Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Αλλά αν με εξημερώσεις, τότε θα έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον

Ο Μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ είναι ένα παραμύθι που μιλάει για την αγάπη και για τις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς και για πολλά άλλα ουσιώδη ζητήματα.

Στη μικρή αυτή ιστορία, τόσο γεμάτη από διδάγματα και γνώση, συναντάμε μια αλεπού, η οποία, όπως πολλοί από μας, δεν θέλει να είναι μόνη. Γνωρίζοντας τον μικρό πρίγκιπα, η αλεπού αναγνωρίζει ότι είναι άγρια, ότι είναι επικίνδυνη, αλλά κι ότι στο βάθος επιθυμεί να έχει σύντροφο, κάποιον που να τον ακολουθεί και με τον οποίο πια δε θα μπορεί να νιώθει μόνη.

Ξέρει ότι η αγάπη θα την εξημερώσει αλλά και θα της επιτρέψει να δει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο.

Είναι ένα ζώο σοφό.

Όπως εξηγεί η αλεπού στον μικρό πρίγκιπα:
Για μένα, δεν είσαι ακόμα παρά ένα παιδί ίδιο με άλλα εκατό χιλιάδες παιδιά. Και δεν σε έχω καμία ανάγκη. Κι εσύ, από τη μεριά σου, δεν με χρειάζεσαι. Για σένα, δεν είμαι παρά μια αλεπού όπως εκατό χιλιάδες άλλες αλεπούδες. Αλλά αν με εξημερώσεις, τότε θα έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον. Για μένα, εσύ θα είσαι ο μοναδικός σε όλο τον κόσμο. Κι εγώ θα είμαι η μοναδική για σένα.

Κι όντως η αγάπη, όπως κανένα άλλο συναίσθημα, μας επιτρέπει να ανοιγόμαστε στον κόσμο και σε όλα τα θαύματά του. Και το κάνει μέσα από τη σοφία, γιατί όταν ερωτευόμαστε ξέρουμε πως διακινδυνεύουμε να υποφέρουμε, να χάσουμε κάτι που μας είναι αγαπημένο και χωρίς αυτό θα νιώθουμε κενοί. Αλλά, συγχρόνως, ξέρουμε πως μέσω αυτής της αγάπης θα μπορέσουμε να ζήσουμε εμπειρίες και να απολαύσουμε τη ζωή με έναν τρόπο πολύ πιο έντονο και σημαντικό.

Όπως διαβεβαιώνει η αλεπού τον μικρό πρίγκιπα:
Αλλά αν εσύ με εξημερώσεις, θα είναι σαν να ήρθε ο ήλιος να φωτίσει τη ζωή μου. Θα ξέρω ότι μια πατημασιά είναι διαφορετική από τις άλλες. Οι άλλοι με κάνουν να κρύβομαι κάτω από το έδαφος, αλλά τα βήματά σου θα είναι σαν μουσική και θα με κάνουν να βγαίνω από τον κρυψώνα μου. Και κοίτα: Βλέπεις τα σταροχώραφα; Εγώ δεν τρώω ψωμί, γι’ αυτό και το σιτάρι μού είναι άχρηστο. Τα σταροχώραφα δεν έχουν τίποτα να μου πουν. Αλλά εσύ έχεις τα μαλλιά χρυσαφένια. Σκέψου τι φανταστικά που θα είναι όταν θα μ’ έχεις εξημερώσει! Το σιτάρι, που επίσης είναι χρυσαφένιο, θα μου θυμίζει εσένα. Και τότε θα λατρεύω τον άνεμο μέσα στα σταροχώραφα…

Όπως συνηθίζουν να λένε, είναι καλύτερα χίλιες φορές να υποφέρεις από έρωτα παρά να μην έχεις αγαπήσει ποτέ σου. Η αλεπού του Σαιντ – Εξυπερύ το έχει πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό της, γιατί, παρόλο που ξέρει ότι ο μικρός πρίγκιπας θα την αφήσει, κρατάει το ότι τα σταροχώραφα θα είναι ιδιαίτερα πια και για πάντα χάρη σ’ αυτή την αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου