κατώτερον φαίνεται, διὸ καὶ Περίγειος καλεῖται.
Ερατοσθένης, Καταστερισμοί, 1,37

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου