Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Σε καταστάσεις πίεσης δείχνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε

Σε καταστάσεις που μας εγκλωβίζουν και μας περιορίζουν από επιλογές, καλούμαστε να βγάλουμε την προσωπικότητά μας ολοκληρωμένη, με όλες τις εκφάνσεις της.

Οι ποικίλες εκδοχές ενός χαρακτήρα βγαίνουν ανάλογα με καταστάσεις που βιώνουμε, καθώς και συναισθήματα που μας προκαλεί η καθεμιά. Οι καταστάσεις προκύπτουν από ανθρώπους οι οποίοι προδίδουν την αυθεντικότητα του χαρακτήρα μας και μας αναγκάζουν να εξωτερικεύουμε κάθε στοιχείο του. Ο καθένας ποικίλει καθώς κάποιοι δε δείχνουν ότι πιέζονται κι αποκαλούνται ήρεμοι και άλλοι προσπαθούν να φανούν ήρεμοι αλλά δεν μπορούν.

Η γνησιότητά μας αποκαλύπτεται όταν βρεθούμε στο απόγειο των περιπτώσεων και της πίεσης που θα δεχτούμε. Άλλοι λειτουργούν υπό πίεση, διατηρώντας ένα ύφος ζεν σαν να μην συμβαίνει τίποτα συνταρακτικό γύρω τους. Κάποιοι ψάχνουν να βρουν τρόπους να μοιάσουν στην αντίθετη κατηγορία ανθρώπων μέσω τεχνικών. Σημασία έχει να μπορούμε να διατηρούμε ανεξίτηλη την αξιοπρέπειά μας αναλλοίωτη χωρίς να επιτρέπουμε σε κανέναν να μας την αμαυρώνει.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που είναι αξιοθαύμαστοι από πολλούς λόγω χαρισμάτων ή ταλέντων. Η έφεση σε κάποια πράγματα δεν είναι δεδομένη και για κάποιους η ιδιότητα αυτή αποτελεί βουνό για να ανέβουν με πολλή δουλειά, κάτι που για τους πρώτους είναι μονόδρομος. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, άνθρωποι χαρισματικοί δέχονται πιέσεις γιατί «πρέπει» να αποδίδουν πάντα το αναμενόμενο και το προσδοκώμενο.

Τέτοιοι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να λειτουργούν με παρωπίδες και να βλέπουν αυτό που κάνουν καλά σαν τη μοναδική επιλογή, χωρίς όμως να θέλουν να το ακολουθήσουν. Τα περιθώρια γι’ αυτούς στενεύουν κι αυτό που κάνουν δεν τους δημιουργεί την αναμενόμενη ευχαρίστηση. Έτσι, έρχονται σε αντιπαράθεση μ’ αυτούς που τους κατηγορούν ότι καθησυχάζονται. Η αξιοπρέπειά τους θίγεται λόγω εντάσεων κι έτσι καλούνται να την υπερασπιστούν.

Όμως, δεν μπορούν όλοι να το κάνουν. Να βγάλουν την προσωπικότητα που αρμόζει εντός των συνθηκών. Όταν κάποιος επιβάλλει τα δικά του όνειρα μέσω απαιτήσεων βλέποντας ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που του χαρίζει προοπτικές δε χρειάζεται απαραίτητα να το ακολουθήσει.

Οι προσωπικότητες βγαίνουν μπροστά όταν οι απαιτήσεις κορυφώνονται. Όμως, όταν οι απαιτήσεις κορυφώνονται, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι. Οι απαιτήσεις φέρνουν εντάσεις και οι εντάσεις αποστάσεις. Όταν κάποιος προσβάλλει το «εγώ» μας και διαταράσσει την ηρεμία μας, τότε δημιουργούνται αποστάσεις, θέλοντας και μη.

Δεν αναγκάζεται κανείς να φέρει προσδοκίες για ανθρώπους που δεν τις δέχτηκαν. Οι προσδοκίες δημιουργούν πιέσεις και μια συμπεριφορά γονεϊκή. Σε αντίθετη περίπτωση, μιλάμε για απαιτήσεις αλλά όχι για προσδοκίες. Η διαφορά τεράστια. Οι απαιτήσεις κορυφώνονται αλλά δεν λειτουργούν όλοι για να αναδείξουν προσωπικότητες αλλά για να υποβαθμίσουν άλλες. Δε δουλεύουν όλοι το ίδιο κι αυτή η ανισότητα σχέσεων προσπάθειας και συνεργασίας, αναδεικνύει αυτόματα προσωπικότητες που θα διεκδικήσουν τη δουλειά τους με κάθε κόστος. Σε εργασιακά περιβάλλονται η ποιότητα δε διασφαλίζεται με το επίπεδο που βρίσκεται κάποιος. Θίγονται προσωπικότητες γιατί κάποιοι αλλάζουν ταμπέλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου