Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Πώς να διαχειριστούμε επιτυχώς μια δύσκολη συζήτηση

«Γιατί δεν με έλαβαν υπόψη τους για την προαγωγή;», ρωτάει η υπάλληλός σας Τ σε ελαφρώς αμυντικό τόνο, ενώ η στάση της δείχνει ότι έχει πληγωθεί και η φωνή της τρέμει. Αυτή θα είναι μια δύσκολη συζήτηση.

Τα νέα για την προαγωγή του Ρ διέρρευσαν πριν προλάβετε να μιλήσετε με την Τ. Εκτιμάτε την Τ και τη δουλειά της, αλλά θα πρέπει να της εξηγήσετε ότι δε είναι ακόμα έτοιμη για το επόμενο επίπεδο. Αυτό δεν είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της συζήτησης – ο έλεγχος της ζημιάς είναι κάτι διαφορετικό.

Από την αίθουσα συσκέψεων ως την καντίνα, θα έρθουν στην επιφάνεια δύσκολες συζητήσεις και είναι δυνατόν να τις χειριστείτε ήρεμα και αποτελεσματικά. Οι δύσκολες συζητήσεις είναι αναπόφευκτες⋅ ξεχάστε ότι θα μπορέσετε να τις αποφύγετε, επειδή είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα τις βρείτε μπροστά σας. Αν και δεξιότητες του EQ δεν μπορούν να τις κάνουν να εξαφανιστούν, το να αποκτήσετε μερικές καινούριες δεξιότητες μπορεί να κάνει τις συζητήσεις αυτές πιο εύκολες χωρίς να καταστρέψει τη σχέση.

1. Ξεκινήστε συμφωνώντας. Αν ξέρετε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξετε σε διαφωνία, ξεκινήστε τη συζήτησή σας με τα θέματα στα οποία συμφωνείτε. Είτε είναι απλώς το να συμφωνήσετε ότι η συζήτηση θα είναι δύσκολη αλλά σημαντική είτε το να συμφωνήσετε ότι υπάρχει ένας κοινός στόχος, δημιουργήστε μια αίσθηση συμφωνίας. Για παράδειγμα: «Τ, πρώτα απ΄ όλα θέλω να ξέρεις ότι σε εκτιμώ, και λυπάμαι που έμαθες τα νέα από κάποιον άλλον και όχι από μένα. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτόν τον χρόνο για να σου εξηγήσω την κατάσταση και οτιδήποτε άλλο θα ήθελες να ακούσεις από μένα. Επίσης θα ήθελα να μάθω και τις δικές σου σκέψεις».

2. Ζητήστε από το άλλο άτομο να σας βοηθήσει να καταλάβετε τη δική του πλευρά. Οι άνθρωποι θέλουν να ακουστούν – αν δεν νιώθουν ότι τους ακούνε, εκνευρίζονται και απογοητεύονται. Πριν εμφανιστεί ο εκνευρισμός, προλάβετέ τον και ζητήστε από το άλλο άτομο να μοιραστεί μαζί σας την άποψή του. Διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα όπως χρειαστεί, αλλά εστιάστε στο να κατανοήσετε την άποψη του άλλου.

Στην περίπτωση της Τ, θα ήταν κάτι όπως, «Τ, θέλω να σιγουρευτώ ότι αισθάνεσαι άνετα να μοιραστείς μαζί μου τις σκέψεις σου. Θα ήθελα να είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω την οπτική σου». Ζητώντας τη συνεισφορά της Τ, δείχνετε ότι νοιάζεστε και ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν. Είναι μια ευκαιρία να κάνετε πιο βαθιά τη σχέση σας με την Τ και να τη διαχειριστείτε καλύτερα.

3. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να σχεδιάσετε μια «επιστροφή» ή μια αντίκρουση. Ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να ακούει προσεκτικά ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να απαντήσει. Χρησιμοποιήστε τις δεξιότητές σας στην αυτοδιαχείριση για να κάνετε την εσωτερική φωνή σας να σωπάσει και για να κατευθύνετε την προσοχή σας στο άτομο μπροστά σας. Σε αυτή την περίπτωση, η Τ δεν ελήφθη υπόψη για την προαγωγή που την ενδιέφερε πραγματικά και έμαθε γι’ αυτήν από τα κουτσομπολιά. Ας το παραδεχτούμε – αν θέλετε να διατηρήσετε τη σχέση, πρέπει να μείνετε σιωπηλός, να ακούσετε το σοκ και την απογοήτευσή της και να αντισταθείτε στην παρόρμηση να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου