Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Ακόμη και στην αγάπη οι άνθρωποι βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για να διασφαλίσουν ότι παίρνουν περισσότερα από όσα δίνουν

Οι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να αγαπήσουν μόνο όταν βρουν έναν «άξιο» σύντροφο – ανοησίες! Δεν θα βρείτε ποτέ έναν «άξιο» σύντροφο. Οι άνθρωποι θεωρούν ότι θα αγαπήσουν μόνο όταν βρουν έναν τέλειο άντρα ή μία τέλεια γυναίκα. Ανοησίες! Δεν θα τους βρείτε ποτέ, επειδή οι τέλειες γυναίκες και οι τέλειοι άντρες δεν υπάρχουν. Και εάν υπάρχουν, δεν θα ασχοληθούν για την αγάπη τους. Δεν θα τους ενδιαφέρει.

Άκουσα κάποτε μια ιστορία που μιλούσε για έναν άντρα που παρέμεινε εργένης ολόκληρη τη ζωή του επειδή έψαχνε την τέλεια γυναίκα. Όταν έφτασε στην ηλικία των εβδομήντα ετών, κάποιος τον ρώτησε: «Ταξίδεψες παντού – από τη Νέα Υόρκη στο Κατμαντού, από το Κατμαντού στη Ρώμη, από τη Ρώμη στο Λονδίνο ψάχνοντας. Δεν μπόρεσες να βρεις πουθενά μία τέλεια γυναίκα; Ούτε μία;». Ο ηλικιωμένος βυθίστηκε στη θλίψη. «Ναι», είπε, «κάποτε συνέβη. Μία φορά, πριν από πολύ καιρό, γνώρισα μία τέλεια γυναίκα». Ο συνομιλητής του ρώτησε: «Και τι έγινε; Γιατί δεν παντρευτήκατε;». Λυπημένος ο ηλικιωμένος είπε: «Τι να έκανα; Εκείνη έψαχνε έναν τέλειο άντρα».

Και θυμηθείτε, όταν δύο όντα είναι τέλεια, η ανάγκη τους για αγάπη δεν είναι ίδια με τη δική σας ανάγκη για αγάπη. Έχει μια εντελώς διαφορετική ποιότητα.

Δεν κατανοείτε καν την ανάγκη που είναι εφικτή για εσάς, επομένως δεν θα είστε σε θέση να κατανοήσετε την αγάπη που συμβαίνει ή την αγάπη που ρέει προς εσάς – δεν θα είστε σε θέση να την κατανοήσετε. Πρώτα πρέπει να κατανοήσετε την αγάπη που αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο.

Πρώτα πρέπει να κατανοήσετε το φυσικό φαινόμενο και έπειτα το υπερβατικό. Επομένως, το δεύτερο που πρέπει να θυμηθείτε είναι ότι δεν πρέπει να μπείτε σε διαδικασία να αναζητήσετε έναν τέλειο ή μία τέλεια γυναίκα. Αυτή είναι άλλη μία ιδέα που σας έχει βάλει κάποιος άλλος στο μυαλό – ότι εάν δεν βρείτε έναν τέλειο ή μία τέλεια γυναίκα, δεν θα γίνετε ευτυχισμένοι. Συνεχίζετε, λοιπόν, να ψάχνετε το τέλειο και δεν το βρίσκετε και έτσι είστε δυστυχισμένοι. Η ζωή και η εξέλιξη μέσα στην αγάπη δεν απαιτεί τελειότητα. Η αγάπη δεν έχει να κάνει με το άλλο άτομο. Ένα άτομο γεμάτο αγάπη απλώς αγαπά, όπως ένα ζωντανό άτομο αναπνέει και πίνει και τρώει και κοιμάται. Ακριβώς έτσι ένα πραγματικά ζωντανό άτομο, ένα άτομο γεμάτο αγάπη, αγαπά. Δεν λέτε «Εάν ο αέρας δεν είναι τέλειος και εάν δεν εξαφανιστεί η μόλυνση, εγώ δεν πρόκειται να αναπνεύσω». Συνεχίζετε να αναπνέετε ακόμα και στο Λος Άντζελες, συνεχίζετε να αναπνέετε και στη Βομβάη. Συνεχίζετε να αναπνέετε παντού, ακόμα και όταν ο αέρας είναι μολυσμένος, δηλητηριασμένος. Συνεχίζετε να αναπνέετε! Δεν μπορείτε να μην αναπνέετε μόνο και μόνο επειδή ο αέρας δεν είναι έτσι όπως θα έπρεπε.

Ένα άτομο ζωντανό και στοργικό απλώς αγαπάει. Η αγάπη είναι μια φυσική λειτουργία.

Επομένως, το δεύτερο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν πρέπει να ζητάτε την τελειότητα, διαφορετικά δεν θα δείτε καμία αγάπη να ρέει προς εσάς. Αντιθέτως, θα γίνετε άστοργοι. Οι άνθρωποι που επιδιώκουν την τελειότητα είναι άνθρωποι εξαιρετικά άστοργοι, νευρωτικοί. Ακόμα και εάν μπορέσουν να βρουν έναν εραστή, απαιτούν την τελειότητα, και η αγάπη καταστρέφεται εξαιτίας αυτής της απαίτησης.

Μόλις ένας άντρας αγαπήσει μία γυναίκα ή μία γυναίκα αγαπήσει έναν άντρα, αμέσως μπαίνουν στην εξίσωση οι απαιτήσεις. Η γυναίκα αρχίζει να απαιτεί από τον άντρα να είναι τέλειος, μόνο και μόνο επειδή την αγαπά. Λες και έχει διαπράξει κάποια αμαρτία! Τώρα πρέπει να είναι τέλειος, τώρα πρέπει να εγκαταλείψει όλους τους περιορισμούς του – μονομιάς, μόνο και μόνο για χάρη αυτής της γυναίκας; Δεν μπορεί πλέον να είναι ανθρώπινος; Είτε πρέπει να είναι υπεράνθρωπος είτε πρέπει να είναι υποκριτής, ψεύτικος, απατεώνας.

Φυσικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κανείς υπεράνθρωπος, οπότε οι άνθρωποι γίνονται απατεώνες. Αρχίζουν να υποκρίνονται και να παίζουν θέατρο και παιχνίδια. Στο όνομα της αγάπης οι άνθρωποι απλώς παίζουν παιχνίδια. Επομένως, το δεύτερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να απαιτείτε την τελειότητα. Δεν έχετε δικαίωμα να απαιτήσετε οτιδήποτε από οποιονδήποτε. Εάν κάποιος σας αγαπάει, δείξτε την ευγνωμοσύνη σας, αλλά μην απαιτήσετε τίποτα – επειδή ο άλλος δεν έχει υποχρέωση να σας αγαπάει. Όταν κάποιος αγαπάει, αυτό είναι ένα θαύμα. Νιώστε πόσο συναρπαστικό είναι αυτό το θαύμα.

Αλλά οι άνθρωποι δεν νιώθουν ενθουσιασμό. Μπορούν να καταστρέψουν κάθε πιθανότητα αγάπης για τα πιο μικρά πράγματα. Δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αγάπη και την απόλαυσή της. Ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εγωιστικές εμμονές τους.

Ασχοληθείτε με τη χαρά σας. Ασχοληθείτε επισταμένα με τη χαρά σας, ασχοληθείτε μόνο με τη χαρά σας. Οτιδήποτε άλλο είναι ασήμαντο. Αγαπήστε – σαν μια φυσική λειτουργία, όπως αναπνέετε. Και όταν αγαπήσετε έναν άνθρωπο, μην αρχίσετε τις απαιτήσεις, αλλιώς θα κλείσετε την πόρτα στην αγάπη από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μην προσδοκάτε τίποτα. Εάν κάτι έρθει στον δρόμο σας, νιώστε ευγνωμοσύνη. Εάν δεν έρθει τίποτα, δεν υπάρχει ανάγκη να έρθει, δεν χρειάζεται να έρθει. Δεν μπορείτε να το περιμένετε.

Παρατηρήστε όμως τους ανθρώπους, δείτε πώς θεωρούν ως δεδομένο ο ένας τον άλλο. Όταν η σύζυγός σας ετοιμάζει το γεύμα σας, δεν την ευχαριστείτε ποτέ. Δεν εννοώ ότι πρέπει να εκφράσετε λεκτικά τις ευχαριστίες σας, αλλά εκείνη θα πρέπει να το βλέπει στα μάτια σας. Αλλά εσείς δεν ασχολείστε, το θεωρείτε δεδομένο – αυτή είναι η δουλειά της. Ποιος σας το είπε αυτό;

Όταν ο σύζυγός σας κερδίζει χρήματα, δεν τον ευχαριστείτε ποτέ. Δεν νιώθετε κάποια ευγνωμοσύνη. «Αυτό θα έπρεπε να κάνει ένας άντρας». Αυτό το λέει το μυαλό σας όμως. Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί η αγάπη και να μεγαλώσει; Η αγάπη χρειάζεται κλίμα αγάπης, κλίμα ευγνωμοσύνης. Αυτό είναι το δεύτερο που πρέπει να θυμάστε. Και το τρίτο είναι: Αντί να σκέφτεστε πώς θα πάρετε αγάπη, αρχίστε να την προσφέρετε. Εάν θέλετε να έχετε κάποιες πιθανότητες να ζήσετε την αγάπη, θα πρέπει πρώτα να τη δώσετε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς θα αρπάξουν κάτι και πώς θα το αποκτήσουν. Όλοι θέλουν να πάρουν και κανένας δεν φαίνεται να απολαμβάνει να δίνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσφέρουν με εξαιρετική απροθυμία – και εάν το κάνουν, θέλουν μόνο να πάρουν, και αυτή η πράξη μοιάζει με επιχειρηματική συναλλαγή. Με διαπραγμάτευση. Βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για να διασφαλίσουν ότι παίρνουν περισσότερα από όσα δίνουν – τότε αυτή είναι μια καλή ευκαιρία, μια καλή συμφωνία. Και ο άλλος βέβαια κάνει ακριβώς το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου