Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Αν στο τέλος της σχέσης, κάνεις αυτά που έκανες στην αρχή της σχέσης, πολύ απλά δεν πρόκειται να υπάρξει τέλος

Κι όμως, ο έρωτας μπορεί να κρατήσει για πάντα

Ιστορίες και παραμύθια θα σκέφτεσαι. Τρεις, έξι μήνες, «ένα χρόνο το περισσότερο», ή μήπως όχι; Τα μεγαλύτερα κλειδιά είναι εδώ.

Ο έρωτας είναι η ενέργεια που κρατάει τα πάντα σε αρμονία αν το καλοσκεφτείς. Είναι ο μαγνητισμός που κρατάει από τους πλανήτες και τ’ αστέρια σε ισορροπημένη έλξη με τις βαρυτικές συνισταμένες, μέχρι το κάθε σου κύτταρο που δημιούργησε κατά ερωτικό σύνολο όργανα και ιστούς κι όλα μαζί γύρω από τα αρμονικά σύνορα του φυσικού σου σώματος. Ακόμα και στη Θεογονία βλέπουμε τον Έρωτα ως ένα από τα πρώτα στοιχεία της Δημιουργίας, που θέτει σε κίνηση όλα τα υπόλοιπα.

Είναι αυτή η δύναμη που φέρνει τα άτομα τόσο κοντά, αλλά μέχρι το σημείο που να μην αφομοιωθεί το ένα από το άλλο και χάσει την ταυτότητά του. Κάποιες χημικές ενώσεις μπορεί να είναι εκρηκτικές και ασταθείς, κάποιες αρμονικές που να δίνουν επιπλέον ιδιότητες στα μέρη που τις αποτελούν, κι άλλες ανάλογα με τον χρόνο και τις συνθήκες περνούν από αυτά ή και ενδιάμεσα στάδια μέχρι να σταθεροποιηθούν, ή διαλυθούν.

Ο έρωτας είναι μαγνητισμός, κι αυτό που είναι σημαντικό σ’ αυτή την τόσο ισχυρή κατάσταση ύπαρξης, είναι μέσα από την “τρέλα” που τον συνοδεύει, να μπορέσουμε να διακρίνουμε πέρα από τη σωματική χημεία, με τι έχουμε μαγνητιστεί. Ποιά κομμάτια μας, με ποια του άλλου ανθρώπου.

Αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε και τη λογική μέσα σε αυτόν το τυφώνα ενέργειας, και συνολικά ο νους με την καρδιά δώσουν το πράσινο φως, τότε έχουμε στα χέρια μας ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να μας φτάσει ξεχωριστά αλλά και σαν ζευγάρι, σε απίστευτα επίπεδα.

Όπως λέει κι ο Τόνι Ρόμπινς, «αν στο τέλος της σχέσης, κάνεις αυτά που έκανες στην αρχή της σχέσης, πολύ απλά δεν πρόκειται να υπάρξει τέλος». Με την προϋπόθεση ότι συνειδησιακά οι δύο άνθρωποι είναι σε κοντινό επίπεδο, ή, υπάρχει διάθεση κι από τις δύο μεριές να γεφυρώσουν το πιθανό χάσμα σε μία υγιή συνάντηση, τότε η σχέση έχει τις δυνατότητες ενός έρωτα που εκτός από τη μετουσίωσή του σε αγάπη, μπορεί να τους συντροφέψει για πάντα.

Η ενέργεια αυτή ουσιαστικά σε κάνει υπεράνθρωπο. Χρειάζεσαι λιγότερο φαγητό, λιγότερο ύπνο, αποδίδεις παντού καλύτερα, νιώθεις νεότερος, η δημιουργία, η όρεξη και η ζωή αναβλύζουν από μέσα σου σαν ηφαίστειο. Μπορεί συνήθως να έρχεται κεραυνοβόλα, αλλά φεύγει κι εξίσου ξαφνικά, όταν δεν την εκτιμούν και ξεχνούν να την φροντίζουν, παίρνοντάς την για δεδομένη.

Μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα από έρευνες και εμπειρίες, δημιουργούν μια συνταγή που αν την ακολουθήσετε μαζί, η ενέργεια του έρωτα θα παραμείνει, τόσο μέσα όσο και μεταξύ σας, αναλλοίωτη:

Εκτίμηση και σεβασμός

Εκτίμα το κάθε τι, τόσο στην ενέργεια αυτή, όσο και στον άνθρωπό σου. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη σου σε κάθε ευκαιρία. Και επέτρεψε στον σεβασμό σου να ακτινοβολήσει για εκείνον τόσο στον ίδιο, όσο και στους τριγύρω σας.
Υπενθύμιση

Θύμιζε στον εαυτό σου τα θετικά του ανθρώπου που έχεις επιλέξει να είναι δίπλα σου και γιατί τον θαυμάζεις. Μοιράσου τα μαζί του κάθε τόσο, αλλά και βοήθησέ τον να τα θυμάται και να τα διατηρεί ακόμα και τις φορές που ίσως να αφήνεται. Όχι για να μη σε χάσει ή μειωθεί ο θαυμασμός σου, αλλά γιατί θα είναι πάντα εκεί και γιατί θέλεις πάντα το καλύτερο για εκείνον.

Αποδοχή και Εξέλιξη

Είμαι μαζί σου για αυτό που είσαι, αλλά και γι’ αυτό που μπορείς να γίνεις. Εξελιχθείτε μαζί, αποδεχτείτε με αγάπη τις σκοτεινές σας μεριές, κι ό,τι δεν είναι ωφέλιμο, εξελίξτε το. Το σε αποδέχομαι όπως είσαι, αν κάτι που κάνεις δε σε ωφελεί ή δε μας ωφελεί σε βάθος χρόνου, το να το βελτιώσεις δε σημαίνει ότι δεν σε θέλω για αυτό που είσαι, αλλά ότι θέλω να φτάσεις στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, πιστεύω σε σένα, και θα είμαι δίπλα σου σε όλη τη διαδρομή.

Είναι καθαρά θέμα οπτικής. Αλλάζοντας είτε μέσω βελτίωσης είτε μέσω δεξιοτήτων γνώσεων και επι-γνώσεων, θα έχετε συνέχεια νέους λόγους να τροφοδοτούν τον έρωτα, όπως ακριβώς η εξέλιξη στη ζωή και τη φύση.

Παρατήρησε και εστίασε

Ταξίδεψε σε καθετί που είναι ξεχωριστό, κάθε λακκάκι στο πρόσωπο, κάθε φλέβα που κυλάει σαν ποτάμι στα χέρι του αγαπημένου σου, κάθε μυρωδιά, κάθε θερμοκρασία, κάθε υφή. Όπως στις αρχές που περπατούσατε χέρι χέρι και νιώθατε σαν να είχατε επιστρέψει στην εποχή των θρανίων, νιώθοντας την ζεστασιά και την ενέργεια από το άγγιγμά σας τόσο μοναδικά. Όσο εστιάζεις σε αυτό, ενισχύεται. Αν το πάρεις σαν δεδομένο, κάποια στιγμή θα είναι απλά σα να κρατάς μια σακούλα από σούπερ μάρκετ κι η μαγεία θα έχει φύγει. Μπορείς να την κρατήσεις, δίνοντάς της παρόν, αξία και προσοχή κάθε στιγμή.

Ο Έρωτας είναι (και) στις λεπτομέρειες

Το κάθε δέντρο είναι εξίσου σημαντικό με το δάσος. Μικρές λεπτομέρειες είναι εξίσου σημαντικές με μεγάλα πράγματα και λόγια. Ένα χαλίκι στο παπούτσι σου αν δε το βγάλεις μπορεί να σου δημιουργήσει πληγή και να χάσεις μια ολόκληρη πορεία. Από τη μία λοιπόν, χρειάζεται σοφία να διαλέγεις ποια πράγματα ίσως δεν είναι τόσο σημαντικά, και από την άλλη ποια δε πρέπει να πέφτουν κάτω και να μαζεύονται κάτω απ’ το χαλί.

Γιόρτασε

Κάθε γιορτή, γενέθλια, επέτειο, αλλά και στιγμή. Βρες λόγους για να γιορτάσετε κάτι, ή απλά μια μέρα γιορτάστε για αυτό που ζείτε και για το ότι έχετε ο ένας τον άλλον.

Μη το διαφημίζεις

Ναι, ο βήχας κι ο έρωτας δεν κρύβονται. Όμως μιας και κάτι τόσο δυνατό είναι σπάνιο, κρατήστε το μεγαλύτερο κομμάτι για εσάς, μιας και αφορά εσάς και μόνο. Πρώτον για τη λεγόμενη αρνητική ενέργεια από φθόνο, και δεύτερον για να μην προκαλείτε με την υπέρμετρη χαρά σας στενάχωρα συναισθήματα σε ανθρώπους που το επιθυμούν πολύ αλλά δεν το ζουν.

Μικρά πράγματα

Από υποκοριστικά, μέχρι φωτογραφίες, στίχους από τραγούδια και παιχνιδίσματα σε μηνύματα, ραβασάκια – σημειωματάκια κρυμμένα στην τσάντα, στο μαξιλάρι ή πάνω στον καθρέφτη γραμμένα στη δική σας μοναδική γλώσσα επικοινωνίας σε ανύποπτους χρόνους, όχι σαν ρουτίνα αλλά σαν εκπλήξεις υπενθύμισης και ενδιαφέροντος.

Άκου

Ρώτα με αληθινό ενδιαφέρον οτιδήποτε απασχολεί τον άνθρωπό σου, αντί να περιμένεις απλά να μοιραστείς τα δικά σου, ή άκουσε ό,τι έχει ανάγκη να μοιραστεί. Όπως ακριβώς στις αρχές που κάνατε εκείνες τις ατελείωτες συζητήσεις και διψούσες να μάθεις τα πάντα.

Ζύγισε

Κάποια πράγματα καλώς ή κακώς δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Δες την ιεραρχία στη ζωή σου, και σκέψου τελικά τι είναι σημαντικό πλέον για το τώρα, αλλά και το αύριο. Αυτό θα σε βοηθήσει στις επιλογές σου και τις πιθανές μικρές ή μεγάλες εσωτερικές σου συγκρούσεις.

Προστάτευσε

“Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν” λέει στην προσευχή όπως είχε επισημάνει κάποτε ο Ramez Houch. Μη βάζεις σε πειρασμούς ούτε εσένα, ούτε τον άνθρωπό σου. Τα τεστ ήταν για το σχολείο. Κρατήστε αποθέματα γιατί έτσι κι αλλιώς η ζωή είναι γεμάτη από αυτά.

Ρόλοι

Ο βασικός ρόλος σου ασφαλώς θα είναι σύντροφος και εραστής, όμως ταυτόχρονα μπορείτε να παίρνετε πολλαπλούς ρόλους ανάλογα την περίσταση και ανάγκη, όπως του φίλου, του γονέα, του δασκάλου, του μαθητή, του κολλητού.

Ευχαριστώ και Συγνώμη

Δύο από τις πιο ισχυρές λέξεις μέσα στην κάθε σχέση. Ευχαρίστησε σε κάθε ευκαιρία. Αλλά και μη φοβάσαι να ζητήσεις συγνώμη, ακόμα κι αν δεν είναι απαραίτητα κάποιο δικό σου σφάλμα. Η ουσία πίσω από το συγνώμη δεν είναι πάντα ότι έκανες κάτι λάθος, αλλά το ενδιαφέρον και η αγάπη που μεταφέρει ένα “συγνώμη που νιώθεις έτσι, δεν είναι κάτι που ήθελα, τι μπορώ να κάνω για να νιώσεις καλύτερα”. Όταν ματώνει ο άνθρωπός σου, δεν είναι ώρα να κρίνεις αν ματώνει καλώς ή όχι, αλλά είναι ώρα να προσφέρεις αγάπη και φροντίδα.

Αγάπη και φόβος

Αυτές οι δύο δυνάμεις δύσκολα συνυπάρχουν. Εστίασε στην αγάπη, κι αν υπάρχουν φόβοι, μέσω αυτής, μοιραστείτε τους και φωτίστε τους αγκαλιασμένοι μέχρι να γίνουν τόσο μικροί, που να αποφασίσουν οι ίδιοι πως δεν έχουν πια θέση μέσα αλλά κι ανάμεσά σας.

Όρια, μέτρο και φίλοι

Είναι σημαντικό να υπάρχουν όρια και μέτρο, τόσο στο μεταξύ σας όσο και στο ανάμεσα στον κάθε ένα και σε νέους ανθρώπους που ενδεχομένως γνωρίζετε. Όταν δύο φυτά περιπλέκονται εντελώς το ένα με το άλλο, με τα φύλλα τους στερούνται και τα δύο το πολύτιμο φως για να τραφούν, με αποτέλεσμα σταδιακά να νοσήσουν.

Είναι σημαντικό να περνάτε κάποιο χρόνο χωριστά, και ο καθένας για τον εαυτό του αλλά και με άλλους ανθρώπους όπως καλούς φίλους. Είναι κάτι που ανανεώνει και τους εαυτούς σας αλλά και τη σχέση με εξωτερικά νέα και δεδομένα. Η έντονη και βαθιά σχέση είναι μεν ένα κλειστό κύκλωμα, ειδικά αν μακροπρόθεσμα υπάρχει μια κατεύθυνση οικογένειας, όμως με τα κατάλληλα όρια, με σεβασμό και μέτρο δεν θα κορεστεί όταν τροφοδοτείται και από εξωτερικά ερεθίσματα και εμπειρίες. Οι αληθινοί φίλοι γνωρίζουν ότι πάντα προηγείται μια ερωτική σχέση ζωής, κι είναι πάντα εκεί όταν δεν λειτουργούν εγωϊκά και με συμφέρον. Ταυτόχρονα, γνωρίζουν πως στην ανάγκη θα είσαι εκεί, είτε μόνος είτε με το ταίρι σου, και ασφαλώς οφείλεις να είσαι.

Χρόνος και Ροή

Η κάθε σχέση έχει τους μοναδικούς, δικούς της χρόνους και τη δική της ροή. Δεν υπάρχει το νωρίς ή το αργά. Όμως, χρειάζεται ένα συγχρονισμός στην ανάγκη του καθενός. Όσο μπορείς, παρατήρησε πότε πρέπει έστω λίγο να κρατηθείς, ή να τρέξεις, μιας κι η απόλυτη συναισθηματική ταύτιση είναι ιδιαίτερα σπάνια. Άλλα φυτά θέλουν πολύ νερό, άλλα λιγότερο για να μη πνιγούν. Το βασικό δεν είναι να αφήνεσαι στη ροή της για να την αφήσεις να σε πάει εκεί που θέλει, ούτε να τρέχεις μόνος σου ούτε να την κόβεις. Το μόνο πρέπει, είναι ότι η σχέση πρέπει να χτίζεται κι από τους δύο.

Κι άλλες εκπλήξεις

Φρόντισε πέρα από μία όμορφη βασική καθημερινότητα που εκ των πραγμάτων δημιουργείται, να ρίχνεις συστατικά έκπληξης! Εισιτήρια για σινεμά, ταξίδια, εκδρομές, μικρά δωράκια, ένα δείπνο, οτιδήποτε μπορεί να χρωματίσει απροσδόκητα μια ρουτίνα.

Συναισθηματική ασφάλεια

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχεία που μπορείς να προσφέρεις στον άνθρωπό σου και στη σχέση σας. Ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, σε μία δυσμενή συγκυρία ή τσακωμό, πρέπει να θυμάστε να κοιτάτε προς την ίδια κατεύθυνση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την αγάπη, την κατανόηση, το να έρχεστε στη θέση του άλλου, να μιλάτε ευγενικά, να ρωτάτε με ενδιαφέρον τι ήταν αυτό που ενόχλησε το ταίρι σας, να φροντίζετε ο ένας τον άλλον.

Όποιος ανεβάζει τόνους, είναι επειδή κάτι φοβήθηκε ή κάτι τον πλήγωσε κι έφυγε από το κέντρο του. Σε αυτό το σημείο, αν αμυνθείς σαν αντίδραση, θα τον απομακρύνεις κι άλλο από εσένα και την ισορροπία που έχει χάσει από αδυναμία. Κι αυτό δεν ωφελεί ούτε εσένα ούτε την σχέση. Αν πας κοντά του, δείς αυτή την αλήθεια και τον αγκαλιάσεις με την θέλησή σου για κατανόηση και επούλωση, θα διαπιστώσεις το μεγαλείο αυτού του κλειδιού.

Το εγώ και το εμείς

Φρόντισε τον εαυτό σου, μην αφεθείς και τον παραμελήσεις. Αλλά ταυτόχρονα να θυμάσαι πως το εγώ γίνεται εμείς σαν μια μονάδα, η οποία όμως εξακολουθεί και αποτελείται από δύο μονάδες που οφείλουν να παραμείνουν δυνατές. Και όντας μαζί, γίνονται ακόμα δυνατότερες. Όσο για τα προσωπικά σας, προφανώς αφορούν εσάς και μόνο.

Εναλλαγές και χαλάρωση

Η ποικιλία είναι εξίσου σημαντική, είτε από δραστηριότητες, από καθημερινότητα αλλά και από συζητήσεις που θα είναι πότε επιφανειακές πότε βαθύτερες. Αφέσου, υπάρχουν και οι στιγμές που δεν θα κάνετε κάτι ιδιαίτερο, που ίσως θέλετε να μη κάνετε και απολύτως τίποτα. Στιγμές που μόνο θα απολαμβάνετε τη σιωπή. Ακόμα και η ένταση χρειάζεται χαλάρωση, ώστε σαν κύμα να έρθει ξανά.

Από το τώρα μέχρι τα όνειρα

Δεν υπάρχει πιο ισχυρή φόρμουλα από το να νιώθετε ευγνωμοσύνη και πληρότητα για την κάθε στιγμή και ταυτόχρονα ανυπομονησία και προσμονή για από κοινού όνειρα, είτε για μικρά πράγματα είτε για μεγάλα.

Ακολουθώντας όλα αυτά τα κλειδιά, είναι πάρα πολύ πιθανό με τον κατάλληλο σύντροφο να ζήσεις μια ζωή τόσο χρωματιστή όσο ένα υπέρλαμπρο ουράνιο τόξο, το οποίο θα ξέρεις πως θα είναι πάντα εκεί ακόμα και μετά από κάθε καταιγίδα. Και μιας και τα περισσότερα πράγματα λειτουργούν σε τριάδες, να θυμάσαι τα τρία μέρη αυτής της ζωοποιούς δύναμης: ο έρωτας για τον εαυτό σου, ο έρωτας για τη ζωή, ο έρωτας για τον άνθρωπό σου.

Εκτίμησε την κάθε στιγμή, εξελιχθείτε μαζί, σεβάσου τις όποιες αδυναμίες και βοήθησε να τις ξεπεράσει, μάθε να κάνεις πίσω ακόμα κι αν έχεις δίκιο όταν ο άλλος φεύγει από το κέντρο του, κι ακόμα και στα προβλήματα να στέκεστε δίπλα ο ένας στον άλλον, αγκαλιασμένοι, μαζί κι όχι απέναντι. Σε κάθε χαρά ή δυσκολία, να θυμίζετε ο ένας στον άλλον την αγάπη, την κατεύθυνση και να εστιάζετε στα θετικά, τα πράγματα που σας ενώνουν και στην πορεία. Και θα δεις πως τελικά ο έρωτας μπορεί να κρατήσει για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου