Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Τι Συμβαίνει στο Παραφυσικό;

Μέσα σε ένα χώρο όπως το Παραφυσικό όπου στόχος είναι η θεώρηση του υπερφυσικού ως σημείο ανέλιξης, σε μονοπάτια όπου υποτίθεται πως θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία άποψη, αυτή της σωστής πληροφόρησης, έρχονται αντιμέτωπες αντίθετες απόψεις, καταστάσεις που κρατούν την γνώση και την ενημέρωση πίσω. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως σε αυτόν μαγικό κόσμο του παραφυσικού στην Ελλάδα;

Με καλοπροαίρετη διάθεση, μιας και βρισκόμαστε ως ιστοσελίδα στον ίδιο αυτό χώρο θα καταθέσω τις απόψεις μου πάνω στο ζήτημα. Δίχως να προσπαθήσω να γίνω μέρος του, δίχως να έχω ως απώτερο σκοπό το “τσίγκλιμα” εκείνων που κρατούν τα σκήπτρα στον ενθουσιώδη, μα και τελματωμένο χώρο του Παραφυσικού.

Σε καιρούς θεμιτού και αθέμιτου ανταγωνισμού το απόκρυφο κλονίζεται, παραμένει στάσιμο. Παιχνίδια εντυπωσιασμού και μάρκετινγκ, που καμία επαφή δεν έχουν με το αντικείμενο, μα έχουν με το μέσο μπροστά στο οποίο τα πάντα καταρρέουν και παύουν να υφίστανται, το χρήμα, ρίχνουν μιά στον ερευνητή μα και σε κάθε διάθεση ειλικρινούς αναζήτησης και πληροφόρησης.

Τα περιοδικά της αναζήτησης αναμασούν θεματολογίες πιασάρικες, χάνοντας την ουσία (σε μεγάλο τουλάχιστον ποσοστό!). Κρυφοκοιτάζουν το ένα το άλλο, αντιγράφονται. Αντί να κοιτούν με ποιό τρόπο θα εξυπηρετήσουν καλύτερα το σκοπό του ενδιαφερόμενου, που είναι η όμορφη και διδακτική θεματολογία, αναζητούν την ιδανικότερη καταχώρηση και την νίκη στον “αόρατο” πόλεμο του Τυράζ. Καλά και αυτά, μιας και υπάρχουν τα έξοδα της εκτύπωσης, τα οποία θα πρέπει από κάπου να εισχωρήσουν. Μα ενδιαφέρει αυτό τον νέο που θα ενδιαφερθεί για τα ζητήματα που καταπιανόμαστε;

Κατά την διάρκεια της ασχολίας μου με τα θέματα του απόκρυφου, έχω διαπιστώσει πως αρκετοί άνθρωποι που ξεκίνησαν με ζήλο να ασχολούνται, σταμάτησαν μόλις διαπίστωσαν τα υποχθόνια “χτυπήματα” εκατέρωθεν στον έντυπο κόσμο του Φανταστικού. Γιατί, κάτι τέτοιο δεν αργεί να φανεί… Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να συγκρίνεις και να αποσπάσεις απόψεις του ενός ή του άλλου περιοδικού σχετικά με αυτό το θέμα. Δεν κρύβεται η χαρά κάποιων, όταν ο άλλος καταποντίζεται και χάνει το μερίδιο του ενδιαφέροντος από τους αναγνώστες του απόκρυφου.

Πραγματοποιώντας μάλιστα τις πρώτες μας επαφές με ανθρώπους του χώρου, διαπιστώσαμε πως αξιόλογοι αρθρογράφοι η συγγραφείς μας συμβούλευαν πως ο χώρος πραγματικά είναι δύσκολος. Πως υπάρχει σκοπιμότητα που κάνει σχεδόν ακατόρθωτη κάθε προσπάθεια εξέλιξης. Εν μέρει θα διαφωνήσω. Γιατί αν και στον Έντυπο χώρο τα προβλήματα αυτά όντως ισχύουν, στο διαδίκτυο τα πράγματα είναι κατά κάποιο τρόπο διαφοροποιημένα. Βλέπετε, εκεί το κόστος δημιουργίας μια σελίδας είναι μικρό, άρα μικρά είναι και τα συμφέροντα που μπορεί να αποσπάσουν την προσπάθεια και να την στείλουν στον ίδιο δρόμο της με κάθε κόστος επιτυχίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη. Διάθεση για αξιόλογη θεματολογία, σωστή παρουσίαση, σεβασμός προς τον αναγνώστη που θέλει να πληροφορηθεί, να μάθει. Με αυτό τον τρόπο ο άλλος ανταποδίδει τον σεβασμό που του δείχνεις, αναγνωρίζει την δουλειά σου.

Θα κλείσω αυτό το άρθρο που πραγματικά δεν είχε σκοπό να “ενοχλήσει”, μα με ρομαντική διάθεση να ρίξει λίγο φως στα τεκταινόμενα του χώρου, με μία ιδέα που αν γινόταν πραγματικότητα ο χώρος θα πήγαινε δύο βήματα παρακάτω.

Όλοι μπορούμε να συνυπάρξουμε. Να συνενωθούμε με απώτερο σκοπό ο Χώρος του παραφυσικού να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον στα μάτια του αναζητητή. Δίχως προστριβές, μόνο με την κοινή μας αγάπη για το φανταστικό να μας πλαισιώνει, δίνοντάς μας ώθηση για κάτι καλύτερο στο μέλλον…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου