Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Ενέργεια από Άλγη

Εντελώς χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
 
Ο Γάλλος βιοχημικός Pierre Calleja έχει σχεδιάσει έναν συναρπαστικό φιλικό προς το περιβάλλον λαμπτήρα που θα μπορούσε να φωτίζει τους δρόμους και τα γκαράζ, ενώ θα μειώνει τις εκπομπές CO2. Λειτουργεί εντελώς χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, που τροφοδοτείται αποκλειστικά από ένα σωλήνα γεμάτο με λαμπερά πράσινα άλγη. Η λάμπα χρησιμοποιεί την ενέργεια που δημιουργείται από την διαδικασία της φωτοσύνθεσης της άλγης για να τροφοδοτήσει το φως μέσα, ενώ τα ίδια τα άλγη ζουν με CO2 στον αέρα έξω.
 
Η λάμπα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να αποθηκεύει την ενέργεια από την φωτοσύνθεση για μεταγενέστερη χρήση. Με αυτόν τον τρόπο, όταν μεταφέρεται σε περιοχές με χαμηλό φωτισμό, μπορεί να ανάβει χωρίς την ανάγκη για οποιαδήποτε εξωτερική πηγή ενέργειας. Ένας μοναδικός λαμπτήρας θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου έναν τόνο άνθρακα από τον αέρα σε μόλις ένα χρόνο – το ίδιο ποσό με 150 ή 200 δέντρα. Αν οι λαμπτήρες αυτοί μπορούσαν να εισέλθουν στην μαζική παραγωγή, θα μπορούσαν να προχωρήσουν πολύ στην καταπολέμηση της δαινομοποιημένης και πολυδιαφημισμένης «κλιματικής αλλαγής» και στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
 
Είναι ενδιαφέρον ότι η λάμπα δεν είναι η μοναδική μυθιστορηματική εφαρμογή που έχει βρει ο Calleja από τα μικροφύκη. Αυτός και η ομάδα του στο FermentAlg χρησιμοποιούν ήδη μικροφυκτήρια για κάθε είδους εφαρμογές, από μια βιώσιμη πηγή συμπληρωμάτων Ωμέγα 3 έως βάσεις για φυσικά καλλυντικά. Γνωρίζουν ήδη πώς να αξιοποιήσουν τα φύκια ως πηγή βιοκαυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου