Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ - ΜΕΡΟΠΑΣ

ΜΕΡΟΠΑΣ
(αετός, αστερισμός)
 
Ο Μέροπας ήταν βασιλιάς της νήσου Κως. Από αυτόν, κατά μία εκδοχή, ονομάζονταν οι κάτοικοι Μέροπες και το νησί Μερόπη ή Μεροπηΐς· αργότερα μετονομάστηκε σε Κω από την κόρη του.
 
Παντρεμένος με τη νύφη Εθήμεια απέκτησε παιδιά, εκτός από την Κω, τον Εύμηλο και την Κλυτία. Θρήνησε τον θάνατο της γυναίκας του, που τον προκάλεσε η Άρτεμη κατατοξεύοντάς την, γιατί η Νύμφη δεν την τιμούσε.
 
Από τον θάνατο την έσωσε η Περσεφόνη που κατέβασε την Εθήμεια ζωντανή στον Κάτω κόσμο. Όμως ο Μέροπας, είτε νεκρή είτε ζωντανή στον Άδη, δεν είχε τη γυναίκα του και θέλησε να βάλει τέρμα στη ζωή του. Τον λυπήθηκε όμως ο Δίας, τον μεταμόρφωσε σε αετό και τον καταστέρωσε (Υγίνος 2.16). (Ερατοσθ. Καταστ. 1.30*).
 
Αλλά και ο γιος του Εύμηλος και τα εγγόνια του από αυτόν τον γιο μεταμορφώνονται, τα παιδιά για την ασέβειά τους, ο πατέρας τους για τη θεοσέβειά του και επειδή οι θεοί τον λυπήθηκαν για τα παιδιά του.
 
Κατά άλλους ο αστερισμός του Αετού είναι ο Γανυμήδης.
---------------------------------
*Αστερισμός του Αετού
 
Οὗτός ἐστιν ὁ Γανυμήδην ἀνακομίσας εἰς οὐρανὸν τῷ Διί, ὅπως ἔχῃ οἰνοχόον. ἔστι δὲ ἐν τοῖς ἄστροις, δι' ὅσον καὶ πρότερον, ὅτε οἱ Θεοὶ τὰ πτηνὰ διεμερίζοντο, τοῦτον ἔλαχεν ὁ Ζεύς. μόνον δὲ τῶν ζῴων ἀνθήλιον ἵπταται ταῖς ἀκτῖσιν οὐ ταπεινούμενον· ἔχει δὲ τὴν ἡγεμονίαν ἁπάντων· ἐσχημάτισται δὲ διαπεπταμένος τὰς πτέρυγας ὡς ἂν καθιπτάμενος. Ἀγλαοσθένης δέ φησιν ἐν τοῖς Ναξικοῖς γενόμενον τὸν Δία ἐν Κρήτῃ καὶ κατὰ κράτος ζητούμενον, δὶς ἐκκλαπέντα, ἐκεῖθεν ἐκκλαπῆναι καὶ ἀχθῆναι εἰς Νάξον, ἐκτραφέντα δὲ καὶ γενόμενον ἐν ἡλικίᾳ τὴν τῶν Θεῶν βασιλείαν κατασχεῖν· ἐξορμῶντος δὲ ἐκ τῆς Νάξου ἐπὶ τοὺς Τιτᾶνας καὶ ἀετὸν αὐτῷ φανῆναι συνιόντα, τὸν δὲ οἰωνισάμενον ἱερὸν αὑτοῦ ποιήσασθαι [κατηστερισμένον] καὶ διὰ τοῦτο τῆς ἐν οὐρανῷ τιμῆς ἀξιωθῆναι.
Ερατοσθένης, Καταστερισμοί, 1,30

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου