Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Ένα χταπόδι καταγράφηκε για πρώτη φορά να αλλάζει χρώματα καθώς ονειρεύεται

Τα χταπόδια είναι εξπέρ στο καμουφλάζ. Έχουν την ικανότητα να πυροδοτούν κύτταρα κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας τους για να αλλάξουν χρώμα. Ωστόσο, αυτή η ικανότητα μπορεί να μην ενεργοποιείται μόνο για να μπερδέψει τα θηράματα. Πρόσφατα, το PBS δημοσίευσε ένα μαγευτικό βίντεο ενός χταποδιού που αλλάζει χρώματα πολλές φορές καθώς κοιμάται.

Αυτό που κάνει ακόμα πιο μαγευτικό αυτό το βίντεο είναι η αφήγηση του θαλάσσιου βιολόγου Dr. David Scheel. Προσπαθεί να μαντέψει τι ονειρεύεται το χταπόδι. Το βίντεο προέρχεται από το ντοκιμαντέρ Octopus: Making Contact, το οποίο θα προβληθεί αύριο 2 Οκτωβρίου.

«Και ξαφνικά βλέπει ένα καβούρι και το χρώμα της αλλάζει λίγο. Και ξαφνικά γίνεται σκούρα. Τα χταπόδια το κάνουν αυτό όταν αφήνουν τον βυθό. Αυτό είναι ένα καμουφλάζ, σαν να έχει μόλις πιάσει ένα καβούρι και τώρα πρόκειται να κάτσει εκεί και να το φάει και δεν θέλει κανένας άλλος να την εντοπίσει… Αυτή η πραγματικότητα είναι συναρπαστική. Αλλά ναι, αν ονειρεύεται, αυτό θα ήταν το όνειρο»

Στο ντοκιμαντέρ, η Heidi, το χταπόδι επιδεικνύει τις ικανότητές της στο να λύνει παζλ, να χρησιμοποιεί εργαλεία, ακόμα και να ξεφεύγει μέσα από μικρούς χώρους. Φαίνεται επίσης να συμπεριφέρεται σαν ένα κατοικίδιο, καθώς μαθαίνει να αναγνωρίζει πρόσωπα και να ενθουσιάζεται όταν οι άνθρωποι την πλησιάζουν. Δείχνει ακόμα μια συμπάθεια στην κόρη του επιστήμονα, η οποία παίζει μαζί της.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα χταπόδια δεν έχουν έναν κεντρικό εγκέφαλο. Αντίθετα, έχουν πολλαπλούς «εγκεφάλους». Το ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με τους παραγωγούς, «καταγράφει αξιοσημείωτες ανακαλύψεις σχετικά με την εξαιρετική νοημοσύνη, την προσωπικότητα και τις δεξιότητες των χταποδιών».

«Αν ονειρεύεται, αυτή είναι μια δραματική στιγμή», λέει ο Scheel, ο οποίος τονίζει, ωστόσο, πως θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να αποδείξει την εκπληκτική θεωρία ότι τα χταπόδια ονειρεύονται. Το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί φαίνεται να αποκαλύπτει κι άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτά τα κάπως παρεξηγημένα ζώα της θάλασσας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου