Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Σε σέρνει η γυναίκα σου από τη μύτη ή όχι;

Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι η αγγλική λέξη «lονe» προέρχεται από μια πολύ άσχημη ρίζα στα Σανσκριτικά. Προέρχεται από τη λέξη lobh. Lobh σημαίνει «απληστία». Και σε ό,τι αφορά τη συνηθισμένη αγάπη, είναι ένα είδος απληστίας, Γι’ αυτό υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε τα χρήματα, που αγαπάνε τα σπίτια˙ υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε αυτό, που αγαπάνε εκείνο. Ακόμη κι αν αγαπάνε μία γυναίκα ή έναν άνδρα, είναι απλά η απληστία τους ˙ θέλουν να κατέχουν οτιδήποτε όμορφο. Είναι ζήτημα δύναμης. Γι’ αυτό θα βρείτε εραστές που τσακώνονται συνεχώς, τσακώνονται για τόσο ασήμαντα πράγματα.  Η αγάπη δεν μπορεί να υπάρξει σε τέτοιες περιστάσεις.

Έχω ακούσει μια ιστορία: Στη ζωή ενός από τους πιο σπουδαίους αυτοκράτορες της Ινδίας, του Άκμπαρ, υπάρχει μια μικρή ιστορία. Ενδιαφερόταν πολύ για κάθε λογής ταλαντούχους ανθρώπους, και είχε συγκεντρώσει εννιά άνδρες από όλη την Ινδία, τις πιο μεγάλες ιδιοφυΐες, που ήταν γνωστοί ως τα «εννιά πετράδια της αυλής του Άκμπαρ». Μια ημέρα, κουτσομπολεύοντας με τους συμβούλους του, είπε, «Χθες το βράδυ συζητούσα με τη γυναίκα μου. Υποστηρίζει ότι κάθε γυναίκα σέρνει τον σύζυγό της από τη μύτη. Προσπάθησα πολύ αλλά λέει, ‘Ξέρω πολλές οικογένειες, αλλά δεν ξέρω κανέναν σύζυγο που να μην τον σέρνει από τη μύτη η γυναίκα του. Εσείς τί λέτε;» ρώτησε τους συμβούλους. Ένας από τούς συμβούλους, ο Μπιρμπάλ, είπε, «Ίσως έχει δίκιο, επειδή δεν θα μπορούσατε να το αποδείξετε. Κι εσείς ο ίδιος είστε από τους συζύγους που τους σέρνει από τη μύτη η γυναίκα τους. Διαφορετικά θα της είχατε ρίξει ένα καλό χέρι ξύλο εκείνη τη στιγμή, αποδεικνύοντας ότι εσείς είστε ο σύζυγος, κι εσείς κάνετε κουμάντο». Ο Άκμπαρ είπε, «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό, επειδή πρέπει να ζήσω μαζί της. Είναι εύκολο να συμβουλεύεις κάποιον άλλον να δείρει τη γυναίκα του. Εσύ μπορείς να δείρεις τη γυναίκα σου;» Ο Μπιρμπάλ είπε, «Όχι, δεν μπορώ. Απλά δέχομαι ότι είμαι ένας σύζυγος που τον σέρνει η γυναίκα του από τη μύτη, και ότι η σύζυγός σας έχει δίκιο». Αλλά ο Άκμπαρ είπε, «Πρέπει να αποδειχθεί, με τον έναν τρόπο ή τον άλλον.

Σίγουρα Θα πρέπει να υπάρχει στην πρωτεύουσα τουλάχιστον ένας σύζυγος που δεν τον σέρνει η γυναίκα του από τη μύτη. Δεν υπάρχει κανόνας στον κόσμο που να μην έχει εξαίρεση, και αυτός δεν είναι ένας επιστημονικός κανόνας». Είπε στον Μπιρμπάλ, «Πάρε τα δύο όμορφα αραβικά άλογά μου» -το ένα ήταν μαύρο, το άλλο λευκό- «και γύρνα όλη την πρωτεύουσα. Αν μπορέσεις να βρεις έναν άνδρα που να μην τον σέρνει από τη μύτη η γυναίκα τον, μπορείς να του δώσεις την επιλογή: μπορεί να πάρει όποιο άλογο θέλει σαν ένα δώρο από εμένα». Ήταν πολύτιμα. Εκείνη την εποχή τα άλογα ήταν πολύ πολύτιμα, και αυτά ήταν τα πιο όμορφα άλογα.

Ο Μπιρμπάλ είπε, «Είναι ανώφελο, αλλά αν το λέτε εσείς θα πάω». Πήγε, και ανακάλυψε ότι όλες οι γυναίκες έσερναν τους συζύγους τους από τη μύτη. Ήταν πολύ εύκολο να το διαπιστώσει! Ο Μπιρμπάλ φώναζε απλά το άτομο και τη γυναίκα του στην εξώπορτά τους και ρωτούσε τον σύζυγο, «Σε σέρνει η γυναίκα σου από τη μύτη ή όχι;» Ο άνδρας κoιτούσε τη γυναίκα του και έλεγε, «Έπρεπε να με ρωτήσεις όταν Θα ήμουν μόνος. Αυτό δεν είναι σωστό, θα δημιουργήσει περιττά προβλήματα. Δεν πρόκειται να καταστρέψω τη ζωή μου για ένα άλογο, Πάρε τα άλογά σου, δεν θέλω κανένα από αυτά». Αλλά μετά συνάντησε έναν άνδρα που καθόταν μπροστά στο σπίτι του, έχοντας δύο άτομα να τον κάνουν μασάζ. Ήταν πρωταθλητής στην πάλη, ένας πολύ δυνατός άνδρας.

Ο Μπιρμπάλ σκέφτηκε, «Ίσως αυτός ο άνδρας- θα μπορούσε να σκοτώσει τον οποιοδήποτε, ακόμη και χωρίς όπλα. Αν σε πιάσει από το λαιμό, είσαι τελειωμένος!» Ο Μπιρμπάλ είπε, «Μπορώ να σου κάνω μια ερώτηση;» Ο άνδρας σηκώθηκε και είπε, «Ερώτηση; Ti ερώτηση;» Ο Μπιρμπάλ τον ρώτησε, «Σε σέρνει η γυναίκα σου από τη μύτη;» Εκείνος ο άνδρας είπε, «Πρώτα, ας χαιρετήσουμε ο ένας τον άλλο με μια χειραψία» .Έλιωσε το χέρι του Μπιρμπάλ και είπε, «Δεν θα αφήσω το χέρι σου μέχρι να αρχίσουν να τρέχουν δάκρυα από τα μάτια σου! Τολμάς να μου κάνεις τέτοια ερώτηση;» Ο Μπιρμπάλ κόντευε να πεθάνει – και ο ίδιος ήταν άνδρας σχεδόν από ατσάλι, αλλά τα δάκρυα άρχισαν να τρέχουν, και είπε, «Άφησέ με! Δεν σε σέρνει η γυναίκα σου από τη μύτη! Προφανώς ήρθα σε λάθος μέρος για να ρωτήσω κάτι τέτοιο. Αλλά πού είναι η γυναίκα σου;» Ο άνδρας έδειξε και είπε, «Κοίτα, είναι εκεί και ετοιμάζει το πρωινό μου».

Μια πολύ μικρόσωμη γυναίκα ετοίμαζε το πρωινό του. Η γυναίκα ήταν τόσο μικρόσωμη και ο άνδρας τόσο μεγαλόσωμος ώστε ο Μπιρμπάλ σκέφτηκε ότι ίσως να υπήρχε στ’ αλήθεια μια πιθανότητα να μην τον έσερνε από τη μύτη. Θα μπορούσε να τη σκοτώσει! Έτσι είπε, «Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσω κι άλλο την έρευνα. Μπορείς να διαλέξεις όποιο άλογο θέλεις από αυτά τα δύο, το μαύρο και το λευκό, ως ανταμοιβή από τον βασιλιά για τον άνδρα πού δεν τον σέρνει η γυναίκα του από τη μύτη». Και εκείνη ακριβώς τη στιγμή, εκείνη η μικρόσωμη γυναίκα είπε, «Μη διαλέξεις το μαύρο! Διάλεξε το λευκό, διαφορετικά θα σου κάνω τη ζωή κόλαση!» Ο άνδρας είπε, «Όχι, όχι, το λευκό θα διάλεγα κι εγώ. Απλά μη μιλάς». Και ο Μπιρμπάλ είπε, «Δεν θα πάρεις ούτε το λευκό ούτε το μαύρο. Τελείωσαν όλα, το έχασες το παιχνίδι. Ακόμη κι εσένα σε σέρνει η γυναίκα σου από τη μύτη».

Υπάρχει μια συνεχής μάχη για κυριαρχία. Η αγάπη δεν μπορεί να ανθίσει σε μια τέτοια ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου