Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Κρύβει ζωή ο Πλούτωνας;

Ο Πλούτωνας δεν αποκλείεται να κρύβει κάποιες μορφές ζωής, καθώς σύμφωνα με νέα στοιχεία είναι πολύ πιο φιλόξενος από ό,τι πίστευαν αρχικά οι επιστήμονες.

Ο παγωμένος πλανήτης νάνος, ο οποίος βρίσκεται στη Ζώνη του Κάιπερ, κρύβει κάτω από την επιφάνειά του έναν παγωμένο ωκεανό νερού, ο οποίος πιστεύεται πως διατηρείται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν.

Η ανάλυση των εικόνων που μας χάρισε ο Πλούτωνας και τις οποίες τράβηξε το 2015 το σκάφος «New Horizons» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, καθώς και οι υπολογιστικές προσομοιώσεις του εσωτερικού του μικρού πλανήτη, οδήγησαν τους επιστήμονες στο νέο σενάριο μιας βίαιης και θερμής αρχής πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Κάρβερ Μπίρσον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, εκτιμούν ότι καθώς σχηματιζόταν ο Πλούτωνας σε διάστημα το πολύ 30.000 ετών ανέβαινε η θερμοκρασία στην επιφάνειά του και συσσωρευόταν θερμότητα στο εσωτερικό του. Αυτό είχε ως παράπλευρη συνέπεια να λιώνουν οι πάγοι και ο Πλούτωνας να σχηματίσει έναν υπόγειο ωκεανό νερού, ο οποίος πιθανώς διατηρείται μέχρι σήμερα βαθιά κάτω από το επιφανειακό στρώμα πάγου, πάχους ίσως εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Το υπόγειο νερό είναι μάλλον ανάμικτο με άλατα και αμμωνία, ενώ ο πυρήνας θεωρείται πως είναι πετρώδης, όπως και η επιφάνειά του, η οποία αποτελείται κατά κύριο λόγο από πέτρωμα και πάγο και η μάζα της είναι σχετικά μικρή, περίπου το 1/6 της μάζας της Σελήνης.

Ο πλουτώνιος ωκεανός εκτιμάται ότι σταδιακά παγώνει, καθώς πλέον οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του πλανήτη φθάνουν τους -228 βαθμούς Κελσίου. Από τη στιγμή, όμως, που το νερό θεωρείται βασικό συστατικό της ζωής, η ύπαρξη ενός υπόγειου υδάτινου κόσμου κάνει τον πλανήτη νάνο ένα υποψήφιο σώμα για αναζήτηση μορφών ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου