Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Να συνηθίζουμε κάτι επειδή μας ικανοποιεί και όχι γιατί ο φόβος είναι μεγαλύτερος από την επιθυμία για αλλαγή

Καθημερινά βρίσκεσαι μέσα σε ένα σύνολο πραγμάτων που η κινητήρια δύναμή τους είναι η συνήθεια. Δηλαδή μια επαναλαμβανόμενη πράξη ή συμπεριφορά, που σου δημιουργεί ασφάλεια και με αυτό τον τρόπο σε προγραμματίζει, έτσι ώστε να μπορείς να ολοκληρώσεις ή να δεχτείς μια κατάσταση.

Τα περισσότερα που συμβαίνουν γύρω σου έχουν τη βάση τους στην συνήθεια. Για παράδειγμα, στην εργασία σου, χρησιμοποιείς μια αλληλουχία πραγμάτων συστηματικά, μέχρι το τέλος του ωραρίου. Αν κάποια στιγμή αλλάξεις για λίγο, θα παρατηρήσεις ότι θα βγεις εκτός του προγράμματος σου και πιθανόν να γίνουν λάθη ή κάτι να έχεις παραλείψει. Επιστρέφοντας από την εργασία στο σπίτι συνεχίζεις το ίδιο μοτίβο, αναλόγως το πρόγραμμα που έχεις διαμορφώσει και το ακολουθείς πιστά.

Και έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να αλλάξεις τις συνήθειές σου ή να προσθέσεις άλλες. Βλέπεις πως δυσκολεύεσαι στην αρχή αρκετά, έπειτα όμως από κάποιο καιρό προσαρμόζεσαι και συνηθίζεις. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείς να προσαρμοστείς και να συνηθίσεις μια κατάσταση χωρίς ο ίδιος να το επιθυμείς;

Αν έπρεπε να αλλάξεις δουλειά, γιατί η επιχείρηση στην οποία εργαζόσουν έκλεισε, και να εργαστείς σε μια άλλη που δεν σε καλύπτει τόσο όσο η προηγούμενη, τι θα έκανες; Θα το συνήθιζες μέχρι να έβρισκες κάποια άλλη καλύτερη για σένα, πιθανότατα να είναι η απάντηση. Αν, όλα αυτά που συμβαίνουν είναι τελικά θέμα συνήθειας, που έχεις προγραμματίσει για να διευκολύνεις την ζωή σου, γιατί συνεχίζεις να κρατάς συνήθειες που στην κάνουν δύσκολη;

Και ερχόμαστε τώρα στις συνήθειες που καθημερινά έχεις, για τις οποίες μεν, δεν σου αρέσουν αλλά δεν μπορείς όπως ισχυρίζεσαι να τις αλλάξεις. Που μπορεί να είναι το τσιγάρο, το ποτό, ή ακόμα η ονυχοφαγία. Είναι συμπεριφορές εθισμού που κυριαρχούνται από πάθη αλλά δεν παύουν να είναι συνήθειες τις οποίες εσύ αποφάσισες να βάλεις στη ζωή σου.

Τι θα έλεγες αν σου μιλούσα για την συνήθεια να κρατάμε ανθρώπους που δεν μας ταιριάζουν γιατί δυσκολευόμαστε στον αποχωρισμό ή ακόμα χειρότερο να μένουμε σε έναν αποτυχημένο γάμο μόνο και μόνο από συνήθεια. Επίσης να χάνουμε ανθρώπους, πνιγμένοι στην ρουτίνα μας, με αποτέλεσμα να συνηθίσουμε και χωρίς αυτούς, αφού τελικά όλα είναι μια συνήθεια.

Συνηθίζεις πιο εύκολα αυτά για τα οποία δεν μπορείς να ελέγξεις και σου τα επιβάλουν άλλοι. Όσο αφορά συνήθειες για τις οποίες έχουν κατά κύριο λόγο εσένα, δυσκολεύεσαι γιατί δεν το επιθυμείς τόσο να μπεις στην διαδικασία της αλλαγής. Ο λόγος όμως που συμβαίνει αυτό είναι ότι η έλλειψη της συνήθειας, σου δημιουργεί το φόβο για το άγνωστο αφού μέσα σε μια συνηθισμένη κατάσταση νιώθεις ασφαλής. Όταν όμως έρχεται κάποιος και σε βγάλει από αυτή, βλέπεις πως δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά, προσαρμόζεσαι και αποκτάς άλλες συνήθειες.

Η δύναμη της συνήθειας όσο κι αν λειτουργεί ως βοηθητική, άλλο τόσο μας κρατά δεμένους. Άλλαξε τις συνήθειες με άλλες συνήθειες, προσπαθώντας να πράττεις ό,τι σε ευχαριστεί πραγματικά και όχι να επιμένεις σε μια συνήθεια που δεν σε ικανοποιεί, επειδή ο φόβος είναι μεγαλύτερος από την επιθυμία της αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου