Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Τα γνωρίσματα που έχει το “πνεύμα του πολεμιστή”

Το μονοπάτι είναι κοπιαστικό και επώδυνο και μπορεί να σε φέρει αντιμέτωπο με δυσκολίες και φόβους.

Χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από καλή θέληση για να προχωρήσεις. Είναι απαραίτητο να έχεις το πνεύμα του μαχητή και να είσαι διατεθειμένος να αφήσεις τα πάντα πίσω σου εάν επιθυμείς να κερδίσεις γνώση και σοφία.

Για να έχεις το πνεύμα ενός πολεμιστή είναι απαραίτητο να αναπτύξεις τις ακόλουθες αρετές.

1.Υπομονή
Αναγνώρισε πως το κάθε τι έχει τον χρόνο του. Να είσαι έτοιμος να αλλάζεις ανάλογα με τις καταστάσεις και μην τις εξαναγκάζεις. Μπορείς να αναπτύξεις την υπομονή σου όταν έχεις επίγνωση ότι τίποτα δεν είναι απόλυτα αναγκαίο. Εάν τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν με έναν τρόπο, μπορούν σίγουρα να γίνουν με κάποιον άλλον. Αυτή η στάση επιτρέπει στον πολεμιστή να εκπληρώσει αυτό που επιθυμεί, με τον τρόπο που θέλει, αναπτύσσοντας κάθε φορά την απαραίτητη στρατηγική για να φέρει εις πέρας τον σκοπό του.

2. Πίστη
Η πίστη μας επιτρέπει να παραδοθούμε απόλυτα σε αυτό που κάνουμε, με τη διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειές μας θα αποφέρουν καρπούς μέσα στο χρόνο. Είναι μία κατάσταση νηφαλιότητας, κατά την οποία δεν σπεύδουμε τυφλά προς την γνώση, αλλά προχωράμε βήμα βήμα στο δικό μας ρυθμό, ικανοί να χαρούμε κάθε στάδιο για να το αφήσουμε στη συνέχεια πίσω.

3. Δέσμευση / Αφοσίωση
Ένας πολεμιστής δεν επιτρέπει στον εαυτό του να αφήνει μισοτελειωμένες υποθέσεις, επειδή γνωρίζει ότι ίσως να μην ζει την επόμενη στιγμή. Εάν είμαστε διχασμένοι μέσα μας είναι αδύνατον να αφοσιωθούμε απόλυτα στη ζωή και να ανακαλύψουμε όλα της τα μυστήρια. Η ολοκλήρωση μας είναι ο πιο ισχυρός τρόπος για να πετύχουμε μια άνευ όρων δέσμευση και είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας. Μόνο ένα συγκροτημένο άτομο μπορεί να πορευτεί προς το άγνωστο με την πίστη όιτ θα βρει αυτό που αναζητάει και το οποίο σίγουρα θα επιτύχει. Όταν αφιερώνουμε πλήρως τον εαυτό μας σε αυτό που κάνουμε, μπορούμε να αποχαιρετάμε ανθρωπους, πράγματα ή καταστάσεις, μια και τίποτα δεν μένει σε εκκρεμότητα.

4. Γενναιότητα
Ο φόβος είναι πάντοτε παρών στο μονοπάτι, αλλά παύει να εξασκεί τη δύναμή του πάνω μας τη στιγμή που θα σταματήσουμε να τον πολεμάμε και θα τον αποδεχτούμε ως μέρος του εαυτού μας και σύντροφο στη διαδρομή μας.
Ο γενναίος πολεμιστής, προχωράει παρέα με το φόβο. Τον αισθάνεται, τον βιώνει, τον αποδέχεται και τελικά τον χρησιμοποιεί για το δικό του σκοπό.
Τον μετατρέπει έτσι σε έναν παλιό γνώριμο και τον αγαπάει όπως και κάθε άλλο συναίσθημα, όπως την ευτυχία, την τρυφερότητα, το θαυμασμό και άλλα.

5. Ευαισθησία στην επαφή
Μέσω της οξυδέρκειάς του ο πολεμιστής αντιλαμβάνεται πως κάθε πρόσωπο, κατάσταση ή πράγμα έχει το δικό του ρυθμό προσέγγισης ή αποχώρησης. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν στιγμές που είναι κατάλληλες για να το πλησιάσει και να έρθει σε επαφή μαζί του κι άλλες που απαιτούν απομάκρυνση και αποφυγή της επαφής. Τα καυσόξυλα καίγονται πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Εάν καούν πολύ γρήγορα δε θα κρατήσουν όλη τη νύχτα και εάν καούν πολύ αργά δε θα παρέχουν αρκετή ζεστασιά. Το ίδιο ισχύει σε κάθε κατάσταση και σχέση. Για να μπορέσεις να αναπτυχθείς και να διατηρήσεις τη ροή και τη χαρά στη ζωή σου χρειάζεται να είσαι προσιτός για κάποιους ανθρώπους και απροσπέλαστος για άλλους.

6. Σύνεση
Ο πολεμιστής υπολογίζει τις συνέπειες, ενεργεί επιδέξια και αποφεύγει οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στην εξέλιξή του. Είναι αρκετά σοφός ώστε να μη παγιδευτεί στον εγωισμό του, στην αλαζονεία ή στην τεμπελιά.

7. Χιούμορ
Η αίσθηση του χιούμορ είναι ο καλύτερος σύντροφος στο μονοπάτι. Δίχως εύθυμη διάθεση μπορούμε εύκολα να βυθιστούμε στις τύψεις, την αγωνία, την έπαρση και την αυτοκατανάλωση. Συμβαίνει συχνά, στη διαδρομή μας, αυτά που θεωρούμε σημαντικά να καταρρέουν, πλήττοντας το εγώ μας τόσο σκληρά που μόνο η αίσθηση του αστείου μπορεί να μας αποτρέψει από το να παραιτηθούμε από το δρόμο μας ή ακόμη κι από τη ζωή. Η ανάπτυξη της αίσθησης του χιούμορ είναι ένδειξη ότι καταλαβαίνουμε καλύτερα το θεϊκό παιχνίδι. Και επιπλέον, δείχνει πως αποκτάμε την συνειδητότητα του παίκτη. Παύουμε να είμαστε πιόνια και αρχίζουμε να κατανοούμε την έννοια της υπέρβασης.

Εάν βρεις έναν καλό δάσκαλο που κοροϊδεύει εσένα ή τις πράξεις σου, μάθε να γελάς μαζί του και θα προχωρήσεις ταχύτερα στη διαδρομή σου.

Κάρλος Ντε Λεόν Ντε Βιτ, Τόλμησε να είσαι Ελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου