Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Μακεδονία εν μύθοις φθεγγομένη: Μύθοι τοπικοί, Ποταμοί - Βέρης ή Βίρης

Ο Βέρης ή Βίρης είναι ο σημερινός ποταμός Τριπόταμος που διαπερνά τη Βέροια. Την ποτάμια θεότητα τιμούσαν οι Μακεδόνες προσφέροντας θυσίες, γιατί είχε προφυλάξει τα τρία αδέλφια από τη γενιά του Τήμενου, τον Γαυάνη, τον Αέροπο και τον Περδίκκα, ιδρυτή της μακεδονικής δυναστείας, από την οργή του τοπικού βασιλιά (Ηρόδοτος 8.138).

Ωστόσο, Βέρης ονομαζόταν, σύμφωνα με τους τοπικούς μύθους, ο μυθικός βασιλιάς της περιοχής, από τις δύο κόρες του οποίου, τη Βέροια και τη Μίεζα, ονομάστηκαν οι δύο ομώνυμες και σημαντικές πόλεις της Ημαθίας –στη Μίεζα πέρασε ο Αλέξανδρος τα εφηβικά του χρόνια κοντά στον Αριστοτέλη.

Ο γιος του Βέρη Όλγανος μεταμορφώθηκε σε ποτάμιο θεό και ονόμασε το ποτάμι, που ίσως ταυτίζεται με το ποτάμι Αραπίτσα, που κυλά από τη Νάουσα προς τον κάμπο κοντά στο χωριό Κοπανός. Εκεί αποκαλύφθηκε και προτομή του ποταμού (2ος αι. μ.Χ.), κατά τον τύπο του Αντίνοου* –βρίσκεται στο Μουσείο της Βέροιας. Εικάζεται ότι στην περιοχή υπήρχε ιερό προς τιμή του.
-------------------------
* Τύπος του Αντίνοου
Ο Αντίνοος από τη Βιθυνία έπεσε στον Νείλο για να σώσει τον αγαπημένο του αυτοκράτορα Αδριανό. Ο αυτοκράτορας, απαρηγόρητος για τον πνιγμό του, έστησε εικονιστικά αγάλματα του νέου σε διάφορες πόλεις και καθιέρωσε τη λατρεία του ως ημιθέου. Το άγαλμα των Δελφών είναι από τα καλύτερα σωζόμενα. Το κεφάλι γέρνει στο πλάι σε περισυλλογή, τα εξιδανικευμένα χαρακτηριστικά του προσώπου και η στίλβωση της επιδερμίδας του μαρμάρου είναι χαρακτηριστικά της εποχής του Αδριανού, που ξαναγυρίζει με νοσταλγία στα κλασικά πρότυπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου