Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Ο άνθρωπος είναι σαν ένα βιβλίο. Το καθένα έχει την δική του ξεχωριστή ιστορία αλλά κρίνεται με βάση το εξώφυλλό του

Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ξεχωριστό ον τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά οφείλονται στην κληρονομικότητα ενώ ο εσωτερικός μας κόσμος είναι αποτέλεσμα βιωμάτων και αξιών με τα οποία έχουμε μεγαλώσει και βάση αυτά πορευόμαστε στην ζωή. Πολλές φορές οι γονείς μας λειτουργούν σαν πρότυπα και εμείς ασυναίσθητα γινόμαστε η προέκταση του εαυτού τους.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, σαν ένα βιβλίο. Το κάθε ένα έχει την δική του ξεχωριστή ιστορία αλλά κρίνεται με βάση το εξώφυλλό του. Πολλοί λοιπόν βγάζουμε συμπεράσματα για έναν συνάνθρωπό μας από ένα μεμονωμένο περιστατικό ή χαρακτηριστικό. Είτε αυτό είναι το αποκρουστικό του βλέμμα, η αγένεια ακόμη κι ένα ξέσπασμά του.

Μεγαλωμένη σε μια οικογένεια που η ευγένεια κατέχει πρωταρχική σημασία στις διαπροσωπικές μου σχέσεις, κάθε αντίθετη συμπεριφορά προκαλεί την δυσαρέσκειά μου. Δοκίμασα δυο μεθόδους αντιμετώπισης των συμπεριφορών αυτών χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η πρώτη ήταν να αντιμετωπίσω την αγένεια με την κατά μέτωπο επίθεση. Στην περίπτωση αυτή το μόνο που πέτυχα ήταν να διαλυθεί η ψυχολογία μου ενώ ταυτόχρονα να γίνω τόσο μικρή όσο το άτομο που είχα απέναντί μου.

Η δεύτερη μέθοδος ήταν η αγνόηση κάτι το οποίο ήταν εντελώς λανθασμένο. Αφενός η μη υπεράσπιση του εαυτού μας δείχνει έμμεσα την ενοχή μας, αφετέρου δεν βοηθά το άτομο που εκτοξεύει τα πυρά του άδικα σε οποίον βρεθεί τυχαία στο διάβα του, να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Αποφάσισα λοιπόν να παραμείνω ο εαυτός μου. Δεν θέλω πλέον να κρίνω από το εξώφυλλο τον κάθε άνθρωπο από την στιγμή που δεν γνωρίζω την δική του ιστορία.

Αντιμετωπίζω πλέον την αγένεια, τον θύμο, την έκρηξη των συνανθρώπων μου με ευγένεια. Αν καλημερίσουμε έναν δύστροπο άνθρωπο καθημερινά, αργά ή γρήγορα θα ανταποκριθεί. Αν απαντήσουμε στην αγένεια με καλοσύνη και ευγένεια , θα εισπράξουμε την ανάλογη συμπεριφορά. Αν χαμογελάμε συχνά σε έναν μίζερο άνθρωπο, θα τον προκαλέσουμε να χαμογελάσει κι εκείνος. Το μυστικό κρύβεται στην καλοσύνη της ψυχής.

Ο κάθε άνθρωπος κρύβει πολλά ή λίγα αποθέματα. Είναι το μοναδικό μας όπλο για να κερδίσουμε την κάθε δύσκολη μάχη. Διότι αναγκάζουμε τον συνάνθρωπο μας να ανέβει επίπεδο. Να λίγο γίνει καλύτερος άνθρωπος… Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Διότι η αλλαγή που βλέπουμε στους άλλους η οποία οφείλεται στην δική μας προσπάθεια μας πλημμυρίζει θετικά συναισθήματα. Ευελπιστούμε εκείνη την δεδομένη στιγμή να συμβάλαμε ώστε να τοποθετηθεί ένα μικρό λιθαράκι που θα βοηθήσει τον αποδέκτη της καλοσύνης μας να πράττει ανάλογα στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου