Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Τα αυθαίρετα συμπεράσματα και οι επιπτώσεις τους

Είναι φορές που παρατηρούμε μια συμπεριφορά από κάποιον συνάνθρωπό μας, που δεν μας αρέσει και δίνουμε κάποια ερμηνεία.

Π.χ. “Για να μου πει αυτό… μάλλον με αντιπαθεί”, “για να πάει να κάτσει εκεί… πιθανόν να θέλει να με αποφύγει”, “με κοίταξε με βλοσυρό βλέμμα… τι του έκανα;”, “αφού προτιμά να πάει μ’ αυτούς… δεν με αγαπά”. Και χιλιάδες άλλες ερμηνείες.

Όλοι μα όλοι μας έχουμε πέσει αρκετές φορές στην παγίδα των αυθαίρετων συμπερασμάτων. Όχι μόνο βγάζουμε συμπεράσματα που αφορούν τη ζωή των άλλων, αλλά το χειρότερο είναι ότι το κάνουμε και εις βάρος μας.

Η λανθασμένη “μετάφραση” μιας συμπεριφοράς, επηρεάζει εξαιρετικά την διάθεσή μας καθώς και την αντίδρασή μας στο γεγονός. Παρερμηνεύουμε το ύφος, το βλέμμα, τη στάση των άλλων απέναντί μας με αποτέλεσμα να πληγωνόμαστε, να στεναχωριόμαστε, να απομακρυνόμαστε από τους άλλους και να τραυματίζουμε την αυτοπεποίθησή μας. Χαλάμε τις σχέσεις μας, χωρίς να σκεφτούμε μήπως έχουμε δώσει λάθος ερμηνείες.

Από την άλλη εξαιτίας αυτού βάζουμε “ετικέτες” σε ανθρώπους που δεν τους αξίζει. Αφήνουμε τα σπουδαία ενδιαφέροντα της ζωής μας όπως είναι η υγεία μας, το παιδί μας, ο γονιός μας, η εργασία μας, η σχέση μας και άλλα… και ασχολούμαστε με ανυπόστατες ερμηνείες που μας κλέβουν τον πολύτιμο χρόνο μας.

Εν τέλει τι πρέπει να κάνουμε;

Πρώτα απ’ όλα σκεφτόμαστε ότι τις περισσότερες φορές η αρνητική συμπεριφορά δεν οφείλεται στο ότι έχουν κάτι με εμάς, αλλά το πρόβλημα σχετίζεται και αφορά μόνο τους ίδιους. Μπορεί π.χ. ο άλλος να είναι φορτισμένος από ένα οικογενειακό του πρόβλημα ή ακόμα ακόμα μπορεί να λαμβάνει λανθασμένα μηνύματα από εμάς τους ίδιους.

Περιορίζουμε αρχικά και σιγά σιγά σταματάμε αυτή την τακτική, των αρνητικών σκέψεων, που μας βλάπτουν και διαταράσσουν τον ψυχικό μας κόσμο.

Ασχολούμαστε μόνο με τα σημαντικά της ζωής μας κι αν κάτι δεν μας αρέσει ρωτάμε με ευθύτητα τον άλλον αποφεύγοντας τις κατηγορίες.

Τέλος αξίζει να σκεφτούμε εις βάθος και να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα: “Kατά πόσο με επηρεάζει η γνώμη των άλλων και γιατί;”

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου