Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Όχι, δεν χρειάζεται πάντα υπερβολικός αγώνας για να πετύχεις σπουδαία πράγματα

Η εργασιακή ηθική είναι μια πίστη θεμελιωμένη στην ανόσια τριάδα «αίμα, δάκρυα και ιδρώτας». Από άποψη συνειδητότητας, είναι χαρακτηριστικά νεατερντάλια.

Η ωμή δύναμη είναι η απάντηση στα πάντα, ακόμη και στην ευτυχία. Δημιουργική επίλυση προβλημάτων σημαίνει επιπλέον μυϊκή δύναμη. Επιτυχία σε οτιδήποτε σημαίνει επιπλέον προσπάθεια.

Οι ακόλουθοι της εργασιακής ηθικής πιστεύουν στο μόχθο της αγάπης, στη σχολή της σκληρής κακουχίας και στα πρωινά γεύματα με τροφές υψηλής ενέργειας. Πιστεύουν πως η ευτυχία είναι επίτευγμα, η επιτυχία έρχεται μετά από αγώνα, η έμπνευση είναι ιδρώτας και η αφθονία γεννιέται από πόνο και θυσία. Προφανώς, τίποτε καλό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν «το κάνεις να συμβεί».

Σύμφωνα με την εργασιακή ηθική, η προσπάθεια είναι δύναμη. Κι αν η υπερβολική προσπάθεια μπορεί στην πραγματικότητα να μπλοκάρει τη δημιουργικότητα, τη θεραπεία και τη χαρά; Ίσως επειδή είσαι τόσο γεμάτος από προσπάθεια να μην υπάρχει χώρος για έμπνευση, νέες ιδέες, Θεό, θαύματα, επαναστατικές ανακαλύψεις κι έναν καλύτερο τρόπο.

Σου έχει περάσει ποτέ από το νου ότι μπορεί να προσπαθείς υπερβολικά σκληρά;

Για παράδειγμα, ίσως προσπαθείς υπερβολικά σκληρά να θεραπεύσεις κάτι. Ίσως να προσπαθείς υπερβολικά σκληρά να είσαι ευτυχισμένος. Ίσως να προσπαθείς υπερβολικά σκληρά να αρέσεις. Ίσως να προσπαθείς υπερβολικά σκληρά να πετύχεις. Ίσως να προσπαθείς υπερβολικά σκληρά με μια δύσκολη σχέση. Ίσως να προσπαθείς υπερβολικά σκληρά να χάσεις βάρος. Ίσως να προσπαθείς υπερβολικά σκληρά να προσελκύσες έναν σύντροφο.

Έχεις προσέξει ποτέ πως αυτό που προσπαθείς όσο πιο σκληρά γίνεται «να το κάνεις να συμβεί» συχνά σου δίνει τη μεγαλύτερη στενοχώρια; Ίσως η υπερβολική σου προσπάθεια να προδίδει μια εσωτερική σύγκρουση. Για παράδειγμα:

Φοβάσαι ότι δεν σου αξίζουν τα καλά πράγματα που συμβαίνουν εύκολα· πιστεύεις δηλαδή ότι πρέπει να δουλέψεις σκληρά γι’ αυτά.

Αισθάνεσαι ότι δεν σου αξίζει να δέχεσαι, κι έτσι προσπαθείς να κερδίζεις πράγματα.

Η δυσλειτουργική σου ανεξαρτησία σε εμποδίζει να ζητήσεις βοήθεια, κι έτσι, απλούστατα, δουλεύεις σκληρότερα.

Καταβάλλεις περισσότερη προσπάθεια, επειδή είσαι κουρασμένος και δεν μπορείς να δεις πιο έξυπνες εναλλακτικές λύσεις.

Προσπαθείς να ελέγξεις τα αποτελέσματα.

Συνεχίζεις να αγωνίζεσαι, επειδή φοβάσαι την επιτυχία και την αφθονία.

Φοβάσαι να αφεθείς και να παραδοθείς σε κάτι καλύτερο.

Σήμερα, παραιτήσου από την πεποίθηση ότι χρειάζεται να δουλεύεις σκληρά για τα πάντα. Χαλάρωσε τον αγώνα.

Εστίασε την προσοχή σου σε μια σχέση ή σ’ ένα στόχο για τον οποίο προσπαθείς υπερβολικά σκληρά. Παραιτήσου από την προσπάθεια «να το κάνεις να συμβεί» και άνοιξε δρόμο για την καθοδήγηση και την επιτυχία. Κάνε χώρο για έναν καλύτερο τρόπο, έναν ευκολότερο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου