Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ: ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ - Κύκλωψ (356-374b)

ΧΟ. Εὐρείας φάρυγος, ὦ Κύκλωψ, [στρ.]
ἀναστόμου τὸ χεῖλος· ὡς ἕτοιμά σοι
ἑφθὰ καὶ ὀπτὰ καὶ ἀνθρακιᾶς ἄπο ‹θερμὰ›
χναύειν βρύκειν
κρεοκοπεῖν μέλη ξένων
360 δασυμάλλωι ἐν αἰγίδι κλινομένωι.

μὴ ᾽μοὶ μὴ προσδίδου· [μεσῳδ.]
μόνος μόνωι γέμιζε πορθμίδος σκάφος.
χαιρέτω μὲν αὖλις ἅδε,
χαιρέτω δὲ θυμάτων
365 ἀποβώμιος †ἃν ἔχει θυσίαν†
Κύκλωψ Αἰτναῖος ξενικῶν
κρεῶν κεχαρμένος βορᾶι.

†νηλὴς ὦ τλᾶμον ὅστις δωμάτων† [ἀντ.]
371 ἐφεστίους ἱκτῆρας ἐκθύει δόμων,
373 ἑφθά τε δαινύμενος μυσαροῖσί τ᾽ ὀδοῦσιν
372 κόπτων βρύκων
θέρμ᾽ ἀπ᾽ ἀνθράκων κρέα
‹ . . . ›

***
ΧΟΡ. Άνοιξε, Κύκλωπα, φαρδιά, πλατιά την καταπιώνα.
Σε περιμένουν λιχουδιές μαγειρευτές μα και ψητές!
Ζεστά ζεστά απ᾽ τη χόβολη,
—χάψε, φάε, ψάχνισέ τα
και κατακρεούργησέ τα—
κομματάκια κομματάκια γίναν τα μουσαφιράκια!
360 Κι εσύ ξάπλα στη φλοκάτα, την παχιά, τη γίδινη!

Όχι, όχι μη μου δίνεις!
Μόνος ρίξε τη σαβούρα
μες στ᾽ αμπάρι της φρεγάτας.
Στα κομμάτια η στάνη ετούτη,
στην οργή κι ο που προσφέρει
365 αποκρουστική θυσία,
ο Πολύφημος της Αίτνας,
που ᾽χει πρώτη λιχουδιά
κρέας από μουσαφίρη.

Ανελέητος όπου ρίχνει στη σφαγή και στη θυσία
371 ξένους άντρες, που ικέτες τού προσπέφτουν στον βωμό,
και τους τρώει μαγειρευτούς, ή απ᾽ τη χόβολη ζεστούς
και τις σάρκες τους ξεσκίζει με τα σιχαμένα δόντια…
‹ . . . ›

Ιστορία της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας: Τα μυστικά της γραφής

3.4.4 Πρόγονος της γραφής ίσως είναι η αρίθμηση


Μπορούμε τώρα να ξαναγυρίσουμε στο ζήτημα που συζητούσαμε. Στην παλαιολιθική εποχή δεν υπάρχουν οι συνθήκες που θα γεννούσαν την ανάγκη της γραφής, της απεικόνισης της γλώσσας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι της εποχής αυτής δεν έχουν τρόπο να αποτυπώσουν τις εμπειρίες τους από τον κόσμο που τους περιβάλλει. Οι ζωγραφιές που βρίσκουμε σε σπηλιές ή σε βράχους είναι μια τέτοια αποτύπωση. Αλλά δεν είναι γραφή, γιατί οι ζωγραφιές αυτές (και αυτό ισχύει και σήμερα) είναι ανεξάρτητες από τη γλώσσα.

Από την παλαιολιθική εποχή (και πιο κοντά προς το τέλος της: 30.000-10.000 π.Χ.) προέρχονται κάποια ευρήματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση της πορείας που οδηγεί προς τη γραφή. Πρόκειται για κομμάτια από κόκαλο πάνω στα οποία είναι χαραγμένες γραμμές στη σειρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γραμμές αυτές φτάνουν τις 170. Οι ειδικοί (ή τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς) υποθέτουν ότι πρόκειται πιθανότατα για μια πρωτόγονη μορφή αρίθμησης: κάθε χαραγμένη γραμμή καταγράφει ένα αντικείμενο που ενδιαφέρει αυτόν που χάραξε τη γραμμή. Αν αυτή είναι η σωστή ερμηνεία των αντικειμένων αυτών, τότε βρισκόμαστε μπροστά στον πρόγονο της γραφής. Τα σημάδια αυτά δεν είναι γραφή, γιατί δεν καταγράφουν τη γλώσσα και τους ήχους της, αλλά γεννιούνται από την ίδια, βασικά, ανάγκη που θα γεννήσει πολύ αργότερα τη γραφή: την ανάγκη να αποκτήσει η πληροφορία μια μονιμότητα, που θα τη διατηρήσει πέρα από τον χρόνο κατά τον οποίο πρωτοεμφανίστηκε και έτσι θα αποσυνδεθεί από το συγκεκριμένο άτομο που τη λέει.

Δεν αποκλείεται οι παλαιολιθικοί άνθρωποι να διέθεταν και άλλους τρόπους για να αριθμούν και να διατηρούν με αυτό τον τρόπο την πληροφορία που τους ενδιέφερε. Τη δουλειά που κάνουν τα χαράγματα πάνω στα κόκαλα (και έφτασαν ως εμάς) μπορεί να την έκαναν πετραδάκια, σπόροι, ξυλαράκια. Ακόμη και σήμερα, απομονωμένες κοινότητες ανθρώπων που δεν διαθέτουν γραφή χρησιμοποιούν τέτοια φυσικά υλικά για τις ανάγκες της αρίθμησης. Η πανάρχαια, λοιπόν, ανάγκη της αρίθμησης θα πρέπει να ήταν ένα από τα πρώτα κίνητρα για τη δημιουργία ενός συστήματος σημαδιών προκειμένου να διατηρηθεί η πληροφορία.

Μπορούμε να συγχωρήσουμε κάποιον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον θέλουμε ξανά στη ζωή μας

Πιστεύω πραγματικά ότι η συγχώρεση είναι θεραπευτική. Ότι η συγχώρεση είναι εξιλέωση, ανεβάζει και ξεκουράζει το πνεύμα σου, είτε λαμβάνεις, είτε προσφέρεις.

Πιστεύω ότι υπάρχει κάτι καταπληκτικό στο να απελευθερώνεις τον πόνο με αυτό τον τρόπο – το να γνωρίζεις ότι κάποιος σου έχει δώσει μια δεύτερη ευκαιρία ή ότι έχει αποφασίσει να δεχτεί τη συγγνώμη σου.

Η συγχώρεση είναι ισχυρή. Αλλά ορισμένες φορές στην αγάπη και στις σχέσεις, συγχωρούμε τους λάθος ανθρώπους. Ορισμένες φορές, προσδενόμαστε σε ανθρώπους που μας πληγώνουν, και πιστεύουμε ότι πρέπει να τους συγχωρούμε για να προχωρήσουμε μπροστά, να σώσουμε μια σχέση, να διορθώσουμε αυτό που έχει χαλάσει, να βάλουμε μέσα μας τελεία.

Από την εμπειρία μου, η συγχώρεση έχει πραγματικά αλλάξει τη ζωή μου. Έχω δεχτεί συγγνώμη από ανθρώπους που με έχουν καταστρέψει, έχω συγχωρήσει ακόμα κι αυτούς που δεν μου το έχουν ζητήσει – έχω προχωρήσει – και αυτό έχει επουλώσει την καρδιά μου με τρόπους που ποτέ δεν θα φανταζόμουν. Αλλά δεν ήταν εύκολο. Και δεν είναι όλες οι ιστορίες το ίδιο. Η συγχώρεση είναι κάτι δύσκολο, γιατί ορισμένες φορές πονά πολύ.

Αλλά ακόμα πιστεύω ότι υπάρχει μια τεράστια κρυμμένη δύναμη στη συγχώρεση επειδή μας βοηθά να απελευθερωθούμε από τα ίδια μας τα κλουβιά, από την πικρία και τον πόνο. Αλλά το ότι συγχωρούμε κάποιον δεν σημαίνει ότι του επιτρέπουμε να ξαναμπεί στην καρδιά μας. Δεν σημαίνει ότι ανοίγουμε ξανά τις πόρτες της ζωής μας ή του προσφέρουμε το κλειδί.

Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι θέλουμε και να κρατήσουμε αυτό το άτομο στη ζωή μας.

Μπορείς να συγχωρήσεις κάποιον επειδή σε απάτησε. Μπορεί να τον συγχωρήσεις επειδή σου ράγισε την καρδιά, επειδή σε εγκατέλειψε σε μια στιγμή ανάγκης, επειδή δεν ήσουν η προτεραιότητά του εκείνη την περίοδο, επειδή σε άφησε να φύγεις.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι αυτό τον άνθρωπο ξανά. Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένος να μείνεις σε μια σχέση ή σε έναν γάμο με κάποιον που έχει καταστρέψει τη βάση αυτού που έχτισες.

Συγχώρεση δεν σημαίνει ότι συνεχίζεις να είσαι φίλος με το άτομο που σε πρόδωσε ή ότι θες ακόμα να συναναστρέφεσαι με μέλη της οικογένειας που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σε απορρίψουν ξανά και ξανά. Συγχώρεση σημαίνει ότι αποδέχεσαι το κακό που σου έχουν κάνει, ότι ηρεμείς την καρδιά σου και ξεκινάς από την αρχή – με ή χωρίς τον άνθρωπο αυτό – αυτό αποτελεί δική σου επιλογή.

Και χρειάζεται να θυμάσαι κάτι: δεν είναι λάθος να συγχωρείς και να αφήνεις αυτό τον άνθρωπο στο παρελθόν σου. Μη νιώθεις ότι πρέπει να συνεχίσεις με έναν άνθρωπο που έχει καταστρέψει τον πυρήνα, του είναι σου.

Να θυμάσαι ότι η συγχώρεση δεν σε κάνει αδύναμο, αλλά σου χαρίζει δύναμη. Αρκετή δύναμη για να προχωρήσεις μπροστά και να αφήσεις εκείνον που σε πλήγωσε στο παρελθόν.

Η Ψυχολογία του Φόβου

Σε αυτό το άρθρο, θα διαβάσετε για τον τρόπο με τον οποίο ο φόβος λειτουργεί ως μηχανισμό επιβίωσης, για τα 5 σημαντικότερα είδη φόβου καθώς επίσης για την χειραγώγηση μέσω του φόβου.

Ο φόβος ως μηχανισμός επιβίωσης

Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που αναπτύσσεται εξαιτίας της συνειδητοποίησης ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής και το οποίο οδηγεί στην απομάκρυνση του ατόμου από το επικίνδυνο αίτιο.

Ο φόβος δημιουργείται επίσης ως προσπάθεια του νου να ελέγξει το μέλλον, δηλαδή καταστάσεις ή συμπεριφορές τις οποίες μπορούμε να διαφύγουμε ή να αποφύγουμε.

Είναι το αποτέλεσμα απώλειας εσωτερικού ελέγχου και ενός αισθήματος αβοήθητου. Πρόκειται κατά βάση για ένα μηχανισμό επιβίωσης που συνοδεύει τη ζωή μας από τα παιδικά χρόνια.

Όταν ο φόβος υφίσταται ενώ δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, τότε μετατρέπεται σε φοβία και γίνεται εμπόδιο στη φυσιολογική αντιμετώπιση της καθημερινότητας του ατόμου.

Η νευροβιολογική βάση του φόβου είναι αποτέλεσμα διέγερσης της αμυγδαλής, περιοχής του εγκεφάλου η οποία είναι μέρος του μεταιχμιακού συστήματος, το οποίο σχετίζεται με τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

Η αμυγδαλή δέχεται πληροφορίες από το θάλαμο, τον ενδιάμεσο σταθμό οπτικών κι ακουστικών οδών. Οι πληροφορίες φτάνουν στην αμυγδαλή νωρίτερα από ότι φτάνουν στο φλοιό, με αποτέλεσμα τις άμεσες αρχέγονες συναισθηματικές αποκρίσεις μπροστά στον κίνδυνο, προτού προλάβουμε να σκεφτούμε και να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει.

Οι παιδοψυχολόγοι λένε πως βιώνουμε για πρώτη φορά έντονο φόβο, όταν γεννιόμαστε, καθώς βγαίνουμε από το απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον της κοιλιάς της μητέρας μας, σε έναν εντελώς άγνωστο κόσμο.

Τα 5 είδη φόβου

Με βάση τον Dr. Karl Albrecht, υπάρχουν πέντε θεμελιώδη είδη φόβου, τα οποία βιώνουν όλοι οι άνθρωποι (Dr. Albrecht, 2007):

-Ο φόβος του αφανισμού ή φόβος του θανάτου (extinction fear). Η ιδέα του θανάτου διεγείρει ένα πρωτογενές υπαρξιακό άγχος σε όλους τους ανθρώπους.
-Ο φόβος του ακρωτηριασμού, της απώλειας ενός μέρους του σώματος (mutilation fear).
-Ο φόβος απώλειας της αυτονομίας (loss of autonomy- fear).
-Ο φόβος του αποχωρισμού- φόβος της εγκατάλειψης (separation fear).
-Ο φόβος του θανάτου του Εγώ (Ego-death- fear). Πρόκειται για το φόβο της ταπείνωσης, της περιφρόνησης, του εξευτελισμού της προσωπικότητας και της απώλειας της συνοχής του εαυτού.

Η δημιουργία περαιτέρω φόβων εξαρτάται και από τις εμπειρίες του ατόμου, ειδικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Ο φόβος μαθαίνεται είτε από προσωπικές τραυματικές εμπειρίες, είτε παρατηρώντας τον φόβο των άλλων (Olsson, Nearing, Phelps, 2007). Ο πυρήνας αμυγδαλή καταγράφει και τις δύο εμπειρίες τόσο τις προσωπικές όσο και των άλλων μέσω της αποθήκευσης πληροφοριών στην προμετωπιαία έλικα του φλοιού.

Στόχος της καταγραφής είναι μία κατάσταση ετοιμότητας του ατόμου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα μία ακόμη πιο άμεση αντίδραση σε ανάλογα ερεθίσματα.

Ο φόβος ως μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα προκύπτει ως φυσιολογική συναισθηματική αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς μάλιστα να απαιτείται συνειδητή σκέψη. Ο συναισθηματικός εγκέφαλος αντιδρά πρώτος σε ένα ερέθισμα με σκοπό να προστατευτεί ο οργανισμός μας με ταχύτητα.

Η ανάγκη για ανακούφιση από τον φόβο

Έτσι, ο φόβος καταλαμβάνει ουσιαστικά τη λογική σκέψη. Σε έξαρση του συναισθήματος αυτού, οι άνθρωποι αδυνατούν να επεξεργαστούν μέσω της λογικής σκέψης τα δεδομένα που τους δίνονται και τείνουν να βασίζονται απλά στη γνώμη ανθρώπων, οι οποίοι τους δημιουργούν την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση ασφάλειας απέναντι στο συναίσθημα του φόβου. Πρόκειται για μια αντίδραση βασισμένη στην επιθυμία ανακούφισης από το συναίσθημα του φόβου και όχι στη γνώση και στην κατανόηση.

Η αντίδραση στην οποία ωθεί ο φόβος έχει σαν άμεσο στόχο την προστασία αλλά σαν απώτερο εν τέλει την ανακούφιση από το ίδιο το συναίσθημα του φόβου.

Χειραγώγηση μέσω του φόβου

Η έντονη ανάγκη για ανακούφιση από αυτό το βασανιστικό συναίσθημα, έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Οι έχοντες γενικά κάποια εξουσία μπορούν εύκολα να εκμεταλλευτούν το αίσθημα του φόβου, προκειμένου να χειριστούν και να ελέγξουν άλλους ανθρώπους. Σε κρατικό επίπεδο, η χειραγώγηση επιτυγχάνεται συχνά με τη βοήθεια των ΜΜΕ και της διασποράς της κινδυνολογίας. Η χρησιμοποίηση ακατανόητων όρων, οι γενικευμένες και ασαφείς ή και χαοτικές δηλώσεις, καθώς και η μονομερής εστίαση σε κάποιο γεγονός είναι μόνο μερικές από τις τακτικές που χρησιμοποιούνται για τη διασπορά του φόβου.

Το αποτέλεσμα είναι η διαιώνιση ενός αισθήματος ανασφάλειας, η συμμόρφωση του ατόμου στα ζητούμενα της αντίστοιχης εξουσίας και η απομόνωση από τα ομαδικά πλαίσια, καθώς το άτομο σκέφτεται μόνο την αυτοσυντήρησή του χωρίς να εκλογικεύει, να κριτικάρει και να φιλτράρει τις παρεχόμενες πληροφορίες.

Το κόστος του ανεξέλεγκτου φόβου

Ο φόβος, λοιπόν, σε ορισμένες περιπτώσεις, μας κυριεύει, διογκώνεται και μας φρενάρει μέσα από άκαμπτους φραγμούς που υιοθετούμε προκειμένου να προστατευτούμε. Θολώνει την όρασή μας και περιορίζει το οπτικό μας πεδίο και το εύρος των επιλογών μας. Μπορεί να οδηγήσει είτε σε ένα χρόνιο πανικό είτε σε μία γενικευμένα απαισιόδοξη και επιφυλακτική στάση ζωής.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η δύναμη που δίνουμε στους φόβους μας και το κατά πόσον τους επιτρέπουμε να μας ελέγχουν αντί να τους ελέγχουμε. Στην ουσία πρέπει να αποφύγουμε τη γενίκευση που θα μας οδηγήσει στο να φοβόμαστε την ίδια τη ζωή, το άγνωστο, το αύριο, τους ανθρώπους, τον κόσμο και το μέλλον. Το κόστος του ανεξέλεγκτου φόβου είναι η ζωή που θα μπορούσαμε να είχαμε ζήσει.

Φρίντριχ Νίτσε: Για το θάνατο των λαών

Το κράτος; Τι ειν' αυτό; Ε, λοιπόν, τώρα ανοίξτε τ' αυτιά σας, γιατί θα σας μιλήσω για τον θάνατο των λαών.

Το κράτος είναι το πιο ψυχρό απ' όλα τα ψυχρά κτήνη. Ακόμη και το ψέμα του είναι ψυχρό, κι αυτό το ψέμα σταλάζει από τα χείλη του: «Εγώ το κράτος, είμαι ο λαός».

Αυτό είναι ψέμα! Ήταν οι δημιουργοί που έφτιαξαν τους λαούς και κρέμασαν πάνω τους την πίστη και την αγάπη: έτσι υπηρέτησαν τη ζωή.

Αυτοί όμως που στήνουν παγίδες στους πολλούς και τις λένε κράτος είναι οι χαλαστές: κρεμούν ένα σπαθί κι εκατοντάδες πόθους πάνω τους.

Εκεί όπου υπάρχει ακόμη λαός, υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν το κράτος, και το μισούν σαν το κακό μάτι και την αμαρτία ενάντια στα έθιμα και στο νόμο.

Σας προσφέρω αυτό το σημάδι: ο κάθε λαός μιλά τη δική του γλώσσα του Καλού και του Κακού: ο γείτονας του δεν καταλαβαίνει αυτή τη γλώσσα. Επινόησε τη γλώσσα αυτή για τον εαυτό του μεσ' από τα έθιμα και τους νόμους.

Αλλά το κράτος λέει ψέματα σ' όλες τις γλώσσες του Καλού και του Κακού· και με το κάθε τι που λέει, λέει ψέματα – και με το κάθε τι που κάνει, κλέβει.

Το κάθε τι πάνω του είναι επίπλαστο· δαγκώνει με κλεμμένα δόντια. Ακόμη κι η κοιλιά του είναι ψεύτικη.

Το μπέρδεμα της γλώσσας του Καλού και του Κακού, – αυτό το γνώρισμα σας προσφέρω, σαν το σημάδι του κράτους.

Αποκαλώ κράτος, εκεί όπου όλοι, καλοί και κακοί πίνουν δηλητήριο: το κράτος εκεί όπου όλοι αργά αυτοκτονούν κι αυτό το λένε ζωή.

Κοιτάξτε μονάχα αυτούς τους παραπανίσιους ανθρώπους! Κλέβουν για λογαριασμό τους τα έργα των εφευρετών και τους θησαυρούς της σοφίας: αποκαλούν την κλοπή τους πολιτισμό, – κι όλα γίνονται αρρώστια και κακομοιριά.

Κοιτάξτε μονάχα όλους αυτούς τους περισσευούμενους ανθρώπους! Είναι όλοι τους άρρωστοι, ξερνούν τη χολή τους κι αυτό το λένε εφημερίδα. Καταβροχθίζουν ο ένας τον άλλο και δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τον ίδιο τον εαυτό τους.

Κοιτάξτε μονάχα αυτούς τους περισσευούμενους ανθρώπους! Αποκτούν πλούτη και γίνονται φτωχότεροι μ' αυτά! Ποθούν εξουσία κι ιδιαίτερα το μοχλό της εξουσίας, που είναι το πολύ χρήμα, – αυτοί οι ανίκανοι άνθρωποι!

Κοιτάξτε πως σκαρφαλώνουν αυτοί οι ευλύγιστοι πίθηκοι! Σκαρφαλώνουν ο ένας πάνω στον άλλο, κι έτσι βουλιάζουν στη λάσπη και στην άβυσσο.

Όλοι τους παλεύουν να φτάσουν το θρόνο: είναι μια τρέλα που τους κατέχει, – λες κι η ευτυχία κάθεται ποτέ πάνω σε θρόνο! Συχνά βρωμιάρηδες καθίζουν στο θρόνο, – και συχνά ο θρόνος καθίζει πάνω στις βρωμιές το ίδιο!

Η γη έχει ακόμη ελεύθερο τόπο για τις μεγάλες ψυχές. Πολλά μέρη – όπου η μυρωδιά της ήρεμης θάλασσας απλώνεται πανωθέ τους – ειν' ακόμη ελεύθερα για τους μοναχικούς και τα μοναχικά ζευγάρια.

Μια λεύτερη ζωή εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει για τις μεγάλες ψυχές. Στ' αλήθεια, αυτός που κατέχει λίγα, πολύ λιγότερο κατέχεται, – ας είναι ευλογημένη έτσι τούτη η σεμνή μας φτώχια!

Μόνο εκεί όπου το Κράτος παύει να υπάρχει, μπορεί ν' αρχίσει ο άνθρωπος που δεν είναι περισσευούμενος: μπορεί ν' αρχίσει το τραγούδι του απαραίτητου ανθρώπου, η μοναδική κι αναντικατάστατη μελωδία.

Εκεί όπου το Κράτος παύει, – κοιτάξτε εκεί, αδελφοί μου. Δεν τα βλέπετε: το ουράνιο τόξο και τις γέφυρες του Υπεράνθρωπου;»

Φρίντριχ Νίτσε, Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα

Ας γιορτάσουμε το θαύμα μέσα μας

Όλοι μας περιμένουμε την περίοδο των γιορτών με μια γλυκιά προσμονή, με προσδοκίες για να ζήσουμε πιο ξέγνοιαστα, να αφήσουμε λίγο τα βάρη της καθημερινότητας και να ξεχαστούμε λίγο. Να ζήσουμε ένα θαύμα ίσως! Η δύσκολη όμως αυτή περίοδος που βιώνουμε, μας ζητά να αναθεωρήσουμε τις παλιές προσδοκίες, επιθυμίες και ανάγκες και να αναζητήσουμε μια άλλη νέα οπτική, ένα διαφορετικό θαύμα.

Σε μια εποχή που τα δεδομένα έχουν γίνει ζητούμενα και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει, το να βιώσουμε τις γιορτές όπως ξέραμε μέχρι τώρα μοιάζει κάτι μακρινό. Η αβεβαιότητα, η ανησυχία, ο φόβος, ο θυμός και το άγχος δεν συντονίζονται με τη χαλαρή και χαρούμενη διάθεση των γιορτών αλλά θυμίζει και μοιάζει με όλα όσα νιώθουμε πολλές φορές σε μια απώλεια. Μέσα από κάθε απώλεια μικρή ή μεγάλη αυτό που πάντα συμβαίνει είναι να μάθουμε περισσότερα, να δούμε το “μέσα “μας, να μάθουμε κάτι παραπάνω για τους εαυτούς μας.

Ας πιστέψουμε ότι είναι μια ευκαιρία διαφορετική για να δούμε τις αληθινές επιθυμίες και ανάγκες, αυτές που όταν ξυπνάμε είναι ακόμη εκεί και δε θα ξεχαστούν σαν να μην έγιναν ή υπήρξαν ποτέ. Μια ευκαιρία να θυμηθούμε τα όνειρά μας, να συγχωρέσουμε τους άλλους και κυρίως τον εαυτό μας. Μπορούμε να δούμε την αλήθεια της ζωής μας, αυτά που αφήσαμε να μας πληγώσουν και να μην τα επιτρέψουμε ξανά.

Αυτές τις γιορτές μπορούμε να προφέρουμε τα σημαντικότερα δώρα στους δικούς μας ανθρώπους και στον εαυτό μας. Να πιστέψουμε αντίθετα από τους καιρούς μας στην αγάπη και στη δύναμή της και να την προσφέρουμε απλόχερα σε όσους είναι δίπλα μας σε καλές και δύσκολες στιγμές αλλά και σε όσους θέλουμε να είναι δίπλα μας.

Ας γιορτάσουμε με δώρα πιο λαμπερά όσο ποτέ, χωρίς περιτυλίγματα, προσφέροντας δώρα όπως τον χρόνο και το χώρο στον εαυτό μας όταν τον χρειάζεται, επιβραβεύοντάς τον για κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη, επιτρέποντάς του να κάνει λάθη και με το να γίνουμε φίλοι μαζί του και τον συγχωρούμε.

Όλοι οι άνθρωποι αναζητούν στις γιορτές ένα θαύμα που θα τα φωτίσει όλα και θα τα αλλάξει, αλλά ακόμη και στα θαύματα αν δεν αλλάξουμε, αν δε γεμίσουμε ευγνωμοσύνη δε θα μπορέσουμε να το πιστέψουμε το θαύμα ακόμη και αν είναι μπροστά μας.

Ας γιορτάσουμε με λάμψη και γεμάτοι το μεγαλύτερο θαύμα μέσα μας!

Υπομονή: Μια υπερδύναμη που πρέπει να καλλιεργηθεί

Κάποιος είπε πώς η επιμονή είναι δύναμη. Σε συνδυασμό με την υπομονή, είναι υπερδύναμη!

Η υπομονή, είναι ένα βασικό στοιχείο το οποίο πρέπει να έχουμε όλοι μας, αλλά κάποια στιγμή αισθανόμαστε ότι φτάνουμε στα όρια μας. Είναι εκεί που λέμε στον εαυτό μας, τέρμα! Δεν αντέχεις άλλο! Μαζεύεις, μαζεύεις… και ξαφνικά έρχεται κάποια στιγμή που λές, φτάνει, μέχρι εδώ ήτανε! Μετά εκνευρίζεσαι γιατί δεν τα κατάφερες, χάνεις μία δύσκολη μάχη και θέλεις να σπάσεις ότι βρίσκεις μπροστά σου. Ωστόσο, σου φταίνε όλα, ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα, αισθάνεσαι ότι η υπομονή σου αρχίζει να εξαντλείται και αδιαφορείς για τις συνέπειες.

Η υπομονή είναι μία τεράστια αρετή, που πρέπει καθημερινά να την καλλιεργούμε μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκτροχιάζεται.

Το κάθε τι που κάνεις, χρειάζεται χρόνο, καθημερινή προσπάθεια και επιμονή για να το κάνεις κτήμα σου. Είναι πραγματικός πλούτος η αρετή της υπομονής, γιατί μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε προβλήματα που καθημερινά συναντάμε στην ζωή μας, με ηρεμία, ψυχραιμία, με αισιοδοξία, με χιούμορ πολλές φορές και ενδεχομένως συχνά να μας γλυτώσει από μπελάδες.

Ένας καλός τρόπος να καλλιεργηθεί η υπομονή, είναι να σκεφτόμαστε πώς γύρω μας υπάρχουν τόσα όμορφα πράγματα που αν τα υιοθετήσουμε, θα μας χαρίσουν χαλάρωση και εσωτερική ηρεμία. Όπως για παράδειγμα, να βγεις για περπάτημα στη φύση και να μυρίσεις τα λουλούδια, αναπνέοντας καθαρό οξυγόνο. Να παρατηρήσεις το ηλιοβασίλεμα. να θαυμάσεις τα υπέροχα πορτοκαλοκίτρινα χρώματα που δημιουργούνται και να σκεφτείς πως όπως ο ήλιος ανατέλλει κάθε πρωί και δύει κάθε απόγευμα, έτσι τα προβλήματα και οι αναποδιές και όλα τα δύσκολα στην ζωή, ποτέ δεν είναι στάσιμα. Όλα κάνουν τον κύκλο τους.

Μπορείς να βάλεις μουσική να χορέψεις. Ή να κλείσεις τα μάτια και να σε ταξιδέψει σε μέρη γνωστά και άγνωστα. Έτσι θα φύγουν μακριά, αγχολυτικές και αρνητικές σκέψεις και θα οπλιστείς με ελπίδα και υπομονή. Να βρεις πράγματα που θα κάνουν τον χρόνο σου ευχάριστο, δημιουργικό, χαρούμενο, και όμορφο. Η συντροφιά κάποιου καλού βιβλίου, η ζωγραφική, η γυμναστική, όλα αυτά θα βοηθήσουν στο να γίνει καλύτερος ο εσωτερικός κόσμος του καθενός μας. Ακόμα, μπορείς να ταξιδέψεις ψηφιακά και να γνωρίσεις την ιστορία και τον πολιτισμό ξένων χωρών.

Ο κάθε ένας να θυμάται, η γνώση είναι δύναμη και η υπομονή υπερδύναμη.

Ρίξτε τους ρυθμούς των παιδιών σας. Μάθετέ τα να ζουν τη στιγμή

Όλοι οι γονείς έχουν μια κοινή επιθυμία: Να είναι τα παιδιά τους ευτυχισμένα. Βέβαια, η έννοια της ευτυχίας, για κάποιους είναι ταυτισμένη με την οικονομική ευημερία, για άλλους με τη δόξα ή την επιτυχία. Φυσικά, τα παιδιά δεν μπορούν να ταυτιστούν με τέτοιες έννοιες. Όταν οι γονείς τους λένε: «Φρόντισε να διαβάζεις, για να πετύχεις στη ζωή», τα παιδιά απορούν. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου «The Spiritual Life of Children» (Η πνευματική ζωή των παιδιών), Ρόμπερτ Κόουλς, ανατρέπει όλα τα κλισέ, υποστηρίζοντας πως η ευτυχία για τα παιδιά είναι ταυτισμένη με άλλες λέξεις, όπως η ξενοιασιά, η πνευματική υγεία και η ασφάλεια. Πέρα, λοιπόν, από τις ακαδημαϊκές γνώσεις, οι σύγχρονοι γονείς οφείλουν να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τα παιδιά τους, ώστε να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και πνευματικότητα.

Τι σημαίνει πνευματικότητα;

Είναι η αίσθηση της σημασίας και του σκοπού, του νοήματος που έχουμε για τη ζωή, και συνδέεται άμεσα με τη βαθιά συνειδητοποίηση και τις αξίες μας. Τα παιδιά, σύμφωνα με το δρ. Κόουλς, δεν παρατηρούν απλά, νιώθουν το περιβάλλον και κυριολεκτικά το ζουν. Επιπλέον, εντοπίζουν, απορροφούν και αντιδρούν σε αυτό πολύ πιο έντονα από ό,τι οι ενήλικοι. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ καλά συντονισμένα με τη διαίσθησή τους, επειδή δεν έχουν ακόμα βυθιστεί μέσα στην «πραγματικότητα» και συχνά ακούν και βλέπουν πράγματα που εμάς μας διαφεύγουν. Μέχρι τα έξι τους χρόνια περίπου, είναι εναρμονισμένα με τον πνευματικό κόσμο και με πράγματα αθέατα. Μετά τα έξι, όταν πια πάνε σχολείο και «εκτεθούν» στον παραδοσιακό τρόπο σκέψης και στις λογικές διεργασίες, αυτός ο συντονισμός ελαττώνεται. Τι μπορούμε να κάνουμε, για να διατηρήσουν αυτή την πνευματικότητα, αλλά και να την αναπτύξουν, ώστε να γίνουν -αν όχι ευτυχισμένοι- τουλάχιστον ικανοποιημένοι ενήλικοι;

1. Μυήστε τα στη θετική σκέψη.

Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και τα παιδιά έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Εμείς, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τα σεβόμαστε και να τα αντιμετωπίζουμε θετικά σε όλες τις περιπτώσεις. Αντί να θυμώσετε με μια αφηρημάδα τους, μια αταξία ή ένα λάθος που θα κάνουν στο σχολείο, πείτε τους απλά: «Δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις καλύτερα». Έτσι, θα μάθουν να βλέπουν τη θετική πλευρά σε δύσκολες ή δυσάρεστες καταστάσεις. Και την επόμενη φορά, όντως θα τα καταφέρουν καλύτερα.

2. Μάθετέ τα να ζουν τη στιγμή.

Και, βέβαια, ζήστε αυτές τις στιγμές μαζί τους. Δώστε την απαιτούμενη προσοχή σε αυτά που σας λένε, αφήστε το να σας μιλήσει για τους φόβους, τα όνειρά του. Κάθε στιγμή της ζωής είναι πολύτιμη, και αυτό θα το μάθει μέσα από τη δική σας ικανότητα να το ακούτε.

3. Μάθετέ τα να σέβονται τα δικαιώματα και τα αισθήματα των άλλων.

Εξηγήστε του πόσο καλό να μοιράζεται και να προσφέρει σε άλλους που είναι ίσως λιγότερο τυχεροί από εκείνο. Μάθετέ του να έχει αυτοέλεγχο-ώστε να λύνει ειρηνικά τις διαφορές του-, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζει και να σέβεται και τα δικά του συναισθήματα. Ο σεβασμός θα βοηθήσει στη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων του, αλλά και στην ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.

4. Ρίξτε τους ρυθμούς

Για πολλά παιδιά της εποχής μας, ο ελεύθερος χρόνος είναι ένα άπιαστο όνειρο. Αφήστε το να χαζέψει ένα πουλάκι, να μυρίσει ένα λουλούδι, να τελειώσει μια ζωγραφιά. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι που θα το βοηθήσουν να νιώσει αρμονικά με τη ζωή και να κατανοήσει τις ομορφιές του κόσμου που μας περιβάλλει.

5. Μην τα επιβαρύνετε με υπερβολικές προσδοκίες.

Συχνά, κάτω από ένα πιεστικό πρόγραμμα κρύβονται οι υπερβολικές γονεϊκές προσδοκίες. Σε πολύ μικρή ηλικία, περιμένουμε από τα παιδιά να αφήσουν τα παιχνίδια τους και να γίνουν σοβαρά και ανταγωνιστικά. Όλος αυτός ο αγώνας δρόμου προς τον ορθολογισμό μπλοκάρει δραματικά τη δημιουργικότητα, ενίοτε και τα συναισθήματά τους. Τι θα λέγατε αν απλά αφήναμε τα παιδιά να ανακαλύψουν ποια είναι, χωρίς να τους επιβάλλουμε να γίνουν αυτό που εμείς θέλουμε; Θα είναι ωραίο να κοιτούν «πίσω» και να θυμούνται μια χαρούμενη παιδική ηλικία.

6. Ενισχύστε τη δημιουργικότητά τους.

Τα παιδιά έχουν μια βαθιά επιθυμία να καταλάβουν τη θέση τους στον κοινωνικό τους περίγυρο. Ενθαρρύνετέ τα να διαβάζουν, να ακούνε μουσική, συνοδέψτε τα σε μια θεατρική παράσταση. Η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη προκειμένου να αναζητήσει τις δικές του λύσεις και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματά.

7. Εμπιστευτείτε το ένστικτό τους.

Τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη διαίσθηση. Μπορούν να νιώσουν την κακή ενέργεια και τα συναισθήματα των άλλων. Δεν είναι τυχαίο που κάποιες φορές αποφεύγουν κάποιον μόνο και μόνο γιατί νιώθουν τον κίνδυνο. Το ένστικτο ενός παιδιού είναι ένας αλάνθαστος κριτής.

8. Ανακαλύψτε τι κάνει εσάς ευτυχισμένους.

Πριν αρχίσουμε να ανησυχούμε για το πόσο ευτυχισμένα δείχνουν ή πρόκειται να γίνουν τα παιδιά μας, μήπως να αναρωτιόμασταν πρώτα για τη δική μας ευτυχία; Τα παιδιά μπορούν να δουν τα πάντα, καταλαβαίνουν τα ψεύτικα χαμόγελα, τα ψεύτικα γέλια. Μην υποκρίνεστε, λοιπόν, πως είστε οι τέλειοι γονείς. Προσπαθήστε απλώς να είστε ευτυχισμένοι.

PARETO: Ακμή και παρακμή των ελίτ

Ο Vilfredo Pareto (1848-1923) είναι ένας από τους κλασικούς στοχαστές της κοινωνιολογίας. Για την ακρίβεια, είναι ευρύτερα γνωστός για το κοινωνιολογικό του έργο, παρ’ ότι στην εποχή του (και όχι μόνο) απέκτησε φήμη κι έγινε ακαδημαϊκός δάσκαλος χάρη στις καινοτόμες αντιλήψεις του για την οικονομετρία.

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας ,μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών ο Βιλφρέντο Παρέτο θα φοιτήσει στην πολυτεχνική σχολή μηχανικών του Τορίνο και θα εκπονήσει τη διδακτορική του με θέμα την ισορροπία των στερεών σωμάτων. Στη συνέχεια θα ασκήσει το επάγγελμα του μηχανικού στην εταιρεία σιδηροδρόμων της Φλωρεντίας, όπου και εγκαταστάθηκε το 1874.

Μεταξύ 1883 και 1892 δημοσιεύει σειρά άρθρων υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, κατά της αυξημένης φορολογίας, των προνομίων των μονοπωλίων και των καρτέλ, μα και κατά της αύξησης των μισθών. Σ’ αυτά τα άρθρα καυτηριάζει την απληστία των ανώτερων τάξεων, χωρίς να επιφυλάξει καλύτερη μοίρα στις κατώτερες.

Το 1893,ο Παρέτο θα αναλάβει την έδρα της πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης.

Στην Άνοδο και πτώση των ελίτ ο Παρέτο εκθέτει τη θεωρία του για τα κοινωνικά συστήματα. Η ανθρώπινη δράση, λέει ο Παρέτο, ως επί το πλείστον δεν στηρίζεται στον ορθό Λόγο μα στα αισθήματα. Ο άνθρωπος ωθείται σε δράση από μη λογικά κίνητρα, αλλά συνδέει τη δράση του με κάποιες λογικές αρχές, εκλογικεύει την προαίρεσή του. Ο Παρέτο ονομάζει κατάλοιπα την εκδήλωση των αισθημάτων. Τα κατάλοιπα είναι μια ανθρώπινη σταθερά, ένα μέρος της ανθρώπινης φύσης θα μπορούσε να πει κανείς, χωρίς όμως να ταυτίζονται ή να παραπέμπουν σε κάποια ψυχολογική θεώρηση της κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά, η εκδήλωση των αισθημάτων δεν είναι ένα αμιγώς κοινωνιολογικό φαινόμενο εφ’ όσον εδράζεται στον ανθρώπινο ψυχισμό.

Ο Παρέτο θα χρησιμοποιήσει μια παρομοίωση με μακρά προϊστορία για να χαρακτηρίσει τις ελίτ που διακατέχονται από τα προαναφερθέντα κατάλοιπα: οι αντιπαλότητες αυτών των ελίτ, λέει, είναι μάχες ανάμεσα σε λέοντες και αλεπούδες. Λέοντες είναι οι κυρίαρχες ελίτ που μάχονται να διατηρήσουν και να διευρύνουν την καθεστηκυία τάξη. Η παρακμή των ελίτ που βρίσκονται στην εξουσία (των λεόντων) επέρχεται με την ελάττωση της ισχύος τους, όταν αυτές εκφυλίζονται από μια συνδρομή ανθρωπιστικών αισθημάτων και ακόρεστου πλουτισμού, μέσω της λεηλασίας και του εκμαυλισμού των υπόλοιπων τάξεων. Οι αναδυόμενες ελίτ (οι αλεπούδες) συμμαχούν με την καταπιεσμένη πλειονότητα, επικαλούμενες τα κοινά συμφέροντα, και ανέρχονται στην εξουσία, προβαίνοντας σε κάποιες δευτερεύουσες παραχωρήσεις στους συμμάχους τους από τις υπόλοιπες τάξεις.

Η εκλογίκευση της ανθρώπινης δράσης και της εκδήλωσης των αισθημάτων, των καταλοίπων, γίνεται μέσω των παραγώγων. Τα παράγωγα είναι ό,τι αποκαλούμε ιδεολογία, δηλαδή οι λόγοι που επικαλούνται οι άνθρωποι για να δικαιολογήσουν τη δράση τους, συνήθως εκ των υστέρων. Μύθοι, θρησκείες, μεταφυσικές θεωρίες, τεχνο-επιστημονικές ιδεολογίες είναι μορφές των παραγώγων.

Ο Βιλφρέντο Παρέτο έχει τύχει πολλαπλών αναγνώσεων και αποτιμήσεων. Το βέβαιο είναι ότι με τις εργώδεις θεωρητικές παρεμβάσεις του και τα συγγράμματά του θέλησε να διαφυλάξει και να διευρύνει την ελευθερία της πατρίδας του. Κοντολογίς, το σύνολο του έργου του μπορεί να ιδωθεί σαν μια προειδοποίηση, σαν ένα σήμα κινδύνου, για όσες εύκολες ή ευχάριστες πολιτικές και ιδεολογίες ωθούν ένα κοινωνικό σύστημα σε παρακμή κι έναν λαό στην ανελευθερία ή στη δουλεία.

VILFREDO PARETO, Ακμή και παρακμή των ελίτ

Γιατί τόσο πάθος, τόση ευλάβεια για την αλήθεια;

Τέτοιο πάθος για την αλήθεια! Συγχωρήστε με, καθηγητά Νίτσε, αν ακούγομαι προκλητικός, αλλά συμφωνήσαμε να μιλήσουμε ειλικρινά. Εσείς μιλάτε για την αλήθεια σαν να ήταν κάτι ιερό, σαν να θέλετε ν’ αντικαταστήσετε «μια θρησκεία με μια άλλη. Επιτρέψτε μου να παραστήσω τον συνήγορο του διαβόλου. Επιτρέψτε μου να ρωτήσω: Γιατί τόσο πάθος, τόση ευλάβεια για την αλήθεια; Πώς θα βοηθήσει η αλήθεια τον συνάνθρωπό μου;

Δεν είναι η αλήθεια ιερή, ιερή είναι η αναζήτηση της αλήθειας του καθενός μας! Μπορεί να υπάρχει πιο ιερή πράξη από την αυτοαναζήτηση; Το φιλοσοφικό μου έργο, λένε κάποιοι ότι είναι χτισμένο πάνω στην άμμο: οι απόψεις μου αλλάζουν συνεχώς. Αλλά μια από τις πάγιες φράσεις μου είναι: “Γίνε αυτό που είσαι”. Και πώς μπορεί κανείς ν’ ανακαλύψει ποιος είναι και τί είναι χωρίς την αλήθεια;

Η αλήθεια του συνάνθρωπού μου όμως είναι ότι έχει πολύ λίγο χρόνο ζωής μπροστά του. Πρέπει εγώ να του προσφέρω αυτή την αυτογνωσία;

“Η αληθινή εκλογή, η πλήρης εκλογή”, απάντησε ο Νίτσε, “μόνο κάτω από τον ήλιο της αλήθειας μπορεί ν’ ανθίσει. Πώς αλλιώς μπορεί να γίνει;”

Συνειδητοποιώντας ότι ο Νίτσε μπορούσε να επιχειρηματολογεί πειστικά —και ατελείωτα— σ’ αυτή την αφηρημένη επικράτεια της αλήθειας και της εκλογής, ίσως είδε ότι έπρεπε να τον αναγκάσει να μιλήσει πιο συγκεκριμένα.

“Κι ο σημερινός άνθρωπος; Ποιο είναι το φάσμα των επιλογών του; Ίσως η εμπιστοσύνη στον Θεό να είναι η δική του επιλογή!”

Αυτό δεν αποτελεί επιλογή ενός ανθρώπου. Δεν είναι ανθρώπινη επιλογή, αλλά μια προσπάθεια ν’ αδράξεις μια ψευδαίσθηση έξω απ’ τον εαυτό σου. Μια τέτοια εκλογή, η εκλογή του άλλου, του υπερφυσικού, πάντα σε αποδυναμώνει. Πάντα κάνει τον άνθρωπο μικρότερο απ’ αυτό που είναι.
Εγώ αγαπώ ό,τι μας κάνει μεγαλύτερους απ’ αυτό που είμαστε .

SENECA: Όσα σε έναν γίνονται, σ’ όλους μπορούν να γίνουν

Αν κάποιος επιτρέψει σ’ αυτή τη σκέψη να εισχωρήσει στην καρδιά του και, όταν βλέπει τις δυστυχίες των άλλων, που κάθε μέρα υπάρχουν εν αφθονία, αναλογίζεται ότι άνετα θα μπορούσαν να έλθουν και στον ίδιο, θα εξοπλιστεί εναντίον τους πολύ πριν αυτές τον επισκεφθούν. Είναι πολύ αργά να εφοδιάζεται κανείς για να υπομείνει τους κινδύνους όταν αυτοί είναι ήδη παρόντες. Μπορεί βέβαια να πεις: «Δεν νόμιζα ότι αυτό θα συμβεί» και «Πίστευες ποτέ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο;» Όμως γιατί όχι; Ποια είναι τα πλούτη εκείνα που δεν τα ακολουθούν κατά πόδας η φτώχεια, η πείνα και η αθλιότητα; Ποιοι αξιωματούχοι στον ποδόγυρο της εσθήτας τους, ποιοι οιωνοσκόποι στη ράβδο τους ή ποιοι πατρίκιοι στους ιμάντες των παπουτσιών τους δεν μεταφέρουν ακαθαρσίες και άθλια σκουπίδια – χιλιάδες στίγματα και σκέτη ντροπή; Ποιο βασίλειο υπάρχει για το οποίο να μην καιροφυλακτεί η καταστροφή και η ερήμωση, ο τύραννος και ο δήμιος;

Και όλα αυτά δεν χωρίζονται μεταξύ τους με τεράστια διαλείμματα χρόνου, αλλά, ανάμεσα στο θρόνο και στη γονυκλισία του βασιλιά μπροστά στα γόνατα κάποιου άλλου, κάποτε μεσολαβεί μία μόνο ώρα. Πρέπει επομένως να έχεις υπόψη σου ότι κάθε μοίρα στη ζωή είναι μεταβλητή και ό, τι συμβαίνει σε κάποιον μπορεί κάλλιστα να συμβεί και σ’ εμένα. Είσαι πλούσιος` είσαι όμως πλουσιότερος από τον Πομπήιο;

Και όμως, αυτός ο άνθρωπος δεν είχε ούτε ψωμί και νερό όταν ο Γάιος, ένας γέρος συγγενής και καινούριος οικοδεσπότης του, του άνοιξε το σπίτι του Καίσαρα, για να έχει έτσι την ευκαιρία να του κλείσει το δικό του! Όσο κι αν ήταν ιδιοκτήτης πολυάριθμων ποταμών, που πήγαζαν από τα δικά του κτήματα και είχαν την εκβολή τους στις δικές του περιοχές, ήταν υποχρεωμένος να ζητιανεύει για μερικές σταγόνες νερό. Πέθανε από πείνα και δίψα στο ανάκτορο του συγγενούς του και, ενώ λιμοκτονούσε, ο κληρονόμος του φρόντιζε να ταφεί δημοσία δαπάνη! Έχεις αποκτήσει ύψιστα αξιώματα` απέκτησες όμως κάποιο τόσο μεγάλο, τόσο απρόσμενο και με τέτοια ευρύτητα όσο εκείνο του Σηιανού;

Και όμως, τη μέρα εκείνη που η Σύγκλητος τον συνόδευε, ο λαός τον καταξέσχιζε` από τον άνθρωπο που είχε συγκεντρώσει επάνω του ό, τι θεοί και άνθρωποι θα μπορούσαν να δώσουν τίποτα δεν έμεινε για να το σύρει στο ποτάμι ο δήμιος! Έστω ότι είσαι βασιλιάς: δεν θα σε παραπέμψω στον Κροίσο, που έζησε για να δει τη θανατική του πυρά να ανάβει και να σβήνει, που εξαναγκάστηκε να ζήσει για να δει το θάνατο του βασιλείου του, και όχι μόνο του εαυτού του, ούτε και στον Ιουγούρθα, που ο ρωμαϊκός λαός τον είδε, μέσα στον ίδιο χρόνο, αιχμάλωτο μπροστά του, ενώ πριν τον έτρεμε. Εμείς οι ίδιοι υπήρξαμε μάρτυρες της εικόνας ενός Πτολεμαίου, βασιλιά της Αφρικής, και ενός Μιθριδάτη, βασιλιά της Αρμενίας, που περιήλθαν υπό τον έλεγχο της φρουράς του Γαΐου` ο ένας στάλθηκε εξορία, ό άλλος ικέτευε να σταλεί πίσω και να του έχουν τώρα περισσότερη εμπιστοσύνη!

Αν λάβεις υπόψη σου αυτή τη φοβερή μεταβλητότητα της τύχης, που τη μια σε ανεβάζει και την άλλη σε κατεβάζει, δεν έχεις παρά να υποχωρήσεις στη δύναμη της κακοτυχίας – την οποία ο καθένας θα μπορούσε να συντρίψει, αν είχε πρώτα τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσει καταπρόσωπο -, εκτός μόνο αν αποδεχθείς το γεγονός πως οτιδήποτε συμβαίνει είναι πιθανόν να συμβεί και σ’ εσένα.

ΣΕΝΕΚΑΣ, Περί της πνευματικής γαλήνης

Οιονεί σωμάτια (quasi particles)

Εισαγωγή

Όλο και συχνότερα παρατηρείται να χρησιμοποιείται ο όρος «quasi particle» σε επιστημονικά κείμενα που δημοσιεύονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, από όπου αντλούνται τα στοιχεία που δημοσιεύονται. Κάθε όρος προσδιορίζει μια (φυσική ή θεωρητική) οντότητα, η μέτρηση της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε επινόηση ενός τουλάχιστον φυσικού μεγέθους. Κρίθηκε σκόπιμο – πρωτίστως για τους αναγνώστες μου – να γίνει μια προσπάθεια να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα που εγείρονται με την ανάγνωση του όρου, ώστε να γίνεται περισσότερο κατανοητή η ύπαρξη που κρύβεται πίσω από την ονομασία του όρου. Αυτό αποτελεί μια πρώτη γραφή.

Βέβαια, πριν από όλα θα μεταφέρουμε στην Ελληνική γλώσσα τον όρο «quasi particle» χρησιμοποιώντας τον όρο «οιονεί σωμάτιο», αναφέροντας ότι ο όρος «οιονεί» είναι το αντίστοιχο του Λατινικού quasi (tanquam si) και σημαίνει «κάτι σαν» (κατ’ επέκταση «δήθεν»). Ο όρος δηλαδή αναφέρεται σε «κάτι σαν σωμάτιο» και όχι σε ένα σωμάτιο, όπως το γνωρίζουμε – αν και για αυτό, το σωμάτιο, αξίζει τον κόπο να διεισδύσουμε στην ιστορία του λίγο περισσότερο. Ο όρος «οιονεί» αποτελεί σύνθεση του ουδέτερου της Αρχαίας αντωνυμία «οίος», στην οποία αντιστοιχεί το Λατινικό «tanquam» (τέτοιος που, ίδιος όπως), δηλαδή: «οίον», με τον υποθετικό σύνδεσμο «ει», που απαντάται ήδη στον Όμηρο και σε αυτό αντιστοιχεί το Λατινικό «si». Τα παιχνίδια της γλώσσας είναι πολύ όμορφα («οίον» + «ει», αλλά και «tanquam» + «si») αξίζει τον κόπο να συμμετέχει κάποιος σε αυτά.

Έτσι, το κείμενο που ακολουθεί, επιχειρεί να συμβάλει στην προσέγγιση της οντότητας αυτής, απαντώντας σε ερωτήματα όπως: Τι οριοθετείται ως οιονεί σωμάτιο; Πώς αναδύθηκε η έννοια του οιονεί σωματίου; Τι καθιστά την έννοια οιονεί σωμάτιο σημαντική; Υπήρξε πρόδρομη κατάσταση από την οποία προέκυψε η ιδέα του οιονεί σωματίου; κ.ά. Στο κείμενο αυτό δεν χρησιμοποιείται καθόλου μαθηματικός (συμβολικός) φορμαλισμός, απλά επιχειρείται η προσέγγιση της έννοιας «οιονεί σωμάτιο» με τη βοήθεια μόνο του λεκτικού φορμαλισμού, για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στη συγκεκριμένη γνώση από όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό αναγνωστών. [Η συμπλήρωση του κειμένου με στοιχεία συμβολικού φορμαλισμού θα επιχειρηθεί αργότερα στο πλαίσιο μιας βήμα-βήμα χρήσης του φορμαλισμού αυτού για την προσέγγιση της φυσικής πραγματικότητας.]

Τι οριοθετείται ως οιονεί σωμάτιο;

Είναι μια ιδέα που επινοήθηκε για να περιγράψει ορισμένα περίεργα φαινόμενα που συμβαίνουν σε κβαντικά συστήματα πολλών σωμάτων ή σε υλικά στερεάς κατάστασης. Ας δούμε ένα παράδειγμα: ένα ηλεκτρόνιο που κινείται σε ένα στερεό. Καθώς αυτό το ηλεκτρόνιο κινείται, δημιουργεί πόλωση στο περιβάλλον του εξαιτίας του ηλεκτρικού του φορτίου. Αυτή η «πόλωση» θα μπορούσε να ακολουθεί το ηλεκτρόνιο μέσα στο υλικό και τα δύο μαζί, αυτά, θα μπορούσαν να περιγράφουνε ως ένα οιονεί σωμάτιο.

Σύμφωνα με τον Julien Barrier, έναν από τους ερευνητές που ανακάλυψαν μια νέα οικογένεια οιονεί σωματίων, σε υπερπλέγματα με βάση το γραφένιο, η έννοια των οιονεί σωματίων θεωρείται αναμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές στην φυσική της συμπυκνωμένης ύλης και στα κβαντικά συστήματα πολλών σωμάτων. Η έννοια αυτή συνελήφθη, επινοήθηκε και εισήχθη από τον θεωρητικό φυσικό Lev Landau στη δεκαετία του 1940 για να απεικονίσει συλλογικά (πολλά σώματα) φαινόμενα ως μια «διέγερση ενός σωματίου». Ο Landau βελτίωσε τη θεωρία του των κανονικών ρευστών Fermi το 1956 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 τα πειράματα έδειξαν ότι οι προβλέψεις της ήταν ικανοποιητικές, τουλάχιστον ποιοτικά, για το υγρό ήλιο-3. Ο Ρώσος φυσικός, ενώ μελετούσε την παράξενη υπέρρευστη συμπεριφορά του υγρού ήλιου, συνέδεσε την δραστηριότητα του ρευστού με μια κβαντική ιδέα γνωστή ως ενδεδυμένα (ντυμένα) σωμάτια (dressed particles).

Ο όρος ντυμένο σωμάτιο, στη θεωρητική φυσική, αναφέρεται σε ένα σύστημα ενός γυμνού σωματίου (bare particle) – μια διέγερση ενός στοιχειώδους κβαντικού πεδίου που ως σωμάτιο δεν είναι ίδιο με τα σωμάτια που παρατηρούνται στα πειράματα – μαζί με ορισμένες διεγέρσεις άλλων κβαντικών πεδίων που φυσικά είναι αδιαχώριστα από το γυμνό σωμάτιο. Για παράδειγμα, ένα ντυμένο ηλεκτρόνιο περιλαμβάνει το νέφος του εικονικού ζεύγους ηλεκτρονίου-ποζιτρονίου και των φωτονίων που περιβάλλουν το κανονικό ηλεκτρόνιο [1].

«Θα μπορούσατε [το οιονεί σωμάτιο] να το οπτικοποιήσετε σαν έναν σκιέρ μια μέρα με πολύ χιονόπτωση», εξηγεί ο Rudolf Grimm, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Innsbruck στην Αυστρία. «Ο σκιέρ περιβάλλεται από ένα νέφος κρυστάλλων χιονιού. Μαζί σχηματίζουν ένα σύστημα που έχει διαφορετικές ιδιότητες από αυτές που έχει ο σκιέρ χωρίς το νέφος».

Πώς αναδύθηκε η έννοια του οιονεί σωματίου;

Η θεωρία των ρευστών Fermi, του Landau, αναφέρεται ως μια από τις μεγάλες στιγμές της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής. Παρόλο που η αλληλεπίδραση συστημάτων πολλών σωματίων είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί γενικά, ο Landau, με μεγάλη διορατικότητα, είδε ότι σε χαμηλή θερμοκρασία αναδύεται μια ακριβής απλότητα, που επιτρέπει κάποιον να περιγράφει τις ιδιότητες εκτεταμένων συστημάτων με όρους μιας αραιωμένης συλλογής στοιχειωδών διεγέρσεων. Αυτές οι στοιχειώδεις διεγέρσεις, ή τα οιονεί σωμάτια, δεν είναι μόνο η κίνηση απλού σωματίου, αλλά αναπαριστάνει την κίνηση του συστήματος των πολλών σωματίων ταυτόχρονα. [Η λεπτομερής απόδειξη αυτής της εικόνας απαιτεί εκτεταμένη χρήση της θεωρίας πεδίου, συμπεριλαμβανομένων των νόμων διατήρησης, των σχετικών ταυτοτήτων Ward και της θεωρίας επανακανονικοποίησης].

Από τότε που ο Landau επινόησε και εισήγαγε την έννοια «οιονεί σωμάτιο», η κατανόησή τους έχει μεγαλώσει αστραπιαία. Τα οιονεί σωμάτια και οι σχηματισμοί τους έχουν εκτεταμένα περιγραφεί σε θεωρητικά μοντέλα, όμως η πραγματική μέτρηση και παρατήρησή τους σε πραγματικό χρόνο είναι μια πραγματική πρόκληση. Ενώ η διαμόρφωσή τους έχει περιγραφεί εκτενώς με θεωρητικούς όρους, δεν ήταν παρά το 2016 που οι επιστήμονες μπόρεσαν να μετρήσουν και να παρατηρήσουν παραδείγματα αυτών των φαινομένων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό έγινε επειδή, όχι μόνο το φαινόμενο – το οποίο περιγράφεται με την εισαγωγή – του οιονεί σωματίου συμβαίνει σε μικρή κλίμακα, αλλά είναι επίσης απίστευτα σύντομης διάρκειας. Χρησιμοποιείται σε αριθμό πολύπλοκων συστημάτων για να περιγραφούν τα φαινόμενα πολλών σωμάτων.

Τι καθιστά την έννοια «οιονεί σωμάτιο» σημαντική;

Η θεωρία των οιονεί σωματίων του Landau περιγράφει ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διατύπωση ακριβέστερων προβλέψεων σε σχέση με τα κβαντικά συστήματα πολλών σωμάτων. Η ιδέα του οιονεί σωματίου μειώνει δραματικά την πολυπλοκότητα του προβλήματος και αξιοποιείται σε πολλές περιοχές της φυσικής. Το πλαίσιο των οιονεί σωματίων έχει οδηγήσει σε σημαντικές τεχνολογικές προόδους όπως συσκευές ημιαγωγών και υπεραγωγούς, και είναι κεντρικό για την ανάπτυξη των μελλοντικών κβαντικών τεχνολογιών.

Ένα οιονεί σωμάτιο είναι ένα σύνολο κβαντικών χαρακτηριστικών μεταξύ σωματίων που λειτουργούν μόνα τους, με τρόπο όμοιο με ένα σωμάτιο. Αντίθετα από τις βασικές μονάδες της ύλης, όπως τα ηλεκτρόνια και τα κουάρκ, τα οιονεί σωμάτια δεν είναι μέλη του καθιερωμένου προτύπου (standard Model) και αντίθετα από τα νετρόνια, τα πρωτόνια ή ακόμη τα άτομα και τα μόρια, δεν είναι ανεξάρτητες δομές που βρίσκονται μόνα τους στον ελεύθερο χώρο. Όμοια με τα θεμελιώδη σωμάτια, ωστόσο, τα οιονεί σωμάτια έχουν βασικές ιδιότητες όπως φορτίο και σπιν. Για παράδειγμα, ένα «ηλεκτρόνιο οιονεί σωμάτιο» έχει το ίδιο σπιν και φορτίο όπως το ηλεκτρόνιο συστατικό του, όμως καθώς συνδυάζεται με άλλες κβαντικές επιρροές η μάζα τους μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική.

Σε θεωρητικά μοντέλα έχουν αναδυθεί παραδείγματα οιονεί σωματίων που βασικά είναι αθάνατα και ενώ μια μορφή διάσπασης είναι αναπόφευκτη, παρόμοια σωμάτια μπορούν να αναδυθούν από τις στάχτες (σαν τον φοίνικα), διατηρώντας τον κύκλο χωρίς τέλος. Τα οιονεί σωμάτια θα μπορούσαν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην κατανόηση της υπεραγωγιμότητας, όπως επίσης στο μέλλον ορισμένων τύπων της τεχνολογίας κβαντικών υπολογιστών.

Υπήρξε πρόδρομη κατάσταση από την οποία προέκυψε η ιδέα του οιονεί σωματίου;

Το ενιαίο της Ανθρωπότητας και της Επιστημονικής σκέψης προδιαθέτει για την αναζήτηση του υποκείμενου γνωσιακού υποβάθρου για κάθε νέα έννοια που αναδύεται από την εμπειρική παρατήρηση της φύσης και της θεωρητικής διαχείρισης των παρατηρησιακών δεδομένων [2]. Η αναζήτηση του γνωσιακού υποβάθρου για την επινόηση της έννοιας «οιονεί σωμάτιο», θα πρέπει να συσχετιστεί με το χαρακτηριστικό της αυτοτέλειας της (θεωρητικής) οντότητας, στην οποία αποδίδεται το όνομα αυτό, σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό το χαρακτηριστικό, η αυτοτέλεια, σε ένα αμέσως προηγούμενο ιστορικό επίπεδο εξέλιξης της επιστημονικής σκέψης, θα μπορούσε να εντοπιστεί στο πρώιμο ακόμη έργο των Drude και Sommerfeld.

Από το πρώιμο έργο των επιστημόνων αυτών, έγινε καθαρό ότι η εικόνα ενός αυτοτελούς σωματίου αντιπροσωπεύει με ένα ποιοτικά ορθό τρόπο τις ηλεκτρονικές ιδιότητες ενός μετάλλου. Η ηλεκτρονική ειδική θερμότητα, οι μεταφορικές ιδιότητες, η μαγνητική επιδεκτικότητα κλπ. εξηγούνται περίπου όλα με τη θεωρία στοιχειωδών ζωνών, χωρίς προσφυγή σε σαφείς επιδράσεις πολλών σωμάτων. Εξαιρέσεις στον κανόνα είναι στοιχεία που παρατηρούνται στην απώλεια ενέργειας των ταχέως φορτισμένων σωματιδίων, καθώς και σε συνεργατικά φαινόμενα όπως η υπεραγωγιμότητα, ο σιδηρομαγνητισμός, ο αντισιδηρομαγνητισμός κλπ..

Ο Paul Drude πρότεινε το μοντέλο του (μοντέλο Drude) της ηλεκτρικής αγωγής το 1900 για να εξηγήσει τις μεταφορικές ιδιότητες των ηλεκτρονίων στα υλικά και ιδιαίτερα στα μέταλλα. Το μοντέλο αποτελεί μια εφαρμογή της κινητικής θεωρίας και υποθέτει ότι η μικροσκοπική συμπεριφορά των ηλεκτρονίων σε ένα στερεό πρέπει να αντιμετωπίζεται κλασικά και ότι μοιάζει περισσότερο σαν ένα παιχνίδι φλίπερ, με μια θάλασσα σταθερά μπαλάκια τρεμάμενα που αντανακλώνται και ξανά-αντανακλώνται σε βαρύτερα, σχετικά ακίνητα θετικά (κρυσταλλικά) ιόντα.

Το μοντέλο, που εισήγαγε την ύπαρξη της αυτοτελούς οντότητας του ηλεκτρονίου-μπαλίτσας του φλίπερ, επεκτάθηκε στη συνέχεια για να συμπεριλάβει την θερμική αγωγιμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα των μετάλλων (μοντέλο Drude–Lorentz), για να επεκταθεί περαιτέρω με τα αποτελέσματα της κβαντικής θεωρίας και να οδηγηθεί στο μοντέλο Drude–Sommerfeld. Αυτό το τελευταίο, το μοντέλο του ελεύθερου ηλεκτρονίου, είναι ένα απλό μοντέλο για τη συμπεριφορά των φορέων φορτίου σε ένα μεταλλικό στερεό που αναπτύχθηκε από τον Arnold Sommerfeld, ο οποίος συνδύασε το κλασικό μοντέλο Drude με την κβαντομηχανική στατιστική Fermi–Dirac.

Η επιτυχία της προσέγγισης αυτοτελούς σωματίου ( independent-particle approximation ή IPA) είναι εντυπωσιακή λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλης τιμής λόγο της δι-ηλεκτρονικής ενέργειας Coulomb προς την κινητική ενέργεια που μετριέται στα ηλεκτρόνια, στα μέταλλα. Ο ποιοτικός λόγος που η IPA λειτουργεί τόσο καλά είναι ότι οι τυπικές μετρήσεις που έγιναν σε μέταλλα σε κανονικές θερμοκρασίες [T<<T(F)~10^5 K, όπου T(F) η θερμοκρασία Fermi] περιλαμβάνουν μόνο τις χαμηλού επιπέδου διεγερμένες καταστάσεις του μετάλλου. Έχει διαμορφωθεί η βάση για την ανάδυση της έννοιας της στοιχειώδους διέγερσης, που θα ονομαστεί οιονεί σωμάτιο.

Υπάρχουν καλά θεωρητικά (και πειραματικά) στοιχεία, ότι αυτές οι καταστάσεις πολλών σωμάτων χαρακτηρίζονται με όρους ενός συνόλου στοιχειωδών διεγέρσεων, που πλέον ονομάζονται οιονεί σωμάτια, το οποίο για το αλληλοεπιδρών σύστημα παίζει τον ίδιο ρόλο με αυτόν που παίζουν τα διεγερμένα ηλεκτρόνια (επάνω από την επιφάνεια Fermi) και οι διεγερμένες οπές (κάτω από την επιφάνεια Fermi) στην IPA (στην προσέγγιση αυτοτελούς σωματίου). Όπως ισχύει για τα ηλεκτρόνια και τις οπές, αυτά τα οιονεί σωμάτια, περιγράφονται από ένα κυματοδιάνυσμα k και σπιν προσανατολισμού s=+-1/2.

Μερικά παραδείγματα οιονεί σωματίων

Πολαρόνιο (Polaron): Ένα κινούμενο ηλεκτρόνιο με τα περιβάλλοντα άτομα με τρόπο που προστατεύει το φορτίο του με ένα νέφος πόλωσης.

Εξιτόνιο (Exciton): Ένα ηλεκτρόνιο συνδεδεμένο με ένα «κενό» σε φορτίο γνωστό ως οπή ηλεκτρονίου.

Φερμιόνιο Majorana (Majorana fermion): Ένα ουδέτερα φορτισμένο οιονεί σωμάτιο που θεωρείται ως σωμάτιο και ταυτόχρονα το ίδιο του το αντισωμάτιο.

Φωνόνιο (Phonon): Το κβαντικό ισοδύναμο ενός κύματος ήχου ή μια δόνηση μέσω των ατόμων σε μια καθαρή κρυσταλλική διευθέτηση.

και τελευταία, πριν λίγο καιρό αναφέρθηκε η ανακάλυψη σε υπερπλέγματα υπό ισχυρό μαγνητικό πεδίο ένας ακόμη νέος τύπος:

Φερμιόνιο Brown-Zak (Brown-Zak fermion): Χαρακτηρίζεται από ένα νέο κβαντικό αριθμό που μπορεί να μετρηθεί άμεσα. Είναι ενδιαφέρον ότι τα φερμιόνια Brown-Zak ορίζουν νέες μεταλλικές καταστάσεις, που είναι γενικές σε κάθε σύστημα υπερπλέγματος και όχι μόνο σε αυτά με γραφένιο.

Σημειώσεις:

[1] Οι ονομασίες «γυμνό σωμάτιο» (καθαρά υποθετικό και καθαρά αδρανές) και «ντυμένο σωμάτιο» (φυσικό) δόθηκαν σε αναλογία με το (μη φυσικό) γυμνό κενό και το (φυσικό) κενό, το οποίο δεν θεωρείται καθόλου κενό αλλά (σύμφωνα με τη θεωρία πεδίου) γεμάτο με αναδύσεις και εξαφανίσεις σωματίων, μια διαδικασία που σχετίζεται με στιγμιαίες παραβιάσεις της διατήρησης της ενέργειας που οδηγούν στη δημιουργία σωματίων από το μηδέν και μετά στην εξαφάνισή τους.

[2] Θα ήθελα να διατυπώσω την άποψη ότι κάθε νέα έννοια, κάθε νέο φυσικό μέγεθος που επινοείται από τους επιστήμονες για να μετρήσει μια φυσική (εμπειρική ή θεωρητική) οντότητα, στηρίζεται σε προηγούμενη γνώση. Αν αυτό δεν φαίνεται σε διάφορες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει φωτιστεί η προηγούμενη κατάσταση του σχετικού γνωσιακού υποβάθρου, είτε επειδή δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα αυτής της περιόδου, είτε επειδή κάποια στοιχεία έχουν χαθεί στην πορεία της ιστορίας.

Ο Aγνωστος Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe: 'Ενας συγγραφέας έργων τρόμου ή ένας ανθρωπιστής κυρίαρχος του μυαλού.

Ο σκοπός αυτού του εγγράφου είναι να καταρρίψει το μύθο που περιβάλλει τον Poe, δηλαδή, ότι ήταν ένας απλός συγγραφέας τρόμου και ότι είχε μία ανθυγιεινή εμμονή με τους τρελούς και τους νοσηρούς. 'Αλλωστε, αυτά δεν ήταν όλα για τα οποία έγραφε; Όχι μόνο ο Poe δεν ήταν συνδεδεμένος με την τρέλα, αν και πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να ήταν κι ο ίδιος τρελός, δεδομένου ότι, προκειμένου να απεικονίσει κάποιος την τρέλα με τέτοιο βάθος, πρέπει και να την έχει βιώσει.

Περεταίρω ισχυρισμοί καταλήγουν στο ότι ο Poe ήταν αλκοολικός και τζογαδόρος, μεταφέροντας έτσι αυτά τα χαρακτηριστικά σε πολλούς από τους χαρακτήρες που επέλεξε να γράψει. Συνεπώς, ενώ ο Poe ήταν ένας χαρισματικός κι ευφυής συγγραφέας, ήταν επίσης βαθιά ψυχολογικά διαταραγμένος και οι ιστορίες του αντανακλούσαν το εσωτερικό του χάος και τις συγκρούσεις που είχε με τον εαυτό του ενάντια στους δαίμονες που εμφανώς πολεμούσε.

Έτσι, διαβάζοντας τις ιστορίες τρόμου του, μπορεί κανείς να δει ενδείξεις τρέλας, αλλά στην καλύτερη περίπτωση, αποτελούν μία ενδιαφέρουσα πηγή μελέτης της ψυχολογίας και συγκεκριμένα της εγκληματικής παραφροσύνης. Διαφορετικά, δεν υπάρχει κάποια άλλη αξία σ’ αυτές τις ιστορίες και για την πλειοψηφία του αναγνωστικού του κοινού, τα διηγήματα του Poe παρομοιάζονται με ένα σκοτεινό επιδόρπιο που πρόκειται να καταναλωθεί αδηφάγα.

Λοιπόν, εγώ διαφωνώ. Σ’ αυτό το έγγραφο θα παρουσιάσω μία διάψευση σε αυτές τις δημοφιλείς απόψεις για τον Poe, καθώς αυτό που φαίνεται να είναι μία ανθυγιεινή εμμονή του Poe με την εγκληματική παραφροσύνη, είναι στην πραγματικότητα μία παρέμβαση στο μυαλό του αναγνωστικού του κοινού. Αυτό για το οποίο πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ένοχοι όταν προσπαθούμε να περιγράψουμε τον Poe, είναι η αποτυχία να θέσουμε στον εαυτό μας τις ερωτήσεις, όπως… Γιατί βρίσκουμε τις ιστορίες του συναρπαστικές και διασκεδαστικές; Τι μας έλκει στην υποτιθέμενη φρίκη;

Πολλοί από τους χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει στις ιστορίες του, παρά το γεγονός πως έχουν διαπράξει φρικτά πράγματα, έχουν συχνά ένα βαθμό ταύτισης όταν οι εσωτερικές τους σκέψεις εξωτερικεύονται σε εμάς. Προσπαθεί να εξανθρωπίσει το διαβολικό και να μας κάνει να νιώσουμε συμπάθεια για τα εγκλήματά του; Η μήπως αποκαλύπτει ένα μέρος του εαυτού μας για το οποίο δεν είχαμε πλήρη επίγνωση και πρέπει να αποκτήσουμε ώστε να αποφύγουμε την αυτοκαταστροφή μας;

Mellonta Tauta

Πριν αναλύσω μία έρευνα για ένα από τα πιό διάσημα διηγήματα τρόμου του Poe, θα ήθελα να συζητήσουμε στα γρήγορα το τελευταίο δοκίμιο που έγραψε στο τέλος της ζωής του με τίτλο «Εύρηκα» εκ των οποίων το Mellonta Tauta δημοσιεύθηκε ως αυτόνομο κομμάτι το 1849. Σε αυτό το διήγημα ο αφηγητής μιλάει από το μέλλον, τις 1 Απριλίου 2848, για να είμαστε ακριβείς. Ο αφηγητής συνεχίζει με ένα γράμμα που γράφει σε ένα φίλο του για το πως η ιστορία (στην χρονική περίοδο που ζούσε ο Poe) συγκρίνεται με εκείνη του μέλλοντος (το παρόν δηλαδή του αφηγητή). Στο γράμμα του, συγκρίνει διάφορα πράγματα από το παρελθόν και το μέλλον καθώς και τι σκέφτεται γι᾽ αυτά. Μερικές φορές εκφράζει ένα συμπέρασμα που άλλες φορές μπορούμε να συμφωνήσουμε και άλλες όχι και ως αποτέλεσμα ο αναγνώστης είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτό το συμπέρασμα.

Ο αφηγητής αναφέρει δύο μεθόδους σκέψης την a priori (συμπερασματική) και την a posteriori (επαγωγική).

Ο πρώτος αεροναύτης, υποστήριξε ότι είναι εφικτή η διέλευση της ατμόσφαιρας προς όλες τις κατευθύνσεις. Ωστόσο, είχε ακουστεί ελάχιστα από τους σύγχρονούς του, οι οποίοι τον θεωρούσαν απλώς ευφυή αλλά και κατά κάποιο τρόπο τρελό, καθώς οι φιλόσοφοι της εποχής δήλωναν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Πραγματικά τώρα, μου φαίνεται αρκετά ανεξήγητο το πως κάτι τόσο ξεκάθαρα εφικτό, είχε ξεφύγει από την οξυδέρκεια των αρχαίων σοφών. Αλλά, σε όλες τις εποχές τα μεγάλα εμπόδια για την πρόοδο στην Τέχνη έχουν αντιταχθεί από τους επιστήμονες. Φυσικά, οι επιστήμονες σήμερα, δεν είναι τόσο προκατειλημμένοι όσο παλιά. Γνωρίζετε πως δεν έχουν περάσει πάνω από 1.000 χρόνια από τότε που οι μεταφυσικοί συναίνεσαν στο να ανακουφίσουν τους ανθρώπους από την μοναδική φαντασία που υπήρχε, με δύο δρόμους για την επίτευξη της αλήθειας!

Πιστέψτε το αν μπορείτε! Φαίνεται ότι, πριν πολύ καιρό, στην νύχτα του χρόνου, έζησε ένας Τούρκος φιλόσοφος, ο Aries Tottle (Aristotle). Αυτός ο άνθρωπος εισήγαγε, την συμπερασματική έρευνα (a priori). Ξεκίνησε με αυτό που υποστήριξε ότι είναι αξιώματα ή «αυτονόητες αλήθειες» και από εκεί προχώρησε σε «λογικά» αποτελέσματα. Οι μεγαλύτεροι μαθητές του ήταν ο Neuclid (Euclid) και ο Kant.

Ο Aries Tottle άκμασε μέχρι την έλευση του Hog (Francis Bacon), με επώνυμο «Ettrick Shepherd» ο οποίος κήρυξε ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα, το οποίο το ονόμασε a posteriori. Προχώρησε παρατηρώντας, αναλύοντας και ταξινομώντας τα γεγονότα σε γενικούς νόμους. Η μέθοδος του Aries Tottle, βασίστηκε στα νούμερα. Ο θαυμασμός γι᾽ αυτή την νέα μέθοδο ήταν μεγάλος. Ο Tottle απέκτησε κακή φήμη, ωστόσο κατάφερε να ανακτήσει έδαφος, και του επιτράπηκε να διαιρέσει την σφαίρα της Αλήθειας με τον πιο σύγχρονο αντίπαλό του. Οι savans διατήρησαν την Αριστοτελική μέθοδο και την μέθοδο Baconian ως τα μονοπάτια για την μοναδική πιθανή διαδρομή για την αλήθεια. – Mellonta Tauta, Edgar Poe

Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω, ας επανεξετάσουμε τους ορισμούς των όρων a priori και a posteriori, σύμφωνα με ότι περιγράφει ο Poe στο Mellonta Tauta.

A Priori (συμπερασματική σκέψη) είναι αυτό που υποστήριξε ο Αριστοτέλης για τα αξιώματα ἠ τις αυτονόητες αλήθειες κι από εκεί προχώρησε στα λογικά αποτελέσματα.

A Posteriori (επαγωγική σκέψη) του Francis Bacon, του οποίου το σχέδιο αναφέρεται εντελώς στην αίσθηση. Προχώρησε παρατηρώντας, αναλύοντας και ταξινομώντας τα γεγονότα σε γενικούς νόμους.

Αυτό μπορεί να φαίνεται ως μία απλή λεπτομέρεια ή τουλάχιστον ένας σχετικά αθώος τρόπος οργάνωσης της σκέψης, αλλά αυτοί οι δύο μέθοδοι σκέψης κυριαρχούν εδώ κι αιώνες και εξακολουθούν να κυριαρχούν μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, το σημερινό πανεπιστημιακό σύστημα συνεχίζει να υποστηρίζει τις μεθόδους a priori και a posteriori ως τις μοναδικές μεθόδους έρευνας που είναι κατανοητές στο μυαλό.

Πιστεύεται συνεπώς, ότι μόνο μέσω του συμπερασματικού ή του επαγωγικού τρόπου σκέψης, είμαστε σε θέση να σχηματίσουμε μία αμερόληπτη και αντικειμενική σειρά γεγονότων. Αν αυτή είναι η κυρίαρχη σκέψη σήμερα, θα ήταν καλό να διασφαλίσουμε τι είναι ορθό και όχι να το θεωρούμε δεδομένο λόγω αιώνων παράδοσης.

Στο Mellonta Tauta, ο Edgar Poe συνεχίζει να περιγράφει για το πως η μέθοδος a priori μοιάζει με μία υφέρπουσα μορφή σκέψης, ενώ η μέθοδος a posteriori μοιάζει με μία σκέψη ανίχνευσης. Γιατί πιστεύετε πως ο Poe έδινε τόσο έμφαση και κριτική σε αυτές τις δύο μορφές έρευνας; Τι εννοούσε ο Poe όταν έγραψε «Αλλά σε όλες τις εποχές, τα μεγάλα εμπόδια για την πρόοδο στην Τέχνη έχουν αντιταχθεί από τους ανθρώπους της επιστήμης.»

Για όσους δεν ξέρουν ήδη, καθώς θα γνωρίζουμε τον Poe καλύτερα, θα ανακαλύψουμε το επίκεντρο κάθε διηγήματος που είχε γράψει. Το θέμα της σύγκρισης της συμπερασματικής και επαγωγικής σκέψης με μία άλλη μορφή σκέψης, η οποία θα παραμείνει ανώνυμη για την ώρα. Συνεπώς, αυτό που μπορεί στην αρχή να φαίνεται μία παράξενη εικόνα τρέλας του Poe, στην πραγματικότητα είναι ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα κάποιου που εμμένει σε μία ακραία μορφή συμπερασματικής ή επαγωγικής σκέψης.

Η Μελέτη της Φρενολογίας. Τι κυβερνά το ανθρώπινο μυαλό;

Στο διήγημα τρόμου με τίτλο «Ο Δαίμονας τη Διαφθοράς» ο Poe αναφέρει την «επιστήμη» της φρενολογίας και συνεπώς, αξίζει να ειπωθεί κάτι γι᾽ αυτό το θέμα και πως επηρεάζει το σήμερα.

Η φρενολογία θεωρούνταν μία μορφή «επιστήμης» και φημιζόταν αρκετά την περίοδο 1810-1840, δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του Poe. Ο εγκέφαλος χωρίζονταν σε εύρος από 27 έως 43 «όργανα» κι αυτά τα μεμονωμένα «όργανα» αντιπροσώπευαν την προσωπικότητα και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Μετρώντας το μέγεθος του κρανίου, οι περιοχές που προεξείχαν θεωρούνταν κυρίαρχα χαρακτηριστικά και οι περιοχές που είχαν εσοχές θεωρούνταν αδύναμα χαρακτηριστικά.

Αυτή η «επιστήμη» χρησιμοποιούνταν στην ψυχολογία, και πιο συγκεκριμένα στον εντοπισμό των φρενοβλαβών και των εγκληματιών. Στο σχήμα 1 βλέπουμε μία εικόνα από ένα βιβλίο φρενολογίας, η οποία απεικονίζει αυτό που υποτίθεται ότι είναι το σήμα κατατεθέν ενός εγκληματικού σχήματος κεφαλής, με 5 συγκεκριμένες περιοχές να προεξέχουν από το κρανίο. Θεωρούνταν, πως όσο περισσότερο προεξείχαν σημεία του κρανίου, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο βαθμός εγκληματικής παρόρμησης.

Στο βιβλίο «Naturalist of the Mind, Visionary of the Brain» (Φυσιοδίφης του Μυαλού, Οραματιστής του Εγκεφάλου) του Franz Joseph Gall (του θεμελιωτή της φρενολογίας), ο Gall ισχυρίστηκε πως οι ηθικές και οι πνευματικές ικανότητες που έλεγχαν τις παρορμήσεις ήταν έμφυτες. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι γεννιόντουσαν με τον ηθικό τους χαρακτήρα και την νοημοσύνη τους. Για παράδειγμα, εάν ήσασταν κλέφτης, θα ευθυνόταν στο γεγονός πως είχατε γεννηθεί με την προδιάθεση να πράττετε με δόλια μέσα.

Η φρενολογία δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για δικαστικές υποθέσεις για να καθοριστεί εάν κάποιος ήταν ένοχος, αλλά και για το χρονικό διάστημα της ποινής φυλάκισης, καθώς και εάν υπήρχε η πιθανότητα για αποκατάσταση. Συνεπώς, η φρενολογία είχε μεγάλη επιρροή και χρησιμοποιούνταν μέχρι και τον 20ο αιώνα σε δικαστικές υποθέσεις, τόσο από τους Ναζί όσο και από τους Αμερικανούς ευγονιστές.

Η σκέψη πίσω από την φρενολογία, ήταν ότι δεν γινόταν να αλλάξουν πλήρως τα ψυχολογικά γνωρίσματα και συνεπώς, οι παρορμήσεις ενός ανθρώπου. Θα μπορούσε κανείς, αν μη τι άλλο, να ανακατευθύνει την «ελαττωματική» συμπεριφορά του, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί παραγωγικά σε μία κοινωνία. Παραδείγματα από κείμενα της φρενολογίας, διαβεβαιώνουν ότι εάν κάποιος είχε μία δολοφονική παρόρμηση, αυτός ο άνθρωπος θα είχε πάντα αυτήν την παρόρμηση. Ωστόσο, εάν έβρισκε ένα πόστο στην κοινωνία που θα μπορούσε να ικανοποιήσει αυτήν την παρόρμηση (όπως για παράδειγμα να γίνει χασάπης ή εκτελεστής κρατουμένων), αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφύγει την διάπραξη της δολοφονίας ενός άλλου ανθρώπου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, τα υποκείμενα που επέλεξαν οι φρενολόγοι για να ερευνήσουν τα ανεπιθύμητα ή δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά, ήταν από φτωχές περιοχές που ήταν γνωστές για τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας. Αντίστροφα, κατά την διερεύνηση των πιο επιθυμητών και λειτουργικών χαρακτηριστικών, ερευνούσαν τα κεφάλια των ανθρώπων που θεωρούνταν επιτυχημένοι, βάση της σεβαστής τους θέσης στην κοινωνία. Αυτή η προσέγγιση συνεπώς, επέφερε μεγάλη προκατάληψη. Δεν υπήρχε καμία πτυχή «διπλής-τυφλής μελέτης» και ήταν πολύ εύκολο για τους φρενολόγους να αναζητήσουν επιβεβαίωση με βάση τα προκατειλημμένα δείγματα, παρά να ερευνήσουν την πραγματική αιτιώδη συνάφεια της προσωπικότητας και της ηθικής.

Η Φρενολογία Σήμερα

Επομένως, είμαστε πιο ανεπτυγμένοι στον τρόπο σκέψης μας σήμερα ως προς το τι διέπει την ανθρώπινη παρορμητικότητα; Δυστυχώς, η απάντηση είναι ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά στην φιλοσοφία της σύγχρονης νευρολογίας. Στην πραγματικότητα όμως, πολλοί νευρολόγοι εκτιμούν τον Δρ. Gall για την θεμελίωση του έργου του για το ανθρώπινο μυαλό.

Για παράδειγμα, τα πρακτικά του 2013, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών δείχνουν ότι η πρόβλεψη μελλοντικής εγκληματικής συμπεριφοράς θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον. Σύμφωνα με την μελέτη τους, ανακάλυψαν τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι σαρώσεις εγκεφάλων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για να προβλέψουν ποιος θα ήταν πιθανό να διαπράξει ένα έγκλημα, όσο και για το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν μέχρι να το διαπράξει. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται σε μία δραστηριότητα σε μία περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου.

Κατά την διάρκεια της σάρωσης του εγκεφάλου, ζητήθηκε από τα υποκείμενα να πατήσουν ένα κουμπί ως απάντηση σε ένα ερέθισμα σε μια οθόνη, εκτός από όταν εμφανιζόταν ένα συγκεκριμένο σύμβολο, που σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να αποφύγουν το πάτημα του κουμπιού. Διαπιστώθηκε ότι, οι εγκληματίες δεν μπορούσαν να μην πατήσουν το κουμπί σε κάθε περίπτωση, καθώς ήταν πιο παρορμητικοί από τον μέσο άνθρωπο. Από αυτά τα αποτελέσματα, κατέληξαν στο ότι το μέρος του εγκεφάλου που ήταν υπεύθυνο για την διακοπή μίας ενέργειας μπορεί να ήταν ελλιπές. Πιο συγκεκριμένα, μόλις ένα παρορμητικό άτομο ξεκινήσει μια εγκληματική ενέργεια, ακόμα και αν συνειδητοποιήσει τις πιθανές συνέπειες αυτής της ενέργειας, δεν μπορεί να σταματήσει τον εαυτό του.

Δεν μπορούν να σταματήσουν τον εαυτό τους! Ειλικρινά σκεφτείτε τις συνέπειες μίας τέτοιας δήλωσης. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε δεν υπάρχει σωτηρία για τους καταραμένους. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα εξιλέωσης και αποφυγής της τραγωδίας. Η μοίρα έχει σφραγιστεί κατά την γέννηση σου και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις αυτήν την πορεία. Η ελεύθερη βούληση, οι τύψεις και η συγχώρεση είναι ανύπαρκτες έννοιες σε αυτήν την γραμμή σκέψης.

Ας εξετάσουμε εν συντομία ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1970, υπήρξε μία δημοφιλής σκέψη ότι ο ασυνήθιστος καρυότυπος XYY (όπου ένα αρσενικό φέρει ένα επιπλέον χρωμόσωμα Y), ήταν η γενετική αιτία για τους κοινωνιοπαθείς και τους κατά συρροή δολοφόνους.

Το χρωμόσωμα Y είναι το αρσενικό-καθοριστικό χρωμόσωμα, οι άνδρες έχουν XY χρωμοσώματα και οι γυναίκες XX χρωμοσώματα. Επομένως, θεωρήθηκε ότι τα αρσενικά που μετέφεραν ένα έξτρα Y (αρσενικό) χρωμόσωμα ήταν πιο επιθετικοί και είχαν αυξημένη παρορμητικότητα για ακραία βία. Ωστόσο, ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία βάση για αυτήν τη σύνδεση, και ότι μεγάλο μέρος των «αποδεικτικών στοιχείων» γι᾽ αυτό το επιχείρημα ήταν προκατειλημμένες εκθέσεις από επιστήμονες που επιβάλλουν συνδέσεις μεταξύ των πραγματικών φυσικών χαρακτηριστικών και της εγκληματικής συμπεριφοράς, βασιζόμενοι στον ΧΥΥ καρυότυπο. Επιπρόσθετα, τα μόνα αρσενικά που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες με τον καρυότυπο XYY ήταν ήδη φυλακισμένοι! Μετά από δεκαετίες «ανάλυσης» το μόνο σταθερό χαρακτηριστικό που βρέθηκε στον XYY καρυότυπο ήταν ότι οι άντρες είχαν την τάση να είναι ψηλότεροι από τον μέσο όρο.

Παρά το γεγονός, πως μέχρι και σήμερα, δεν έγινε καμία παρουσίαση των στοιχείων που επιβεβαιώνουν τη θεωρία της προκαθορισμένης παρορμητικότητας και ηθικής, η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για την νοημοσύνη, την προσωπικότητα και την ηθική κάποιου από βιολογικό υλικό, πιστεύεται ακόμα και σήμερα από το ευρύ κοινό και την ακαδημαϊκή επιστήμη.

Συνεχίζουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς στην μη προκατειλημμένη μας προσέγγιση της επιστημονικής έρευνας, χρησιμοποιώντας αυτούς τους δύο τρόπους σκέψης (a priori και a posteriori), και ακόμα, δεν είμαστε απαλλαγμένοι από το προκατειλημμένο σφάλμα, μέχρι την σύγχρονη εποχή. Φαίνεται να υπάρχει μία σχεδόν υπερβολική επιθυμία να έχουμε πίστη στα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από αυτούς τους δύο τρόπους έρευνας, παρά στο μέγεθος του σφάλματος που έχει προκύψει.

Η ίδια ρημαγμένη υπόθεση, χρησιμοποιείται σε μία ατέρμονη αναζήτηση αποτελεσμάτων που θα επιβεβαιώσουν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, παρά τα ευρήματά της, που δείχνουν επανειλημμένα κάτι αντίθετο. Είναι σαν η σκέψη της επιλογής στο ζήτημα, να ήταν κάτι πολύ τρομακτικό, έτσι ώστε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, και αυτό είναι πολύ βολικό, για να πιστεύουμε ότι τα εγκληματικά χαρακτηριστικά πρέπει να είναι κάτι που μπορούμε να ανιχνεύσουμε και να κατηγοριοποιήσουμε ουσιαστικά, έτσι ώστε όλοι οι άλλοι να αισθάνονται άνετα για το ότι είναι πράγματι «φυσιολογικοί» και δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως και διαπράξουν καταστροφικά εγκλήματα.

Έτσι, το ερώτημα εξακολουθεί να ισχύει «'Εχει ένα άτομο την επιλογή για το αν θα διαπράξει ένα έγκλημα;» Και κάπου εδώ συνδέεται το διήγημα του Poe με τίτλο «Ο Δαίμονας της Διαφθοράς»

Ο Δαίμονας της Διαφθοράς

Στην αρχή του διηγήματος, ήρθαμε αντιμέτωποι με το θέμα της προέλευσης της παρορμητικότητας, «the prima mobilia of the human soul» (το κύριο κίνητρο ή βασική αιτία παρορμητικής ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς στον άνθρωπο). Ο αφηγητής συνεχίζει να δηλώνει ότι όχι μόνο οι ηθικολόγοι απέτυχαν στον καθορισμό της αιτίας αυτού του ζητήματος, αλλά και οι φρενολόγοι:

Η ατασθαλία του λογικού μας υπήρξε αιτία της παραλείψεως. Το να έχουμε αφήσει την ύπαρξή της να κρύπτεται από τα μάτια μας, προέκυψε από την έλλειψη της πίστης…

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η φρενολογία και σε μεγάλο βαθμό, ο μεταφυσισμός έχει επινοήσει τη μέθοδο a priori. Ο διανοούμενος ή λογικός άνθρωπος, αντί για τον άνθρωπο με κατανόηση ή παρατηρητικότητα, έθεσε στον εαυτό του να φανταστεί σχέδια, που να υπαγορεύουν σκοπούς στον Θεό. 'Εχοντας έτσι κατανοήσει, προς ικανοποίησή του, τις προθέσεις του Ιεχωβά, από αυτές τις προθέσεις δημιούργησε τα αμέτρητα συστήματα του μυαλού του.

Θα ήταν σοφότερο και ασφαλέστερο, να κατηγοριοποιήσουμε (εάν πρέπει να το κατηγοριοποιήσουμε) με βάση το τι έκανε συνήθως ή περιστασιακά ο άνθρωπος, παρά με βάση το τι θεωρούσαμε δεδομένο πως η θεότητα θα ήθελε να κάνει. Εάν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον Θεό στα ορατά του έργα, εάν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα αντικειμενικά του δημιουργήματα, πως λοιπόν θα τον κατανοήσουμε στις ουσιαστικές του διαθέσεις και τις φάσεις δημιουργίας του;

Ο όρος «a posteriori» θα μπορούσε να κάνει τους φρενολόγους να παραδεχτούν, ως μία έμφυτη και πρωτόγονη αρχή της ανθρώπινης δράσης, κάτι παράδοξο, το οποίο μπορούμε να αποκαλέσουμε διαστροφή. Μέσα από τις προτροπές ενεργούμε χωρίς κατανοητό σκοπό ή εάν αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό ως αντίφαση, μπορούμε να τροποποιήσουμε την πρόταση για να πούμε, ότι μέσω των προτροπών της διαστροφής ενεργούμε, για λόγους που δεν θα έπρεπε. 

Ο αφηγητής εισάγει μία εξήγηση για την παρορμητικότητα η οποία πιστεύει πως έχει παραληφθεί από όλους τους επιστήμονες και τους φιλοσόφους μέχρι και αυτό το σημείο, οι οποίοι βασίζονταν από την μέθοδο a priori, η οποία είναι η υπόθεση ότι έπρεπε να υπάρξει μία εξήγηση βασισμένη στην προκαθορισμένη «σειρά πραγμάτων» Επίσης, τοποθετεί την ταμπέλα της διαστροφής στην ρίζα της παρορμητικότητας. Είναι κάτι που τονίζει, ότι θα μπορούσε μόνο να αναγνωριστεί ή να θεωρηθεί χρησιμοποιώντας την μέθοδο a posteriori, δεδομένου ότι αυτή η παρόρμηση της διαστροφής δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης στην συμπεριφορά μας, αλλά μάλλον, μας επιβάλλει να πράξουμε αυτό που γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε. Αυτό είναι που ισχυρίζεται να είναι το πρόβλημα με τους στοχαστές της μεθόδου a priori, οι οποίοι είναι τόσο κυριευμένοι στο να μαντεύουν ποιες είναι οι προθέσεις του Θεού, χάνοντας εντελώς την πραγματικότητα. Συνεχίζει λέγοντας:

Θεωρητικά, καμία εξήγηση δεν μπορεί να είναι πιο παράλογη, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και πιο ισχυρή. Με συγκεκριμένα μυαλά, κάτω από ορισμένες συνθήκες, γίνεται απολύτως ακαταμάχητη. Δεν είμαι πιο σίγουρος ότι αναπνέω, από το ότι η διαβεβαίωση του σφάλματος οποιασδήποτε πράξης είναι συχνά η ακυρίευτη δύναμη που μας ωθεί στην εκτέλεσή της. Ούτε αυτή η συντριπτική τάση να κάνει λάθος για χάρη του λάθους, παραδέχεται αυτή η ανάλυση. Είναι μία ακραία, προϊστορική παρόρμηση.

Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να αναρωτηθούμε, ποιος είναι αυτός ο ομιλητής; Θεωρείτε πως έχει δίκιο; Υπάρχει μία φύση τόσο διεστραμμένη σαν αυτή που περιγράφει; Θα μπορούσε μία διεστραμμένη φωνή μέσα σας να σας ωθήσει σχεδόν παρά την θέλησή σας να προκαλέσετε κάποια ζημιά ή ακόμα και την καταστροφή σας; Δεν υπάρχει άλλος λόγος ώστε να δικαιολογηθεί μία τέτοια παρόρμηση; Και ότι δελεαζόμαστε αρκετά ώστε να πράξουμε με συγκεκριμένο τρόπο για ένα λόγο που δεν θα έπρεπε;

Για όσους δεν έχουν διαβάσει το «Ο Δαίμονας της Διαφθοράς» ή χρειάζονται να φρεσκάρουν την μνήμη τους, προτείνω να διαβάσετε το υπόλοιπο κείμενο παρακάτω. Με αυτόν τον τρόπο, το τέλος δεν θα καταστραφεί για εσάς και θα είστε σε θέση αργότερα να κατανοήσετε τους σκοπούς του Poe με αυτό το διήγημα.

Εξετάζοντας αυτές και παρόμοιες ενέργειες, θα ανακαλύψουμε πως προκύπτουν αποκλειστικά από το διεστραμμένο πνεύμα. Διαπράττουμε αυτές τις ενέργειες απλώς και μόνο επειδή αισθανόμαστε ότι δεν πρέπει. Πέρα ή πίσω από αυτό, δεν υπάρχει κατανοητή αρχή, και θα μπορούσαμε πράγματι να θεωρήσουμε αυτήν την διαστροφή ως άμεση παρακίνηση του αρχιδαίμονα, αν και δεν ήταν περιστασιακά γνωστό ότι λειτουργεί για την προώθηση του καλού.

'Εχω πει πολλά, ώστε σε κάποιο βαθμό ίσως να απαντάω στην ερώτησή σας – το λόγω για τον οποίο βρίσκομαι εδώ, ώστε να σας αναθέσω κάτι το οποίο θα έχει την αμυδρή πτυχή μίας αιτίας για την φθορά αυτών των δεσμών. Αν δεν ήμουν τόσο φλύαρος, θα μπορούσατε είτε να με παρεξηγήσετε εντελώς, είτε να με θεωρήσετε μαζί με τον όχλο τρελό. Όπως έχουν τα πράγματα, θα αντιληφθείτε εύκολα, πως είμαι ένα από τα αμέτρητα θύματα του

Είναι αδύνατο κάθε ενέργεια να μπορούσε να έχει επεξεργαστεί με μία πιο ενδελεχή αξιολόγηση. Για μήνες, συλλογιζόμουν σχετικά με τους τρόπους δολοφονίας. Απέρριψα πάνω από χίλια σχέδια δολοφονίας, διότι η εκτέλεσή τους περιείχε την πιθανότητα της εξιχνίασης. Αναλυτικά, διαβάζοντας μερικά γαλλικά απομνημονεύματα, βρήκα μία αναφορά από μία σχεδόν θανατηφόρα ασθένεια που εμφανίστηκε στην κυρία Pilau, μέσω ενός κεριού που δηλητηριάστηκε κατά λάθος. Αυτή η ιδέα μου κέντρισε αμέσως την φαντασία. Ήξερα την συνήθεια του θύματός μου να διαβάζει στο κρεβάτι. Ήξερα επίσης, ότι το διαμέρισμά του ήταν μικρό και δεν είχε καλό αερισμό. Αλλά, δεν χρειάζεται να σας ενοχλήσω με απρεπείς λεπτομέρειες. Δεν χρειάζεται να περιγράψω τα εύκολα τεχνάσματα με τα οποία αντικατέστησα το κηροπήγιο στην κρεβατοκάμαρά του, με ένα κερί που εγώ κατασκεύασα. Το επόμενο πρωί βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του, και η ετυμηγορία του ιατροδικαστή ήταν, «θάνατος από την επίσκεψη του Θεού.»

'Εχοντας κληρονομήσει την περιουσία του, όλα πήγαν καλά για μένα, για χρόνια. Η ιδέα της ανίχνευσης δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου. 'Οσον αφορά τα υπολείμματα του θανατηφόρου κεριού, τα ξεφορτώθηκα με μεγάλη προσοχή. Δεν είχα αφήσει κανένα στοιχείο που θα μπορούσε κανείς να με υποπτευθεί ή να με καταδικάσει γι᾽ αυτό το έγκλημα. Είναι αδιανόητο το αίσθημα της ικανοποίησης που δημιουργήθηκε στο στήθος μου, καθώς αναλογιζόμουν την απόλυτη ασφάλεια μου από αυτό το έγκλημα. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, είχα συνηθίσει να διασκεδάζω με αυτό το αίσθημα. Μου έδωσε περισσότερη πραγματική ευχαρίστηση από όλα τα υλικά αγαθά που προέκυψαν από αυτήν την αμαρτία. Αλλά, μετά από καιρό έφτασε μία εποχή, στην οποία αυτό το ευχάριστο συναίσθημα αναπτύχθηκε με ελάχιστες αντιληπτές διαβαθμίσεις, σε μία στοιχειώδη και ενοχλητική σκέψη. Με παρενοχλούσε γιατί με στοίχειωνε. Μετά βίας μπορούσα να απαλλαχθώ από αυτό το συναίσθημα. Είναι συχνό φαινόμενο να ενοχλούμαστε με κάτι που χτυπά στα αυτιά μας, ή με τις αναμνήσεις μας από ένα συναισθηματικά φορτισμένο τραγούδι. Δεν θα είμασταν λιγότερο βασανισμένοι αν το τραγούδι από μόνο του ήταν καλό. Με αυτόν τον τρόπο, θα έπιανα διαρκώς τον εαυτό μου να συλλογίζεται την ασφάλειά μου, και να επαναλαμβάνει χαμηλόφωνα την έκφραση «είμαι ασφαλής.»

Μία μέρα, ενώ περιπλανιόμουν στους δρόμους, έπιασα τον εαυτό μου να μουρμουρίζει αυτές τις κλασικές συλλαβές «Είμαι ασφαλής – είμαι ασφαλής – ναι – εάν δεν είμαι αρκετά ανόητος για να ομολογήσω!» Μόλις είχα πει αυτά λόγια, ένιωσα ένα ψυχρό ρίγος στην καρδιά μου. Είχα κάποια εμπειρία σε αυτές τις κρίσεις διαστροφής ( των οποίων τη φύση έχω δυσκολευτεί να εξηγήσω ), και θυμάμαι καλά, πως σε καμία περίπτωση δεν είχα αντισταθεί επιτυχώς στις επιθέσεις τους. Και τώρα στις δικές μου συνηθισμένες προσωπικές συζητήσεις με τον εαυτό μου, ενδεχομένως να είναι ηλίθιο το να παραδέχομαι τον φόνο για τον οποίο είμαι υπεύθυνος – με αντιμετωπίζω σαν να το ίδιο το φάντασμα του ανθρώπου που δολοφόνησα. Στην αρχή, έκανα μία προσπάθεια να ξεφορτωθώ αυτόν τον εφιάλτη από την ψυχή μου. Περπάτησα έντονα, γρήγορα, ακόμα πιο γρήγορα και μετά από λίγο έτρεξα.

Ένιωσα μία εξοργιστική επιθυμία να ουρλιάξω δυνατά. Κάθε επόμενο κύμα σκέψης με φόρτιζε με περισσότερο φόβο. Το κατάλαβα πολύ καλά αυτό, για να σκεφτώ στην κατάστασή μου, τι επρόκειτο να χαθεί. Συνέχισα να επιταχύνω το ρυθμό μου. Μετά από λίγο, οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να με κυνηγάν. Ένιωσα την ολοκλήρωση της μοίρας μου. Εάν μπορούσα να σκίσω τη γλώσσα μου, θα το είχα κάνει, αλλά μία βαριά φωνή αντήχησε στα αυτιά μου, και μία πιο βαριά με άρπαξε από τον ώμο. Γύρισα για μία στιγμή να πάρω μία κοφτή ανάσα. Για μια στιγμή βίωσα ένα ξαφνικό αίσθημα ασφυξίας, τυφλώθηκα, κουφάθηκα και ζαλίστηκα, και τότε κάποιος αόρατος δαίμονας – σκέφτηκα – με χτύπησε με την παλάμη του στην πλάτη. Το μακροχρόνιο φυλακισμένο μυστικό ξέσπασε από την ψυχή μου.

Λένε ότι μίλησα με μία ευδιάκριτη προφορά, αλλά με έντονη έμφαση και παθιασμένη βιασύνη, λες και μέσα στον φόβο της διακοπής πριν την ολοκλήρωση των σύντομων και γεμάτων νόημα προτάσεων που θα με έστελναν στον απαγχονισμό και στην κόλαση.

'Εχοντας όλα όσα ήταν απαραίτητα για την δικαστική καταδίκη, έπεσα λιπόθυμος στο έδαφος.
Αλλά γιατί να πω περισσότερα; Σήμερα φοράω αυτά τα δεσμά! Αύριο θα είμαι ελεύθερος! Αλλά που;

Λοιπόν, τι ήταν όλα αυτά; Να θυμάστε πως δεν είναι τυχαίο ότι ο Poe ξεκινά αυτό το διήγημα συζητώντας για την μεθόδους σκέψεις a priori και a posteriori, και σε ΚΑΘΕ διήγημα που έχει γράψει, πάντα αναφέρει το θέμα για το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος έρευνας για να καθοριστεί η αλήθεια. Έτσι, νομίζω ότι εδώ ταιριάζει να ενσαρκώσουμε τον χαρακτήρα του επιθεωρητή Dupin, ο οποίος είναι πραγματικά ο μόνος χαρακτήρας του Poe που μας έδειξε έναν αποτελεσματικό τρόπο έρευνας, εξετάζοντας αυτό το κομμάτι που ο Poe είχε μόλις επινοήσει. Όπως και με κάθε ιστορία του Poe, υπάρχουν ενδείξεις που δίνονται ως προς το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της ιστορίας. Σε αυτήν την περίπτωση, μας δίνονται ενδείξεις ότι ο αφηγητής που ακούμε δεν έχει σώας τας φρένας. Ας ξεκινήσουμε την έρευνά μας.

Στην αρχή του διηγήματος ο αφηγητής δηλώνει:

«Η ατασθαλία του λογικού μας υπήρξε αιτία της παραλείψεως. Το να έχουμε αφήσει την ύπαρξή της να κρύπτεται από τα μάτια μας, προέκυψε από την έλλειψη της πίστης…

Εάν δε μπορούμε να κατανοήσουμε τον Θεό στα ορατά του έργα, εάν δε μπορούμε να καταλάβουμε τα αντικειμενικά του δημιουργήματα, πως λοιπόν θα τον κατανοήσουμε στις ουσιαστικές του διαθέσεις και τις φάσεις δημιουργίας του;»

Θυμηθείτε, πως ο αφηγητής είχε δηλώσει ότι είχε βρει την αιτία για αυτήν την διεστραμμένη παρορμητική συμπεριφορά, η οποία δεν έχει κανένα σκοπό. Ο αφηγητής δηλώνει ότι, μέχρι τώρα, η αιτία της παρορμητικής συμπεριφοράς δεν μπορούσε να προσδιοριστεί επειδή είχε θεωρηθεί ότι είχε ένα σκοπό. Έτσι, η διεστραμμένη φύση παραβλήθηκε, δεδομένου ότι υπήρχε η επιθυμία, τόσο από τους επιστήμονες όσο και από τους φιλοσόφους, να πιστεύουν ότι όλα πρέπει να έχουν ένα σκοπό. Επιπλέον, ο αφηγητής συνεχίζει λέγοντας πως εάν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το Θεό, τότε δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και τους σκοπούς του. Και αν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχει στο μυαλό του ο Θεός, σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε μία σχέση μαζί του.

Ο αφηγητής συνεχίζει, περιγράφοντας 3 παραδείγματα διεστραμμένης παρορμητικότητας: την περίφραση, την αναβλητικότητα και το τράβηγμα προς την άκρη μίας αβύσσου. Επισημαίνει ότι, σε κάθε ένα από αυτά τα 3 παραδείγματα δεν υπάρχει κάποιος σκοπός ώστε να έχουμε μία τέτοια παρορμητικότητα, και στην πραγματικότητα, δεν είναι ποτέ προς όφελός μας και όμως μας παροτρύνουν να ενεργήσουμε ούτως ή άλλως. Για το τρίτο παράδειγμα, δηλώνει:

«Δεν υπάρχει πάθος στην φύση, τόσο δαιμονικά ανυπόμονο, όσο αυτό του οποίου, τρέμει πάνω στο χείλος ενός γκρεμού, και σκέφτεται την ενδεχόμενη πτώση. Η ικανοποίηση, για μια στιγμή σε οποιαδήποτε σκέψη της απόπειρας, πρέπει αναπόφευκτα να χαθεί.»

Είναι ενδιαφέρον, το γεγονός πως ο αφηγητής φαίνεται να πιστεύει ότι η χρήση της σκέψης, αναπόφευκτα θα μπορούσε να προκαλέσει τον χαμό από αυτήν την διατροφική παρόρμηση. Η ίδια η πράξη της σκέψης μας, μας κάνει να είμαστε εντελώς αβοήθητοι ενάντια σε πράξεις διαστροφής. Αυτό φαίνεται να είναι μία αρκετά αντίθετη δήλωση! Ας διαβάσουμε παρακάτω ώστε να πάρουμε μία καλύτερη ιδέα από τον αφηγητή:

«Μόλις είχα πει αυτά τα λόγια, ένιωσα ένα ψυχρό ρίγος στην καρδιά μου. Είχα κάποια εμπειρία σε αυτές τις κρίσεις διαστροφής… και θυμάμαι καλά, πως σε καμία περίπτωση δεν είχα αντισταθεί επιτυχώς στις επιθέσεις τους.

'Ενιωσα μία εξοργιστική επιθυμία να ουρλιάξω δυνατά. Κάθε επόμενο κύμα σκέψης με φόρτιζε με περισσότερο φόβο. Το κατάλαβα πολύ καλά αυτό, για να σκεφτώ στην κατάστασή μου, τι επρόκειτο να χαθεί.»

Θυμηθείτε, ότι αυτό τώρα, είναι μετά την δολοφονία που διέπραξε ο αφηγητής και κληρονόμησε την περιουσία του θύματος. Ισχυρίζεται ότι ένιωθε πολύ καλά για χρόνια μετά την πράξη του φόνου, αλλά σταδιακά μία ανησυχητική επιθυμία άρχισε να ελλοχεύει μέσα του και να κλιμακώνεται. Ήταν η τρελή παρόρμηση για την ομολογία του εγκλήματος! Συνεχίζει, για να περιγράψει αυτές τις ορμές ως κρίσεις διαστροφής και σαν ένα παγωμένο ρίγος που ένιωθε στην καρδιά του.

Προσθέτει ότι, ποτέ δεν είχε αντισταθεί πλήρως σε οποιαδήποτε από αυτές τις επιθέσεις, αλλά ήξερε ότι έπρεπε με κάθε κόστος να αποφύγει την πράξη της σκέψης, ή να χαθεί εντελώς σε αυτές τις κρίσεις διαστροφής. Είναι ενδιαφέρον ότι, ο αφηγητής έχει περιγράψει την παρόρμηση του για εξομολόγηση ως την διεστραμμένη παρόρμηση, και όχι την ίδια την πράξη της δολοφονίας! Τι είναι αυτό το παγωμένο ρίγος στην καρδία; Θα μπορούσε να είναι κάποια αίσθηση για το τρομερό λάθος που είχε διαπράξει;

«Για μια στιγμή βίωσα ένα ξαφνικό αίσθημα ασφυξίας, τυφλώθηκα, κουφάθηκα και ζαλίστηκα, και τότε κάποιος αόρατος δαίμονας, σκέφτηκα με χτύπησε με την παλάμη του στην πλάτη. Το μακροχρόνιο φυλακισμένο μυστικό ξέσπασε από την ψυχή μου.

Αλλά γιατί να πω περισσότερα; Σήμερα φοράω αυτά τα δεσμά! Αύριο θα είμαι ελεύθερος! – Αλλά που;»

Όταν ο αφηγητής τελικά ομολογεί δημοσίως, περιγράφει το γεγονός λες και κάποιος δαίμονας τον είχε χτυπήσει στην πλάτη και η ομολογία του ήταν λες και «του έπεσε» Ήταν μία παρόρμηση που δεν μπορούσε να αντισταθεί. Ολόκληρη η ιστορία ήταν από την διάρκεια της αναμονής του αφηγητή για την «δικαιοσύνη του δήμιου» το επόμενο πρωί.

Λοιπόν, τι θα κάνουμε με όλα αυτά; Είναι ενδιαφέρον ότι ο Poe περιέγραψε ότι η μόνη παρόρμηση που πραγματικά δεν μπορούμε να αρνηθούμε και δεν έχουμε κανέναν έλεγχο είναι, όταν η ηθική ευθυγραμμίζεται με την συνείδηση μέσα στο μυαλό μας. Αυτό που πολλοί αναγνώστες παρερμηνεύουν στο The Imp of the Perverse (Ο Δαίμονας της Διαφθοράς), είναι ότι το διήγημα δεν είναι για ένα μακάβριο έγκλημα που ο χαρακτήρας δεν μπορεί να συγκρατηθεί από την διάπραξή του, αλλά μάλλον για την πράξη της εξομολόγησης, και πως ο χαρακτήρας είναι ανίσχυρος στο να αντισταθεί σε αυτήν.

Καθ᾽ όλη την διάρκεια που ο αφηγητής αποφεύγει απεγνωσμένα να πράξει αυτά που σκέφτεται και τον προβληματίζουν, στην πραγματικότητα αποφεύγει την συνείδησή του. Ο Poe έχει γυρίσει πραγματικά ολόκληρη την συζήτηση στο τι κυβερνά και παρακινεί την εγκληματική συμπεριφορά, δηλαδή ότι η επιθυμία να διαπραχθεί ένα έγκλημα δεν οφείλεται σε μία εξωτερική δύναμη ή μια προ-προορισμένη βιολογική φύση, αλλά μάλλον οφείλεται σε μια «αποσύνδεση» από την συνείδηση. Κάτι παρόμοιο δηλώνει και ο St. Augustine, όπου το σκοτάδι μπορεί να υπάρξει μόνο ελλείψει φωτός, αλλά το φως είναι ανεξάρτητο από το σκοτάδι και υπάρχει από μόνο του. Έτσι, ο καθένας είναι σε θέση να διαπράξει ειδεχθείς πράξεις, αν παρεκκλίνει από την συνείδησή του. Είναι μία απόφαση, είναι η δική σας απόφαση για το ποια είναι η σχέση που έχετε με την συνείδησή σας.

Αν αυτό σας φαίνεται πολύ, μην ψάχνετε παραπέρα από το Tell Tale Heart, το William Wilson και το The Black Cat, τα οποία είναι άλλα τρία διηγήματα του Poe που έχουν περίπου το ίδιο ακριβώς θέμα, δηλαδή και οι τρεις από τους χαρακτήρες καταστράφηκαν στο τέλος από την συνείδησή τους, την οποία αντιλαμβάνονται ως ένα εξωτερικό φαινόμενο του σώματος, ακριβώς όπως στο «Ο Δαίμονας της Διαφθοράς.» 'Ολοι έχουν αποχωριστεί τόσο πολύ από την συνείδησή τους που ο ένας αντιλαμβάνεται την συνείδησή τους ως ένα δαίμονα, ο άλλος ως την ζωντανή καρδιά ενός ηλικιωμένου ανθρώπου που σκότωσαν, ένας άλλος ως μία μαύρη γάτα η οποία δεν μπορεί να σκοτωθεί και στο William Wilson βλέπει την συνείδησή του με την μορφή ενός φανταστικού διδύμου του εαυτού του.

Έτσι λοιπόν, αν η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα του ανθρώπινου μυαλού δεν μπορούσαν ποτέ να βρεθούν μόνο με την χρήση των μεθόδων έρευνας a priori ή a posteriori, των οποίων οι υποστηρικτές του Poe αναφέρονται ως οι λεγόμενοι επιστήμονες που αντιτίθενται στην πρόοδο της Τέχνης, τότε ποια είναι η σωστή μέθοδος; Λοιπόν, δεν είναι ότι οι μέθοδοι a priori και a posteriori δεν είναι χρήσιμοι, αλλά μάλλον δεν ήταν ποτέ γραφτό να κυβερνούν την λογική και σίγουρα όχι την συνείδησή μας.

Είτε επιλέξουμε, να λειτουργούμε ολοκληρωτικά με πίστη σε ένα αυταπόδεικτο γεγονός, όπως στην περίπτωση μίας a priori σκέψης ή να βασιστούμε στις αισθήσεις μας για να μας υπαγορεύσουν μία πραγματικότητα όπως στην περίπτωση μίας a posteriori σκέψης, δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να ανακαλύψουμε την αλήθεια, η οποία μπορεί να είναι γνωστή μόνο μέσω της πράξης του ηθικού λόγου… διαφορετικά είναι σαν να προσπαθείς να χτυπήσεις ένα στόχο στο σκοτάδι. Αυτή η πράξη του ηθικού λόγου περιγράφεται καλύτερα από την συζήτηση του Πλάτωνα για την υπόθεση της ανώτερης υπόθεσης, και στα φιλοσοφικά γραπτά του Schiller.

Τα μυστικά του Προπαρθενώνα

Δυο τουλάχιστον ναοί προηγήθηκαν του Παρθενώνα κατά τους αρχαϊκούς χρόνους. Αρχαϊκά μυστικά της Ακρόπολης, που μέχρι πρόσφατα κρύβονταν καλά στον Ιερό Βράχο, ενσωματωμένα είτε στα τείχη είτε στον ίδιο τον Παρθενώνα. Ο αρχαϊκός, που προηγήθηκε του Παρθενώνα και του Προπαρθενώνα, και ο Αρχαίος Ναός της Αθηνάς Παλλάδος, που τα θεμέλια του σώζονται σήμερα νότια του Ερεχθείου. Ο Αρχαίος Ναός της Αθηνάς, όπως και ο ημιτελής Προπαρθενώνας, καταστράφηκαν από τους Πέρσες το 480 π.κ.ε.

Τελικά πόσοι ναοί προηγήθηκαν του Παρθενώνα;

«Δύο τουλάχιστον. Ο αρχαϊκός ναός, που κτίστηκε από πειραϊκό ακτίτη λίθο και έφερε έντονα χρώματα τα οποία ευτυχώς διατηρούνται σε πολλά μέλη του, και ο Προπαρθενώνας, που άρχισε να κτίζεται μετά την Μάχη του Μαραθώνα με Πεντελικό μάρμαρο στην ίδια θέση που θα καταλάβει αργότερα και ο κλασικός», δηλώνει η κ. Σιουμπάρα, υπεύθυνη του έργου καταγραφής και διευθέτησης των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών της Ακρόπολης.

Από τον αρχαϊκό ναό προέρχονται τα πώρινα γλυπτά του δυτικού αετώματος που αντικρίζει κανείς μόλις ανεβαίνει την μεγάλη σκάλα του Μουσείου Ακρόπολης: Δύο λέοντες να κατασπαράζουν έναν ταύρο, ο Ηρακλής να παλεύει με ένα θαλάσσιο ον στο ένα άκρο και ο τρισώματος δαίμονας στο άλλο, σύνολα που σώζουν σε μεγάλο βαθμό τα πρωτότυπα χρώματά τους.

Είναι η εποχή που, τουλάχιστον στην Ακρόπολη, συμβαίνουν πολλά καινούργια πράγματα στην αρχιτεκτονική. Έτσι, ο αρχαϊκός Παρθενώνας γίνεται ο πρώτος μνημειακός λίθινος ναός στην Αττική, ενώ κάποιες τεχνικές μέθοδοι κατασκευής του ταιριάζουν με αντίστοιχες που χρησιμοποιήθηκαν και στον Παρθενώνα.

«Πρόκειται για τεχνολογία που είναι σε χρήση ως και 120 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε. Μετά από μια εξονυχιστική μελέτη αρχιτεκτονικών μελών, καταφέραμε να βγάλουμε νέα συμπεράσματα και να επανεκτιμήσουμε τον συγκεκριμένο ναό, ο οποίος ήταν δωρικός περίπτερος, όπως και ο Παρθενώνας, αλλά με μικρότερο αριθμό κιόνων σε όλες τις πλευρές.

Επίσης, μορφολογικά τα επιστύλια και τα τρίγλυφα έχουν κάποιες λεπτομέρειες που ανακαλούν μορφές του Περίκλειου Παρθενώνα, ενώ ομοιότητες μεταξύ των δύο ναών υπάρχουν και από άποψη τεχνικής, διορθώσεων και οικονομίας της εργασίας. Τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε πολύ ισχυρή παράδοση και μία πρώιμη εξέλιξη στην αρχιτεκτονική, γεγονός που κάνει αυτόν τον πρώτο ναό ακόμα πιο σημαντικό από ό,τι πιστεύαμε ως τώρα»

Πώς όμως καταστράφηκε ο πρώτος Παρθενώνας;

«Από τους ίδιους τους Αθηναίους, που ήθελαν να κτίσουν έναν μεγαλύτερο ναό στην θέση του από μάρμαρο, τον πρώτο μνημειακό ναό όπου το πεντελικό μάρμαρο χρησιμοποιείται συστηματικά στην αρχιτεκτονική»

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εξαφανίζονται τα αρχιτεκτονικά μέλη και τα γλυπτά του. «Τα χρησιμοποιούν σε δεύτερη χρήση για να κτίσουν το νότιο τείχος, επίσης στις θεμελιώσεις του Παρθενώνα, αλλά και γύρω από αυτόν, νότια και ανατολικά, όπου βρέθηκαν με την μεγάλη ανασκαφή της Ακρόπολης το 1885-1890»

Τα γλυπτά ωστόσο δεν εντοιχίζονται τόσο εύκολα όσο τα αρχιτεκτονικά μέλη, η δε απολάξευσή τους δεν εξασφαλίζει πάντα κατάλληλους οικοδομικού όγκους. «Όχι μόνο στην Ακρόπολη, αλλά γενικότερα. Τα γλυπτά τα θάβουν στο τέμενος, επειδή ανήκουν στην θεότητα. Ότι ανήκει σε αυτήν παραμένει στον Ιερό χώρο Της και δεν επιτρέπεται να βγει» Δεύτερη χρήση απέκτησαν αρχιτεκτονικά μέλη και από άλλους μεγάλους ναούς της Ακρόπολης. Όπως τα δύο Ιερά που καταστράφηκαν από τους Πέρσες, ο Αρχαίος Ναός της Αθηνάς Παλλάδος και ο Προπαρθενώνας.

«Οι μαρμάρινοι, ημιτελείς σπόνδυλοι του Προπαρθενώνα ενσωματώθηκαν στο Ανατολικό σκέλος του βορείου τείχους, ενώ τα πώρινα επιστύλια, τρίγλυφα και γείσα στο δυτικό σκέλος του βόρειου τείχους προέρχονται από τον Αρχαίο Ναό της Αθηνάς Παλλάδος, που χρονολογείται γύρω στα 520 π.κ.ε. Κάποιος που έρχεται από την Ομόνοια τα βλέπει ακόμα και σήμερα με γυμνό μάτι»

Εδώ και 230 χρόνια, η παράσταση που κοσμεί την 160 μέτρων ζωφόρο του Παρθενώνα, ενός κτίσματος με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αρχιτεκτονική του δυτικού κόσμου, φαινόταν αρκετά απλή. Όλοι δέχονταν ότι απεικονίζει την πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, στην οποία άλλωστε είναι αφιερωμένος ο Παρθενώνας.

Αλλά μια συγκλονιστική ανακάλυψη, σε συνδυασμό με τις μούμιες της Αιγύπτου, μετά από μελέτες που έγιναν πάνω στη ζωφόρο του Παρθενώνα, θέτει υπό αμφισβήτηση τις ιδέες που είχαμε έως τώρα γι’ αυτό το 2.500 ετών αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Αυτό υποστηρίζει η αρχαιολόγος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Τζόαν Κόνελυ στο βιβλίο της The Parthenon Enigma. Οπως αναφέρει η Κόνελυ: «Τώρα συνειδητοποιούμε ότι η Ζωφόρος αφηγείται μια πολύ πιο τραγική ιστορία, την θυσία της κόρης του Ερεχθέα»

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην αρχαία Αίγυπτο, όταν οι Φαραώ πέθαιναν ξεκινούσαν το ταξίδι τους στον άλλο κόσμο μέσα σε μια χρυσή σαρκοφάγο. Οι κοινοί θνητοί, πάλι, μουμιοποιούνταν με φθηνότερα υλικά, όπως για παράδειγμα ανακυκλωμένο πάπυρο, στον οποίο προηγουμένως μπορεί να υπήρχαν διάφορα γραπτά, συμπεριλαμβανομένων μεταφρασμένων κειμένων από τα Ελληνικά.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας Έλληνας μελετητής, εξετάζοντας κομμάτια από πάπυρο σε μια από αυτές τις μούμιες, έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη: 250 σειρές από ένα χαμένο έργο του Ευριπίδη, τον «Ερεχθέα».

«Τελικά οι μούμιες καταλήγουν να είναι η καλύτερη πηγή χαμένων Ελληνικών κειμένων», λέει η Κόνελυ, κι ότι η ανακάλυψη της σαρκοφάγου που περιείχε το έργο είχε γίνει το 1901, αλλά η τεχνολογία για να αφαιρεθεί ο πάπυρος, χωρίς να καταστραφεί η μούμια, δεν υπήρχε μέχρι το 1960.

Το έργο αφηγείται την ιστορία του Ερεχθέα, μυθικού Βασιλιά της Αθήνας, ο οποίος «όταν έγινε η πρώτη εισβολή και πολιορκία της πόλης από τους βάρβαρους Θράκες, ζήτησε καθοδήγηση από το Μαντείο των Δελφών και πήρε την απάντηση ότι έπρεπε να θυσιάσει την μικρότερη κόρη του» προκειμένου να κερδίσει την μάχη. Η Κόνελυ έμαθε για πρώτη φορά για το έργο αυτό, το οποίο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να διαβαστεί γιατί ήταν σε αποσπασματικά Ελληνικά και «οι λωρίδες από πάπυρο ήταν κομμένες σε σχήμα φτερών γερακιού», στην δεκαετία του 1990. Από τότε και με την πάροδο του χρόνου, είχε μια αποκάλυψη.

«Συνειδητοποίησα ότι ο Ευριπίδης μιλούσε γι’ αυτό που βλέπουμε στο μέσον της ζωφόρου του Παρθενώνα. Απεικονίζει μια οικογένεια, την μητέρα, τον πατέρα και τις τρεις κόρες τους, η οποία ετοιμάζεται να θυσιάσει την μικρότερη κόρη. Απεικονίζει την θυσία μιας παρθένας». λέει η Κόνελυ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι από το σύνολο της Ζωφόρου σήμερα σώζονται 50 μέτρα, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, 80 μέτρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο (Ελγίνεια Μάρμαρα), ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου και κάποια θραύσματα είναι διασκορπισμένα σε μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στη Χαϊδελβέργη, στην Βιέννη και στο Μόναχο.

Πώς η αλλαγή του κλίματος εγκαινιάζει μια νέα εποχή πανδημίας

Το παρόν άρθρο διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή ενθαρρύνει την αύξηση νέων παθογόνων, επεκτείνοντας το φάσμα των υφιστάμενων.

Ένας θερμός κόσμος επεκτείνει το φάσμα των θανατηφόρων ασθενειών και διακινδυνεύει μια έκρηξη νέων ζωονοσογόνων παθογόνων από τα νυχτερίδες, τα κουνούπια και τα τσιμπούρια.

Η Τζένιφερ Τζόουνς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού της στο σπίτι, όπως πολλοί από εμάς, προσπαθώντας να αποφύγει την πανούκλα. Η Τζόουνς, 45 ετών, ζει στο Tavernier, μια κοινότητα στο Florida Keys ακριβώς νότια του Key Largo, και πέρασε πολύ χρόνο στην αυλή της, γεμάτη φυτά. Κάποια στιγμή, ένα κουνούπι προσγειώθηκε πάνω της. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στη Φλόριντα και η Τζόουνς δεν θυμάται ιδιαίτερα αυτό το τσίμπημα του κουνουπιού. Αλλά αυτό δεν ήταν ένα συνηθισμένο κουνούπι του κήπου. Ήταν ο Aedes aegypti, μια υπέροχα σχεδιασμένη δολοφονική μηχανή που είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα ζώα στην ανθρώπινη ιστορία. Κατά κάποιο τρόπο, οι μισοί άνθρωποι που έχουν περάσει απ’ την ζωή, σκοτώθηκαν από παθογόνα που μεταδίδονται από κουνούπια. Ο Aedes aegypti, ο οποίος έφτασε για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική με τους σκλάβους τον 17ο αιώνα, είναι ικανός να μεταφέρει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο επικίνδυνων ασθενειών, από τον κίτρινο πυρετό έως τη Ζίκα.

Το κουνούπι μπορούσε να αισθανθεί τη ζέστη του σώματος της Τζόουνς και να μυρίσει το CO2 στην αναπνοή της από πάνω από 10 μέτρα μακριά. Προσγειώθηκε στην εκτεθειμένη σάρκα της, πιθανότατα στο χέρι ή στο κάτω πόδι. Το κουνούπι ήταν θηλυκό – μόνο τα θηλυκά πίνουν αίμα, το οποίο χρειάζονται για να παράγουν τα αυγά τους. Δούλεψε γρήγορα, γνωρίζοντας, στον γενετικό κώδικα του εγκεφάλου του, ότι όσο περισσότερο καθυστερούσε, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να επιβιώσει. Πρώτα, έφτυσε το δέρμα της Τζόουνς για να μουδιάσει, ώστε να μην ειδοποιηθεί για το δάγκωμα. Στη συνέχεια, έβαλε τη βελόνα που μοιάζει με σύριγγα, η οποία είναι στην πραγματικότητα ένα θηκάρι που περιέχει έξι βελόνες, στο δέρμα της Jones. Έψαξε τριγύρω μέχρι να βρει ένα ιδανικό μέρος για να εισχωρήσει σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Στη συνέχεια, εισήγαγε δύο βελόνες, καθεμία οδοντωτή σαν σκαλιστό μαχαίρι, για να ανοίξει μια τρύπα στη σάρκα της Τζόουνς. Δύο ακόμη βελόνες κράτησαν την τρύπα ανοιχτή, το οποίο της επέτρεψε να εισάγει αυτό που μοιάζει με μια μικροδερμική σύριγγα στο αιμοφόρο αγγείο της Jones. Και εδώ είναι το σημαντικό μέρος: Καθώς ρούφηξε το αίμα έξω, το κουνούπι έριξε το δικό του σάλιο στις φλέβες της Jones, το οποίο περιέχει ένα αντιπηκτικό που εμποδίζει το αίμα να πήξει στο σημείο της παρακέντησης. Σε αυτήν την περίπτωση, περιείχε επίσης έναν ιό που προκαλεί μια τροπική ασθένεια που ονομάζεται δάγκειος πυρετός. Όταν η όρεξή της κορέστηκε και η κοιλιά της ήταν γεμάτη αίμα, το κουνούπι πέταξε.

Η λέξη «δάγκειος πυρετός» πιθανότατα προέρχεται από τη φράση Σουαχίλι «Ka-dinga pepo», που σημαίνει «σπασμός σαν κράμπες που προκαλείται από ένα κακό πνεύμα». Ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης γνωστός ως «πυρετός του breakbone» επειδή αισθάνεστε ότι τα οστά σας σπάνε όταν τον έχετε. Συμβαίνει εδώ και αιώνες και είναι πιο συχνό στην Ασία και την Καραϊβική. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πριν από το 1970, μόνο εννέα χώρες είχαν σοβαρές επιδημίες δάγκειου πυρετού. Από τότε, έχει αυξηθεί τριάντα φορές, καθιστώντας το ενδημικό – δηλαδή, μόνιμα ενσωματωμένο στον τοπικό πληθυσμό κουνουπιών – σε 128 χώρες. Ο ΠΟΥ κατέγραψε 4,2 εκατομμύρια κρούσματα δάγκειου πυρετού το 2019.

Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, καθιστά τον πλανήτη πιο άνετο για το κουνούπι Aedes aegypti που αγαπά την θερμότητα , και η γκάμα των κουνουπιών θα επεκταθεί προς τα βόρεια και σε υψηλότερα υψόμετρα. Μέχρι το 2080, μια πρόσφατη μελέτη εκτιμάται ότι περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια άτομα, ή το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα διατρέχουν κίνδυνο για δάγκειο πυρετό.

«Το γεγονός είναι ότι η κλιματική αλλαγή θα καταστρέψει και θα σκοτώσει πολλούς ανθρώπους»,

λέει ο Colin Carlson, βιολόγος στο Κέντρο Παγκόσμιας Υγείας και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

«Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια θα να είναι ο κύριος τρόπος που αυτό θα συμβαίνει.»

Χρειάστηκε μια εβδομάδα περίπου για να κάνει ο ιός τη δουλειά του. Όταν βρέθηκε στην κυκλοφορία της Τζόουνς, μπλόκαρε τα λευκά αιμοσφαίρια της και άρχισε να αντιγράφεται. Πότιζε τα φυτά της όταν ένιωσε ζάλη και στη συνέχεια εμφάνισε πυρετό. «Ήξερα ότι κάτι περίεργο συνέβαινε» μου λέει. Εξανθήματα. Πόνος πίσω από τα μάτια της. Και πόνος στα οστά, στις αρθρώσεις της. «Ένιωσα σαν να ήμουν μια 99χρονη κυρία που χτυπήθηκε από φορτηγό», λέει. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο δάγκειος πυρετός μπορεί να κλιμακωθεί σε εγκεφαλικό οίδημα και αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα (περίπου 10.000 άτομα το χρόνο πεθαίνουν από δάγκειο πυρετό). Αλλά η Τζόουνς ήταν τυχερή. Ο πόνος και ο πυρετός εξασθένισαν μετά από τέσσερις ή πέντε ημέρες και σχεδόν ανάρρωσε όταν ο γιος της την κάλεσε στο δωμάτιό του για να της δείξει τις κόκκινες κηλίδες στο δέρμα του. Μόλις τα είδε, ήξερε: δάγκειο. Όπως αποδείχθηκε, η Florida Keys, που είχε ήδη χτυπηθεί σκληρά από τον κορωνοϊό, βρισκόταν επίσης στη μέση της επιδημίας του δάγκειου πυρετού.

Η Covid-19 πιθανότατα αναδύθηκε από την άγρια ​​φύση κοντά στη νότια Κίνα, και στη συνέχεια βρήκε κατοικία σε νυχτερίδες πριν κάνει το άλμα στους ανθρώπους. Ο ιός, μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει μολύνει 63 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσε 1,5 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο. Ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας εκτιμήθηκε σε 8 τρισεκατομμύρια δολάρια έως 16 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2020 – μπορεί να είναι 16 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ έως το τέταρτο τρίμηνο του 2021 (υποθέτοντας ότι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά για τον έλεγχό του μέχρι τότε).

Η ποσότητα του ανθρώπινου πόνου που προκαλεί αυτό το μικροσκοπικό μικρόβιο είναι ανυπολόγιστη: χαμένοι αγαπημένοι, εξαφανισμένες δουλειές, σπασμένες οικογένειες και παρατεταμένη ασθένεια από έναν ιό που τελικά θα υποχωρήσει αλλά δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Και όμως, είμαστε τυχεροί. «Θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερο», λέει ο Scott Weaver, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Galveston στο Τέξας, ένα από τα κορυφαία κέντρα έρευνας ιών στη χώρα. Σε σύγκριση με άλλα παθογόνα εκεί έξω, η Covid-19 είναι σχετικά υπάκουη. Είναι ένας εύκολα μεταδοτικός ιός που είναι πολύ πιο θανατηφόρος από τη γρίπη και έχει μυστηριώδη μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αλλά δεν σκοτώνει τρία στα τέσσερα άτομα που μολύνει, όπως τον ιό Nipah. Δεν προκαλεί την αιμορραγία των ανθρώπων από τα μάτια και τον πισινό τους, όπως ο Έμπολα. «Φανταστείτε μια ασθένεια με θάνατο 75% των κρουσμάτων που είναι εξίσου μεταδοτική», λέει ο Stephen Luby, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Αυτή θα ήταν μια υπαρξιακή απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό».

Η πανδημία Covid-19 συγκρίνεται συχνά με τη γρίπη του 1918, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αλλά ίσως αν την δούμε πιο προσεκτικά είναι μια προεπισκόπηση για το τι θα έρθει. «Έχουμε εισέλθει σε μια πανδημική εποχή», έγραψε ο Δρ Anthony Fauci του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων σε ένα πρόσφατο έγγραφο που συνέγραψε με τον συνάδελφό του NIAID, David Morens. Η δημοσίευση αναφέρει το HIV / AIDS, το οποίο έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 37 εκατομμύρια, καθώς και άλλες «άνευ προηγουμένου πανδημικές εκρήξεις» της τελευταίας δεκαετίας. Πρόκειται για μια θανατηφόρα λίστα, ξεκινώντας από τη γρίπη των χοίρων H1N1 το 2009, chikungunya το 2014 και Zika το 2015. Ο πυρετός του Έμπολα έκαιγε σε μεγάλα μέρη της Αφρικής τα τελευταία έξι χρόνια.

Επιπλέον, υπάρχουν επτά διαφορετικοί γνωστοί κορωνοϊοί που μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο. Το SARS-CoV χύθηκε από έναν ξενιστή ζώων, πιθανώς μια μοσχογαλή, το 2002–03, και προκάλεσε σχεδόν πανδημία πριν εξαφανιστεί. Ο κορωνοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) πήδησε από καμήλες σε ανθρώπους το 2012, αλλά ποτέ δεν βρήκε τρόπο να εξαπλωθεί αποτελεσματικά μεταξύ των ανθρώπων και πέθανε γρήγορα. Τώρα έχουμε τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19.Οι λόγοι αυτής της νέας εποχής πανδημιών είναι περίπλοκοι, αλλά όπως επισημαίνουν οι Fauci και Morens, ένας από τους κύριους μοχλούς είναι η κλιματική κρίση, η οποία συντρίβει τον φυσικό κόσμο και ξαναγράφει αλγόριθμους ασθενειών στον πλανήτη. Η απόψυξη του permafrost στην Αρκτική απελευθερώνει παθογόνα που δεν έχουν δει το φως της ημέρας για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Τα βακτήρια Vibrio που προκαλούν χολέρα, μια διαρροϊκή ασθένεια που στοίχειωσε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη τον 19ο αιώνα και εξακολουθούν να σκοτώνουν δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, ευδοκιμεί σε ζεστό νερό.

Ένα ακόμη πιο θανατηφόρο στέλεχος των ίδιων βακτηρίων, το Vibrio vulnificus, αν και σπάνιο, έχει ανιχνευθεί όλο και πιο συχνά σε όρμους και εκβολές στην Ανατολική Ακτή, ιδιαίτερα γύρω από τον κόλπο Chesapeake. Το Vibrio vulnificus, σε περίπτωση που τρώτε οστρακοειδή, μπορεί να σας προκαλέσει κακό στομάχι (σε ​​σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι θανατηφόρο). Εάν όμως το βακτήριο εισέλθει σε κόψιμο ή τραύμα, γίνεται μια φρίκη που τρώει σάρκα και σκοτώνει έναν στους πέντε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτό. Αλλά ο μεγαλύτερος αντίκτυπος μπορεί να είναι η εμφάνιση νέων παθογόνων από τα ζώα. Μέσω της εντατικής γεωργίας, της καταστροφής των οικοτόπων και των αυξανόμενων θερμοκρασιών, αναγκάζουμε τα πλάσματα να ζήσουν σύμφωνα με τον βασικό κανόνα της κλιματικής κρίσης: προσαρμογή ή θάνατο. Για πολλά ζώα, αυτό σημαίνει μετανάστευση σε πιο φιλόξενα περιβάλλοντα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που παρακολούθησε την κίνηση 4.000 ειδών τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς το 70% είχε μετακινηθεί, σχεδόν όλα αναζητούσαν πιο δροσερά εδάφη και νερά. Μερικά ζώα έχουν κάνει μεγάλα άλματα. Ο μπακαλιάρος του Ατλαντικού έχει μετακινηθεί πάνω από 120 μίλια ανά δεκαετία. Στα βουνά των Άνδεων στη Νότια Αμερική, τα είδη βατράχων και μυκήτων έχουν ανέβει κατά ένα τέταρτο μίλι ψηλότερα τα τελευταία 70 χρόνια. Στην Αλάσκα, περισσότερα από 950 μίλια νοτιοανατολικά του Καναδά,, οι κυνηγοί ανακαλύπτουν παράσιτα ζωντανά κάτω από το δέρμα των άγριων πτηνών (μικροσκοπικά παράσιτα προσαρμόζονται καλύτερα στις ταχέως μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες από τα μεγάλα ζώα). Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες ανεβαίνουν μέχρι το Μάιν. «Ξεκίνησε μια άγρια ​​έξοδος», γράφει η Sonia Shah στο The Next Great Migration. “Συμβαίνει σε κάθε ήπειρο και σε κάθε ωκεανό.” Κατά τη διάρκεια αυτής της άγριας εξόδου, αυτά τα ζώα είναι πιθανό να συναντήσουν νέα ζώα και ανθρώπους με τους οποίους δεν έχουν διασταυρωθεί ποτέ οι δρόμοι τους. Ο Carlson, ο βιολόγος της Τζωρτζτάουν, αποκαλεί αυτά τα γεγονότα «ειδύλλια» – τυχαίες συναντήσεις όπου ιοί αλλάζουν ξενιστή (φορέα) και γεννιούνται συχνά νέες ασθένειες.

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων μολυσματικών ασθενειών που εμφανίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες προήλθε από αυτά τα ζωονοσογόνα παθογόνα, όπως λέγονται, με νυχτερίδες, κουνούπια και τσιμούρια να είναι μεταξύ των πιο ικανών φορέων νέων ιών. Όταν πηδούν στους ανθρώπους, έχουμε πανδημίες όπως η Covid-19. Τι έπεται? «Είναι πραγματικά ένα ζάρι», λέει η Raina Plowright, επιδημιολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μοντάνα, η οποία μελετά την εμφάνιση νέων ασθενειών. Σύμφωνα με μια μέτρηση, εκτιμάται ότι υπάρχουν 1,7 εκατομμύρια άγνωστοι επί του παρόντος ιοί , μέσα σε ξενιστές θηλαστικά και πτηνά. Από αυτούς, περισσότεροι από 800.000 θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν ανθρώπους.

«Πρέπει πραγματικά να είμαστε προετοιμασμένοι – τόσο από άποψη δημόσιας υγείας όσο και από επιστημονική άποψη», μου λέει ο Fauci. «Ο τρόπος που τώρα αλληλοεπιδρούμε στον πλανήτη μας με το περιβάλλον… θα έχει μεγάλη επίδραση στις ασθένειες που μεταδίδονται από ξενιστή-φορέα [αυτές που μεταφέρονται από ζώα όπως κουνούπια και τσιμπούρια]. Απλώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και [καταλαβαίνουμε] ότι αυτό είναι κάτι που κάνουμε μόνοι μας. Μερικά από αυτά μπορούμε να τα αντιστρέψουμε, μερικά από αυτά δεν μπορούμε. [Αλλά] πρέπει να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί και η ετοιμότητά μας πρέπει να είναι ανάλογη με αυτόν τον κίνδυνο. “

Αυτή τη στιγμή, δεν είναι. Μετά από τέσσερα χρόνια του Προέδρου Τραμπ, οι υποδομές δημόσιας υγείας έχουν καταπιεσθεί και η εμπιστοσύνη στην επιστήμη έχει υπονομευθεί. Ο Τραμπ διέλυσε την «ομάδα αντιδράσεων πανδημιών» που δημιούργησε ο Ομπάμα και κινήθηκε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ. Οι οδηγίες για τον έλεγχο της πανδημίας από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), την πιο σεβαστή υπηρεσία δημόσιας υγείας στον κόσμο, έχουν αγνοηθεί. Απλά μέτρα που μπορούν να σώσουν αμέτρητες ζωές, όπως η μάσκα, έχουν μετατραπεί σε πολιτικές δηλώσεις. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν ορκίστηκε αποκατάσταση, αλλά τα 74 εκατομμύρια άνθρωποι που ψήφισαν τον Τραμπ το 2020 θα παλέψουν σκληρά για το δικαίωμα που τους δόθηκε απ’ τον θεό, να πιστέψουν στις ψευδοεπιστήμες και τις θεραπείες. Οι ιοί δεν είναι πολιτική, αλλά η απάντησή μας σε αυτούς είναι. Εάν η πανδημία Covid-19 μάς έχει διδάξει κάτι, είναι ότι είμαστε δυστυχώς απροετοίμαστοι για τις επόμενες.

Το 1994, στη μικρή πόλη Hendra, στα προάστια του Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, ένας αριθμός αλόγων κούρσας, σε έναν από τους στάβλους στην πόλη άρχισε να αρρωσταίνει. Κανείς δεν ήξερε γιατί. Τα άλογα αποπροσανατολίστηκαν, τα πρόσωπά τους διογκώθηκαν, ένας αιματηρός αφρός χύθηκε από τα ρουθούνια τους. Ένα από αυτά φαινόταν να χτυπάει το κεφάλι του σε τοίχο. Πολλά άλογα κατέρρευσαν και πέθαναν. Περίπου την ίδια στιγμή, ένας άντρας με το όνομα Vic Rail, ο οποίος δούλευε στο στάβλο, εμφάνισε κάτι που νόμισε ότι ήταν γρίπη. Κατέληξε σε εντατική φροντίδα, όπου οι πνεύμονες του γέμισαν με υγρό. Λίγο αργότερα, πέθανε. Εξακόσια μίλια βόρεια του Μπρίσμπεϊν, ένας άλλος άντρας που έζησε και δούλευε σε ένα αγρόκτημα αλόγων έπαθε μια μυστηριώδη ασθένεια, με επιληπτικές κρίσεις, σπασμούς και πρήξιμο του εγκεφάλου πριν πεθάνει 25 ημέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Πριν από το τέλος των εστιών, 70 άλογα ήταν άρρωστα και επτά άνθρωποι πέθαναν που είχαν στενή επαφή με νεκρά ή άρρωστα άλογα.

Χρειάστηκαν μήνες αναζήτησης πριν οι επιστήμονες καταλάβουν τι συνέβαινε: Οι γιγαντιαίες νυχτερίδες των φρούτων – οι Αυστραλοί τις αποκαλούν “ιπτάμενες αλεπούδες” – πιθανότατα συγκεντρώθηκαν σε οπωροφόρα δέντρα σε ένα λιβάδι αλόγων. Οι μεγάλες νυχτερίδες ήταν συνηθισμένες σε αυτό το τμήμα της Αυστραλίας για 20 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά καθώς τα τροπικά δάση που ήταν ο φυσικός τους βιότοπος ήταν κατακερματισμένα από δρόμους, υλοτομίες και αγροκτήματα, και οι πηγές τροφίμων τους έγιναν όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν λόγω του μεταβαλλόμενου κλίματος, μετακινήθηκαν στον πολιτισμό. Έφτιαξαν φωλιές στα δέντρα των βοσκότοπων, μολύνοντας το γρασίδι με τα ούρα τους, τα οποία περιείχαν έναν ιό που κανείς δεν είχε δει ποτέ πριν – έγινε γνωστός ως ιός Hendra. Πήδηξε στα άλογα, τα οποία έβοσκαν στο γρασίδι, και μετά στους ανθρώπους που τους φρόντιζαν. Ευτυχώς, ο ιός Hendra δεν ήταν ιδιαίτερα μεταδοτικός και γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο.

Αυτή η ιστορία είναι σημαντική για δύο λόγους.

Πρώτον, είναι ένα κλασικό «spillover event» και αυτό που θυμίζει την εμφάνιση της Covid-19, το οποίο πιθανότατα προήλθε από μια νυχτερίδα κάπου στη νότια Κίνα, στο βόρειο Βιετνάμ ή στο Λάος. Κανείς δεν είναι σίγουρος πού και πώς έγινε το άλμα από τους νυχτερίδες στον άνθρωπο. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Γουχάν της Κίνας, στα τέλη του 2019, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρώτη φορά μολύνθηκαν άνθρωποι εκεί. Μια υπόθεση είναι ότι ο ιός έκανε το άλμα στον άνθρωπο ενώ κάποιος εξερευνούσε μια σπηλιά και ήρθε σε επαφή με μολυσμένα περιττώματα νυχτερίδας (guano) . Αυτό το άτομο, ή ίσως κάποιος στο οποίο το μετέδωσαν, ταξίδεψε στη Γουχάν, όπου ο ιός εξαπλώθηκε αρκετά ώστε να παρατηρηθεί.

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι ο ιός πήγε για πρώτη φορά σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή, ένα μυρμηγκοφάγο, ένα αρμαδίλο πλάσμα που εκτιμάται σε ορισμένους ασιατικούς πολιτισμούς για την λιχουδιά και τις φαρμακευτικές ιδιότητες της σάρκας του. Ο μυρμηγκοφάγος πωλήθηκε στη συνέχεια σε μια αγορά άγριας ζωής στην Γουχάν, όπου ο ιός πήδηξε στους ανθρώπους. (Η θεωρία ότι ο ιός διέφυγε από ένα κινεζικό εργαστήριο έχει εξαλειφθεί διεξοδικά.) «Ίσως ποτέ να μην μάθουμε ακριβώς πού ή πώς αυτός ο ιός έκανε το άλμα από τις νυχτερίδες σε ανθρώπους», λέει η Plowright. Χρειάστηκαν 30 χρόνια ερευνητικής δουλειάς για να διαπιστωθεί ότι ο HIV πιθανότατα εμφανίστηκε το 1908 στο Καμερούν, κατά τη διάρκεια μιας αιματηρής αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός χιμπατζή.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικός ο ιός Hendra είναι ότι προειδοποίησε τους επιστήμονες για το πόσο καλές είναι οι νυχτερίδες στο να φιλοξενούν μολυσματικές ασθένειες. Ο κατάλογος των ιών που έχουν πηδήξει από νυχτερίδες στους ανθρώπους είναι μακρύς και τρομακτικός: Hendra, Marburg, Ebola, λύσσα (μπορεί να μεταδοθεί από σκύλους, ρακούν και πολλά άλλα θηλαστικά, αλλά οι αμερικανικές νυχτερίδες είναι η κύρια δεξαμενή).

Γιατί οι νυχτερίδες είναι τόσο καλές στην αποθήκευση θανατηφόρων ιών;

Πρώτον, έχουν ανοσοποιητικό σύστημα ανθεκτικό στις λοιμώξεις που τους επιτρέπουν να φιλοξενήσουν μια μεγάλη ποικιλία ιών χωρίς να αρρωσταίνουν. Ζουν μακρά ζωή (έως 40 χρόνια), δίνοντάς τους αρκετό χρόνο για να μεταδώσουν ασθένειες. Μετακινούνται πολύ – ορισμένα είδη ταξιδεύουν περίπου 30 μίλια κάθε βράδυ στο κυνήγι τους για φαγητό. Και το πιο σημαντικό, καθώς το κλίμα θερμαίνεται, μπορούν να μετεγκατασταθούν. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει βαθιά τις νυχτερίδες», λέει η Plowright. “Πολλά είδη νυχτερίδων είναι εντομοφάγα, και έτσι η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλο αντίκτυπο στις πηγές τροφής τους, στο φυσιολογικό τους stress καθώς και στο πού ζουν και στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με τον άνθρωπο.”

Εάν ο ιός Hendra προειδοποίησε τους επιδημιολόγους για τη σχέση μεταξύ νυχτερίδων φρούτων και ιών, αυτός ο σύνδεσμος έγινε πιο περίεργος το 1998, όταν ο ιός Nipah, στενός συγγενής του ιού Hendra, εμφανίστηκε στη Μαλαισία. Την ίδια στιγμή, δύο άλλοι ιοί που προέρχονται από νυχτερίδες εντοπίστηκαν στην Ασία και την Αυστραλία, ένα σημάδι σοβαρού άλματος. «Τέσσερις ιοί να ξεφυτρώσουν από ένα ζώο ξενιστή είναι άνευ προηγουμένου», λέει η Plowright.

Η ερώτηση ήταν, “Γιατί;“ Ο ιός Nipah ήταν ιδιαίτερα τρομακτικός. Το Nipah είναι ένα φρικτό παθογόνο, που προκαλεί πυρετό, πρήξιμο στον εγκέφαλο και σπασμούς. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι τόσο υψηλό όσο 75 %. Από αυτούς που επιβιώνουν, το ένα τρίτο έχει νευρολογική βλάβη. Αρχικά απομονώθηκε και εντοπίστηκε το 1999 μεταξύ των χοιροτρόφων και των ανθρώπων που είχαν στενή επαφή με χοίρους στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Τα νυχτερίδες που κρέμονται στα δέντρα κοντά σε ένα χοιρίδιο έριξαν φρούτα μολυσμένα με σάλιο, τα οποία έτρωγαν οι χοίροι. Ο ιός Nipah προκάλεσε μια σχετικά ήπια ασθένεια στους χοίρους, αλλά έχουν αναφερθεί σχεδόν 300 περιπτώσεις ανθρώπων με περισσότερους από 100 θανάτους. Για να σταματήσει το ξέσπασμα, σφαγιάστηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χοίροι. Στη συνέχεια, το 2001, σημειώθηκε μια δεύτερη εστία στο Μπαγκλαντές. Αυτή τη φορά, οι άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό πίνοντας χυμό από φοίνικες που είχαν μολυνθεί από τα νυχτερίδες. Από 248 κρούσματα ιών Nipah που εντοπίστηκαν στο Μπαγκλαντές μεταξύ 2001 και 2014, τα 82 προκλήθηκαν από μετάδοση από άτομο σε άτομο και τα 193 κατέληξαν σε θάνατο – ποσοστό θνησιμότητας 78%.

«Το μόνο πράγμα που εμπόδισε την Nipah να είναι μια διαδεδομένη πανδημία ήταν ότι δεν μεταδόθηκε ασυμπτωματικά», λέει η Plowright. «Με τη Nipah, οι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί μόνο όταν ξέρουν ότι το έχουν, γεγονός που καθιστά τον ιό πολύ πιο εύκολο να συγκρατηθεί».

Αλλά οι ιοί μεταλλάσσονται και μπορούν να εμφανιστούν νέα στελέχη. Ο ιός Nipah ανήκει σε μια οικογένεια (παραμυξοϊούς) που περιλαμβάνει την ιλαρά και την παρωτίτιδα, που και οι δύο εξαπλώνονται πολύ καλά σε ανθρώπους. Μικρές αλλαγές στη Νίπα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ικανότητά της να διαδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, δημιουργώντας μια πανδημία με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. «Αν η Nipah γινόταν πιο μεταδοτική», λέει ο Stephen Luby του Στάνφορντ, «αυτό θα αποτελούσε πραγματικά μαύρο θάνατο, ανησυχία σε επίπεδο πανούκλας».

Για την Plowright, η σχέση μεταξύ της κλιματικής κρίσης και ασθένειας είναι προφανής.

«Αυτές οι νυχτερίδες εξαρτώνται από τη συλλογή τροφίμων που ρυθμίζεται από το κλίμα», εξηγεί. «Πότε ανθίζει ένα δάσος και τι είναι αυτό που το προκαλεί να συμβεί; Δεν είναι καλά κατανοητό, αλλά είναι μια σειρά παραγόντων που συνδυάζονται, όπως η θερμοκρασία, η σεζόν, η βροχόπτωση. Το κλίμα είναι βασικός παράγοντας. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Μπορείτε να φανταστείτε ένα δίκτυο κομματιών-αποθηκών τροφίμων σε ένα τοπίο – μερικές από τις νυχτερίδες κινούνται από το ένα κομμάτι στο άλλο. κάποιο έχει λουλούδια και νέκταρ, μετά αυτά χάνονται και οι νυχτερίδες πηγαίνουν στο επόμενο μπάλωμα. Αρχίζετε να αφαιρείτε αυτά τα κομμάτια, φτάνετε σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει φαγητό, ώστε να καταλήγουν στις αυλές των ανθρώπων, ή σε στάβλους αλόγων ή οπουδήποτε το φαγητό είναι άφθονο. “Όσο περισσότερη επαφή έχουν αυτές οι νυχτερίδες με άλλα ζώα, καθώς και με ανθρώπους, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουν οι ιοί που μεταφέρουν.

«Ο SARS-Cov-2 υπήρξε ανθρωπιστική καταστροφή», λέει η Plowright. «Αλλά μπορείτε να φανταστείτε αν σκότωνε τους μισούς ανθρώπους που είχε μολύνει μετά από κάποια περίοδο ασυμπτωματικής μετάδοσης; Αυτός είναι ο κίνδυνος που αναλαμβάνουμε εδώ. Και όσο πιο γρήγορα αλλάζει το κλίμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος». Σε ένα μικρό, αραιά εξοπλισμένο εργαστήριο σε μια γειτονιά κάτω και έξω στο Χιούστον, ο Max Vigilant διαλέγει ένα σωρό εκατοντάδων νεκρών κουνουπιών, αναζητώντας τον φτερωτό τρομοκράτη Aedes aegypti. Ο Vigilant, 58 ετών, είναι ο επικεφαλής επιχειρήσεων στο τμήμα ελέγχου κουνουπιών και φορέων του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Harris County – βασικά, είναι ο επικεφαλής κυνηγός κουνουπιών σε αυτό που αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις ελέγχου κουνουπιών στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Η εμπειρογνωμοσύνη του κερδήθηκε δύσκολα: Στο νησί της Καραϊβικής της Ντομίνικα, όπου γεννήθηκε, κόλλησε δάγκειο πυρετό όταν ήταν 16 ετών, έκανε εφιδρώσεις ακολουθώντας μια θεραπεία στο σπίτι με λεμονόνερο. Η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του και έκτοτε εργάζεται στη διασταύρωση των κουνουπιών και της ανθρώπινης υγείας. Λίγες ώρες νωρίτερα, αυτός ο σωρός των κουνουπιών που είναι νεκρά τώρα, ζουζούνιζαν σε μια γειτονιά του Χιούστον. Προσεκτικά τα έβγαλε από μια παγίδα, τα πέταξε σε μια κατάψυξη στο εργαστήριο για τρία λεπτά (“Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος!”) Και τώρα διαλέγει τι έχει. Σύντομα αυτά τα κουνούπια θα ομογενοποιηθούν και θα περάσουν από μια σειρά δοκιμών για να προσδιορίσουν εάν και ποια παθογόνα περιέχουν. Υπάρχουν εκατομμύρια κουνούπια στην κομητεία Harris. Κάθε εβδομάδα, μερικές χιλιάδες ομογενοποιούνται για να δουν αν αναδύεται κάτι τρομακτικό. Δεν είναι ακριβώς μια εξελιγμένη παρακολούθηση, αλλά είναι περισσότερο από ό, τι κάνουν οι περισσότερες πόλεις. Τα περισσότερα κουνούπια στο σωρό του Vigilant ανήκουν στο γένος Culex, συνηθισμένα κουνούπια της αυλής που βρίσκονται σχεδόν παντού στον Νότο.

Αλλά ο Vigilant ψάχνει για κάτι άλλο. Σπρώχνει το σωρό και μετά βγάζει ένα. Με την πρώτη ματιά, μοιάζει με τους άλλους. Επισημαίνει τα θαμνώδη φρύδια, που είναι ένας τρόπος για ξεχωρίσετε ένα αρσενικό από ένα θηλυκό (αυτό είναι ένα θηλυκό). «Δείτε τις άσπρες ρίγες στην κοιλιά της;» μου λέει, κρατώντας το κάτω από ένα μεγάλο μεγεθυντικό φακό τοποθετημένο στο γραφείο. «Φαίνεται ότι φοράει ένα λευκό σμόκιν.» Το κρατά ψηλά σαν βραβείο, στριφογυρίζοντας το έτσι ώστε να το βλέπω από κάθε γωνία. «Αυτό είναι η Aedes aegypti», λέει. «Είναι όμορφη, έτσι δεν είναι;» Υπάρχουν περίπου 3.000 είδη κουνουπιών στον κόσμο. Από αυτά, μόνο ένα μικρό ποσοστό μας ανησυχεί από την άποψη της δημόσιας υγείας: το Culex pipiens, το οποίο μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου και το Aedes albopictus, επίσης γνωστό ως κουνούπι της Ασίας της Τίγρης, το οποίο πρόσφατα έφτασε στις ΗΠΑ από την Ασία και μπορεί να μεταφέρει δάγκειου πυρήνα και Ζίκα, αλλά δεν λαχταράει το ανθρώπινο αίμα, όπως η Aedes aegypti.Το Aedes aegypti είναι ένας εξαιρετικά ικανός φορέας για δάγκειο πυρετό και Ζίκα, καθώς και κίτρινο πυρετό και chikungunya, καθιστώντας το ένα από τα πιο επικίνδυνα ζώα στη Γη. Αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο κοινωvικά (ή, όπως το λέει ο Fauci, ο Aedes aegypti είναι «μοναδικά ανθρωπόφιλος»). Είναι o ιχνηλάτης Λαμπραντόρ των κουνουπιών, πιο ευτυχισμένο όταν ζει μέσα ή κοντά στα σπίτια μας, γεννά αυγά σε μικρές λακκούβες καθαρού, γλυκού νερού σε ένα πώμα μπουκαλιών ή το χείλος μιας γλάστρας. Και επειδή ευδοκιμεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες από άλλα κουνούπια, είναι καλά προσαρμοσμένο στη ζωή σε έναν θερμαινόμενο πλανήτη .

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στα κουνούπια είναι αρκετά εύκολο να μοντελοποιηθεί, εν μέρει επειδή τα κουνούπια είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας και βασικά θα μετακινηθούν για να παραμείνουν στην ευτυχή ζώνη τους. Και αυτή η ευτυχισμένη ζώνη επεκτείνεται. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από το aedes aegypti προκαλούν ήδη περισσότερες από 50 εκατομμύρια μολύνσεις κάθε χρόνο παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τριάντα φορές τα τελευταία 50 χρόνια λόγω αλλαγών στο κλίμα, τη χρήση γης και τον πληθυσμό. Η Πόλη του Μεξικού, για παράδειγμα, ήταν πάντα μερικούς βαθμούς πιο κρύα για να εγκατασταθεί εκεί ο Aedes aegypti. Εξαιτίας αυτού, η πόλη ήταν πάντα ευτυχώς απαλλαγμένη από κίτρινο πυρετό, δάγκειο πυρετό και Ζίκα, που στοιχειώνουν τα πεδινά του Μεξικού. Αλλά τώρα, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η Aedes aegypti κινείται. Για τα 21 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην πόλη, είναι μια ανησυχητική εξέλιξη. Όπου και αν εμφανιστεί ο Aedes aegypti, ο δάγκειος πυρετός, το Zika και άλλες ασθένειες είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν. Μπορείτε ήδη να το δείτε αυτό να συμβαίνει σε μέρη όπως το Νεπάλ, το οποίο, μέχρι πρόσφατα, ήταν σχεδόν απαλλαγμένο από ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια. Το 2015, το Νεπάλ είχε 135 κρούσματα δάγκειου πυρετού. Το 2019, υπήρχαν 14.662 κρούσματα. Η επιδημία δάγκειου πυρήνα του περασμένου καλοκαιριού στη Φλόριντα ήταν αρκετά μικρή, μόνο περίπου 60 κρούσματα (δεν υπήρξαν θάνατοι), αλλά είναι ένα σημάδι ότι η ασθένεια κερδίζει το έδαφος στις ΗΠΑ και μπορεί να εξαπλωθεί προς τα βόρεια.

Σε άλλα μέρη, οι αλλαγές στις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια θα είναι πιο περίπλοκες. Η ελονοσία σκοτώνει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους ετησίως, κυρίως παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική. Η πιο θανατηφόρα μορφή της νόσου προκαλείται από το παράσιτο Plasmodium falciparum, το οποίο μεταφέρεται από το κουνούπι Anopheles gambiae, ένα μικρότερο, λιγότερο κομψό πλάσμα από το Aedes aegypti και πιο ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, η Δυτική Αφρική είναι πιθανό να γίνει πολύ θερμή για το Anopheles gambiae, το οποίο θα μετακινηθεί σε πιο δροσερές περιοχές στην Ανατολική και Νότια Αφρική.

Μια πρόσφατη μελέτη της Sadie Ryan, ιατρικής γεωγράφου στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, διαπίστωσε ότι, κάτω από ένα σενάριο υψηλών εκπομπών άνθρακα (το οποίο θα προκαλούσε σοβαρότερη υπερθέρμανση του πλανήτη), επιπλέον 76 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να διατρέξουν κίνδυνο από έκθεση σε μετάδοση ελονοσίας. στην Ανατολική και τη Νότια Αφρική έως το έτος 2080. Ταυτόχρονα, το Aedes aegypti που αγαπά την ζέστη θα μετακομίσει στη Δυτική Αφρική, που θα έχει αδειάσει από τον Anopheles gambiae, θέτοντας εκατομμύρια Αφρικανούς σε κίνδυνο για δάγκειο πυρετό, Ζίκα και άλλες ασθένειες. Στο Χιούστον, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του Νότου, η Aedes aegypti είναι καθιερωμένη αλλά λιγότερο συχνή. Η πόλη είχε το πρώτο της κρούσμα δάγκειου πυρετού το 2003 και μια έξαρση της Ζίκα το 2016. Ο Vigilant και άλλα μέλη του κτηνοτροφικού κέντρου Harris County αναζητούν συνεχώς τον Aedes aegypti, γνωρίζοντας ότι είναι προάγγελος κακών. Το μόνο πραγματικό τους εργαλείο για την καταπολέμησή τους είναι να ψεκάζουν εντομοκτόνα, τα οποία κάνουν από το πίσω μέρος των φορτηγών κάθε φορά που υπάρχουν ενδείξεις ξεσπάσματος.

Αλλά η Aedes aegypti, καθώς και άλλα κουνούπια, αναπτύσσουν ανοσία σε πολλά εμπορικά εντομοκτόνα. «Χάνουμε τον πόλεμο», λέει ο διευθυντής εργαστηρίου του Γκάλβεστον, Scott Weaver. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως τα κουνούπια γενετικής μηχανικής για την παραγωγή θηλυκών απογόνων που είναι στείρα, μπορεί να έχουν κάποια υπόσχεση στο μέλλον, αλλά τώρα η Aedes aegypti κυριαρχεί ως ο πιο ύπουλος και ασταμάτητος φορέας μελλοντικών ασθενειών. Όπως έγραψε ο Anthony Fauci, «Κάθε ιός που μπορεί να μολύνει αποτελεσματικά την Aedes aegypti έχει επίσης πιθανή πρόσβαση σε δισεκατομμύρια ανθρώπους».

Το Εθνικό Εργαστήριο Galveston είναι ένα φρούριο παθογόνων, αν και δεν θα ξέρατε ποτέ εάν δεν είσασταν του κύκλου. Βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας όπως κάθε άλλο κτήριο. Υπάρχουν μερικά συγκεκριμένα εμπόδια στο εξωτερικό, και μια σειρά από περίεργα συστήματα εξάτμισης στην οροφή, αλλά διαφορετικά, θα μπορούσε εύκολα να είναι το κτίριο όπου κάνατε τα εργαστήρια χημείας στο κολέγιο. Στο εσωτερικό, σε ένα από τα δώδεκα εργαστήρια Biosafety Level 4 στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιστήμονες εργάζονται σε μερικούς από τους πιο θανατηφόρους ιούς στον κόσμο: Ebola, Nipah, Marburg και άλλοι. Το εργαστήριο BSL-4 είναι ο χώρος εργασίας του Dennis Bente.

Ένας πλατύς άντρας με πλήρη μαύρη γενειάδα και μια ελαφριά γερμανική προφορά, ο Bente μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στη βορειοδυτική Γερμανία και σπούδασε κτηνιατρική στο Αννόβερο πριν αναπτύξει ενδιαφέρον για ασθένειες που μεταδίδονται από ξενιστές. Δούλεψε με κουνούπια για λίγο και μετά αποφάσισε ότι τα τσιμπούρια ήταν πιο συναρπαστικά. Το εργαστήριο BSL-4 είναι βασικά ένα μεγάλο κουτί σκυροδέματος στο μεγαλύτερο εργαστήριο. Η είσοδος είναι σαν ένα ταξίδι στο μακρινό διάστημα. Ο Bente περνά πρώτα από ένα διάδρομο, όπου αρπάζει ένα καθαρό ζευγάρι μπλούζες. Στη συνέχεια μπαίνει σε αποδυτήριο, όπου αφαιρεί τα ρούχα του δρόμου και τραβάει τις μπλούζες. Στη συνέχεια είναι η αίθουσα, όπου μπαίνει σε αυτό που αποκαλεί «διαστημική στολή», συμπεριλαμβανομένων ενσωματωμένων γαντιών και ενός διαφανούς πλαστικού κράνους.

Για να πιέσει το κοστούμι και να δώσει στον εαυτό του αέρα για να αναπνέει, ο Bente αγκιστρώνεται σε έναν σωλήνα αέρα και φουσκώνει όπως ο Michelin Man. Εάν όλα είναι καλά, μπαίνει στον θάλαμο αποσυμπίεσης, το οποίο είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο μεταξύ των θανατηφόρων παθογόνων και του εξωτερικού κόσμου. Ανοίγει μια βαριά, αεροστεγή υποβρύχια πόρτα, την κλείνει, περπατά μερικά μέτρα και μετά ανοίγει μια άλλη βαριά, αεροστεγή υποβρύχια πόρτα. Τέλος, μπαίνει στην καυτή ζώνη. Στο εσωτερικό, συνεργάζεται με μια ομάδα με περίτεχνα τσιμπούρια που προέρχονται από τη λεκάνη της Μεσογείου, γνωστά ως τσιμπούρια της Hyalomma. Έχουν καφέ, με κίτρινες ρίγες στα πόδια τους, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από τα κοντοπόδαρα τσιμπούρια των ελαφιών που βλέπετε στο Upstate New York. Μοιάζουν σχεδόν αραχνοειδή, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη – τα τσιμπούρια είναι αραχνοειδή, όχι έντομα, στην ίδια οικογένεια με τις αράχνες και τους σκορπιούς. Με τα μακριά πόδια τους, τα τσιμπούρια της Hyalomma είναι οι δαίμονες ταχύτητας του κόσμου των τσιμπουριών. (Στο YouTube, μπορείτε να βρείτε βίντεο των Hyalommas που τρέχουν πίσω από τους ανθρώπους σαν μικροσκοπικά λιοντάρια στην αναζήτηση αντιλόπης.)

Σε αντίθεση με πολλά άλλα τσιμπούρια, οι Hyalommas είναι αρπακτικοί. Είναι ένα από τα λίγα είδη τσιμπουριών που έχουν μάτια (η λέξη «Hyalomma» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «γυαλί» και «μάτι»). Αντί να χρησιμοποιούν αισθητήρες CO2 όπως άλλα τσιμπούρια για να εντοπίσουν ένα γεύμα αίματος, οι Hyalommas αισθάνονται δονήσεις στο έδαφος και παρακολουθούν σκιές, για να κυνηγήσουν έναν κοντινό άνθρωπο (ή ζώα, ένα από τα αγαπημένα τους τρόφιμα).Αλλά ο Bente δεν μελετά τα τσιμπούρια της Hyalomma λόγω της αθλητικής τους ικανότητας ή της οπτικής οξύτητάς τους. Τα μελετά επειδή είναι οι πιο ικανοί φορείς και πομποί του Αιμορραγικού Πυρετού του Κονγκό του Κονγκό (CCHF) στους ανθρώπους.

Ένας τρόπος να σκεφτείτε το CCHF είναι βασικά μια ελαφρώς λιγότερο απαίσια έκδοση του Ebola. Το CCHF ξεκινά συχνά με υψηλό πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις και έμετο. Εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο και το λαιμό σας. Στη συνέχεια, μέχρι την τέταρτη ημέρα, έχετε σοβαρούς μώλωπες και ρινορραγίες, και σε πολλές περιπτώσεις, ανεξέλεγκτη αιμορραγία από άλλα στόμια. Διαρκεί δύο εβδομάδες περίπου. Δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ούτε θεραπεία. Το ποσοστό θνησιμότητας για άτομα με CCHF κυμαίνεται από περίπου 5% έως 30%.Αυτή τη στιγμή, όσο γνωρίζει ο Bente, τα μόνα τσιμπούρια της Hyalomma στην Αμερική βρίσκονται στο εργαστήριο Galveston. Στην άγρια ​​φύση, βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική, την Ασία και σε μέρη της Ευρώπης (στην Τουρκία, υπάρχουν περίπου 700 περιπτώσεις CCHF το χρόνο). Τα τσιμπούρια, που ευδοκιμούν σε ζεστά, ξηρά κλίματα, επεκτείνουν το εύρος τους.

Τα τελευταία χρόνια, το CCHF σκότωσε ανθρώπους στην Ισπανία και τη βόρεια Ινδία. Ο Bente κρατά μια αποικία τσιμπούρια της Hyalomma στο εργαστήριό του και τα τρέφει με ποντίκια και κουνέλια που σκόπιμα μολύνει με τον ιό CCHF. (“Ο ιός δεν έχει καμία επίδραση σε αυτά τα ζώα”, επισημαίνει ο Bente. “Είναι επικίνδυνος μόνο για τον άνθρωπο.”) Μελετά θεμελιώδεις ερωτήσεις σχετικά με τα τσιμπούρια της Hyalomma και το CCHF που πρέπει να προκαλέσουν φόβο σε όποιον θέλει να περπατήσει στη φύση χωρίς να ανησυχεί αν θα προσβληθούν από έναν ιό που θα κάνει τους οφθαλμούς τους να αιμορραγούν: Μπορούν να εντοπιστούν τα τσιμπούρια της Hyalomma στις ΗΠΑ; (Είναι εξαιρετικά απίθανο.) Ίσως άλλα είδη τσιμπουριών να μεταφέρουν την CCHF στην Αφρική; (Ναι, αλλά μέχρι στιγμής, είναι μόνο “ασήμαντο θέμα”, λέει ο Bente). Είναι δυνατή η μετάδοση του CCHF δια του αέρα; (“Το CCHF είναι ένας πολύ παλιός ιός”, λέει ο Bente. “Γιατί να μεταλλαχθούν τώρα;”)

Αλλά ο Bente εξακολουθεί να έχει ανησυχίες. Ως φορείς ασθένειας, τα τσιμπούρια είναι πολύ διαφορετικά από τα κουνούπια. Ζουν έως και δύο χρόνια αντί για μερικές εβδομάδες. Αλλά όπως τα κουνούπια, είναι ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας και δεν μπορούν να επιβιώσουν πολύ σε κρύα ή ξηρά κλίματα. Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, ακολουθούν τη ζέστη. Μερικά είδη τσιμπουριών κινούνται έως και 30 μίλια βόρεια κάθε χρόνο – μια αόρατη παρέλαση αιμορουφηχτών που κατακτά νέο έδαφος. Είναι δύσκολο να στοχευθούν με εντομοκτόνα και έχουν πολλά αξιοσημείωτα κόλπα επιβίωσης, όπως η ικανότητα να περνούν μεγάλες περιόδους χωρίς νερό, βασικά να φτύνουν σε έναν σωρό φύλλων και στη συνέχεια να το πίνουν αργότερα όταν διψούν. Η ζέστη αλλάζει επίσης την όρεξη των τσιμπουριών.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τα καφέ τσιμπούρια που μεταδίδουν τον Rocky Mountain Spotted Fever – μια ασθένεια με ποσοστό θνησιμότητας 4 % – έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιλέξουν να δαγκώσουν τους ανθρώπους από τα σκυλιά. Στις ΗΠΑ, τα τσιμπούρια μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα από 20 διαφορετικά παθογόνα – και περισσότερα ανακαλύπτονται συνεχώς. «Όσο περισσότερο παρατηρούμε τα τσιμπούρια, τόσους περισσότερους ιούς συνεχίζουμε να βρίσκουμε», λέει ο Bobbi Pritt, μικροβιολόγος στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Η νόσος του Lyme είναι εμβληματική της απειλής που προκαλούν τα τσιμπούρια σε έναν θερμαινόμενο κόσμο. Προκαλείται από τσιμπούρια ελαφιών που μεταφέρουν τα βακτήρια Borrelia burgdorferi. Η Lyme ανακαλύφθηκε στο Κονέκτικατ στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Σήμερα είναι μια μεγάλη, και αυξανόμενη, απειλή για την υγεία. Σύμφωνα με το CDC, τα αναφερόμενα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν τριπλασιαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η νόσος του Lyme έχει γίνει σχεδόν «απαράμιλλη απειλή για την κανονική αμερικανική ζωή», όπως είπε ο Bennett Nemser, επιδημιολόγος που διαχειρίζεται την πρωτοβουλία Cohen Lyme and Tickborne Disease στο Ίδρυμα Steven & Alexandra Cohen. «Πραγματικά οποιοσδήποτε – ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το πολιτικό ενδιαφέρον, την ευημερία – μπορεί να αγγίξει ένα κομμάτι γρασίδι και να πάρει ένα τσιμπούρι πάνω του.” Δεν είναι μόνο η θερμότητα που έχει επεκτείνει το φάσμα των τσιμπουριών Lyme Είναι επίσης τα ολοένα και πιο κατακερματισμένα τοπία στα βορειοανατολικά.

Καθώς τα δάση χωρίζονται σε προαστιακές εκμεταλλεύσεις, ο πληθυσμός των αλεπούδων και των κουκουβαγιών μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε έκρηξη στον πληθυσμό των λευκοπόδαρων ποντικιών, που αποτελούν την κύρια δεξαμενή για τη Borrelia burgdorferi. Τα νεαρά τσιμπούρια προνυμφών τρέφονται με τα μολυσμένα ποντίκια και στη συνέχεια παραλαμβάνουν το Lyme και αργότερα το διαδίδουν σε οποιονδήποτε περνά. Όμως, κατά την άποψη του Bente, η πιο ανησυχητική εξέλιξη στον Τσιμπουρόκοσμο είναι η εισβολή στις ΗΠΑ των ασιατικών μακρυκέρατων τσιμπουριών, την οποία αποκαλεί «μια προειδοποιητική ιστορία».

Κανείς δεν είναι αρκετά σίγουρος πώς ή πότε έφτασε το πρώτο ασιατικό μακρυκέρατο (π.χ. Haemaphysalis longicornis) στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Είναι εγγενή στην Ανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 2017, στο Νιου Τζέρσεϋ. Μέσα σε ένα χρόνο, οι ερευνητές βρήκαν το τσιμπούρι σε οκτώ άλλες πολιτείες και η επικράτειά του συνεχίζει να επεκτείνεται. Ένας βασικός συντελεστής στην ταχεία εξάπλωσή του είναι το γεγονός ότι τα θηλυκά μπορούν να αναπαραχθούν μέσω της κλωνοποίησης, χωρίς την ανάγκη ζευγαρώματος, μιας διαδικασίας που ονομάζεται παρθενογένεση. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχο.

«Στην πράξη, είναι αδύνατο να εξαλειφθεί αυτό το είδος», λέει η Illa Rochlin, εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers.Τα ασιατικά μακρυκέρατα τσιμπούρια είναι επιθετικά δαγκωτές και μπορούν να επιτεθούν στο θήραμα για να πιούν μεγάλες ποσότητες αίματος. Το προτιμώμενο γεύμα τους είναι τα βοοειδή. Σε περιοχές της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, τα τσιμπούρια έχουν μειώσει την παραγωγή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής κατά 25 %. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασιατικοί μακρυκέρατοι στη Βόρεια Αμερική έχουν μεταδώσει ασθένειες στον άνθρωπο. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Ο Pritt αποκαλεί την μακρόχρονη εισβολή «εξαιρετικά ανησυχητική». Μπορούν να μεταφέρουν πολλά θανατηφόρα ανθρώπινα παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς θανατηφόρου σοβαρού πυρετού με τον ιό του συνδρόμου θρομβοκυτταροπενίας (SFTS) και του Rickettsia japonica, που προκαλεί ιαπωνικό πυρετό.

«Ενώ αυτά τα παθογόνα δεν έχουν βρεθεί ακόμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ο κίνδυνος της μελλοντικής τους εισαγωγής», μου είπε ο Pritt.Ένας στενός ξάδελφος του SFTS, όπως αποδεικνύεται, είναι ο CCHF. Αυτό που ανησυχεί τον Bente είναι η πιθανότητα αυτού που οι επιστήμονες αποκαλούν «αλλαγή φορέα». Δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο, ο ιός CCHF πηδάει από τα τσιμπούρια της Hyalomma, τα οποία δεν βρίσκονται ακόμη στις ΗΠΑ έξω από το εργαστήριο του Bente, σε ασιατικά τσιμπούρια, που είναι επιθετικοί δαγκωτές που γίνονται διαδεδομένοι. Θα μπορούσε το CCHF να κάνει το άλμα στα ασιατικά τσιμπούρια; «Η φύση είναι περίπλοκη», μου λέει ο Bente. «Δεν μου αρέσει η αφήγηση που λέει ότι είμαστε ένα τσιμπούρι μακριά από την καταστροφή. Αλλά ταυτόχρονα, δεν μπορώ να πω ότι δεν θα συμβεί.

“Ζητώ από τον Max Vigilant να μου δείξει την πιο μολυσμένη γειτονιά στο Χιούστον, τον τόπο όπου, αν εμφανιζόταν δάγκειος πυρετός ή Zika ή κάποιος άλλος ιός, οι άνθρωποι θα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αφήνουμε το κέντρο ελέγχου κουνουπιών και οδηγούμε (σε ξεχωριστά οχήματα, λόγω του Covid) 30 τετράγωνα σε μια πιο μαύρη και ισπανική γειτονιά με σπίτια με επίπεδη στέγη. Εκείνη την εποχή, ο Covid μαινόταν, οι δρόμοι ήταν άδειοι, τα νοσοκομεία είχαν τη μέγιστη χωρητικότητα και η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Αμερική έμοιαζε σαν μια πόλη-φάντασμα.

Σταθμεύουμε σε μια αδιάφορη διασταύρωση και βγαίνουμε και στεκόμαστε σε ένα δρόμο με εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα που στηρίζεται σε ένα κιβώτιο γάλακτος, λείπει ο μπροστινός τροχός του. Υπάρχουν πολλές πράσινες – βελανιδιές με μακριά άκρα, δασύτριχοι φοίνικες, άκοπο γρασίδι. Η πρώτη μου σκέψη είναι, αν ήμουν μικρόβιο, αυτό θα ήταν ένα καλό μέρος για να κρυφτώ. Η δεύτερη σκέψη μου είναι, η φτώχεια. Παρατηρώ ένα σχισμένο παράθυρο σε ένα σπίτι κοντά. Και παρά τη ζέστη, δεν ακούω βουητό κλιματισμού. «Αυτός είναι ο παράδεισος των κουνουπιών», λέει ο Vigilant. Δείχνει μια τάφρο αποχέτευσης κοντά στην άκρη του δρόμου όπου τα κουνούπια θα μπορούσαν να γεννηθούν, σε όλο το πράσινο, όπου θα μπορούσαν να ξεκουραστούν στη σκιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, και την εύκολη πρόσβαση στο ανθρώπινο αίμα, μέσα από τις σχισμένες οθόνες και τα ανοιχτά παράθυρα. «Μου θυμίζει το σπίτι μου στη Ντομίνικα.»

Μεταξύ αξιωματούχων δημόσιας υγείας, επιστημόνων και φιλάνθρωπων που ανησυχούν για τη νέα πανδημική εποχή, υπάρχει πολλή συζήτηση για την ανάγκη ετοιμότητας. «Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης των ασθενειών», λέει ο Mark Smolinski, πρόεδρος της Ending Pandemics, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ασχολείται σε οκτώ χώρες για να αναπτύξει κινητό τηλέφωνο και άλλη απλή τεχνολογία για να επιτρέψει στους ανθρώπους να ειδοποιούν τους υπαλλήλους δημόσιας υγείας για ύποπτα κρούσματα.

Στις ΗΠΑ, υπήρξαν φιλόδοξα ομοσπονδιακά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του PREDICT, το οποίο σχεδιάστηκε για να ανιχνεύσει και να βοηθήσει στην προετοιμασία για νέα κρούσματα. Ξεκίνησε το 2009 ως μέρος του προγράμματος «Αναδυόμενες Πανδημικές Απειλές» της κυβέρνησης Ομπάμα, εμπνευσμένη από τον φόβο της γρίπης των πτηνών H5N1 το 2005 Το PREDICT ξόδεψε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια για να εκπαιδεύσει περίπου 5.000 επιστήμονες σε 30 χώρες της Αφρικής και της Ασίας και για να χτίσει ή να ενισχύσει 60 εργαστήρια για να βοηθήσει στην ανίχνευση ιών ζώων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες που εργάζονται για το PREDICT συνέλεξαν περισσότερα από 160.000 βιολογικά δείγματα και βρήκαν σχεδόν 1.000 νέους ιούς, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου στελέχους του Έμπολα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ δεν ενδιαφερόταν να συνεχίσει οποιοδήποτε πρόγραμμα που συνέβαλε στο μεγαλύτερο παγκόσμιο καλό, ειδικά αν είχε δημιουργηθεί υπό τον Ομπάμα. Η χρηματοδότηση εξαντλήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, λίγους μήνες πριν από την επιδημία της Covid-19. Τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε στο πρόγραμμα παράταση έκτακτης ανάγκης, αλλά μέχρι τότε ήταν πολύ αργά. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να ξαναρχίσει το PREDICT, καθώς και να αποκαταστήσει τη Διεύθυνση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για την Παγκόσμια Ασφάλεια Υγείας και το Βιοασφάλεια, το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ είχε αναδιπλώσει σε έναν άλλο οργανισμό το 2018. Ο νέος επικεφαλής προσωπικού του Μπάιντεν, Ρον Κλάιν σεβαστός ευρέως για το ρόλο του ως «Ebola czar» του Ομπάμα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ιού στην Αφρική το 2015 και σίγουρα θα θέσει τον Λευκό Οίκο σε πόλεμο ενάντια στην Covid-19.

Όμως, το να στέκομαι σε αυτόν τον καταπράσινο δρόμο στην πρωτεύουσα των ορυκτών καυσίμων του κόσμου μου κατέστησε σαφές ότι η έλλειψη παρακολούθησης των ασθενειών δεν είναι το κύριο πρόβλημα. Το κύριο πρόβλημα είναι πώς ζούμε. Κόβουμε τα δάση για να χτίσουμε προάστια και να μεγαλώνουμε βοοειδή σε εργοστάσια κρέατος και να τροφοδοτούμε τα σπίτια και τα αυτοκίνητά μας με ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη και αποτελειώνουν τον φυσικό κόσμο. Όπως ο Δρ Aaron Bernstein, ο προσωρινός διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα, την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον στο Harvard’s T.H. Το Σχολείο Δημόσιας Υγείας της Chan, το έθεσε:

«Αν θέλετε να κάνετε κάτι για να αποτρέψετε την εμφάνιση ασθενειών, πρώτα απ ‘όλα πρέπει να επανεξετάσουμε σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τη βιόσφαιρα. Δεν μπορούμε απλώς να προσποιούμαστε ότι μπορούμε να εξαγάγουμε πράγματα και να βάζουμε είδη σε ασύμβατες καταστάσεις τις οποίες δεν είχαν ξαναδεί, και να ελπίζουμε ότι με κάποιο τρόπο δεν θα οδηγήσει σε εμφάνιση ασθενειών. “Και δεν είναι μόνο οι νέες ασθένειες. Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει επίσης την ευπάθειά μας στις παλιές. Η παραγωγή τροφίμων σε ορισμένες από τις πιο απελπισμένες περιοχές του κόσμου θα μειωθεί λόγω της αυξημένης θερμότητας και της ξηρασίας.

«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που έχει η κλιματική αλλαγή στην ανθρώπινη υγεία είναι η αύξηση των κοινών ασθενειών όπως η φυματίωση και η ιλαρά σε υποσιτισμένους ανθρώπους σε μέρη όπως η Αιθιοπία και το Μάλι», λέει ο Stephen Luby του Στάνφορντ. «Όταν οι άνθρωποι λιμοκτονούν, είναι πιο ευάλωτοι σε βακτήρια και ιούς.» Στο Τέξας, την πρώτη πολιτεία που κτυπήθηκε με 1 εκατομμύριο κρούσματα Covid-19, η καλύτερη παρακολούθηση της νόσου δεν θα άλλαζε τίποτα. Κι ενώ οι άνθρωποι σχεδόν έπεφταν νεκροί στο δρόμο από τον ιό, ακόμα θα μπορούσατε να περιπλανηθείτε σε μια πόλη μεσαίου μεγέθους στην πολιτεία και να μην δείτε ούτε ένα άτομο να φοράει μάσκα.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott, ένας ένθερμος Ρεπουμπλικανός, συγκρούστηκε με δήμαρχους και δικαστές της κομητείας για την εξουσία τους να κλείσουν τις επιχειρήσεις και να επιβάλουν εντολές μάσκας προσώπου. Οι άνθρωποι που υπέφεραν περισσότερο, όπως πάντα, ήταν φτωχοί, έγχρωμοι, άνθρωποι χωρίς ασφάλιση υγείας, άνθρωποι στο περιθώριο μιας κοινωνίας με υψηλή τεχνολογία ορυκτών καυσίμων. Στο τέλος, οι πανδημίες είναι πολιτικό πρόβλημα και όχι επιστημονικό. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Αφού μιλήσουμε για λίγα λεπτά, ο Vigilant αρπάζει ένα σκαλιστήρι από το πίσω μέρος του φορτηγού του. Περπατάει σε ένα κάλυμμα φρεατίων στη μέση του δρόμου, κολλάει το σκαλιστήρι σε μια τρύπα και ανοίγει το καπάκι. Κρεμασμένη από την κάτω πλευρά του καλύμματος είναι μια παγίδα κουνουπιών. Ένα δοχείο ξηρού πάγου και ένα φως κρέμεται από μια αλυσίδα, με ένα πλέγμα δοχείο στο κάτω μέρος. Το φως και το CO2 από τον ξηρό πάγο προσελκύουν τα κουνούπια και το πλέγμα τα παγιδεύει μέσα. Εάν υπάρχει ένα νέο μικρόβιο στην πόλη, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να εμφανιστεί εδώ.

Ο Vigilant ξεβιδώνει την παγίδα και την κρατά ψηλά για να δω τα κουνούπια. Υπάρχουν εκατοντάδες από αυτά μετακινώντας τριγύρω, το καθένα το δικό του πακέτο παθογόνων, καθένα πιθανότατα φέρει έναν ιό ή ένα παράσιτο που οι άνθρωποι δεν έχουν συναντήσει ποτέ πριν. Ίσως το νέο παθογόνο δεν θα επιβιώσει από το άλμα στον άνθρωπο. Ή μήπως καθυστερεί, αντιγράφεται κατά μερικά δισεκατομμύρια φορές και θα αλλάξει την πορεία του πολιτισμού.