Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Βρέθηκε «μαύρος αστέρας νετρονίων»

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών βρέθηκε ένας «αστέρας νετρονίων», πρόκειται για ένα τεράστιο αντικείμενο στο διάστημα που δεν έχει ξανά καταγραφεί. 

Πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα «μαύρο αστέρα νετρονίων», αλλά με μικρότερη μάζα από εκείνη μιας μαύρης τρύπας, αναφέρει το LADbible.

Μέχρι τώρα, δεν πίστευαν ότι ήταν πιθανό, αλλά η ανακάλυψη θα σήμαινε ότι οι θεωρίες γύρω από το σχηματισμό των αστέρων νετρονίων θα πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Το νέο αντικείμενο βρέθηκε από μια διεθνή ομάδα χρησιμοποιώντας ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων στην Ιταλία και τις ΗΠΑ, και όσοι συμμετείχαν στη μελέτη πιστεύουν ότι η ανακάλυψη θα ανοίξει νέο δρόμο στην κατανόηση του θέματος.

Ο Τσάρλι Χόι, διδακτορικός φοιτητής από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ήταν μεταξύ εκείνων που εργάζονταν στη μελέτη.

Μιλώντας στο BBC News, είπε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τυχόν δυνατότητες. Δεν ξέρουμε τι είναι και γι 'αυτό είναι τόσο συναρπαστικό γιατί πραγματικά αλλάζει το πεδίο μας».

Η ομάδα του, που εργάζεται διεθνώς για την επιστημονική συνεργασία LIGO-Virgo, χρησιμοποιεί τεράστιους ανιχνευτές λέιζερ - μήκους ολόκληρου χιλιομέτρου - που έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν μικροσκοπικούς κυματισμούς στο διάστημα, που προκαλούνται από τη σύγκρουση αντικειμένων.

Ο κ. Χόι δεν είναι ο μόνος που εκπλήσσεται από την ανακάλυψη, αφού και ο καθηγητής Nils Andersson του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον λέει ότι αν αυτό το μυστηριώδες αντικείμενο αποδειχθεί ότι είναι ένα αστέρας νετρονίων, τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί ολόκληρη η θεωρία γύρω από τα αντικείμενα.

Είπε στο BBC News: «Η πυρηνική φυσική δεν είναι μια ακριβής επιστήμη όπου γνωρίζουμε τα πάντα. Δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί η ισχυρή πυρηνική δύναμη κάτω από τις ακραίες συνθήκες μέσα σε ένα αστέρα νετρονίων. Έτσι, κάθε τρέχουσα θεωρία που έχουμε επί του παρόντος για το τι συμβαίνει μέσα εκεί έχει κάποια αβεβαιότητα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου