Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΑΥΤΟ-ΑΞΙΑ

Δυστυχώς σήμερα θα έλεγα.... ότι πολλές φορές η αυτό-αξία μας.... εξαρτάται από την άποψη που έχουν τρίτα πρόσωπα... προς εμάς. Οι σκέψεις ενός ανθρώπου... που επιδιώκει συνεχώς την έγκριση των άλλων... δεν είναι αυθεντικές... αλλά εξωτερικά καθοριζόμενες. Και φυσικά...σε πολλές των περιπτώσεων, η έλλειψη έγκρισης, αποδοχής και κυρίως αγάπης από τους άλλους... πυροδοτεί τρόπου τινά καταθλιπτικές και αγχώδεις σκέψεις.

Παρόλα αυτά όμως.... ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ μπορεί να βλαφτεί μόνο.... από «μέσα προς τα έξω» και όχι από έξω προς τα μέσα. Διότι κανένα εξωτερικό γεγονός... δε μπορεί να βλάψει έναν κυρίαρχο νου. Μπορεί να τον βλάψει μόνο... εάν ο ίδιος ο νους.... το ερμηνεύσει ως βλαβερό και καταστροφικό.

Το ότι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ μπορεί να πάθει κάτι κακό.... αποκλειστικά μόνο εάν ο νους του το ερμηνεύσει ως «κακό».... το υποστήριξε και εμπράκτως και ο Σωκράτης. Λέγοντας απερίφραστα τη ξακουστή πρόταση στους δημίους του... λίγο πριν την εκτέλεση του: «Μπορείτε να με σκοτώσετε... αλλά δε μπορείτε να με βλάψετε». Όπως διαπιστώνουμε... ο Σωκράτης μας αποδεικνύει ότι, ακόμη και στην περίπτωση του θανάτου... ο τρόπος ερμηνείας ενός γεγονότος... το καθιστά οδυνηρό ή μη.

Αυτή είναι μάλλον και μία από τις υψηλότερες μορφές αυτοκυριαρχίας... η οποία συνίσταται στον πλήρη έλεγχο της σκέψης. Οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας... έχουν αποστολέα και παραλήπτη τον ίδιο μας τον εαυτό. Καθορίζονται από εμάς και είναι αποτέλεσμα της προσωπικής εκλογής που κάνουμε... για το αν θέλουμε να είμαστε ενημερωμένοι ή ανημέρωτοι, ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι.

Οι αυτό-ενισχυτικές σκέψεις και η αυτοεκτίμηση... έχουν ως αποτέλεσμα μια αποδοτική και γεμάτη ζωή. Οι ακυρωτικές σκέψεις... βυθίζουν το άτομο στη μιζέρια και τη δυστυχία. Εμείς λοιπόν καθορίζουμε τις εμπειρίες της ζωής μας... μέσω του τρόπου που σκεφτόμαστε για αυτές και κυρίως του τρόπου μέσω του οποίου τις ερμηνεύουμε.

Εν κατακλείδι... είναι αυτή η ίδια η ποιότητα των σκέψεων μας... που καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου