Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Μακεδονία εν μύθοις φθεγγομένη: Μύθοι τοπικοί, Ποταμοί - Αλιάκμονας

II. Ποταμοί

Μύθοι περιβάλλουν τους ποταμούς Στρυμόνα, Αλιάκμονα, Αξιό, ήδη από τον Όμηρο. Προσωποποιημένοι εντάσσονται σε γενεαλογικά συστήματα, επομένως είναι γνωστά κάποια στοιχεία για τους έρωτες και τους απογόνους τους, κυρίως τους γιους τους. Οι ποταμοί Ελικώνας, Βαφύρας και Συς συνδέονται με την παράδοση για τον θάνατο του Ορφέα από τις Μαινάδες και τις προσπάθειες των γυναικών να καθαριστούν από το αίμα του ποιητή και μουσικού, τον τάφο του και την καταστροφή των Λειβήθρων, τη μεταφορά, τέλος, των λειψάνων του στο Δίον. Τέλος, μύθοι αναφέρονται στους ποταμούς Εχέδωρο –και στη λατρεία των Εχεδωρίδων Νυμφών στον Ανθεμούντα– και Βέρη ή Βίρη.

Αλιάκμονας

Ο θεός του ποταμού της Μακεδονίας Αλιάκμονας ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος. Με το ίδιο όνομα παραδίδεται ποταμός κοντά στην Τίρυνθα, με τον οποίο δεν πρέπει να συγχέεται.

Καρμάνωρ, Αλιάκμονας, Ίναχος της Τίρυνθας

Μαρτυρείται πως κάτοικος της Τίρυνθας σε κρίση τρέλας έπεσε στον ποταμό που μέχρι τότε ονομαζόταν Καρμάνωρ και που μετονομάστηκε σε Αλιάκμονα από το όνομα του πνιγμένου. Ύστερα, επιβλήθηκε στον ποταμό ένα τρίτο όνομα, Ίναχος (Ψδ.-Πλούταρχος, Περί ποτ., 18,1).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου